Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrodzenie i podjazd

Recommended Posts

Witajcie,

Przymierzam się do wykonania ogrodzenia frontowego oraz podjazdu przed domem (w obrębie działki). Ponieważ jednak mało się na tym znam, chciałabym zasięgnąć kilku porad.

Co powinno powstać jako pierwsze? Ogrodzenie czy podjazd przed domem? Mi się wydaje, że ogrodzenie, ale chciałabym gdzieś potwierdzić moje przypuszczenia.

Ogrodzenie będzie wyglądać wymiarowo o tak:

słupek - 10m przęsła - słupek - 5m brama - 1m furtka - słupek - 10m przęsła - słupek

widziałam bardzo ciekawe oferty ogrodzeń z prefabrykatów, które udają klinkier. Jest to podobno fajna, tania i szybka forma postawienia ogrodzenia. Niestety nie mogę doszukać się informacji jak to konkretnie się robi. Wiadomo, że sama nie postawię ogrodzenia, ale chciałabym wiedzieć o czym mam gadać z fachowcami.

Czy takie ogrodzenie będzie stabilne? Chcę w nim zamontować 5 metrową bramę przesuwną i nie chciałabym aby mi słupki pękły pod ciężarem bramy.

Z różnych ofert wyliczyłam, że koszt prefabrykatów wyniesie mnie ok 2tys zł, co jest dla mnie do przełknięcia, ale nie wiem jakie dodatkowe koszty mogą mnie czekać w związku z montażem.

Podjazd.

Nie mam projektu podjazdu, ale wiem, że będę miała ok 100mkw kostki do wyłożenia (podjazd, opaska i mały taras z tyłu domu). Kompleksowe wykonanie jest w granicach 100zł za mkw co daje dość zawrotną sumę. Ale może nie warto szukać tutaj oszczędności, tylko podjazd zrobić porządnie?

Aha buduje się w mazowieckim (pod Sochaczewem), więc ceny zapewne są inne niż w pozostałych województwach.

Będę Wam wdzięczna za wasze opinie i sugestie. Wszystko co może przyczynić się do powiększenia mojej wiedzy przed tymi zadaniami. Planuje wykonać je najwcześniej jak się da.

Dziękuje.

Ogrodzenie będzie wyglądać wymiarowo o tak:

słupek - 10m przęsła - słupek - 5m brama - 1m furtka - słupek - 10m przęsła - słupek

w

a gdzie ty widziała 10 m przęsła???? i na co ci 5 m brama? Autostradę se machniesz?

i czy masz zgodę starostwa na budowę ogrodzenia? A z drogowcami uzgodniła płot i wyjazd?

PS. Tylko nie rób przed Sylwestrem, śnieg ma padać...

czy potrzebuje zgodzę na postawienie ogrodzenia na własnym terenie? Z tego co wiem wystarczy zgłoszenie.

Ogrodzenie stawiam przy małej dróżce, która rok temu uzyskała status drogi i nazwę. to nie jest ogordzenie przy dodze asfaltowej często uczęszczanej, tylko przy utwardzonej tłuczniem drodze.

Brama 5 metrów, ponieważ mam dwa garaże i tylko 6metrów od ogordzenia, więc aby łatwo było wjechać do obu garaży i za dom, musi być szeroka brama.

10m przęsła - nie chodzi o jedno przęsło. Tylko o to, że tam będzie 10 metrów przęsęł, czy to będą 4 czy 5 przęseł w zalezności od wielkości.

Wszelkie prace planuje na styczeń - marzec w zalezności jak fundusze i pogoda pozwoli.

czy potrzebuje zgodzę na postawienie ogrodzenia na własnym terenie? Z tego co wiem wystarczy zgłoszenie.

Ogrodzenie stawiam przy małej dróżce, która rok temu uzyskała status drogi i nazwę. to nie jest ogordzenie przy dodze asfaltowej często uczęszczanej, tylko przy utwardzonej tłuczniem drodze.

OK. wystarczy zgloszenie, ale na zjazd z drogi musi być zgoda administratora (chodzi o miejsce zjazdu). Jesli to droga gminna, czy osiedlowa, problemów być nie powinno, ale...

Powiem jak ja to robiłem... Najpiierw fundament pod ogrodzenie, którego góra stanowiła poziom "zero"... W tym fundamencie na szerokość podjazdu i furtki było obniżenie o 15 cm, na kostke brukową.... Kolejność dalszych prac jest już bez znaczenia, czy stawianie ogrodzenia czy brukowanie...

jest, ale pomiędzy drogą a bramą nie będę robiła zjazdu, to nie jest wielka przepaść, ani wielka droga, można spokojnie zostawić tak jak jest...

no chyba, że ja o czymś nie wiem i powinnam coś tam zrobić? ale widząc wokół ogordzenia które się robią /robiły, nikt nie robił zjazdu z drogi pod bramę. Droga jest zwykłą wiejską drogą która niedawno została utwardzona tłucznikem. jeździmy po niej tylko my (właściciele domów na tej ulicy) i jest na razie raptem 5 osób.

Nie wiemy jak jest usytuowany dom, jaki dom, czy garaż jest w bryle, czy odrębny od budynku... Jak możesz wklej plan zagospodarowania działki...

Generalnie zasada jest taka, że furtki i sciezki od furtki od ogrodzenia do domu nie robi się w linii prostej, prostopadle do ogrodzenia... Zakładając, że garaż masz w bryle budynku, podjazd do garażu robisz na wprost, furtke przesuwasz w lewo, bądź w prawo w zależności po której stronie masz garaż /np. na wprost okna kuchennego/ i wtedy masz pomiędzy podjazdem a scieżką od furtki taką ładna wyspe na zieleń...

To wszystko zalezy od tego, gdzie jest najkrótsza droga z ulicy do domu. ja np. mam zupełnie w róznych miejscach wjazd i wejście. Ale większość sąsiadów ma to razem, jak na tym obrazku. I jest ok. bo jest z sensem. nie znając układu u Ciebie trudno to stwierdzić.

znaczy pisałem razem z revalidonem :wink:

A garaqż to pod tarasem, czy w domu... Jesli pod tarasem, to bym przesunął bramę na wprost bramy garażowej, a furtkę dąłbym na wprost jednaak drzwi wejsciowych skoro są pełne i nie będzie się przez nie wygladać... Brukowanie zrobic wtedy w łuku pomiędzy podjazdem, a scieżką, a przed oknem ładne miejce na pokazową zieleń... No i furtkaa bedzie wygladałaa jak furtka, a nie jak nie wiadomo co... :)

garaże sa dwa, jeden duży pod tarasem (szer 5m), drugi mniejszy na przeciwko bramy, drzwi sa pełne, nie ma w nich szyb. Generalnie z parteru nie ma widok na front działki, więc nie musze miec tam nic łądnego, a wręcz pasuje mi mieć więcej kostki, ponieważ gdy przyjedzie rodzina nie będzie mi parkowac na trawie, tylko na kostce.

ubliżanie mi typu "wsiowy", "furtka jak nie wiadomo co" nic nie daje. to nie jest żaden rzeczowy argument i nie wnosi nic do dyskusji, każdy ma inny gust. Ja się pytam o wasze fachowe opinie, a nie o gust.