Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PODEST POD KOCIOŁ NA WĘGIEL

luka

Recommended Posts

Witam,

mam pytanie do posiadaczy kotłowni na paliwo stałe. Zalecane jest, żeby kocioł stał na podstawie wys. 5cm. Spełniacie u siebie ten warunek, czy obijacie np. blachą miejsce pod kotłem?

Czy w przypadku nr 1 styropianu pod podłogą nie ma i podest leży na chudziaku czy też raczej na styropianie?

pozdrawiam,

Ja postawiłem na posadzce która nie ma wogóle zanej folii (wylewka na gruz wylana) piec stoi bezpośrednio na posadzce,

tzn. styropianu pod tym nie masz?

Bo dla mnie kluczowe jest pytanie, czy styropian jest w tym miejscu konieczny, a jeśli tak, to czy wylewka i styro wytrzymają obciążenie od pieca. Mam 16cm styropianu i wylewkę 8cm.

ja mam u siebie płytki i pod kotłowni

podest pod kotłem jest z 1,5cm wyżej , w całej kotłowni mam styropian pod wylewką oprócz pod kotłem , tzn. po kotłem mam fundament 50cm głęboki zalany , sam kocioł stoi na 4 nogach + noga z podajnika , jak narazie drugi rok i nic nie pękło , aha jeszcze pod nogami mam coś ala gume , taki dystans by drgania kotla nie były słyszalne

Ja w całej kotłowni dałem styropian. Pod kotłem też.

13 cm styropianu + 9 cm wylewki.

Na razie nie mam jeszcze kotła, więc nie wiem czy będą jakieś problemy, czy też nie.

A ja na takie coś ( 15 styro + 8 wylewki ) dałem 4 bloczki betonowe i na tym stoi kocioł. Powstały cokół ( ok 10 cm wysokości ) obłożyłem płytkami.

Najfajniejsze co wyszło, to kocioł stoi wyżej niż podłoga i można przy wygarnianiu popiołu podstawić płaski pojemnik i nie sypie się na podłogę.

Jeśli chodzi o jakieś pękania, nie dzieje sie nic.

pozdrawiam, majki

A ja na takie coś ( 15 styro + 8 wylewki ) dałem 4 bloczki betonowe i na tym stoi kocioł. Powstały cokół ( ok 10 cm wysokości ) obłożyłem płytkami. Najfajniejsze co wyszło, to kocioł stoi wyżej niż podłoga i można przy wygarnianiu popiołu podstawić płaski pojemnik i nie sypie się na podłogę.

Sytuacja wyjściowa jak u mnie - zrobię tak samo, ew. jeszcze rozważę wylanie podestu z betonu i zazbrojenie wylewki dodatkową siatką.

dzięki.

P.S. niezły dziennik. mieszkacie już?

nie wiem ile ważą wasze kotły ale mój bez zładu i załadunku 550kg , do tego dochodzi 70litrów wody i 200kg groszku w podajniku , wiec razem nie źle 820kg

wiec nie odważyłbym sie położyć go na wylewce a pod nią styropian , widzę jakie były by skutki

nawet instrukcji montażu pisze że pod kotłem powinien być wylany fundament , wszelkie wady powstałe na skutek nie dostosowania sie do instrukcji nie bedą rozpatrywane ,

nie wiem czy wiesz ale jakby kocioł siadł w trakcie pracy mógłby zerkać króćce czopuch , a jeszcze gorzej jak podajnik siednie a kocioł nie , wtedy ślimak sie skrzywi , zablokuje i po sprawie

wiem że to jakiś czarny scenariusz ale możliwy , zwłaszcza przy kotle żeliwnym , coś o ty wiem , bo przy wnoszeniu mała nieuwaga a może niemyślenie i zerwaliśmy czopuch , tyle dobrze ze czopuch w moim kotle to czesc wymienialna , no i trzabyło to naprawić .

nie wiem ile ważą wasze kotły ale mój bez zładu i załadunku 550kg , do tego dochodzi 70litrów wody i 200kg groszku w podajniku , wiec razem nie źle 820kg

wiec nie odważyłbym sie położyć go na wylewce a pod nią styropian , widzę jakie były by skutki

u mnie od 4 lat użytkowania i od 8 budowanych - na styropianie stoi komin - 12metrów do góry..

Styropian f-30

Trzeba go było piłą kroić na wymiar.

Jest na pewno cięższy niż Twój piec. Na razie od 8 lat - bez wątpliwości.

Doradzał mi mój szwagier - inspektor nadzorów budów różnych od lat 20-tu

Pozdrawiam

A ja na takie coś ( 15 styro + 8 wylewki ) dałem 4 bloczki betonowe i na tym stoi kocioł. Powstały cokół ( ok 10 cm wysokości ) obłożyłem płytkami. Najfajniejsze co wyszło, to kocioł stoi wyżej niż podłoga i można przy wygarnianiu popiołu podstawić płaski pojemnik i nie sypie się na podłogę.

Sytuacja wyjściowa jak u mnie - zrobię tak samo, ew. jeszcze rozważę wylanie podestu z betonu i zazbrojenie wylewki dodatkową siatką.

dzięki.

P.S. niezły dziennik. mieszkacie już?

Dzięki :wink:

Nie, jeszcze nie mieszkamy, na razie tylko ogrzewam pusty dom 8)

pozdrawiam, majki

słuchaj co niby ma ten styropian pomóc pod tym kominem , że tak zapytam ,

a jak juz tak zacząłeś , to rozbierz pierwszą warstwe tego komina od dołu , gwarantuje ci że będzie stał dalej nie upadnie o tą warstwę , obciążenia nie tylko przejmuje podstawa komina

Chodzilo o to żeby nie było mostka.

Wylałem płytę później, i ocieplenie podłogi styropianem idealnie zeszło się z tym wystającym spod komina.

Witam,

mam pytanie do posiadaczy kotłowni na paliwo stałe. Zalecane jest, żeby kocioł stał na podstawie wys. 5cm. Spełniacie u siebie ten warunek ....

zalecenie to wynika /moim zdaniem/ z troski o zywotnośc kotła

podniosłem kocioł w stosunku do posadzki o ok. 3 cm

no mój stoi na takich 5cm nogach z kątownika (fabryczne wyposażenie kotła) a jakieś 35cm od kotła mam kratkę ściekową - trochę za blisko wyszła... :-?

Mi się wydaje że te cokoły mają sens po to żeby dopasować czopuch do wejścia w komin na odpowiedniej wysokości - jak mamy czopuch z tyłu kotła i trójnik do komina nisko... Ja miałem wybrany kocioł przed murowaniem komina i wymierzyłem położenie trójnika co do centa, tak że za kołem mam tylko 10cm odstępu do ściany.