maniuta81 20.01.2010 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Uwaga osoby zaciągające kredyt w walucie!!! Euro ostatnio wzmacnia się z dnia na dzień. To nie jest dobra sytuacja dla tych , którzy jeszcze nie wzięli kredytu , ale zamierzają w niebawem wziąć. Moim zdaniem (tak jak pisałem kilkanaście dni temu) - Euro będzie się wzmacniało. W połowie roku powinny wzrosnąć stopy procentowe, co spowoduje utrzymanie trendu, ale jaka będzie kondycja naszej gospodarki i czy ktoś nie "zatrzęsie" naszą walutą. Jak będzie za mocna, to może się powtórzyć mały scenariusz z 2008roku. Choć pewnie już nie na taką skalę Jeśłi kogoś wystraszyłem - to nie było moim zamiarem, a jedynie zwrócenie uwagi na to ,że kredyt w walucie to również spred i obserwowanie kursu. Pozdrawiam i życzę mądrych decyzji [/b] Jestem laikiem w tych sprawach ale wydawało mi sie, że dobrze wziąć kredyt w walucie jak stoi ona wysoko. Jeżeli w najbliższym czasie ma się umacniać, to chyba warto poczekać aż będzie bardzo droga, z nadzieją że przy spłacie kredytu sie osłabi. Byłam prawie zdecydowana żeby wziąć w euro, teraz sama nie wiem... w pko zaproponowali: nam zaproponowano: 1. Kredyt 35 lat 2. EURO 3. Raty równe 4. Kredyt 210000 pln 5. Oprocentowanie 4,49 % 6. Prowizja za przyznanie 2,3% albo 0% z ubezpieczeniem od utraty pracy ( ok.6500 zł dodatkowo do kredytu). pozdrawiam, M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sdgn 21.01.2010 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Witajcie! Ponegocjowałem troszkę i mam już znacznie lepsze warunki: 1. Kredyt 30 lat (może zmniejszę do 25) 2. EURO 3. Raty równe 4. Kredyt 250000 pln 5. Oprocentowanie wynegocjowane 2,69 % (w tym marża 1,7%) 6. Prowizja za przyznanie 0% 7. Można spłacać bez prowizji po 5 roku (do 5 jest 2%) Wg mnie jest to już ostateczna oferta, a więc zbieram papiery i do uruchomienia. JurekM a jaki to bank Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prezydent 21.01.2010 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Więc tak koncepcja na kredyt się trochę zmieniła a dokładnie sprawa wygląda tak. w dalszym ciągu szukam kredytu na zakup działki budowlanej ale moi rodzice zaoferowali się ze w ramach prezentu ślubnego kopia działkę. i interesuje na kredyt najlepiej hipoteczny bo najtaniej.Mam jednak kilka obaw czy dostaną ponieważ:- wiek, oboje 51lat- niski dochód matki z tytułu umowy o prace, ojciec ma rentę interesuje nas kwota 40 - 50 tys na 15 lat ( ja bym brał na krócej ale rodzice nie chcą się obciążać zbyt wysoka ratą) jakie są szanse na kredyt i czy w przypadku gdyby banki miały jakiej ale czy ja zer swoim dochodem mogę się włączyć w ten kredyt? tzn kredyt by mrały 3 osoby mama tata i ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marti08 23.01.2010 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Hej!!! Widzę, że dużo można się tu dowiedziec na temat kredytów, więc i ja poproszę o opinię Byliśmy u doradcy i zaproponował nam kredyt w banku Nordea. Interesuje nas kredyt w euro. wkład własny około: 60% kwota: 200 tys. okres: 30 lat Zaproponowano nam następujące warunki: oprocentowanie: 3,6% w tym marża 2,9% przewalutowanie pierwsze - 0 zł spłata po 5 latach - 0 zł wycena rzeczoznawcy 400 zł prowizja - 2% Ubezpieczenie domu na własny koszt Chciałabym zapytac czy to dobre warunki i czy ktoś się orientuje ile kosztuje ubezpieczenie domu i gdzie warto o ubezpieczyc??? Z góry dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszratajczyk 23.01.2010 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 nieźle mnie rozbawiłeś uśmiałem się po pachy, ale bez obrazy jak będę miał świeży umysł to jeszcze raz to przeczytam... nieżle kombinujesz , ale nie napisałeś czy masz dochody jakieś? odp na pytania: 1) hipoteczne są najtańsze - jeśli masz możliwośc to włąśnie taki proponuję 2) tak jeśli będziesz miał zdolność kredytową, czyli odpowiednio wysokie dochody 3) to pytanie na tą porę jest za trudne zawsze potem może sobie skonsolidować te wszystkie kredyty w 1 (lukas coś miał w podobie, nawet konsolidowali kredyty ratalne) btw. na innym wątku tego forum pisałem o ofercie dnb nord. wydaje się ciekawa z punktu widzenia innych ofert banków. możesz coś ciekawego powiedzieć niż to co wiadomo z ich strony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miras 23.01.2010 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Jestem laikiem w tych