Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

duże zużycie gazu valianta

hanys996

Recommended Posts

Mam valianta PI 240 3-3 m, w mieszkaniu 54m parer,mam nastawioną temp na pieu 60 stopni i nie umiem zagrzać mieszkania, czujnik nastawiony na 20,5 a na czujniku max 17,5 (temp na zewnątrz ok 8 stopni) wszystkie grzejniki odpowietrzone i dobrane odpowiednio do pomiesczeń, było piersze uruchomienie i serwisant ustawił mi go na 20kw i po tym uruchomieniu jak i przed zauważyłem że w ciągu doby piec zużył mi średnio 20m3 gazu bez użycia ciepłej wody i gotowania to strasznie dużo, czy to dużo czy mało? dlaczego tak się dzieje że jest tak duże zużycie, jakie powinny być dobre ustawienia by piec nie jadł tyle gazu, prosze o poradę, dziękuje.

Sprawdź:

1. Jak masz włączone sterowanie CO: dwustawne czy ciągłe.

Ciągłe - większy komfort grzewczy, ale więcej gazu.

2. Zobacz jak masz ustawione zmienne serwisowe: d0, d1, d2.

Zasada jest taka, im dłuższy wybieg pompy tym rzadziej zapala się piec, ale nie należy przesadzać.

Blokada palnika, ma mniejszy wpływ na częstość zapalania pieca, ponieważ zależy ona od temp.

Moje ustawienia:

d0: 20 - ograniczenie mocy kotła dla CO.

d1: 15

d2: 20

Piec AqauPlus.

3. Jaki STEROWNIK?

4. Podnieś temp. na 65St.C, chociaż to powinno mieć najmniejszy wpływ przy mieszkaniu w bloku.

5. Sprawdź czy instalator nie włączył funkcji korekta temp. instalacji :)

Ze strony Vaillanta ściągnij instrukcję serwisową i poczytaj :)

Mam valianta PI 240 3-3 m, w mieszkaniu 54m parer,mam nastawioną temp na pieu 60 stopni i nie umiem zagrzać mieszkania, czujnik nastawiony na 20,5 a na czujniku max 17,5 (temp na zewnątrz ok 8 stopni) wszystkie grzejniki odpowietrzone i dobrane odpowiednio do pomiesczeń, było piersze uruchomienie i serwisant ustawił mi go na 20kw i po tym uruchomieniu jak i przed zauważyłem że w ciągu doby piec zużył mi średnio 20m3 gazu bez użycia ciepłej wody i gotowania to strasznie dużo, czy to dużo czy mało? dlaczego tak się dzieje że jest tak duże zużycie, jakie powinny być dobre ustawienia by piec nie jadł tyle gazu, prosze o poradę, dziękuje.

To strasznie dużo, kiedy był ustawiany kocioł na skład spalania i ile lat eksploatacji ma kocioł?

20 m3 /dobe przy 54 m2 mieszkania to zapotrzebowanie wychodzi na poziomie 150W/m2 gdzie teraz dąży się w ocieplonych domach do poziomu 50 - 70 W/m2

Mariankossy co najlepsze kocioł jest nowy serwisant z valianta był 22 grudnia 2009 i sobie go ustawił na jakieś 20kw powiedział że początkowe zurzycie będie większe ale cały czas utrzymuje się ok 20 m3, niewiem co mam robić

Napisz coś więcej o budynku w którym jest mieszkanie: stary/nowy , docieplony, czy zamieszkałe są inne mieszkania, ocieplenie od piwnicy , jakie okna itp.

Zapotrzebowanie na ciepło moze być związane właśnie z energożarłocznościa domu.

Jest to budynek ocieplony ma ok. 50 lat, od piwnicy wieje i to ostro jest nieocieplona, mieszkania na około zamieszkane wszyscy jadą z ogrzewaniem na gaz i na dobę z moich obserwacji wynika że oni zużycia mają ok. 10 m3, podkreślam moje mieszkanie jest rogowe więc z boku jak i od piwnicy jest nienajlepiej, okna nowe i szczelne, drzwi wejściowe do domu też nowe i szczelne.