Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek centralny

Jakub_Łódź

Recommended Posts

To było dobre jakieś 150 lat temu :lol: w mojej ruince z tamtych lat zostały tylko mury (częściowo) i konstrukcja drewniana. Mam troszkę "wiedzy tajemnej" budowlańcem jestem od prawie 30 lat :wink:

ps. robię prawie pasywną ruinkę :wink:

A pamiętasz Waćpan lata 80-te? Turbinka Kowalskiego, magnetyzery i pare innych genialnych wynalazków. I co po nich zostało ? Jeno twierdzenie , że w baku podczas jazdy powinno przybywać paliwa a nie ubywać :lol:

Pamiętam :wink:

pamiętam jak przed modernizacją ruinki piece w dwa tygodnie wciągały tyle opału ....... a teraz ta ilość wystarczy na dwa lata. Podobnie jest z wartością bubli zacofanych konstrukcyjnie :wink: 100 lat temu by były całkiem znośne :lol:

Buble występowały zawsze i wszędzie. Miałem po dziadku - mistrzu zduńskim dwa piece , które zakręcone wieczorem utrzymywały ciepłotę przez ok. 24 h i nie paliły jak koksowniki :D W domu , który kupiłem ( 1920r) rozpirzyłem 3 takie , bo były podobne do Twoich( technicznie :wink: ) Nie jestem przeciwnikiem nowych pomysłów ale wolę aby były osadzone w tradycji kultury budowlanej, a nie stanowiły swoistego eksperymentu na tkance zwanej inwestorem.

ps. Często inwestor przedstawia mi projekt kominka do realizacji, twierdząc , że to " modern art design" - a widzę modern art a la połowa lat 60-tych, o których już zapomniano :lol:

Pamiętam :wink:

pamiętam jak przed modernizacją ruinki piece w dwa tygodnie wciągały tyle opału ....... a teraz ta ilość wystarczy na dwa lata. Podobnie jest z wartością bubli zacofanych konstrukcyjnie :wink: 100 lat temu by były całkiem znośne :lol:

Buble występowały zawsze i wszędzie. Miałem po dziadku - mistrzu zduńskim dwa piece , które zakręcone wieczorem utrzymywały ciepłotę przez ok. 24 h i nie paliły jak koksowniki :D W domu , który kupiłem ( 1920r) rozpirzyłem 3 takie , bo były podobne do Twoich( technicznie :wink: ) Nie jestem przeciwnikiem nowych pomysłów ale wolę aby były osadzone w tradycji kultury budowlanej, a nie stanowiły swoistego eksperymentu na tkance zwanej inwestorem.

ps. Często inwestor przedstawia mi projekt kominka do realizacji, twierdząc , że to " modern art design" - a widzę modern art a la połowa lat 60-tych, o których już zapomniano :lol:

jak polepa? (sieczka z gliną) :wink:

• 4 months później...
Witam.

Wykonuję projekt domu Loris.

Macie jakieś pomysły na dobrze wyglądający kominek centralny, w dobrej cenie? Problem jest w tym, że musi to być kominek centralny chyba, że zostanie przesunięty pod ścianę.

Ideałem dla mnie jest Filiofocus, jednak jego cena sporo przekraczająca 60.000 zł to gruba przesada. Oto on: http://www.trendir.com/archives/focus-fireplace-filiofocus-free-standing.jpg

Klasyczny wkład kominkowy w obudowie ceglanej jest zbyt masywny do salonu Loris. Ewentualnie zakupię wkład wertykalny, dwustronny i umieszczę go filigranowej obudowie.

tez mam ten problem ale może uda mi się coś wymyśleć.

http://moj.extradom.pl/Tresci/MojExtradom.aspx