sprawach ale wydawało mi sie, że dobrze wziąć kredyt w walucie jak stoi ona wysoko. Jeżeli w najbliższym czasie ma się umacniać, to chyba warto poczekać aż będzie bardzo droga, z nadzieją że przy spłacie kredytu sie osłabi. Byłam prawie zdecydowana żeby wziąć w euro, teraz sama nie wiem... w pko zaproponowali: nam zaproponowano: 1. Kredyt 35 lat 2. EURO 3. Raty równe 4. Kredyt 210000 pln 5. Oprocentowanie 4,49 % 6. Prowizja za przyznanie 2,3% albo 0% z ubezpieczeniem od utraty pracy ( ok.6500 zł dodatkowo do kredytu). pozdrawiam, M Brawo maniuta oczywiście , że popełniłem błąd pisząc że Euro się wzmacnia. Złotówka się wzmacnia i moim zdaniem będzie się wzmacniała. Masz również rację, że dobrze jest brać kredyt w walucie gdy jest droga. http://www.money.pl/pieniadze/kurs/eur,978.html A jeśli chodzi o PKO, to nie mają najlepszej oferty w walucie. Proponuję Ci mBank, Deutsche i DnBNord - z tych banków mBank liczy najkorzystniej zdolność. Jeśli masz dochody powyżej 4 tys - proponuję Deutsche...(razem z marża 3,5-3,7% + 2% za przyznanie) Z tego co pamiętam to masz koło siebie mBank - tam też jest atrakcyjniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miras 23.01.2010 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 marti 08 Jeśli masz wysokie dochody to mozesz uzyskać lepsze warunki w Deutsche przy takim wkładzie własnym. Prezydent- możesz się włączyć- podejście Twoich rodziców jest rozsądne. Jak będziesz miał nadwyżkę to spłacisz szybciej, a jeśli nie to będą niskie raty.Sdesign Przy sporym wkładzie własnym lub przy podpisaniu umowy na regularne oszczędzanie można otrzymać nawet ponizej 2,5% (oprocentownie +marża) też w DB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miras 23.01.2010 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Miras to mnie załamałeś! Ale ja się nie poddaje i czekam na sprzedaż swoich działek .... ulla - tak trzymaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszratajczyk 24.01.2010 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Masz również rację, że dobrze jest brać kredyt w walucie gdy jest droga. problem z euro gdy było drogie, mówie tutaj o kursie 4,5-4,8 był taki że akcja kredytowa banków nie tylko w Polsce ale i na świecie była właściwie wstrzymana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
talgo1 24.01.2010 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 ja planuje wsiąść kredyt w wysokości 160000 pod hipotekę 120000 po remont domu 20000 na spłatę kredytu w innym banku 20000 na cel dowolny w moim banku czyli PKO BP zaproponowali mi MIX na takich warunkach kwota 160000 oprocentowanie PLN 7.03 spłata 30 lat stawka ubezpieczenia od utraty pracy 3,25% rata miesięczna 1104.97 jako że pierwszy raz biorę taki kredyt to dla mnie szok po 30 latach oddam im prawie 400000 tyś tyle tylko że w innych bankach zaproponowali mi podobne rozwiązania lub gorsze miras co sądzisz o tych warunkach bo dla mnie to jedna wielka lichwa hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszratajczyk 24.01.2010 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 jako że pierwszy raz biorę taki kredyt to dla mnie szok po 30 latach oddam im prawie 400000 tyś rzeczywiście dużo. a w innej walucie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eustaszki 24.01.2010 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Mam prośbę o opinię: oboje zmieniliśmy formę zatrudnienia - z umowy o pracę na samozatrudnienie. W obecnym banku, gdzie mamy kredyt na ziemię, powiedziano nam, ze dopiero po 2 latach prowadzenia działalności będzie można "dobrać" kredyt na budowę. Co o tym sądzisz? Moim zdaniem to absurd - teraz podwoiły nam się dochody, zawodowo robimy dokładnie to samo (tylko inna forma i inny pracodawca) a kredytu nam nie dadzą. Musielibyśmy spłacić kredyt CHF na fajnych warunkach zaciągniety niedawno (trochę ponad rok temu) żeby dostać kredyt w innym banku na budowę + refinansowanie. Moim zdaniem to nieracjonalne ze strony banku bo pewnie półtorej roku to my czekać nie będziemy i stracimy spłacając ich kredyt kredytem w innym banku (bank straci klienta my pieniądze).. dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miras 24.01.2010 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 talgo1 ... potrzebuję znać wartość domu, to Ci odpowiem jak w innych bankach mogą Cię policzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miras 24.01.2010 