Miras 20.03.2010 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Witam! Czytam Forum juz dawno ale dopiero dzisiaj sie zarejestrowałam i to w konkretnym celu Ale na poważnie - znależliśmy dom i chcemy do kupić. Chodzi o jakieś sugestie Mądrej Głowy dot. kredytu. mam 35 lat mąz 38 dom wart 380 tys.czyli kredyt na 380000 Historia w BiK chyba ok kredyty zawsze spłacane terminowo. Nie mam wkładu własnego (ew. 10%) ale działkę wartą 250 tys. zgłoszoną do sprzedaży. idealnie byłoby sprzedać działkę i wziąc mniejszy kredyt ale boje sie że wymarzony dom mi sprzątną sprzed nosa. dochód 4000 netto (albo 4500) 1 dziecko. dodatkowo od 4 lat umowy zlecenie rocznie na ok. 10.000 czy jest się na co szarpać czy dać sobie spokój? pozdrawiam Bianko, nie będę ubarwiał. Dopóki nie sprzedasz działki to na ten dom nie możesz sobie pozwolić z dwóch powodów: pierwszy- kredyt w 100% finansowania jest droższy (ryzyko bankowe większe i banki "każą" sobie za to ryzyko płacić wyższą marżą. drugi - jak sprzedasz działkę będziesz miała spory wkład własny i wyjdzie zdolność do zaciagnięcia kredytu. Teraz masz zdolność w złotówkach do ok 325 tyś..., w walucie nieco pow. 250tyś pod warunkiem, że nie masz żadnych zobowiązań (czyt. kredytów, pożyczek, zakupów na raty) ani kart kredytowych i "czysty" BIK mam nadz. że trochę pomogłem, choć chyba odarłem Cię z marzeń finanse są bezwzględne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miras 20.03.2010 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Witam wszystkich. Ja mam następujący problem: prowadze działalnosc jednoosobowa mianowicie wykonuje usługi za granicą i jestem na ryczałcie. ł. Jestem żonaty,żona dopiero od 1 marca ma prace wiec jej bank nie uwzględnia i bank pko wyliczył ze mój dochód to około 4200zł, Kupiłem juz działke 3053 m2 i podzieliłem ja na dwie jedna z przeznaczeniem na budowe 1853m2 ( wycena tej działki to 110 000zł) a druga 1200m2 na czarną godzinę (sprzedam tylko jak bede musiał). mam juz pozwolenie na budowe i kompletne fundamenty koszt fundamentów około 32 000zł cały dom to koszt ok 400 000zł a kredytu bank według obliczeń chce mi dac 325 000zł ale jest problem z wkładem własnym poniewaz bank chce abym pozostałą kwote czyli 75 000zł wraz z fundamentami pokrył ze swoich pieniedzy, Niestety zakup działki i fundamenty mnie trochę wykosztowały tak ze kasy trochę mam mało teraz. Brakuje około 45 000zł. Czy ktoś mi coś doradzi?? Pozdrawiam Tomek http://pprojekt.pl/projekt633-dzierlatka_iii,opis.html Tomku, przyznam, ze czegoś nie rozumiem. Napisz mi w jakim banku widze , że to kredyt w PLN? Jeśli chcesz szybko odp., to pisz na adres podany w profilu, lub firmowy: [email protected] pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miras 20.03.2010 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 cześć , my bierzemy kredyt w kwietniu, na 90% w Alior Banku, Rodzina na Swoim marża 2 %, prowizja 2%. gratuluję ... miras ps jeśli to informacja to odp jak wyżej..., jeśli chodzi o jakąś pomoc to potrzebuję pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miras 20.03.2010 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Witam a własnie dostałem reklame tego banku na pocztę. Czy ktoś moze się orientuje co i jak z bankiem Bank DnB NORD Polska http://www.dnbnord.pl/pl/finanse-osobiste/produkty-hipoteczne/kredyt-hipoteczny/ Pozdrawiam[/b] Tomku, to niezły bank ale zdolność liczy bardzo restrykcyjnie. Są lepsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miras 20.03.2010 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Czesc Miras, chcemy z mezem kupic nieruchomosc komercyjna. Jej koszt to 350000,00 PLN...wklad wklasny to 100000,00 PLN...jak matematyka pokazuje potrzebujemy 250000,00 PLN myslimy o ratach na 20 lat. poradz prosze czy lepiej kredyt wziasc na firme, ktora prowadzi od 10 lat moj maz? na jakie raty kredytu mozemy liczyc? jakie raty beda lepsze czy malejace czy rowne? mam jeszcze duzo pytan ...bo taki zakup robimy po raz pierwszy. z gory slicznie dziekuje za kazda porade JolaW Jolu, to z pozoru pytanie proste. Jeśli w grę wchodzi jeszcze możliwość wzięcia kredytu na firmę, to robi się spore wyzwanie. Muszę zadać jeszcze sporo pytań..., napisz proszę do mnie na skrzynkę pocztową... i podaj swój adres mailowy. