Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zabezpieczyć WC przed mrozem w domu

focus

Recommended Posts

ostatnio koleżanka mówiła, że hydraulik jej mówił :wink: że istnieje jakiś płyn, który nie zamarza. Mówił w kontekście wlania do całej instalacji grzewczej (kaloryfery). Ktoś coś wie? A raczej do jakiej temperatury nie zamarza?

też przypuszczam, że to na bazie alkoholu :lol:

ale ciekawi mnie, czy się sprawdza jako hmm ciecz do kaloryferów no i do jakiej temperatury wytrzyma

ta moja koleżanka uznała sprawę za załatwioną - fachowiec powidział, że może zostawić napełnioną instalację na zime, bez ogrzewania, więc wystarczy zdobyć ten płyn i problem z głowy. Ja mam wątpliwości, cos to za proste

też przypuszczam, że to na bazie alkoholu :lol:

ale ciekawi mnie, czy się sprawdza jako hmm ciecz do kaloryferów no i do jakiej temperatury wytrzyma

ta moja koleżanka uznała sprawę za załatwioną - fachowiec powidział, że może zostawić napełnioną instalację na zime, bez ogrzewania, więc wystarczy zdobyć ten płyn i problem z głowy. Ja mam wątpliwości, cos to za proste

Ergolid

Nasyp soli albo wlej denaturat

Sól nic nie da -zamarznie a denaturat wywietrzeje i też zamarznie

Chyba najlepszym rozwiązaniem jest wybranie wszelkiej wody-kiedyś widziałem jak ktoś zasypał kibelek kulkami styropianu do pełna aby zapobiec zamarznięciu-nie popękał kibelek, ale w zbiorniku dolnopłuka była woda(pewnie zapomnieli) i ten pękł :cry:

Poprawiałem tam elektrykę i była wszędzie podłogówka-wodę z niej wypompowali kompresorem to samo zrobili z instalacji wodnej :wink:

Witam,

Mam pytanie w sprawie zabezpieczenia przed mrozem WC w domu w którym nie będzie mnie przez okres zimy. Wodę oczywiście spuściłem jednak nie wiem jak to zrobić w kiblu - ubikacji . Ma ktoś jakiś sposób? Tam woda stoi cały czas...

ja wybrałem.

Kubkiem, na maxa.

Ile się dało,

w co mam coś na bazie glikolu (ale co dokładnie nie pomiętam), syfony - płyn do spryskiwaczy, można na wierzch dać parę kropel oliwy (nie wietrzeje)

spuszczam wodę ze wszystkich wężyków (raz jeden pękł), 5 sezonów i bez nieprzyjemności

Gdzie Ty masz ta daczę? :o może by się załapał kiedyś... :D