Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

działa :)

zaglądasz na któreś forum "dietkowe" ?

....na poczatku zagladałam, żeby sie upewnić co wolno mi jeśc :)

ale nie byłam tam zalogowana.

Potem kupiłam ksiązke.

Ostatnio nie mam czasu nawet na muratora:(

.....czy Ty wiesz jak wyglada sprawa z alkoholem??? dozwolone są jakies dawki???

.........pytam bo na urlop sie wybieram:):):)

Kala, zasady III fazy w telegraficznym skrócie:

Faza III

Wszystkie dozwolone produkty z fazy I i II

Jedna porcja owoców dziennie, oprócz bananów, winogron i czereśni

2 kromki pełnoziarnistego chleba dziennie

40 gramów sera żółtego

2 porcje produktów skrobiowych tygodniowo

Udziec jagnięcy lub pieczeń z polędwicy wieprzowej

Dwa odświętne posiłki w tygodniu.: tzw. UCZTA - dwa razy tygodniu, w odstępach kiludniowych (np. wtorek i piątek, środa i sobota) możemy sobie powolić na posiłek do tej pory zakazany: pizza, lody winko. WAŻNE: posiłek zjadamy na raz, nie dokładamy sobie po jakimś czasie, zeby dokończyć porcje.

Obowiązkowo i bezwarunkowo: jeden dzień ścisłej diety proteinowej (kuracja uderzeniowa) w tygodniu – niewymienny i bezdyskusyjny.

ale sama przyznaj..........to działa!!!!!!!!!!!!!:)

Dziala... ale "nieco" inaczej, niz myslisz. Nie mam teraz czasu sie rozpisywac, wiec odesle do postow, ktore sa zbiezne z moja opinia:

http://forum.gazeta.pl/forum/w,1137,93177282,93508234,Re_dieta_proteinowa_czy_jest_bezpieczna_.html

http://forum.gazeta.pl/forum/w,1137,93177282,94028628,Re_dieta_proteinowa_czy_jest_bezpieczna_.html

http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100514/MAGAZYNDOMOWY/403568368

Najzdrowiej, ale i najtrudniej, jest jesc zdrowo i zyc aktywnie. Dieta Dukana nie jest zdrowa.

Dziala... ale "nieco" inaczej, niz myslisz. Nie mam teraz czasu sie rozpisywac, wiec odesle do postow, ktore sa zbiezne z moja opinia:

http://forum.gazeta.pl/forum/w,1137,93177282,93508234,Re_dieta_proteinowa_czy_jest_bezpieczna_.html

http://forum.gazeta.pl/forum/w,1137,93177282,94028628,Re_dieta_proteinowa_czy_jest_bezpieczna_.html

http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100514/MAGAZYNDOMOWY/403568368

Najzdrowiej, ale i najtrudniej, jest jesc zdrowo i zyc aktywnie. Dieta Dukana nie jest zdrowa.

piszą różnie:

http://forum.gazeta.pl/forum/w,1137,93177282,93750508,Re_dieta_proteinowa_czy_jest_bezpieczna_.html

Przytoczony post nie zawiera kontrargumentow wobec najpowazniejszych zarzutow. Przede wszystkim bialka sa silnie zakwaszajace organizm. Szczegolnie w tzw. fazie ataku nie dostarcza sie w ogole warzyw, ktore sa potrzebne nie tylko ze wzgledu na blonnik, ale przede wszystkim na zobojetniajaca role. W ten sposob organizm musi z zakwaszeniem walczyc na wlasna reke, a robi to korzystajac z wlasnych zasobow skladnikow mineralnych, szczegolnie wapnia wyniszczajac m.in. kosci i zeby. Nie tylko brak warzyw powoduje zakwaszenie, ale tez katabolizm miesni. W krotkim czasie prowadzi to do kwasicy, z czego kamienie nerkowe, to najmniejszy problem. Inna sprawa, to znikoma ilosc nienasyconych kwasow tluszczowych (szczegolnie omega-3) oraz niedobor weglowodanow - oba prowadza do niedozywienia mozgu.

Co do ogolnego pomyslu, to w diecie Dukana jest co nieco racji. Przecietny czlowiek dostarcza w diecie duzo za duzo weglowodanow. Te, jesli ktos prowadzi siedzacy tryb zycia i ma maly dzienny wydatek energetyczny, potrzebne sa w niewielkich ilosciach, za to przede wszystkim rano (wtedy tez mozna sobie pozwolic na owoce), gdy po nocy wystepuje niedomiar glikogenu, szczegolnie w mozgu i watrobie. W ciagu dnia wiecej energii mozna dostarczac w postaci bialka, ale zawsze stosujac sie do zasady, by wagowo dostarczac co najmniej tyle samo warzyw, co produktow bialkowych i pilnujac, by w diecie zawierala sie odpowiednia ilosc NNKT (szczegolnie, jesli ktos dostarcza produkty bialkowe typu 0% tluszczu - czesc witamin jest rozpuszczalna w tluszczach). Jesli ktos pracuje/cwiczy fizycznie, to obowiazkowo po wysilku musi dostarczyc weglowodany, co pozwala nie tylko na szybkie uzupelnienie brakow, ale tez na obnizenie stresu oksydacyjnego.

Zdrowa zbilansowana dieta pewnie nie bedzie az tak spektakularna, niz te wszystkie zabojcze diety "cud", ale w polaczeniu z cwiczeniami nie tylko nie bedzie wyniszczac organizmu, ale tez wplywac korzystnie na jego kondycje, zdrowie oraz samopoczucie. Wystarczy spojrzec na pierwszy lepszy aspekt - dieta Dukana prowadzi do ostrych niedoborow wapnia w kosciach, a prawidlowa zbilansowana dieta + cwiczenia do wzmocnienia kosci. Ktora jest lepsza?

p.s. witaminy w tabletkach co najwyzej srednio sa przyswajalne. Byla dziewczyna mojego szwagra stosowala wlasnie taka diete cud - po 2-3 miesiacach diety zaczely jej wypadac wlosy i odlazic paznokcie. Ani witaminki, ani mineraly sztucznie suplementowane tutaj nie pomogly, a brak NNKT tez nie byl pomocny.

Olleo,

Faza ataku trwa przeciez kilka dni- trudno zrobić spustoszenie w organizmie jedzą przez kilka dni same biała, bez warzyw czy owoców.

Piszesz brak błonnika- w diecie je się otręby

wapń- jest chyba w produktach mlecznych

nienasycone kwasy omega 3- w rybach

zakwaszenie organizmu- trzeba duuużo pic

Nie twierdzę, ze dieta Dukana jest zdrowa- nie jest ;)

Ale jest łatwa i daje szybkie efekty ;)

To zakwaszenie mnie zaintrygowało i poszukałam trochę w necie.

Chciałam wiedziec jak nie zrobić sobie krzywdy.

Znalazłam to:

Jak można temu zapobiec? (zakwaszeniu )

Jeśli przy pomocy specjalisty lub własnej diagnozy stwierdziliśmy nadmierne nagromadzenie kwasów w organizmie, należy zastosować się do kilku istotnych reguł, aby naprawić powstałe uszkodzenia i zapobiec dalszym:

Przyjmować wystarczające ilości płynów.

W zależności od wzrostu i masy ciała danej osoby niezbędne jest picie przeciętnie od 2,5 do 4 litrów czystej wody wysokiej jakości. Przynajmniej raz dziennie mocz powinien być prawie przezroczysty.

Zmienić dietę.

Należy spożywać jak najmniej mięsa wieprzowego, bardzo mało tłuszczu, niewiele cukru. Wymagane jest przestrzeganie regularnych pór posiłków. Jedzenie powinno być starannie rozgryzane w jamie ustnej. Wieczorem przed spaniem nie należy jeść owoców.

Należy unikać sodu (soli kuchennej). Nadmiar soli przyczynia się do rozwoju nadciśnienia tętniczego, uszkadza błonę śluzową żołądka, zwiększa także ryzyko udaru mózgu. Spożywamy jej za dużo, nawet 13-krotnie więcej w stosunku do zapotrzebowania. Szczelnie dużo "ukrytej soli" zawiera gotowa, wysoko przetworzona żywność, konserwy, wędliny, sosy i zupy w proszku.

Unikać nadmiernego spożycia alkoholu, nikotyny i kofeiny.

Zażywać dużo ruchu o umiarkowanym obciążeniu

Unikać przeciążenia!! Lepiej iść na długi spacer niż na krótką przebieżkę. Ruch o umiarkowanym obciążeniu i świeże powietrze dostarczają płucom tlenu i zwiększają wydolność systemu buforowego krwi.

Zmniejszyć stres.

W diecie Dukana nie je się wieprzowiny, cukru, mało tłuszczu

Trezba duzo pić

Nalezy unikac soli

Nie wolno pić alkoholu

Ruch wiadomo- zdrowy jest zawsze ;)

Przestałam bac się zakwaszenia ;)