Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt elewacji

geg

Recommended Posts

"Odziedziczyłem" stary dom i chcę skalkulować koszt wykonania elewacji. Pomóżcie w negocjacjach.

Styropian już jest - chcę wynająć tzw. fachowców i go otynkować. Ile to może kosztować i jaka jest dobra cena za m2 warstwy zbrojonej plus tynk cienkowarstwowy?

Podobnie ile kosztuje jakiś dobry tynk na cokół z kamieni, oczywiści wcześniej chyba dobrze by było zrobić jakiś podkład i za ile to można zrobić?

Waham się czy nie zrobić oblicówki drewnianej na części ścian. Ile mogłaby kosztować?

Dodam, że mieszkam w małopolsce.

• 5 months później...
Styropian 12 cm Termoorganika FS15 z felcem, system Ceresit, tynk kornik mineralny biały 2,5 mm = 32 zł. Robocizna 20 zł m2 za wszystko. Jeżeli rachunek to do tego plus 7%. Listwy startowe, narożne - zapłata wg zużycia. Powierzchnia ścian zew. 200 m2 cena około 11700 zł z rachunkiem. Firma z Białej Podl.

• 2 weeks później...

Oferta na samą robociznę: 8 zł/m2 za klejenie styropianu, 8 zł/m2 za wtapianie siatki, 8 zł/m2 za wykonanie tynku akrylowego. Powierzchni okien nie odliczają.

Materiał - zależy jaki. Siatkę kupisz za 2,60 - 3,20 zł/m2,

klej do klejenia styropianu od 17 do 28 zł/m2, klej do zatapiania siatki od 22 do 30 zł /m2, tyki - ho ho ho bardzo różnie. Najtańsze mineralne, potem akrylowe, potem silikonowe.

• 3 years później...

Mam prośbę o bardziej szczegółowe informacje na temat cen tynków. Chodzi mi o to jaka jest przybliżona cena 1m2 tynku mineralnego, akrylowego, silikatowego i silikonowego (za materiał).

Dodatkowo na ile trzeba liczyć koszt farby silikonowej na 1m2?

(chodzi mi głównie o to, o ile tynk mineralny + farba silikonowa wyjdzie taniej niż tynk silikonowy. Cały czas chodzi mi o cenę materiału).