Kris2222 29.12.2009 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 kominiarz ci to odebrał, bu u mnie to jakiś tyran , przepisy do niego to najważniejsze śa, stosuje taką zasadę, że musi kocioł obejsc z każdej strony , wtedy są zachowane prawidłowe odległości od ,scian . o stalowych drzwiach nie wspomnę , chociaż w kotłowniach w domu jednorodzinnym przepisy mówią jasno że nie potrzeba takich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 29.12.2009 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Nie znam się na tym ale nie wyobrażam sobie sytuacji kiedy to ważący 400kg piec zarwie wylewkę na styropianie, ciągnąc w dół cały osprzęt Nie wyobrażam sobie kotłowni bez kratki ściekowej i uniemożliwieniu przedostania się wody do innych pomieszczeń. Konstrukcja obecnych pieców pozwala uniknąć zalania podzespołów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.12.2009 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 że niby jak stoi wyżej to lepiej oddycha? ... zalecenie o podeście nie wynika z przepisów budowlanych, a DTR kotła dlatego, ze - w instalacji jest woda - wode co jakiś czas spuszczamy do kratki sciekowej w posadzce - zawór jest w najniższym miejscu instalacji /czyli tuż nad posadzką w kotłowni/ aby uchronic kocioł przed podmakaniem i korozją - jest mowa o podeście czyli tak jak napisał Kris2222 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 29.12.2009 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 kominiarz stosuje taką zasadę, że musi kocioł obejsc z każdej strony , ale po co kocioł obchodzić? to jakieś pogańskie obrzędy ognia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 29.12.2009 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 kominiarz ci to odebrał, bu u mnie to jakiś tyran , przepisy do niego to najważniejsze śa, stosuje taką zasadę, że musi kocioł obejsc z każdej strony , wtedy są zachowane prawidłowe odległości od ,scian . o stalowych drzwiach nie wspomnę , chociaż w kotłowniach w domu jednorodzinnym przepisy mówią jasno że nie potrzeba takich Co dokładnie mówią przepisy o tych odległościach od ścian ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.12.2009 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 ale po co kocioł obchodzić? to jakieś pogańskie obrzędy ognia? ma byc łatwy dostep do wyczystek i mozliwośc wsadzenie szczotki na drucie w wyczystke aby wygarnąc popiół/sadze/ z czopucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.12.2009 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Co dokładnie mówią przepisy o tych odległościach od ścian ? chyba po 1 m z boku kotła 2m z przodu i całkiem niezyciowy przepis o odległości z tyłu kotła tez chyba 1 m /który co madrzejsi ignorują, bowiem zasada dobrego palenia jest jak najkrótszy czopuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 29.12.2009 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Ja z tyłu kotła nie mam żadnych wyczystek - są umiejscowione z przodu. Kocioł czyszczę szczotą zdejmując z góry kotła specjalną pokrywę - wtedy też mam dostęp do czopucha i mogę wygarnąć z niego sadzę... Te przepisy o odległościach są kompletnie nieżyciowe ciekawe kto robi kotłownię wielkości salonu żeby spełnić te chore wymagania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.12.2009 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 ... ciekawe kto robi kotłownię wielkości salonu żeby spełnić te chore wymagania... "szczęsciem" w nieszczęściu jest to, ze tzw. "odbiór" to kompletna fikcja teraz stawia się na swiadectwo energetyczne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 29.12.2009 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Tak w ogóle to mało kto robi kratkę ściekową i podnosi kocioł wyżej.Ja to sobie zaplanowałem a dopiero później dowiedziałem się że takie są przepisy.Z doświadczenia wiem że odpływ się przydaje a koszt jest znikomy, więc zrobiłem go.Kocioł postawiłem na cegłach bez styropianu, aby dopasować wysokość czopucha do komina w rezultacie wyszło 12 cm wyżej podłogi.Za wysoko nie jest mimo że kocioł ładowany od góry.Za to popiół łatwiej wyrzucić. Myślę że pod kotłem nie powinno się dawać styropianu, taki mostek to żaden mostek a bezpieczniej i pewniej jak go tam nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 29.12.2009 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 teraz stawia się na swiadectwo energetyczne ... No, Ja naściemniam że biopaliwem palę i będzie lepszy wynik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 29.12.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 dokładnie ja bym temu styropianowi nie wierzył pod kotłem ,mogą z tego być kłopoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka 29.12.2009 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 zalecenie o podeście nie wynika z przepisów budowlanych, a DTR kotła dlatego, ze - w instalacji jest woda - wode co jakiś czas spuszczamy do kratki sciekowej w posadzce - zawór jest w najniższym miejscu instalacji /czyli tuż nad posadzką w kotłowni/ "Rozporządzenie w sprawie warunków technicznych bla bla bla" stawia wymagania powołując się na PN dot. kotłowni na paliwo stałe, a tam jest mowa o podeście 5cm. A DTR-ki urządzeń są z tym zgodne - tu jest jasna sprawa. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka 29.12.2009 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Co dokładnie mówią przepisy o tych odległościach od ścian ? chyba po 1 m z boku kotła 2m z przodu i całkiem niezyciowy przepis o odległości z tyłu kotła tez chyba 1 m /który co madrzejsi ignorują, bowiem zasada dobrego palenia jest jak najkrótszy czopuch interesuję się teraz kociołkiem Ling Duo, w którego dokumentacji zalecają 1m z przodu, 0,4m z tyłu z boku. I tego się w sumie będę trzymał, a jak sie kominiarz będzie ciskał to bo ja wiem, na kawę się go zaprosi. ;P pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 30.12.2009 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 [ a jak sie kominiarz będzie ciskał to bo ja wiem, na kawę się go zaprosi. ;P na kawę? - a pogonić dziada i zaprosić jakiegoś normalnego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 30.12.2009 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Mam w kotłowni równy poziom podłogi.Wczoraj z ciekawości popatrzyłam jak jest ustawiony - bo wcześniej nie zwróciłam uwagi. Piec jest na nóżkach regulowanych, stoi około 3 cm nad poziomem podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts