kruchycom 04.03.2010 01:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Moje pytanie jest następujące: Mam zamiar razem z żona pobudować się. Dużo osób pisze że posiadają wkład własny, my takiego nie mamy, nic nie mamy . Młode małżeństwo jedna pensja państwowa. Dzięki kalkulatorm w sieci wiem że nasza zdolność kredytowa pozwala na 280tys. Jak w naszym przypadku byłaby najlepsza oferta kredytu i gdzie. Dom do 140 m2. Dodatkowo nie posiadam działki. Co mam zrobić? Kupić najpierw działkę i potem dobrać resztę i zobaczyć wtedy czy dam radę cokolwiek jeszcze postawić, czy od razu wziąć te 280tys i liczyć na cud? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat84 04.03.2010 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 witam podam kilka faktów:mamy wraz z dziewczyną plan budowy domudziałka juz jest!(moja wlasnosc)dom o powierzchni 115mja prowadze dzialanosc wiec mam mininalną zdolnośćrazem z pensja dziewczyny mamy zdolnosc na 230 000 pln i dla tych danych doradca finansowy(expander oraz open f.) przedstawil nam nastepujące rozwiazanie:plan finansowy-kredyt na 30 lat, rata 1100 zl oraz odkladanie po okolo 400 zl w narzedzia majace te pieniadze pomnożyć(dlugofalowo)wspomne że rata+oszczednosc 400pln jest daje mi poczucie bezpieczenstwa, wiecej budzi moje obawy!!! w takiej symulacji wychodzi ze z odkladanych pieniedzy jestesmy w stanie splacic kredyt juz po 15 latach, tracac marże ew jakis aneks!!! rozumiem ze oszczedzam tez na odstekach za pozostaly okres czyli pieniadze oddane do banku to okolo 300 000 pln Druga propozycja doradcy to taka :wkład wlasny oprócz działki to 50 tyśdoradca mowi zeby nie budowac domu z tych pieniedzy lecz je zostawic na ostateczne wykonczenie domu tym sposobem nie bedzie wkladu wlasnego oprócz działki(bedacej tez zabezpieczeniem) prosze mi podpowiedziec czy to rozwiazanie faktycznie jest optymalne dla nas, w sumie podoba mi sie ta wczesniejsza splata i realna kwota jaka dam bankowi ale czy to mozliwe???? PROSZE O OCENE TYCH ROZWIĄZAŃBĘDE WDZIECZNY POZDRAWIAM PS. mam ewentualna mozliwosc wybudowania np SSZ za moje 50 tys i 50 tys pozyczone od rodziny z tym ze wezme kredyt na dokonczenie domu, bede splacal rate bankowi i rownolegle rodzinie.........chyba sredni pomysł??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koris 05.03.2010 00:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Mam taki problem:wzięliśmy z żoną kredyt w pkobp na kwotę 200000 na 30 lat. Później ze względu na zawieruchę na rynku budowlanym (skok cen usług i materiałów) i inne problemy musieliśmy wziąć 100000 kredytu gotówkowego w ge money (pko nie chciało nam zwiększyć kredytu, ponieważ dom nie był wykończony). W tej chwili chcielibyśmy to skonsolidować, ewentualnie tylko tą część gotówkową i dobrać jeszcze 40000 na końcówkę budowy. Moja żona ma umowę na czas nieokreślony, ja niestety niedawno zmieniłem pracę, (od grudnia) i mam umowę na razie do końca maja. Z kolei moje dochody są około 2,5 raza takie jak żony. Czy któryś bank udzieliłby nam kredytu? Jeśli tylko część gotówkowa to na 8 lat. Jeśli całość to na 25. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 05.03.2010 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Miras!Czy to jest normalne??? "Odpowiedź od Decydenta:Kosztorys budowy : X plnWe wniosku Klient zadeklarował że wniósł na budowę Y plnKredyt : Z pln Klient chce wnieść brakującą kwotę: X-Y-Z=100000 w trakcie wypłatyZe względu na różnicę walut zabezpieczeni wkładu min 130% czyli 130000 zł" Przecież wkład własny mam w pln, a co za tym idzie nie ma żadnego ryzyka walutowego.Nic nie rozumiem, ale z drugiej strony przy dzisiejszym EUR coraz bardziej skłaniam się do PLN.O co w tym chodzi ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia17041985 06.03.2010 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Nie wiem czy dam radę pomóc wszystkim chętnym, ale postaram się tu zaglądać przynajmniej w weekendy. A co mnie skłoniło? Niby nic wielkiego. Po prostu szlag mnie trafił jak widziałem naciąganie klienta na droższy kredyt i przekonywanie go, że to najlepsze dla niego rozwiązanie. Od dłuższego czasu poruszam się w kredytach i widzę w jaki prosty sposób wykorzystywane są trudne sytuacje w których ktoś musi szybciej wziąć kredyt mieszkaniowy, bo w ostatniej chwili znalazł mieszkanie u dewelopera, albo brakuje trochę kasy na wykończenie domu, lub znalazł mieszkanie i czuje że to właśnie to na które polował. Jeśli trafimy do pośrednika to mamy szansę na szerszy przegląd kredytowy - pod warunkiem trafienia do takiego , który nie jest powiązany kapitałowo i udziela kredytu tylko w 3-4 wskazanych przez właścicieli bankach. I to niekoniecznie tych najtańszych... witam, chciałabym się dowiedzieć, jakie obecnie są warunki na kredyty hipoteczne z narzeczonym jesteśmy w trakcie przekształacania budynku gospodarczego na mieszkalny (w gminie). Zamierzamy wziąć kredyt na max. 100 tys.(zdolność jest). Na jaki okres spłaty? Sami nie wiemy. Najważniejsze, żeby rata nie przekroczyła 800 zł w ratach malejących (podobno są korzystniejsze). Poinformowano nas, że nasz stan cywilny nie ma znaczenia. Zastanawiam się, czy konieczne będą jakieś zmiany danych itp., kiedy już się pobierzemy (po zaciągnięciu kredytu). bardzo proszę o radę i kilka przykładów kredytów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 06.03.2010 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 kruchycom na cud bym nie liczyła. jak rozumiem tylko jedno z was pracuje. 280 tys to trochę mało na działkę i dom. ale podobno świat do odważnych należy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruchycom 06.03.2010 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 kruchycom na cud bym nie liczyła. jak rozumiem tylko jedno z was pracuje. 280 tys to trochę mało na działkę i dom. ale podobno świat do odważnych należy Działkę mogę mieć za 30tys. Tylko pytanie teraz czy 250tys starczy na domek 120 metrowy (projekt bażant-jeden z najtańszych do budowy ze względu na to że jest prosty) wcale nie muszę wykańczać całego. Narazie dol mi starczy. Poza tym mam jeszcze trochę z pensji jak raty bym opłacał później to na bierzaco coś tam kleił. Na 80% jestem gotów zaryzykować, tyko chciałbym by wypowiedziała się osoba która była w podobnej sytuacji co ja na ten temat, czy wystartować czy nie. Jeszcze tak jak pisałem wcześniej chciałbym by ktoś doradził mi gdzie w moim przypadku najlepiej udać się po kredyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 06.03.2010 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 okej działka 30 tys. przyłącza to kilka tys plus projekt i adaptacja geodeta czyli min 10 tys. my mamy wszystkie media na działce i tyle nam poszło. zostaje 210 może 200 tys. my też mamy prosty dom 130 użytkowej plus garaż. w tym momencie jest SSZ i wydane 150 tys. solbet 24 blachodachówka i okna pcv. też nie planujemy mieć wszystkiego na tip top a zakładamy że wydamy na samą budowę 350 tys. na tym forum połowa ci powie próbuj a druga karze puknąć się w czoło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 06.03.2010 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 dobra nie zaśmiecam wątku;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angelnight 07.03.2010 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 ból polega na tym że ja już wszystko opłaciłam. to sprawa z przed pol roku. problem w tym że po 88 dniach zaplacilam z odsetkami alei slad pozostał w bik.co do tych bankow omijajacych bik, to nie dziekuje postoje. jak zobaczylam oprocentowanie, to rata miesieczna rosnie o jakies 400-600zl. to juz ostre przegiecie. bede musiala w takim razie odpuscic temat. czwarte ostatnie podejscie milleniumpko sa-negatywpko bp-negatywlukas-negatywjeden wpis na grosze w bik i smrodu jak za ostry przewał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miras 07.03.2010 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Witam! Z