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JolaW 20.03.2010 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Mirasku,wyslalam do Ciebie moj adres e-mail.....Twoja odpowiedz jest dla mnie bardzo tajemnicza i nie wiem czy mam sie juz martwic czy raczej cieszyc?????JolaW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atom_28 21.03.2010 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Tomku, przyznam, ze czegoś nie rozumiem. Napisz mi w jakim banku widze , że to kredyt w PLN? Jeśli chcesz szybko odp., to pisz na adres podany w profilu, lub firmowy: [email protected] pzdr Się robi Szefie Wysłałem ci email. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majdan 21.03.2010 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Miras dzięki za info potwierdziłeś słowa doradcy z Zielonej Góry również on proponował mi te banki strzał w dziesiątkę jutro biorę się za wypełnianie kwitów.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angelnight 24.03.2010 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 NIE UWIERZYCIEMILENIUM PRZYZNAŁO MI KREDYT Z DOPŁATAMICZTERY BANKI ODMÓWIŁY. Z TYM ŻE CYTUJE:Ze względu na opóźnienia w spłatach dotychczasowych zobowiązań podwyższono marżę Banku o 0,2pp (karta kredytowa - zaległość max 37 zł trwająca 31-90 dni) Kwota kredytu / pożyczki : 373700.00Okres spłaty kredytu / pożyczki : 360Rodzaj rat: Raty stałeProwizja za udzielenie kredytu / pożyczki: 1.00%Marża Banku: 2.9000%LTV 90.56 NIESTETY TEN BANK PODNOSI MARŻE DLA KREDYTU Z DOPŁATAMI O 0,2%+0,2% ZA BIKNO WŁAŚNIE MARŻA I TO BEZ MOŻLIWOŚCI NEGOCJACJI.CO O TYM MYŚLICIE?SPODZIEWAŁAM SIĘ TROSZKĘ NIŻSZEJ Miras!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!napisz co o tym myślisz, bo jesteśmy w kropce i nie wiemy czy brać czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miras 25.03.2010 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Angel... W których bankach Ci odmówiono? Tyle emocji w Twoim poście, że niezależnie od tego co napisze i tak weźmiesz Napisz jednak w których bankach Ci odmówiono to odpowiem, czy warto się dalej starać, czy brać pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaw1 26.03.2010 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 Cześć Miras.Zastanawiamy się czy można starać się o kredyt bez pozwolenia na budowę ( na razie zbieramy papiery do pozwolenia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miras 26.03.2010 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 Cześć Miras. Zastanawiamy się czy można starać się o kredyt bez pozwolenia na budowę ( na razie zbieramy papiery do pozwolenia) Zastanawiać się możesz... nawet powinnaś. Szukać najlepszej ofert też, jednak nic więcej, gdyż bank nie udzieli Ci kredytu bez pozwolenia... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruchycom 26.03.2010 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 Moje pytanie jest następujące: Mam zamiar razem z żona pobudować się. Dużo osób pisze że posiadają wkład własny, my takiego nie mamy, nic nie mamy.Młode małżeństwo jedna pensja państwowa. Dzięki kalkulatorm w sieci wiem że nasza zdolność kredytowa pozwala na 280tys. Jak w naszym przypadku byłaby najlepsza oferta kredytu i gdzie. Dom to 120 m2. Dodatkowo nie posiadam działki ani mieszkania. Co mam zrobić?Chciałbym by ktoś doradził mi gdzie w moim przypadku najlepiej udać się po kredyt.Moje dochody netto to 2700 złMiras możesz mi policzyć dokładnie ile i gdzie się udać?Czekam na odpowiedź... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 27.03.2010 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 KNF przyjęła Rekomendację T. Jest w niej zapis: "10.7. W ocenie zdolności kredytowej bank powinien uwzględniać również wydatki związane z obsługą zobowiązań kredytowych za których spłatę klient jest zobowiązany, zarówno już istniejących jak i wnioskowanych." ZBP odpowiada na powyższe: "6. Zwracamy uwagę, na Rekomendację 10.7, która nakazuje uwzględnienie w ocenie zdolności kredytowej klienta również zobowiązań wynikających z wnioskowanych kredytów. W przypadku kredytów hipotecznych częstą praktyką jest składanie przez klientów wniosków na ten sam cel w więcej niż jednym banku. Biorąc pod uwagę wysokość rat takich kredytów, złożenie wniosku w innym banku będzie faktycznie oznaczało brak zdolności kredytowej w obu bankach." Przytaczam powyższe, gdyż mam zamiar również złożyć wnioski o kredyt hipoteczny do 2, 3 banków jednocześnie by móc na końcu wybrać opcję najbardziej korzystną. I moje pytania do praktyków (może Miras się zlituje ): * czy faktycznie Rekomendacja T ma wejść w życie dopiero w wakacje? * czy aktualnie spokojnie mogę składać wnioski o kredyt hipoteczny do 3 banków mając pewność, że nie strzelę sobie samobója? