Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec EdilKamin AQUA z płaszczem wodnym

Julia100

Recommended Posts

Witam serdecznie. Czy można poznać opinię na temat tego kominka ? Szukam pieca kominkowego wolnostojącego z płaszczem wodnym ( w domu zastosowane będzie ogrzewanie olejowe , a płaszcz wodny ma być jedynie zabezpieczeniem w przypadku braku oleju lub awarii pieca zasadniczego). Bardzo podobają mi się piece kaflowe. Znalazłam taki piecyk czeskiej firmy ABX Marina - ale nie jest dostępny. Proszę o pomoc.

Julia

Witam serdecznie

Dzięki za odpowiedź. Mam wrażenie, że co sobie nie wymyślę to nikto o czymś takim nie wie lub nie ma. Podoba mi się taki kominek wolnostojący ( link niżej). Czy taki posiadasz. Jeżeli nie to napisz swoją opinię na temat kominków tej firmy.

pozdrawiam serdecznie

Julia

http://twojekominki.pl//index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=690&category_id=60&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=30

Właścicielem włoskiej firmy Edilkamin jest koreański producent kotłów gazowych Ulrich. O niczym to pewnie nie świadczy, Urlich chciał poszerzyć swoją ofertę i po prostu kupił Edilkamina.

Niektórzy mówią, że włoskie produkty są mało solidne, ale z drugiej strony kto ma się znać najlepiej na piecykach i kominkach z płaszczem wodnym jak nie włosi, u których taki rodzaj ogrzewania domów i mieszkań jest bardzo popularny z uwagi na klimat. Poza tym we Włoszech jest to często jedyny rodzaj ogrzewania.

Uważam, że kominek który posiadam (Idro 50) ma nowoczesny i bardzo ładny wygląd i jest porządnie wykonany. Z resztą posiadam katalog wyrobów Edilkamin i według mnie wszystkie kominki są ładne, a piecyki to są po prostu śliczne.

Nie wiem jak w piecyku który sobie wybrałaś, ale mój kominek ma system czystej szyby i rzeczywiście szyba słabo się brudzi - to znaczy, że brudzi się trochę, ale i tak jest nieźle, bo bardzo czesto te systemy się nie sprawdzają.

Kominek który posiadam ma moc użytkową 21 kW i ogrzewam razem z garażem powierzchnię ok. 200 m2 i jeśli chodzi o moc to jest na styk.

Twój piecyk Aqua wg. katalogu który posiadam ma moc użytkową 12,5 kW i ogrzewa powierzchnię 120 m2.

Swój kominek używam od dwóch miesięcy i jestem bardzo zadowolony, chociaż sprzedawca bardzo się ucieszył, że go w końcu sprzedał - być może cena, kominek kosztował 5,5 tyś.

Mimo wszystko jak masz możliwość to obejrzyj sobie swój piecyk najpierw w realu. Lepiej nic nie kupować na podstawie zdjęć w internecie lub w katalogu.

Może być Ci bardzo ciężko znaleźć kogoś, kto taki piecyk posiada. W polsce taka forma ogrzewania jest mało popularna. Jak pytałem na forum o swój kominek Idro 50 to też po dłuższym czasie odezwały się tylko 2 lub 3 osoby.

Z ciekawszych (m.zd.), dostępnych w Polsce:

piec z płaszczem wodnym dla osób poszukujących prostego skandynawskiego wzornictwa:

http://www.hwam.com/Products/Technical+products/Watertank+stoves/HWAM+Monet+with+watertank

a to coś więcej, czyli wolnostojący kocioł co na pelet, czyli pełna automatyka pracy:

http://ekopiece.net/index.php?strona=venezia-13-kw

• 2 weeks później...

Taki kominek z płaszczem wodnym obłożony kaflomi ceramicznymi - takimi jak w piecu kaflowym to koszt 3.990 Euro netto.

Zajmuję się sprzedażą takich kominków. Potrafi on ogrzać 200 m2 przy zastosowaniu zasobnika buforowego 300 litrów i zaworu mieszającego. Warunkiem takich osiągów jest utrzymanie ognia przez 12 godzin na dobę. Przy paleniu np. 6 godzin na dobę ogrzeje 100 m2. Przy zastosowaniu suchego drewna i zaworu mieszjącego gwarantujemy czystą szybę co jest rewolucją w kominkach z płaszczem.

pozdrawiam

Grum