Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Adaptacja budynku gospodarczego na cele mieszkalne

niezgdar

Recommended Posts

Witam, przymierzam sie do przebudowy bud. gospodarczego na cele mieszkalne, Architekt, konstruktor po oględzinach stwierdzili ze to wykonalne, fundamenty poniżej gruntu 1 m szerokości 40 cm na tym ściana z jednej warstwy cegieł wzmocnona filarami co około 2 m. martwi mnie 1 rzecz a mianowicie brak izolacji poziomej. planuje od środka dostawić ściany z ytonga gr 24 cm pomiędzi walnąć z 5 cm izolacji(styropian) potem wieniec i reszta już z drewna(prefabrykowane wiązary z pasem dolnym poddasze użytkowe przykrycie blachodachówką. Tylko jak od izolować tą ścianę zewnętrzną z cegły.

znalazłem coś takiego Hydrostop-Iniekcyjny, prod. nr 721 http://hydrostop.pl/?loc=pl,produkty&prod_id=34

Ktoś to stosował, bo raczej podcinanie i wciąganie izolacjii może być zbyt kosztowne.

• 2 weeks później...
Gość zone_wlkp

1) Dobry murarz

2) Młot Kujący

3) Zaprawa

4) Izolacja

Wyciągasz na odcinku 1m cegły 1-2 warstwy, wkładasz izolacje i murujesz od nowa. Jeżeli dom nie jest w tragicznym stanie nic nie powinno się rysować. Ważne jest aby murarz dobrze z dwóch stron wrzucił zaprawę.

Zrobiłem tak u siebie, efekt lepszy niż można się spodziewać. Udało mi sie bez problemu mimo że mój mur to 2x cegła pustka powietrzna i jedna warstwa cegły

• 2 weeks później...
To ściana z jednego rzedu cegły kładziona na zaprawę wapienną wzmacniana co jakiec 2-2.5 m słupem z cegły 2*2 boje sie ze jak zaczne podcinqać to sie rozsypie

Jeśli ściana ma się rozsypać przy podcięciu 2m odcinka, to znak, że najlepiej ją rozebrać i postawić na nowo.

A co proponujecie, jeśli chce zrobić odnowę pruskiego muru. W większości belki są zdrowe. Jedynie belki przyt stropi wymagają wymiany i cała konstrukcja potzreuje uszczelnienia. Czy to jest w ogóle opłacalne? Podkreślam, ze budynek ma ze 100 lat

• 3 years później...
Witam. Chcialbym zmienic przeznaczenie budynku gospodarczego na mieszkalny, budynek murowany podpiwniczony z garazem pod budynkiem stoi na dzialce rolnej, ja nie mam wyksztalcenia rolniczego ani 5- letniego stazu w tym zawodzie, pod dzialke jest doprowadzony prad i woda, planowal bym zrobic wlasna oczyszczalnie, dojazd do drogi bublicznej jest moj wlasny, czy mam szanse ? Czy konieczne bedzie odrolnienie dzialki ?