Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dopiero "wgryzam" sie w temat, prosze o rade

diodak76

Recommended Posts

dopiero "wgryzam" sie w temat, prosze o rade

czy mozecie cos poradzic, nie do konca kumam temat,

poprosilem o wycene jakas firme "pierwsza" z brzegu i powiedziano mi ze sam odzelaziacz bedzie kosztowal 2000€ (jak moja zona uslyszala cene to spadla z krzesla)

powiedzieli ze odzelazianie bedzie sie odbywac metodą chemicznego dozowania podchlorynu sodu.

studnia ma głeębokośc 43m

zwierciadło wody jest na poziomie 20m i po pompowaniu spada do 23m i utrzymuje sie na stałym poziomie, przy pompowaniu pompa o wydajnosci 6m3/h

srednica studnii to 160mm

woda ze studnii została przebadana i otrzymalismy nastepujace wyniki:

Skład wody:

Twardosc mg/l 135,19

zelazo mg/l 0,737

Mangan mg/l 0,199

Amoniak mg/l 1,57

Odczyn 7,05

Metnosc NTU 20

Barwa mg/l 10

prosze o rade,

jak uczynic moja wode zdatna do picia,

czy w moim przypadku mozan zastosoawc 300l zbiornik na powietrzajacy i filtr naturalny np OTAGO

Wyniki badania wody całkiem dobre... Spokojnie możesz zastosować napowietrzacz, zbiornik 300 litrów i filtr kolumnowy...

Tylko, że w tym przypadku ciężko Ci bedzie zmieścić sie w 4 tysiacach złotych... Nie piszesz skąd jesteś, wieć ciężko doradzić jakąś firmę...

domek bedziemy budowac pod Bydgoszcza, w miejscowosci Borówno

• 4 months później...

Żelaza masz mało, ale za to amoniaku całkiem sporo.

Przyda się filtr ze złożem Crystal Right 100. Usunie wszystko za jednym razem. Koszt zależy od wielkości filtra, ale na pewno mniejszy niż 2000 euro.