wielu względów nie możemy wziąć kredytu hipot. dlatego szukamy najkorzystniejszej opcji pożyczki hip. W BZ otrzymaliśmy propozycję pożyczki na 20 lat na 100 tyś LIBOR + 4% czy to dobra oferta? czy szukac dalej? NIe wiem czy to Twoja pomyłka czy chcesz wziąć pożyczkę w walucie. Jeśli to PLN to powinien być WIBOR. Przy tak niskich kwotach skłaniam się do PLN - jeśli tak to znajdziesz niższe oprocentowanie kredytu. Spróbuj w ING, tam marża jest 3,4 dla pożyczki hipotecznej, przy czym WIBOR 6m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miras 07.03.2010 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Moje pytanie jest następujące: Mam zamiar razem z żona pobudować się. Dużo osób pisze że posiadają wkład własny, my takiego nie mamy, nic nie mamy . Młode małżeństwo jedna pensja państwowa. Dzięki kalkulatorm w sieci wiem że nasza zdolność kredytowa pozwala na 280tys. Jak w naszym przypadku byłaby najlepsza oferta kredytu i gdzie. Dom do 140 m2. Dodatkowo nie posiadam działki. Co mam zrobić? Kupić najpierw działkę i potem dobrać resztę i zobaczyć wtedy czy dam radę cokolwiek jeszcze postawić, czy od razu wziąć te 280tys i liczyć na cud? Jeśli nie jesteście właścicielami jakiejś nieruchomości, to proponuję kredyt RnS (Rodzina na swoim) Najlepsza oferta przy 100% kredytowaniu PKObp Jeśli znajdziecie 10% wkładu to proponuje Lukasa. Przy kredycie RnS wyjdzie Wam większa zdolność. Bez informacji jakie to dochody nie policzę ale możecie to zrobić bezpośrednio w tych bankach. Kredyt w walucie wymaga większych dochodów... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miras 07.03.2010 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 witam podam kilka faktów: mamy wraz z dziewczyną plan budowy domu działka juz jest!(moja wlasnosc) dom o powierzchni 115m ja prowadze dzialanosc wiec mam mininalną zdolność razem z pensja dziewczyny mamy zdolnosc na 230 000 pln i dla tych danych doradca finansowy(expander oraz open f.) przedstawil nam nastepujące rozwiazanie: plan finansowy-kredyt na 30 lat, rata 1100 zl oraz odkladanie po okolo 400 zl w narzedzia majace te pieniadze pomnożyć(dlugofalowo) wspomne że rata+oszczednosc 400pln jest daje mi poczucie bezpieczenstwa, wiecej budzi moje obawy!!! Zastanawiające... dlaczego? nie dość że macie zdolność na kwotę , która umożliwia wzięcie kredytu tylko do 230 tyś to jeszcze proponują Wam regulara na 400 zł. Mat regularne oszczedzanie ok., ale musza Ci wytłumaczyć że tam nie ma gwarancji, to jedynie symulacje oparte na jakichś prognozach. Nie wiem co toza instrumenty ale domyślam sie, że może to być : Skandia, Aegon lub Generali. Pytanie teraz w jakie fundusze? Za mało wiem żeby Ci doradzić o wartości tej opcji. 6 lat pracowałem w Domu Maklerskim, zawodowo zajmowałem się tymi rzeczami i wiem jakie jest ryzyko źle dobranych instrumentów "niby zabezpieczających". Dowiedz się dokładnie - moim zdaniem to są fundusze UFK. w takiej symulacji wychodzi ze z odkladanych pieniedzy jestesmy w stanie splacic kredyt juz po 15 latach, tracac marże ew jakis aneks!!! czy zagwarantują Ci to??? nie - zapytaj ich o gwarancję... rozumiem ze oszczedzam tez na odstekach za pozostaly okres czyli pieniadze oddane do banku to okolo 300 000 pln Druga propozycja doradcy to taka : wkład wlasny oprócz działki to 50 tyś doradca mowi zeby nie budowac domu z tych pieniedzy lecz je zostawic na ostateczne wykonczenie domu tym sposobem nie bedzie wkladu wlasnego oprócz działki(bedacej tez zabezpieczeniem) prosze mi podpowiedziec czy to rozwiazanie faktycznie jest optymalne dla nas, w sumie podoba mi sie ta wczesniejsza splata i realna kwota jaka dam bankowi ale czy to mozliwe???? Mat jak napiszesz na czym oparte jest oszczędzanie to spróbuję odpowiedzieć. Druga propozycja jest realna. Musisz ją jednak przemyśleć i odpowiedzieć sobie na pytanie: - czy będę miał jakieś pieniądze na wykończenie (dochody Twoje i małzonki) jeśli odpowiesz twierdząco, to znaczy że doradca chce Cię przekonać do większego kredytu - ma w tym interes jeśli odpowiedź jest negatywna , to interpretacja doradcy jest słuszna PROSZE O OCENE TYCH ROZWIĄZAŃ BĘDE WDZIECZNY POZDRAWIAM PS. mam ewentualna mozliwosc wybudowania np SSZ za moje 50 tys i 50 tys pozyczone od rodziny z tym ze wezme kredyt na dokonczenie domu, bede splacal rate bankowi i rownolegle rodzinie.........chyba sredni pomysł??? To zależy na jaki procent pożyczysz pieniądze od rodziny i czy nie spowoduje to późniejszego pogorszenia relacji rodzinnych. Jeżeli pożyczka będzie nieoprocentowana (np od rodziców) to nie znajdziesz tańszego finansowania. Kredyt bankowy będzie niższy, bo będziesz miał duży wkład własny... Mat ... poruszyłeś tyle spraw, że hmmm ... spróbuje bezpośrednio po każdą z nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miras 07.03.2010 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Mam taki problem: wzięliśmy z żoną kredyt w pkobp na kwotę 200000 na 30 lat. Później ze względu na zawieruchę na rynku budowlanym (skok cen usług i materiałów) i inne problemy musieliśmy wziąć 100000 kredytu gotówkowego w ge money (pko nie chciało nam zwiększyć kredytu, ponieważ dom nie był wykończony). W tej chwili chcielibyśmy to skonsolidować, ewentualnie tylko tą część gotówkową i dobrać jeszcze 40000 na końcówkę budowy. Moja żona ma umowę na czas nieokreślony, ja niestety niedawno zmieniłem pracę, (od grudnia) i mam umowę na razie do końca maja. Z kolei moje dochody są około 2,5 raza takie jak żony. Czy któryś bank udzieliłby nam kredytu? Jeśli tylko część gotówkowa to na 8 lat. Jeśli całość to na 25. To zależy, czy Twoja praca jest kontynuacją poprzedniej tzn., czy zmieniłeś pracę, czy pracodawcę? Dodatkowe pytanie, to czy obecna praca została podjęta po przerwie, czy nie było przerwy? Konsolidacja hipoteczna będzie na pewno dużo tańsza. Nawet jeśli nie uzyskasz teraz to proponuję zrobić konsolidację po 3 miesiącach. To i tak będzie najtańsza forma. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miras 07.03.2010 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Miras! Czy to jest normalne??? "Odpowiedź od Decydenta: Kosztorys budowy : X pln We wniosku Klient zadeklarował że wniósł na budowę Y pln Kredyt : Z pln Klient chce wnieść brakującą kwotę: X-Y-Z=100000 w trakcie wypłaty Ze względu na różnicę walut zabezpieczeni wkładu min 130% czyli 130000 zł" Przecież wkład własny mam w pln, a co za tym idzie nie ma żadnego ryzyka walutowego. Nic nie rozumiem, ale z drugiej strony przy dzisiejszym EUR coraz bardziej skłaniam się do PLN. O co w tym chodzi ?? Jurku, nienormalne , ale przyznam że przydałoby się trochę więcej informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miras 07.03.2010 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 ból polega na tym że ja już wszystko opłaciłam. to sprawa z przed pol roku. problem w tym że po 88 dniach zaplacilam z odsetkami alei slad pozostał w bik. co do tych bankow omijajacych bik, to nie dziekuje postoje. jak zobaczylam oprocentowanie, to rata miesieczna rosnie o jakies 400-600zl. to juz ostre przegiecie. bede musiala w takim razie odpuscic temat. czwarte ostatnie podejscie millenium pko sa-negatyw pko bp-negatyw lukas-negatyw jeden wpis na grosze w bik i smrodu jak za ostry przewał. Angel... nie próbuj już składać bo każde zapytanie obniża Twój scoring w BIK. Proponuję napisać do BIK aby przysłali Ci Twoją historię. Z tą historią najlepiej udać się do dobrego doradcy który opisze całą sytuację. Teraz jak składasz kolejne wnioski pogarszasz sobie swoją pozycję. Analitycy myślą tak: odrzucono w trzech bankach tzn że coś znaleźli na Ciebie. Dodatkowo Twój coring obniżyły kolejne wnioski. To trudna sprawa ale do załatwienia... Popracuj nad swoją historią kredytową. Kup jakieś żelazko na raty i spłać je prze dterminem, kup coś jeszcze co i tak masz kupić i spłać raty przed terminem. Wiem że to śmiesznie brzmi, ale to jest niezły sposób na poprawę swojej oceny w BIK i poproś o przysłanie Twojej historii. Jeśli masz ponizej 380 pkt, to musisz je podreperować. Mogę zgdanąc jaki jest Twój profil: młoda do 26 lat nigdy nie brałaś kredytu karta kredytowa, którą wziełaś nie była używana i wygenerowała debet niespłacony w terminie. Ocena - niewiarygodny klient , czyli mało pkt. Nie martw się dla banku mało wiarygodnymi klientami są również ludzie , którzy zawsze wszystko kupowali za swoje i nigdy nie korzystali z kredytu czy też z zakupu na raty. powodzenia jeśli chcesz to na priv co nieco doradzę więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miras 07.03.2010 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Witaj Miras! Niebawem zaczniemy starania o kredyt. Mamy dość dobre zarobki w stosunku do pożądanej przez nas kwoty kredytu. Nasze obawy tyczą się czego innego, mianowicie tego, jak banki podchodzą do regularnych, acz nie regulowanych stałą umową o pracę dochodów, które stanowią dla męża ok. 2/3 jego zarobków. Mówię tu o pracy naukowej i zleceniach przy długotrwałych projektach. Poza tym mąż ma posadę akademicką a ja umowę na czas nieokreślony z przyzwoitym zarobkiem. Myślimy o kredycie 450 tyś. wkład własny to działka o wartości ok. 100 tys. i może jakaś gotówka. Jakie są nasze szanse na korzystny kredyt walutowy (euro) przy zarobkach rzędu 7-8 tys netto? Czy może Rodzina na swoim (spełniamy warunki)? Dzięki piękne z góry za odpowiedź! karo_ Karo... Jesteście bardzo dobrymi klientami... i tylko takich bym sobie życzył. Oczywiście, wymaga to udokumentowania wszystkich dochodów a właściwie ich "regularności" RnS - możecie skorzystać pod warunikem , że dom nie będzie wiekszy niż 140 mkw powierzchni użytkowej. pozdrawiam m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaw1 08.03.2010 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Witam Miras. Planujemy budować dom na Podkarpaciu. Niestety nie posiadamy gotówki i będziemy musieli się starać o kredyt (myślimy o 220 tys.) więc może i nam mógłbyś coś doradzić. Dodam że posiadamy działkę 20 ar.( wartość ok 100000).[/img][/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia17041985 08.03.2010 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Nie wiem czy dam radę pomóc wszystkim chętnym, ale postaram się tu zaglądać przynajmniej w weekendy. A co mnie skłoniło? Niby nic wielkiego. Po prostu szlag mnie trafił jak widziałem naciąganie klienta na droższy kredyt i przekonywanie go, że to najlepsze dla niego rozwiązanie. Od dłuższego czasu poruszam się w kredytach i widzę w jaki prosty sposób wykorzystywane są trudne sytuacje w których ktoś musi szybciej wziąć kredyt mieszkaniowy, bo w ostatniej chwili znalazł mieszkanie u dewelopera, albo brakuje trochę kasy na wykończenie domu, lub znalazł mieszkanie i czuje że to właśnie to na które polował. Jeśli trafimy do pośrednika to mamy szansę na szerszy przegląd kredytowy - pod warunkiem trafienia do takiego , który nie jest powiązany kapitałowo i udziela kredytu tylko w 3-4 wskazanych przez właścicieli bankach. I to niekoniecznie tych najtańszych... witam, chciałabym się dowiedzieć, jakie obecnie są warunki na kredyty hipoteczne z narzeczonym jesteśmy w trakcie przekształacania budynku gospodarczego na mieszkalny (w gminie). Zamierzamy wziąć kredyt na max. 100 tys.(zdolność jest). Na jaki okres spłaty? Sami nie wiemy. Najważniejsze, żeby rata nie przekroczyła 800 zł w ratach malejących (podobno są korzystniejsze). Poinformowano nas, że nasz stan cywilny nie ma znaczenia. Zastanawiam się, czy konieczne będą jakieś zmiany danych itp., kiedy już się pobierzemy (po zaciągnięciu kredytu). bardzo proszę o radę i kilka przykładów kredytów halo, halo jest tam kto?! Mogę liczyć na pmomc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miras 09.03.2010 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 sorrki ... wieczorem przeoczyłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts