benekxxx 27.12.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 witam serdecznie Jestem tutaj świeżo zarejestrowany... Mam taki problem: Posiadam działkę która nie jest jeszcze budowlana ( ma być za jakiś rok czy dwa), jak narazie jest w pasie zieleni. Chciałbym tam kiedyś wybudować dom. Tylko ze ta działka nie posiada zjazdu z drogi i z tym tematem mam parę pytań: 1. to ze muszę złożyć pismo w zarządzie dróg wojewódzkich to wiem, tylko czy to ma sens, czy ja takie pozwolenie odstane ? 2. do wniosku muszę dołączyć mapkę wysokościową, czy robic to wszystko teraz, czy poczekać az ta działka wejdzie w pas zabudowy ?3. Czy zrobiona teraz mapka wysokościowa będzie ważna dalej gdy działka stanie sie budowlana ? pozdrawiam i dziekuje z góry za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buldożer 30.12.2009 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Odnośnie tej mapki to pewnie chcą kopię mapy zasadniczej żebyś dołączył - bez sprawdzenia w terenie taką od ręki za grosze wydrukują ci we właściwym wydziale geodezji. Mapka ta będzie ważna, ale do budowy domu się nie nadaje taka. Do budowy musisz mieć mapę ze sprawdzeniem w terenie przez geodetę i to już będzie Cię drożej kosztować. Mapy do celów projektowych nie ma sensu żebyś już teraz zlecał bo po wykonaniu tego zjazdu przestanie ona być aktualna bo nie będzie na niej tego zjazdu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 04.01.2010 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Do wniosku do dróg możesz załaczyc mapę do celów informacynych kupioną za pare zlotych z geodezji. Powinieneś wystąpić o wydanie warunków wykonania zjazdu. Do takiego wniosku najlepiej załączyc decyzje o warunkach zabudowy lub wypis z planu, ale nic nie szkodzi spróbować na obecnym etapie. Warto wcześniej pójść do drogówki i pogadać z kom, kto takie warunki wystawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benekxxx 05.01.2010 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 A jeśli złożę wniosek z wszystkimi załącznikami to czy mogą mi nie wydać zgody na budowę zjazdu z tej drogi na moją działkę, która jest jeszcze terenem zielonym? Dodam jeszcze ze działka leży na lekkim zakręcie tej drogi i przy drodze idzie rurz z gazem, i zjazd musiałby być "na niej", czy może to stanowić problem ? bardzo proszę o odpowiedzi co Państwo sądzicie na ten temat, może ktoś miał juz z tym doczynienia. z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 11.01.2010 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 rura z gazem to nie problem.mogą nie wydać zgody, gdyż dojazd to terenów zielonych (w tym wypadku, przed zmianą statusu na budowlane) moze nie mieć uzasadnienia. Z drugiej strony - musiałbyś mieć 100% pewnosci co do lokalizacji zjazdu ,zeby nie yło tak, że postawisz dom a zjazd będzie, na podstawie uzgodniniea, które teraz uzyskasz, w drugiej części działki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts