Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stal - Składownie

zip20

Recommended Posts

Witam

Jak wiadomo ceny stali są teraz dużo niższe.

Planuje za ponad rok (papierkologia ) tj w 2011 rozpocząć budowę czy jest sens kupić teraz stal na budowę i ją składować do tego czasu (1,5 roku)

Jeśli jest to w jaki sposób ja zabezpieczyć żeby ja ruda na zjadła i nadawała się do użytku?

Przechowywał ktoś stal przez taki okres czasu ?

Pozdrawiam

Jeśli masz możliwość to składuj stal np. w jakiejś stodole. To nic jej nie będzie.

A wolnym powietrzu przykryj jakąś plandeką dokładnie żeby woda się nie dostała i koniecznie na podkładkach żeby się z ziemią nie stykała.

Może się lekko pokryć rudą ale nie na tyle żeby się nie nadawał do użytku.

Miałem kilka miesięcy stal owiniętą dokładnie folią i leżała na kilku pociętych stemplach żeby nie bezpośrenio na gruncie, nic sie nie stało, o rdze sie nie martw, jak będzie delikatny nalot, to wręcz dla korzyści, lepiej się zwiąże z betonem.

Tylko pamiętaj o miejscowej żulerni, będzie to dla nich niewątpliwie dorodny kąsek ;)

Pozdro !!!

Potwierdzam powyższe.

Pierwsza sprawa to czy nie boisz się złodziei. Jeżeli nie, to spokojnie możesz składować.

I jeszcze jedno: u mnie stal leżała od stycznia, strop lany latem. Przez te pół roku, pomimo braku światła, trawka mocno wyrosła - pręty leżały jakieś 15-20cm nad ziemią a mimo to ostatnia partia - na wieniec pod murłatę - była mocno poprzerastana. Nie owijałam folią, przykryłam od góry i częściowo z boków starym gumolitem.

Mój kierbud też mówił, że jak złapie troszkę rdzy to będzie lepiej trzymało niż takie świeżutkie, świecące, prosto spod igły.

Tylko pamiętaj o miejscowej żulerni, będzie to dla nich niewątpliwie dorodny kąsek ;)

Pozdro !!!

12metrowe pręty trochę trudno się ciągnie do punktu skupu, więc tego akurat żulernia zwykle nie rusza.

J.

Nie zgadzam się! i tak łatwiej ciągnąć niż pchać!

Witam

Jak wiadomo ceny stali są teraz dużo niższe.

Planuje za ponad rok (papierkologia ) tj w 2011 rozpocząć budowę czy jest sens kupić teraz stal na budowę i ją składować do tego czasu (1,5 roku)

Jeśli jest to w jaki sposób ja zabezpieczyć żeby ja ruda na zjadła i nadawała się do użytku?

Pozdrawiam

Ja wsunąłem pod palety z materiałem budowlanym przeleżał tak drut przez 9 mc nic mu się nie stało -może troszkę obrósł trawą -kupowałem też taniej (tak sądziłem pod koniec 2008r......potem tylko się cieszyłem ze mam materiał na działce)-stal po wzroście spadała-ale tak jak piszę nie musiałem się martwić o zapewnienie jej podczas budowy no i na kasę na nią :wink:

Ja przykryłem grubą folią budowlaną-czarną taką na izolację -potem podczas budowy tyle razu się przydała :lol: :lol: :lol:

nawet teraz są jeszcze jej kawałki tu i tam do przykrycia drzewa czy cementu

Gruba folia budowlana i zszywkami tapicerskimi do palet-wytrzymało przez ubiegłoroczną zimę, aż do lipca-początku budowy :wink:

Pozdrawiam

Pod folią i na podkładach (np. stare palety) bez problemu. lekko utleniona powierzchnia pręta jest nawet lepsza, bo masz pewność, że nie ma na powierzchni tłuszczów, co tworzyłoby powierzchniową barierę zbrojenie-beton po wylaniu.

przesadzacie z tymi foliami, widzieliście na jakimś składzie stali zafoliowane paczki??

parzyć się i gnić będzie w folii :wink:

moja kupiona w grudniu spokojnie przeleżała na podkładach do lata i jesieni, kiedy to została zużyta, i była w wyśmienitym stanie

• 2 weeks później...

Jak kupiłem stal, to całą wiązkę, która mi została z fundamentów (duży zapas z myślą o stropie) zgrabnie zakopałem, owiniętą w folię budowlaną, przewiązaną drucikiem wiązałkowym co ok 2m, w rowku na głęb ok 40 cm. I zasypałem.

Po mniej więcej roku, odkopałem i wiedząc gdzie wiązka jest przewiązana drutami, bez problemu rozpakowałem paczkę. Stal jak nowa.

Kolejną porcję (kilka sztuk fi 16), która została z budowy stropu zawinąłem w folię i położyłem pod ogrodzeniem. Efekt: zarosła trawą. Folia się pokruszyła. A stali nic nie dolega. Co jakiś czas biorę ile potrzebuję.

Tak więc moje doświadczenia potwierdzają to, co mówi Edde.