Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a od torcika się zaczęło, no nie?

Zbyszku, plany jakies urodzinowe na dziś masz ? A moze juz jakas niespodzianka Cię spotkała?

Nie okrągła rocznica to specjalnych planów nie ma.

Niespodzianka ????/ .Może jeszcze będzie.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wiem,czy trzymasz jakąś dietę,ale zawsze jest kilka postojów wagowych.

Wahania wagi mogą być nawet do 2kg,ale jak piszesz,że bariera 100kg przełamana to gratulacje.

Niech będzie to motorem Twojej motywacji na następny krok 95kg.

A to wiem, juz raz do 95kg zszedlem, ale przez kontuzje barku, nawal pracy i lenistwo wrocilem do 107kg (pierwotnie schodzilem z 113kg). Najwazniejsze to konsekwencja.

Ja nie mogłem biegać z powodu dużej wagi i bólów kręgosłupa.Ktoś polecił mi przeplatanie.

1 tydzień to 40min treningu- 1min do 1.5min biegu i spacer 4min

Zmiany są tygodniami i małe.

Na wage i stawy sa dwa rozwiazania. Jedno to plywanie - super, jesli ktos wazy za duzo i ma problemy ze stawami. Drugi, jak ktos plywac nie lubi, to maszynki typu ergometr badz orbitrek. Obciazenie stawow minimalne, a mozna na nich zastosowac trening HIIT (High intensive interval training). Twoj trening tez jest interwalowy, ale musi trwac absolutnie minimum godzine, zeby przyniosl efekty. HIIT przynosi efekty juz po 10-15 minutach, ale wowczas jestes tak zmeczony, ze masz sile co najwyzej zwymiotowac. To np. 10s sprintu na granicy wytrzymalosci, 20-30s truchtu i tak tyle razy, ile sie moze (minimum 4 interwaly na poczatek). Pozniej mozna zwiekszac stosunek sprintu do truchtu oraz liczbe interwalow. Oczywiscie zamiast biegania - orbitrek, ergometr, skakanka i podobne cwiczenia, w ktorych nie grozi kontuzja, jesli ktos sie przewroci z wyczerpania. Takie 10-15 minut dziala potem na organizm przez nastepne 2 dni spalajac tluszcz i rozwijajac miesnie, ktore sie w cwiczeniu angazuje.

UWAGA: HIIT jest tak meczacy, ze malo kto jest w stanie wytrwac dluzej, niz tydzien ;) Mi sie udalo tydzien biegania i 3 tygodnie ergometru.

Czas zgubionego 21 czy ja u mnie 22kg w 3-4 mieciące oznacza jedno utrata tłuszczu i tu hura,hura ,ale też nieunikniona utrata mięśni co w efekcie przynosi wcześniej lub póżniej efekt Jo-Jo.

Dlatego warto cwiczyc caly czas, a nie tylko, jak juz wazy sie za duzo. Zazwyczaj sportowcy stosuja naprzemiennie: dieta i cwiczenia na mase (rozbudowa tkanki miesniowej, ale ze anabolikiem, czyli hormonem wzrostu, jest tutaj insulina, a ta powstaje dzieki weglowodanom, to i nabiera sie tkanki tluszczowej) ok. 3 miesiace, potem tyle samo redukcji. Zazwyczaj redukuje sie wiecej tkanki tluszczowej, niz miesniowej, wiec progres jest ;)

Na wage i stawy sa dwa rozwiazania. Jedno to plywanie - super, jesli ktos wazy za duzo i ma problemy ze stawami. Drugi, jak ktos plywac nie lubi, to maszynki typu ergometr badz orbitrek. Obciazenie stawow minimalne, a mozna na nich zastosowac trening HIIT (High intensive interval training). Twoj trening tez jest interwalowy, ale musi trwac absolutnie minimum godzine, zeby przyniosl efekty. HIIT przynosi efekty juz po 10-15 minutach, ale wowczas jestes tak zmeczony, ze masz sile co najwyzej zwymiotowac. To np. 10s sprintu na granicy wytrzymalosci, 20-30s truchtu i tak tyle razy, ile sie moze (minimum 4 interwaly na poczatek). Pozniej mozna zwiekszac stosunek sprintu do truchtu oraz liczbe interwalow. Oczywiscie zamiast biegania - orbitrek, ergometr, skakanka i podobne cwiczenia, w ktorych nie grozi kontuzja, jesli ktos sie przewroci z wyczerpania. Takie 10-15 minut dziala potem na organizm przez nastepne 2 dni spalajac tluszcz i rozwijajac miesnie, ktore sie w cwiczeniu angazuje.

UWAGA: HIIT jest tak meczacy, ze malo kto jest w stanie wytrwac dluzej, niz tydzien ;) Mi sie udalo tydzien biegania i 3 tygodnie ergometru.

W moim przypadku nie mam czasu na siłownie i marnowanie czasu na dojazd.Wolę na świeżym powietrzu mój trening niż siedzenie w aucie.

Basen ok.HIIT nie próbowałem,ale nie przemawia do mnie bardzo intensywne kilku minutowe ćwiczenia.Myśle,że musisz być już nie żle wyćwiczony-przygotowany do takiego rodzaju treningu,aby przyniósł on efekt.Co najwyżej padniesz po tygodniu może dwóch i zrazisz się do ćwiczeń.

Zbigniew100 lody to najmniej kaloryczne ze slodyczy, czasem pofolgowac sobie trzeba ;) A jesli chodzi o rade, co do cwiczen silowych - to wszystko zalezy od rodzaju cwiczen. Mozna na silowni (z ciezarami) cwiczyc na mase, ale mozna tez na redukcje. To dwa rozne cwiczenia. Pierwsze, to powiedzmy 4 rozne cwiczenia x 4 serie kazde x 8-10 powtorzen z tak dobranym ciezarem, bys wiecej nie byl w stanie wykonac - razem do poltorej godziny. Do tego oczywiscie odpowiednia ilosc bialka... ale i weglowodanow (cukry powoduja wydzielanie sie insuliny, ktora jest hormonem wzrostu budujacym miesnie, ale i tluszcz - inaczej sie nie da, albo jest ekstremalnie trudne). Drugie, to powiedzmy 4-6 cwiczen x 6-8 serii kazde x 15-20 powtorzen z tak dobranym ciezarem, bys zaczynal 20, a konczyl serie na 10-15 powtorzeniach. Do tego ograniczona ilosc bialka i niewielka ilosc weglowodanow (do pol godziny po wysilku, by zmniejszyc szok oksydacyjny) oraz cwiczenia aerobowe (z 30 min) po cwiczeniach silowych (ok 45-60 min). Czas pomiedzy seriami tak dobrac, zeby zmiescic sie w 1.5h (czyli w redukcji musi byc maks 60s pomiedzy seriami, powtorzenia wykonywane dosc szybko). Redukcja sprowadza sie do tego, ze w 60min zuzywamy caly zapas glikogenu w miesniach i 30 min truchtamy z predkoscia dajaca tetno 55-65% tetna maksymalnego (czyli bardziej szybki marsz pod lekka gorke, niz szybki trucht), co spala dopiero tluszcz.

Z reguly stosuje sie cykle trzymiesieczne - 3 miesiace budowania masy i 3 miesiace redukcji.