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Mam prośbę o opinię: oboje zmieniliśmy formę zatrudnienia - z umowy o pracę na samozatrudnienie. W obecnym banku, gdzie mamy kredyt na ziemię, powiedziano nam, ze dopiero po 2 latach prowadzenia działalności będzie można "dobrać" kredyt na budowę. Co o tym sądzisz? Moim zdaniem to absurd - teraz podwoiły nam się dochody, zawodowo robimy dokładnie to samo (tylko inna forma i inny pracodawca) a kredytu nam nie dadzą. Musielibyśmy spłacić kredyt CHF na fajnych warunkach zaciągniety niedawno (trochę ponad rok temu) żeby dostać kredyt w innym banku na budowę + refinansowanie. Moim zdaniem to nieracjonalne ze strony banku bo pewnie półtorej roku to my czekać nie będziemy i stracimy spłacając ich kredyt kredytem w innym banku (bank straci klienta my pieniądze).. dzięki Teraz nie pamiętam, ale na pewno są banki które akceptują kontynuację tzn akceptują zmianę formy zatrudnienia, jeśli nie zmienia się miejsca pracy, lub wykonuje się to samo co poprzednio. Sa też banki, które akceptują krótszy okres pracy przy działalności gospodarczej. Kiepsko jest pod tym względem w DB , Nordei, Polbank i kilku innych. NIe wiem czy jesteś zainteresowany(a) walutą czy PLNami? ale PKO bp, DomBank i Metrobank podchodzą "łagodnie" do takich sparaw. niestety to kosztuje - są po prostu droższe. W jakim banku się staracie , może doradca jest "świeży" i nie jest do końca zorientowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eustaszki 24.01.2010 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Noredea, CHF. i tak wolałabym, żeby zostało. Wiem, że są takie banki i w związku z tym mam dylemat: - czekać 1,5 roku i dobrać w Nordei- nie czekać i spłacić kredytem w innym banku co równa się stracie pieniędzy, bo spread i gorsze warunki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miras 24.01.2010 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Noredea, CHF. i tak wolałabym, żeby zostało. Wiem, że są takie banki i w związku z tym mam dylemat: - czekać 1,5 roku i dobrać w Nordei - nie czekać i spłacić kredytem w innym banku co równa się stracie pieniędzy, bo spread i gorsze warunki... W finansach dylematy trzeba rozwiązywać matematycznie - wylicz co bardziej się opłaca. Spróbuj napisać we wniosku prośbę o odstępstwo - dłuższa procedura ale dopuszczalne. w Waszym przypadku powinno przejść. powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eustaszki 24.01.2010 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 W finansach dylematy trzeba rozwiązywać matematycznie - wylicz co bardziej się opłaca. Ależ właśnie nie! Opłaca się bezwzględnie czekać 1,5 roku, wcześniejsza spłata innym kredytem zawsze będzie mniej opłacalna z uwagi na spread. Po trochę ponad roku mamy spłacić kredyt we frankach następnym kredytem we frankach = dwa razy przewalutowanie. Tak mi się przynajmniej wydaje.... Tak więc niestety tu jest dylemat nie matematyczny ale sporu co chce rozum - czekać bo stracisz - a co chce serce -budować budować Chyba,że ten wniosek o odstępstwo. Dzięki za podpowiedz, ten nasz oddział to w zasadzie oddzialik w centrum handlowym i tam na wszystko odpowiadają, że nie / nie wiedzą / względnie skontaktują się z górą. Kiedyś przez pomyłkę wpisali nas do BIK, że zalegamy z ratą, dowiedziałam się od innego mojego banku. Ile potem było przepraszania! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madzia106 25.01.2010 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Witam,chcemy kupić mieszkanie i starać się o kredyt Rodzina na swoim.Mieszkanie kosztuje 255 tys a my chcemy wziąć 120 tys kredytu. Kredyt ma być na 8 lat.Gdzie dostaniemy najlepsze warunki? Czy dadzą nam kredyt na 8 lat?Dzięki za pomoc! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
talgo1 25.01.2010 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 wartość domu to jakieś 300-350 tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zojka10 25.01.2010 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Witaj Miras Nie wiem czy mogę zadać to pytanie w tym wątku... Ja mam troszke inną sytuację, mam dom w stanie surowym zamkniętym. Brakuje jeszcze pieca, kaloryferów, ocieplenia zewnętrznego,tarasu, podłóg itp. Czy mogę wziąć kredyt hipoteczny na zakończenie budowy i jaki zakres zakupów (robocizny) on może obejmować (na sprzęt AGD chyba nie mam co liczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts