niezgdar 26.12.2009 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 Witam, przymierzam sie do przebudowy bud. gospodarczego na cele mieszkalne, Architekt, konstruktor po oględzinach stwierdzili ze to wykonalne, fundamenty poniżej gruntu 1 m szerokości 40 cm na tym ściana z jednej warstwy cegieł wzmocnona filarami co około 2 m. martwi mnie 1 rzecz a mianowicie brak izolacji poziomej. planuje od środka dostawić ściany z ytonga gr 24 cm pomiędzi walnąć z 5 cm izolacji(styropian) potem wieniec i reszta już z drewna(prefabrykowane wiązary z pasem dolnym poddasze użytkowe przykrycie blachodachówką. Tylko jak od izolować tą ścianę zewnętrzną z cegły. znalazłem coś takiego Hydrostop-Iniekcyjny, prod. nr 721 http://hydrostop.pl/?loc=pl,produkty&prod_id=34Ktoś to stosował, bo raczej podcinanie i wciąganie izolacjii może być zbyt kosztowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga__daniel 07.01.2010 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 ciekawa sprawa , ja też robiłem dostawkę do budynku gospodarczego tyle że ja jeszcze musiałem podbijać stare ławy bo mi się piwnicy zachciało 6 m-ce walki z piwnicą i podbijaniem,szkoda gadać ale raczej w taką izolacje to bym nie wierzył "jakieś nawiercanie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zone_wlkp 07.01.2010 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 1) Dobry murarz2) Młot Kujący3) Zaprawa4) Izolacja Wyciągasz na odcinku 1m cegły 1-2 warstwy, wkładasz izolacje i murujesz od nowa. Jeżeli dom nie jest w tragicznym stanie nic nie powinno się rysować. Ważne jest aby murarz dobrze z dwóch stron wrzucił zaprawę.Zrobiłem tak u siebie, efekt lepszy niż można się spodziewać. Udało mi sie bez problemu mimo że mój mur to 2x cegła pustka powietrzna i jedna warstwa cegły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zone_wlkp 07.01.2010 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 jest jeszcze metoda Prizna polegająca na podcince, całkowity koszt to około 400 zl za metr kwadratowy muru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 07.01.2010 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Ktoś to stosował, bo raczej podcinanie i wciąganie izolacjii może być zbyt kosztowne. Tradycyjna podcinka jest najtańszą metodą. Robocizna z materiałem (papa trójwarstwowa SBS) nie przekracza 100zł/m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niezgdar 18.01.2010 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 To ściana z jednego rzedu cegły kładziona na zaprawę wapienną wzmacniana co jakiec 2-2.5 m słupem z cegły 2*2 boje sie ze jak zaczne podcinqać to sie rozsypie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 18.01.2010 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 To ściana z jednego rzedu cegły kładziona na zaprawę wapienną wzmacniana co jakiec 2-2.5 m słupem z cegły 2*2 boje sie ze jak zaczne podcinqać to sie rozsypie Jeśli ściana ma się rozsypać przy podcięciu 2m odcinka, to znak, że najlepiej ją rozebrać i postawić na nowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuczem 18.01.2010 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 A co proponujecie, jeśli chce zrobić odnowę pruskiego muru. W większości belki są zdrowe. Jedynie belki przyt stropi wymagają wymiany i cała konstrukcja potzreuje uszczelnienia. Czy to jest w ogóle opłacalne? Podkreślam, ze budynek ma ze 100 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek321 02.06.2013 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Witam. Chcialbym zmienic przeznaczenie budynku gospodarczego na mieszkalny, budynek murowany podpiwniczony z garazem pod budynkiem stoi na dzialce rolnej, ja nie mam wyksztalcenia rolniczego ani 5- letniego stazu w tym zawodzie, pod dzialke jest doprowadzony prad i woda, planowal bym zrobic wlasna oczyszczalnie, dojazd do drogi bublicznej jest moj wlasny, czy mam szanse ? Czy konieczne bedzie odrolnienie dzialki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts