Thjazi 13.01.2004 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 Witam szanownych Forumowiczó i od razu ośmielam się zadać pytanie, na które do tej pory nigdzie nie znalazłem odpowiedzi. Czy mając prawo do dużej ulgi budowlanej w ramach KM i po pewnym czasie żeniąc się(wychpodząc za mąż) uzyskujemy możliwość wspólnego rozliczania - prawo do ulgi budowlanej jest rozszerzane na małżonka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pingo 14.01.2004 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Małżeństwo nie rozszerza prawa do ulgi, a wręcz przeciwnie - małżonkowie mają tylko jeden wspólny limit, podczas gdy osoby żyjące bez ślubu - po jednym, czyli dwa. Możliwość współnego rozliczania nie ma z tym nic wspólnego, jest to prawo do zsumowania dochodów w celu wyliczenia należnego podatku. Żeby je uzyskać trzeba być małżeństwem pełny rok podatkowy.Korzyść podatkowa z małżeństwa jest natomiast taka, że odpis z tytułu ulgi budowlanej można dowolnie podzielić pomiędzy małżonków - jeśli zabraknie ci podatku żeby wykorzystać odpis, to możesz pozostałą część odpisać od podatku współmałżonka (proporcje deklaruje się PIT-D). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thjazi 14.01.2004 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Dzieki Pingo,właśnie o to mi chodziło. Cy to znaczy, że odliczenia z tytułu KM, które przewyższają mój podatek może odliczyć sobie moja żona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyzia 14.01.2004 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Dokładnie tak - pod warunkiem, że cały rok podatkowy jesteście małżeństwem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pingo 14.01.2004 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Pyzia, jesteś pewna? Ja w Ustawie nie widzę takiego ograniczenia. Co innego przy wspólnym rozliczaniu, ale to zupełnie odrebne zagadnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thjazi 14.01.2004 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Dzięki Pyzia, Dzięki Pingo, To znaczy, że za rok Bedę mił z żono sporo wiekszy odpis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts