Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zapach spalin w łazience

leaderfox_factor

Recommended Posts

Witam serdecznie!!

Mieszkam w nowym (rok budowy 2008) bloku, z ogrzewaniem gazowym. Od trzech dni w łazience (tam zainstalowany jest kocioł) wyraźnie czuć zapach dymu. Wcześniej zdażało się to jedynie podczas bardzo silnego wiatru. Trochę się boję, muszę przyznać. Pytanie co w tym wypadku robić? Iść do zarządu wspólnoty, czy poszukać jakiegoś kominiarza? Dodam, że w budynku nie było jeszcze od nowości żadnych przeglądów kominiarskich.

Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam!!

Jaki to piec (zamknięta, czy otwarta komora spalania) i gdzie się znajduje?

Tu są warunki techniczne pomieszczeń z kotłem:

http://www.termoportal.eu/buduj/ogrzewanie/kotly_gazowe/pomieszczenie_na_piec_gazowy_lub_na_olej_plynny

Jakie okna? Nie za szczelne przypadkiem. Może być tak, że piec pobiera powietrze, okna są za szczelne, więc pobiera kanałem wentylacyjnym.

A w ogóle, to sprawa dla administracji (wspólnoty) i to pilna! Lepiej na zimne dmuchać i przesadzić, niż stracić życie.

A Pro po zapachu spalin...

U nas w domu pojawia się "zapach spalin", jest on bardzo wyraźny. Czasem widać smugi dymu unoszące się w sypialni pod sufitem. Dom jest opalany piecem miałowym, w kominie wkład z nierdzewki. Piec "strzela", hmm, drzwiczki z komina wylatują, jak się "zapalą" spaliny zebrane w czopuchu (nie wiem czy to dobrze opisuję). Komin jest wspólny dla dwóch przylegających do siebie mieszkań, piec również jest jeden. Z naszej strony były zbite i na nowo położone tynki, nie było widocznych uszkodzeń komina. Dymi się tylko u nas, w pomieszczeniu na poziomie kotłowni - Teść nie ma podobnych problemów!

Zdajemy sobie sprawę z zagrożeń, ale co możemy zrobić aby wykluczyć "siwy dym" z naszego domu?

14 cm to raczej za mało. Ile zaleca producent tego kotła? Jaka jest średnica wylotu z kotła? Czy nie ma on przypadkiem dmuchawy? Może dmuchawa więcej wtłacza, niż komin jest w stanie przejąć.

Na temat pieców miałowych sporo jest tu:

http://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?showtopic=1840

http://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?showtopic=149

To nie moja specjalność, nie wiem, czy wszystko tam jest słuszne, ale przeczytaj.

Dzięki! Komin 14 x 14 i większy nie będzie :cry: Bo nie ma większego. Wg producenta wystarczy 15 x 15 więc dużej różnicy nie ma - ale zawsze na niekorzyść naszą!

Przeczytałam info i cieszę się, że u nas komina nie rozerwało. Mąż zmniejszył siłę dmuchnięcia, a wydłużył czas przedmuchu. Czopuch otwarty całkowicie. Zobaczymy, co się teraz będzie działo!

Wg producenta wystarczy 15 x 15 więc dużej różnicy nie ma - ale zawsze na niekorzyść naszą!

To jest duża różnica. kwadrat 15 x 15 to 225 cm kwadratowych.

Średnica (skoro to wkład z kwasówki) 14 cm to 153 cm kw. czyli 68% zalecanego minimalnego przekroju

No rzeczywiście! Jak się z matematycznego punktu widzenia na to spojrzy, to ta różnica jest ogromna!

Zobaczymy czy zmienione ustawienia poprawią coś przy naszych kłopotach!