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Leppiej 27.03.2010 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 Rodzice chcą wziąść kredyt na zakup mieszkania od dewelopera. Mają 66/62 lata - kredyt do 75 roku życia. Chcialiby wziąść kredyt z ubezpieczeniem na wypadek śmierci. Z dwóch źródeł mam dwie sprzeczne info - z jednego, że np. ING BSK ubezpiecza kredyt, gdy się go weźmie przed 65 rokiem życia, a z drugiego - że neizależnie od wieku. Ale w ING chieliśmy skorzystać z promocji 0% prowizji, niestety ma się ona skończyć przed 15.04, a wóaczas nie będzie chyba jeszcze pozwolenia na budowę. Czy ktoś może się wypowiedzieć jak jest z ubezpieczeniami kredytu dla osób starszych w ING BSK, a jak w innych bankach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angelnight 29.03.2010 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 W KOLEJNOŚCI ODMAWIANIA: PKO S.A. PKO BP LUKAS BANK ZAGALOPOWAŁAM SIĘ TRZY BANKI MOJE PRÓBY TRWAŁY OD 11.2009 MYSLE ZE DEWELOPERA SZLAG JASNY BY TRAFIŁ. TYM BARDZIEJ ŻE ZOSTAŁY IM TYLKO DWA DOMY DO SPRZEDANIA I TO MALO ATRAKCYJNE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kviat 30.03.2010 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 witam zastanawiam sie nad kredytem RNS w banku millenium lub fortis bank ktory bank wedlog ciebie ma kozystniejsza oferte zapomnialbym chce budowac dom ajako wklad wlasny mam tylko dzialke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 11.04.2010 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 witam i dla tych danych doradca finansowy(expander oraz open f.) przedstawil nam nastepujące rozwiazanie: plan finansowy-kredyt na 30 lat, rata 1100 zl oraz odkladanie po okolo 400 zl w narzedzia majace te pieniadze pomnożyć(dlugofalowo) wspomne że rata+oszczednosc 400pln jest daje mi poczucie bezpieczenstwa, wiecej budzi moje obawy!!! w takiej symulacji wychodzi ze z odkladanych pieniedzy jestesmy w stanie splacic kredyt juz po 15 latach, tracac marże ew jakis aneks!!! Cześć Miras. Czy możesz odnieść się do tego postu, który zacytowałem ? Mnie także doradca zachwalał takie rozwiązanie - że lepiej wziąć kredyt na 30 lat, zamiast na 15, a część kwoty, którą "zaoszczędzę" na niższej racie przeznaczyć na plan systematycznego oszczędzania. Ponoć po 15 latach uzbiera się na spłatę reszty kredytu. Poparte to było długimi wywodami, z których wynikało, że w takim okresie nie można stracić na funduszach. No i faktycznie - z tych funduszy polskich, które sprawdzałem, w okresie 10 lat każdy przyniósł zysk, z tym że w niektórych latach było to tylko 19%. No ale to przy założeniu wpłacenia jednej kwoty na początku, a nie systematycznego wpłacania (co jest b. istotne, gdy zaczynamy na górce). Napisz co sądzisz, bo przypuszczam, że wiele osób zastanawia się nad takim rowiązaniem. Pozdrawiam owp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bbox 11.04.2010 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 Witam Miras Czy oferta Pko sa na 30 lat, 80000zł w PL WIBOR 4,28% marża 2,15% przez pierwsze dwa lata, a później 2,25% rata stała wyszła 501,98 jest ok? co sądzisz? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruchycom 03.05.2010 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Witam, Mam zamiar zaciągnąć kredyt na kupno działki.Kwota jaką potrzebuję to 40.000 zł.Miesięczne zarobki to 2700 netto.Maksymalny okres spłaty to 5 do 8 lat.Gdzie w mojej sytuacji udać się po kredyt (jaki i na ile lat)Pilna bardzo sprawa.Z góry dziękuję i pozdrawiam za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts