Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zbigniew100 zjadlam w pierwszy dzien trzy suche i potem z polewa chyba szesc ale wszystko w ramach dziennej porcji kcal, [...] a nie zlamalam sie ani razu.

Taaaa ;)

Jak myslisz, co jest bardziej tuczace? 100kcal cukru bialego rafinowanego, czy 100kcal kaszy gryczanej? Podpowiedz: to nie jest, jak z kilogramem puchu i olowiu.

Taaaa ;)

Jak myslisz, co jest bardziej tuczace? 100kcal cukru bialego rafinowanego, czy 100kcal kaszy gryczanej? Podpowiedz: to nie jest, jak z kilogramem puchu i olowiu.

osobiscie mam wrażenie, że tak samo

100 kcal z cukru jest łatwo przyswalajne i dość szybko spalane a 100 kcal kaszy wymaga trochę pracy organizmu i powiedzmy ten koszt energetyczny mozna sobie odjąć, ale w sumie kasza to też węglowodany, tylko trochę bardziej zlozone. Nie wydaje mi się, żeby ten koszt rozłożenia kaszy na cukry proste był aż tak bardzo energetyczny. Co innego marchewka :)

http://oi54.tinypic.com/4rpchz.jpg

magpie,ak się robi takie wypieki , to będzie trudno. :p

To ja też się popiszę;

http://img842.imageshack.us/img842/9430/pierniki.jpg

Co tam pierniczki.

W związku z tym,że mój starszy synek ma dziś 3 urodzinki zrobiłem mu wczoraj tort na imprezę w przedszkolu.

Jestem kompletnym amatorem i to mój pierwszy tort.No dobra żona też dołożyła troszkę swojej ręki w dekorowaniu i co najważniejsze doprowadziła kuchnie po mnie do stanu używalności.Z drugiej strony powiem nie skromnie,czy ktoś widział jak Pascal myje gary po sobie.

http://img691.imageshack.us/img691/7268/pocigj.jpg

Da się normalnie wyszczelały się. Jest jeden minus. Normalnego tłustego popcornu sól się po prostu trzyma, a tego nie, spada na dno naczynia. Także jak ktoś musi koniecznie słone to będzie musiał coś wymyślić, mnie to bez różnicy.

Tylko trzeba kontrolować czas,bo bardzo szybko się przypala taki popcorn z micro.

Nie używasz tłuszczu,a stosujesz sól?

ja nie wiem i się dałam;)

ale mnie wszystko jedno, mogę mieć rację, mogę jej nie mieć ;) Pod warunkiem, że ktoś mój brak racji uzasatni fachowo a nie "silnym przekonaniem" bo tego nie cierpię :)

ja nie wiem i się dałam;)

ale mnie wszystko jedno, mogę mieć rację, mogę jej nie mieć ;) Pod warunkiem, że ktoś mój brak racji uzasatni fachowo a nie "silnym przekonaniem" bo tego nie cierpię :)

Nie dobrze.

Zapewne chodzi mu o to,że cukier bardzo szybko wchłoniesz,część spalisz a część w boczki idzie.Natomiast kasza jest wiele dłużej trawiona,przez co o wiele dłużej nie jesteś głodna.Ta sama zasada co przy gotowaniu ryżu,makaronu,czyli max czas gotowania który jest podany na opakowaniu,a jeszcze lepiej skrócić go o 10-15%.

Niestety 95% osób rozgotowuje makarony,ryże i dlatego są one wtedy tak "tuczące".Są koloryczne i szybko wchłaniane .

osobiscie mam wrażenie, że tak samo

100 kcal z cukru jest łatwo przyswalajne i dość szybko spalane a 100 kcal kaszy wymaga trochę pracy organizmu

Osobiscie twoje wrazenie jest bledne ;) Latwo przyswajalne, to nie oznacza, ze szybko spalane - wrecz przeciwnie. Szybkosc spalania nie zalezy od przyswajalnosci, a od kalorii dostarczanych w jednostce czasu. Tutaj kalorie sa w postaci glukozy. Jak w silniku podasz za duzo paliwa, jak na jego potrzeby, to zalejesz swiece i nigdzie nie pojedziesz. W przypadku organizmu uwolnisz insuline do krwii, ktora slicznie zawiazne nadwyzke glukozy w triglicerydy i tkanke tluszczowa. Popatrz na to tak: Uprawiasz jakas aktywnosc fizyczna i masz zapotrzebowanie energetyczne w danym momencie powiedzmy 100kcal/h. 25g cukru stolowego (100kcal) dostarcza glukoze do krwii niemal natychmiast. 70g kaszy gryczanej troche czasu musisz potrawic, a uwalnianie glukozy do krwii spowalniane jest jeszcze przez zawarty w niej blonnik. Taka ilosc glukozy w jednostce czasu masz bardzo duze szanse spalic - jesli ilosc glukozy dostarczanej w jednostce czasu przekracza ilosc spalanej energii w tym samym czasie - roznice magazynujesz.