Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lód na szybach

Recommended Posts

Witam

Moje wystąpienia na forach wynikały poniekąd z przedłużającego się milczenia serwisu firmy Fakro. Podobno wynikało to ze zmiany przedstawiciela na nasz region. W każdym bądź razie ostatecznie doszło do "współpracy". Ja przekazałem komplet materiału z termowizji oraz zaproponowałem pełną współpracę przy monitorowaniu wyników prac naprawczych, natomiast Producent postanowił spróbować pomóc mi w wyjaśnieniu problemu. Podarowano mi (być może w ramach rekompensaty za długie oczekiwanie na reakcje) dwie szyby z ciepłą ramką oraz dwa kołnierze XDP. Wytypowano jedno z okien najgorzej wyglądających na zdjęciach i rozebrano kołnierz. Udowodniono mi błędy w dociepleniu i zapowiedziano monitorowanie wilgotności i temperatury okien. Niestety intensywne opady śniegu uniemożliwiły założenie kołnierza XDP, co było planowane, więc tak do końca na razie nie wiadomo, czy i jakie zmiany to przyniesie.

Generalnie wygląda na to, iż wszelkie problemy z nadmiernym roszeniem czy wytwarzaniem się lodu na oknach najprawdopodobniej mają podłoże w niedokładnym dociepleniu okien. Naturalnie będę mógł z czystym sumieniem to potwierdzić dopiero po dociepleniu okien i zaobserwowaniu zmian w następną zimę.

W każdym bądź razie muszę podziękować tutaj firmie Fakro za wymianę dwóch szyb oraz przekazanie kołnierzy. Szkoda tylko, iż nie udało się ich od razu założyć.

Jednego jestem już jednak pewny: nie można odpuścić najdrobniejszego elementu przy pracach dociepleniowych, bo później mści się to okrutnie.

Tylko świadomość tego powinni mieć również dekarze, którzy powinni robić "pierwszy krok".

Jak tylko zdobędę jakieś nowe doświadczanie nie omieszkam się nim podzielić.

Pozdrawiam wszystkich.

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku