Karollinka 06.02.2010 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Ado my tez mamy swoja działke, SSZ i zrobimy jeszcze hydraulike i elektryke za swoje i chcemy wziać 80 tys kredytu na 10 albo 15 lat. Zastanawiamy sie czy opłaca się RnS czy w euro?Miras co bys radzii, gdzie moge dostac najlepsze warunki? co sie bardziej oplaca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monjan 08.02.2010 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 MirasWitaj szukamy kredytu na budowę domu 350 000mamy wkład własny 25%(działka i inne zabezpieczenia), zdolność jestszukamy najlepszej oferty na 20 lat w EURo lub PLN( RnS odpada)co sądzisz o ofercie PKO BP prowizja 1,5% marża 3,33% w Euro?gdzie możemy znaleźć dobre warunki?a może masz info o promocjach przygotowanych przez banki na Targi mieszkaniowe (niedługo)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Panmateusz 08.02.2010 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Też się doczepię do pytania o specjalne oferty na targi mieszkaniowe.Czy to jest rzeczywiści atrakcyjna promocja? Bo jeśli chodzi o wyjątkowo tanie mieszkania sprzedawane na targach mieszkaniowych to....od znajomego wiem, że zwykle są tam mieszkania, które wyjątkowo trudno jest sprzedać deweloperowi..więc taka promocja nie jest szczególnie skuteczna.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz_81 08.02.2010 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 hej Mirasja tez mam pytankopracuje za granica w norwegiibrutto mam ok 30.000 NOk zonka zarabia w pl ok 2000zl bruttomamy wlasna dzialke i ok 150.000 zl gotwkichcemy wziac kredyt max 170.000zlpo dostaniu kredytu chce wrocic do pl i sam budowac nasz domek od podstaw az pod klucz.czy bank przed przelaniem kolejnej transzy sprawdza czy dany kredytobiorca jeszcze pracuje?opcja pozostania za granica i zlecenia budowy ekipie budowlancow w moim przypadku odpada. nie chce juz pracowac za granica.pozdrawaim lukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mtsw466 08.02.2010 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Cześć Miras, to moja sytuacja. Mamy działkę wartą dziś ok.100000 (w 2009 roku daliśmy za nią 60000), mamy oszczędności które wystarczą na stan surowy otwarty oraz mieszkanko wyceniane na 160000. Obydwoje z żonką mamy zdolność kredytową dosyć dużą. Ja czekam na umowę na czas nieokreślony w maju . Chcemy wziąć kredyt w wysokości około 250000 i za to dokończyć dom ,po czym jak będzie to tylko możliwe sprzedać mieszkanko kaskę wpłacić na konto - niech się pasie . Raty chcemy mieć w wysokości około 1500 plus jeszcze 500 odkładać na konto co miesiąc (mam taką wewnętrzna dyscyplinę). Po kilku latach jeżeli będzie to możliwe spłacić różnicę kredytu z kasy z mieszkania. Jestem klientem ING do długiego czasu. No i teraz pytania - czy starać się o kredyt już w maju po umowie czy poczekać aż skończymy stan SO? - w jakiej walucie i jaki bank polecasz (byliśmy już w expanderze) - czy sprzedać jak najszybciej mieszkanie (mielibyśmy gdzie mieszkać) dzięki jak jeszcze coś mi się przypomni to nie omieszkam zapytać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miras 09.02.2010 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Hey... troszkę uzbierało się tych pytań Ostatnio utraciłem dostęp do internetu w domu i stąd mały przestój. Awaria usunięta i jak wrócę to postaram się odpowiedzieć... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miras 10.02.2010 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Witam, Razem z żoną przymierzamy się do wzięcia kredytu. Mamy własną działkę oraz na tyle duży wkład własny by wybudować SSO. I tu powstaje dylemat czy starać się o kredy już na samym początku budowy, czy też starać się o kredyt dopiero po wybudowaniu SSO. Słyszałem kilka opinii, że druga opcja jest mniej korzystniejsza, tzn. można dostać gorsze warunki. Pozdrawiam Poniekąd prawda dlatego, że warunki kredytu zależą między innymi od kwoty kredytu. Przy założeniu że na początku weźmiecie więcej. Innego wytłumaczenia nie widzę. Jeśli miałaby być ta sama kredytu, to wcześniejsze wzięcie kredytumoże spowodować wypłatę w transzach kredytu. Z tym związane są drobne koszty i obowiązki. Dla banku bezpieczniej jest jeśli może zabezpieczyć się już na jakiejś części nieruchomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miras 10.02.2010 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Ado my tez mamy swoja działke, SSZ i zrobimy jeszcze hydraulike i elektryke za swoje i chcemy wziać 80 tys kredytu na 10 albo 15 lat. Zastanawiamy sie czy opłaca się RnS czy w euro?Miras co bys radzii, gdzie moge dostac najlepsze warunki? co sie bardziej oplaca? Przy takiej kwocie w ciemno "wchodziłbym" w złotówkę i RnS Po 8 latach refinansować kredyt na dogodniejsze warunki. Sprawdzić umowę aby nie było jakiejś klauzuli uniemożliwiającej zmianę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miras 10.02.2010 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Miras Witaj szukamy kredytu na budowę domu 350 000 mamy wkład własny 25%(działka i inne zabezpieczenia), zdolność jest szukamy najlepszej oferty na 20 lat w EURo lub PLN( RnS odpada) co sądzisz o ofercie PKO BP prowizja 1,5% marża 3,33% w Euro? gdzie możemy znaleźć dobre warunki? a może masz info o promocjach przygotowanych przez banki na Targi mieszkaniowe (niedługo)? Lepszą ofertę w Euro otrzymacie : Deutsche Bank - uwaga euro nie indeksowane - obniżyli marże 25 stycznia mBank w promocji - obniżyli marze (chyba 2 lutego) multibank - takie same warunki jak mBank DnB Nord nawet Polbank Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miras 10.02.2010 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Też się doczepię do pytania o specjalne oferty na targi mieszkaniowe. Czy to jest rzeczywiści atrakcyjna promocja? Bo jeśli chodzi o wyjątkowo tanie mieszkania sprzedawane na targach mieszkaniowych to....od znajomego wiem, że zwykle są tam mieszkania, które wyjątkowo trudno jest sprzedać deweloperowi..więc taka promocja nie jest szczególnie skuteczna.... NIe słyszałem o tym aby banki na targi przygotowały lepszą ofertę może coś z gestii dyr oddziału - jeśli ma takie kompetencje. Jeśli ktoś otrzyma jakąs dobrą ofertę na targach chętnie ją sprawdzę, czy to jest coś spod lady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miras 10.02.2010 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 hej Miras ja tez mam pytanko pracuje za granica w norwegii brutto mam ok 30.000 NOk zonka zarabia w pl ok 2000zl brutto mamy wlasna dzialke i ok 150.000 zl gotwki chcemy wziac kredyt max 170.000zl po dostaniu kredytu chce wrocic do pl i sam budowac nasz domek od podstaw az pod klucz. czy bank przed przelaniem kolejnej transzy sprawdza czy dany kredytobiorca jeszcze pracuje? opcja pozostania za granica i zlecenia budowy ekipie budowlancow w moim przypadku odpada. nie chce juz pracowac za granica. pozdrawaim lukasz NIe, nikt nie będzie sprawdzał gdzie pracujesz do czasu gdy swoje płatności będziesz terminowo regulował. Pracę i miejsce zamieszkania zawsze wolno Ci zmienić, choć w umowie będzie zapis o tym że powinieneś poinformować bank o takiej zmianie. Mam podobną sytuację. Moja klientka mieszka i pracuje w Holandii. Widzieliśmy sie raz. Załatwiam za nią dokumentację na miejscu. Klientka ma zamiar wrócić, skończyc budowę i zamieszkać w Polsce. Przyjedzie na podpisanie umowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miras 10.02.2010 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Cześć Miras, to moja sytuacja. Mamy działkę wartą dziś ok.100000 (w 2009 roku daliśmy za nią 60000), mamy oszczędności które wystarczą na stan surowy otwarty oraz mieszkanko wyceniane na 160000. Obydwoje z żonką mamy zdolność kredytową dosyć dużą. Ja czekam na umowę na czas nieokreślony w maju . Chcemy wziąć kredyt w wysokości około 250000 i za to dokończyć dom ,po czym jak będzie to tylko możliwe sprzedać mieszkanko kaskę wpłacić na konto - niech się pasie . Raty chcemy mieć w wysokości około 1500 plus jeszcze 500 odkładać na konto co miesiąc (mam taką wewnętrzna dyscyplinę). Po kilku latach jeżeli będzie to możliwe spłacić różnicę kredytu z kasy z mieszkania. Jestem klientem ING do długiego czasu. No i teraz pytania - czy starać się o kredyt już w maju po umowie czy poczekać aż skończymy stan SO? - w jakiej walucie i jaki bank polecasz (byliśmy już w expanderze) - czy sprzedać jak najszybciej mieszkanie (mielibyśmy gdzie mieszkać) dzięki jak jeszcze coś mi się przypomni to nie omieszkam zapytać! Jesteście w niezłej sytuacji Przy 250tys zastanowiłbym się nad Euro różnica ponad 300 zł na jednej racie. Jeśli jesteście klientami ING to możesz skorzystać z obniżonej prowizji za uruchomienie kredytu o 0,4% (nie 1,6 a 1,2%) Takie raty o jakich piszesz możesz mieć w PLN Kiedy starać się o kredyt - oczywiście jak będziesz zatrudniony na czas nieokreślony. Nie wiem jaki masz teraz status i ile pracujesz w obecnej firmie - to ma znaczenie dla banku. W skrajnym przypadku możesz nie dotrzymać kredytu. W ING jeśli dobrze pamiętam musisz pracować na czas nieokreslony i pracować u obecnego pracodawcy min 3 mieś A i jak sprzedasz mieszkanie będziesz miał większy wkład - kredyt możesz otrzymać taniej. Z drugiej strony może warto się zastanowić nad wynajmowaniem mieszkania. Środki z wynajęcia mogą pokrywać część raty. A sprzedać zawsze zdążysz.. it's up to you Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zoya 10.02.2010 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 A ja mam już ostatnie pytanie. Kredyt 200 000 na 25 lat. Aktualnie dostaliśmy ofertę w PLN marża 2,1 i 0% prowizji. Wycena u niezależnego rzeczoznawcy 700 zł. Czy jest jakaś lepsza oferta? Już więcej sama nie wywalczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mtsw466 10.02.2010 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Dzięki Miras za odpowiedź. Nad wynajęciem już myśleliśmy, ale z drugiej strony nie lubimy mieć zobowiązań tym bardziej długoterminowych. może wyślesz namiary na siebie na priva to się umówimy na spotkanie będzie można pogadać chwilkę dłużej. Jeszcze raz dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miras 11.02.2010 14:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Osoby, które "dopinają" zbieranie dokumentacji i są zdecydowane na kredyt w PLN informacja , że ING Bank Śląski od poniedziałku uruchamia promocję: "0" % za uruchomienie kredytu, było 1,6% a dla osób mających konto w INGu 1,2% Dodam, że marże ING ma też niską - zatem do rozważenia pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miras 11.02.2010 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Dzięki Miras za odpowiedź. Nad wynajęciem już myśleliśmy, ale z drugiej strony nie lubimy mieć zobowiązań tym bardziej długoterminowych. może wyślesz namiary na siebie na priva to się umówimy na spotkanie będzie można pogadać chwilkę dłużej. Jeszcze raz dzięki! Jestem otwarty średnio to zabrzmiało od faceta ale... W razie "pożaru kredytowego" podaję numer alarmowy 603917338 Prosze nie nadużywać.. inaczej zdejmę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miras 11.02.2010 14:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 A ja mam już ostatnie pytanie. Kredyt 200 000 na 25 lat. Aktualnie dostaliśmy ofertę w PLN marża 2,1 i 0% prowizji. Wycena u niezależnego rzeczoznawcy 700 zł. Czy jest jakaś lepsza oferta? Już więcej sama nie wywalczę. Zoya... teraz jak skorzystasz z ing będziesz miała jeszcze taniej ... dla Twojego przedziału marża 1,9% mam nadzieję , że nie jest jeszcze za późno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kviat 11.02.2010 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 czy jest jakas opcja dostania kredytu na budowe domu ale nie w transzach i jeszcze jedno jesli mozna czy jezeli kosztorys domu wyliczony jest na230tys(biuro projektowe) a ja chce 200tys bo uwazam ze sie zmieszcze (sam duzo zrobie prac) czy musze posiadac te roznice(30tys). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miras 11.02.2010 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 To niewielka różnica i bank (analityk) może przymknąc oko, ale... może zapytać co z różnicą. Wówczas potrzebne będzie wyjaśnienie, typu... ktoś z rodziny jest budowlańcem i w systemie gospodarczym zaoszczędzisz taką kwotę... Jak trafisz na upierdliwego analityka , to może się uprzeć i... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zoya 11.02.2010 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Dzięki, dzięki, dzięki. Dopiero będziemy składać wniosek dlatego mam nadzieję, że nie jest za późno. Pani z banku powiedziała, że marża nie do ruszenia, ale będę jeszcze negocjować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts