zip20 28.12.2009 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 (edytowane) do usunięcia Edytowane 7 Czerwca 2017 przez zip20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 28.12.2009 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Witam Jak wiadomo ceny stali są teraz dużo niższe. Planuje za ponad rok (papierkologia ) tj w 2011 rozpocząć budowę czy jest sens kupić teraz stal na budowę i ją składować do tego czasu (1,5 roku) Jeśli jest to w jaki sposób ja zabezpieczyć żeby ja ruda na zjadła i nadawała się do użytku? Przechowywał ktoś stal przez taki okres czasu ? Pozdrawiam Jeśli masz możliwość to składuj stal np. w jakiejś stodole. To nic jej nie będzie. A wolnym powietrzu przykryj jakąś plandeką dokładnie żeby woda się nie dostała i koniecznie na podkładkach żeby się z ziemią nie stykała. Może się lekko pokryć rudą ale nie na tyle żeby się nie nadawał do użytku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 28.12.2009 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 zip20 napisał:Jak wiadomo ceny stali są teraz dużo niższe.Jeszcze kilka takich pytań i ceny w górę poszybują. Jak myślisz oni teraz na dampingu jadą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 28.12.2009 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Miałem kilka miesięcy stal owiniętą dokładnie folią i leżała na kilku pociętych stemplach żeby nie bezpośrenio na gruncie, nic sie nie stało, o rdze sie nie martw, jak będzie delikatny nalot, to wręcz dla korzyści, lepiej się zwiąże z betonem. Tylko pamiętaj o miejscowej żulerni, będzie to dla nich niewątpliwie dorodny kąsek Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 28.12.2009 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Tylko pamiętaj o miejscowej żulerni, będzie to dla nich niewątpliwie dorodny kąsek Pozdro !!! 12metrowe pręty trochę trudno się ciągnie do punktu skupu, więc tego akurat żulernia zwykle nie rusza. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 28.12.2009 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Potwierdzam powyższe.Pierwsza sprawa to czy nie boisz się złodziei. Jeżeli nie, to spokojnie możesz składować.I jeszcze jedno: u mnie stal leżała od stycznia, strop lany latem. Przez te pół roku, pomimo braku światła, trawka mocno wyrosła - pręty leżały jakieś 15-20cm nad ziemią a mimo to ostatnia partia - na wieniec pod murłatę - była mocno poprzerastana. Nie owijałam folią, przykryłam od góry i częściowo z boków starym gumolitem. Mój kierbud też mówił, że jak złapie troszkę rdzy to będzie lepiej trzymało niż takie świeżutkie, świecące, prosto spod igły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 28.12.2009 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Tylko pamiętaj o miejscowej żulerni, będzie to dla nich niewątpliwie dorodny kąsek Pozdro !!! 12metrowe pręty trochę trudno się ciągnie do punktu skupu, więc tego akurat żulernia zwykle nie rusza. J. Nie zgadzam się! i tak łatwiej ciągnąć niż pchać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-32 28.12.2009 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 j.w U nos to nawet godajom : " lepij ciongnońć drut , niż keta ciś " p.s z tą rdzą to fakt ,ponoć lepiej jak jest nalot przetarty szczotką niż świeży drut z huty. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.12.2009 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Witam Jak wiadomo ceny stali są teraz dużo niższe. Planuje za ponad rok (papierkologia ) tj w 2011 rozpocząć budowę czy jest sens kupić teraz stal na budowę i ją składować do tego czasu (1,5 roku) Jeśli jest to w jaki sposób ja zabezpieczyć żeby ja ruda na zjadła i nadawała się do użytku? Przechowywał ktoś stal przez taki okres czasu ? Pozdrawiam Ja wsunąłem pod palety z materiałem budowlanym przeleżał tak drut przez 9 mc nic mu się nie stało -może troszkę obrósł trawą -kupowałem też taniej (tak sądziłem pod koniec 2008r......potem tylko się cieszyłem ze mam materiał na działce)-stal po wzroście spadała-ale tak jak piszę nie musiałem się martwić o zapewnienie jej podczas budowy no i na kasę na nią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zip20 28.12.2009 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 (edytowane) do usunięcia Edytowane 7 Czerwca 2017 przez zip20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.12.2009 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Ja przykryłem grubą folią budowlaną-czarną taką na izolację -potem podczas budowy tyle razu się przydała nawet teraz są jeszcze jej kawałki tu i tam do przykrycia drzewa czy cementu Gruba folia budowlana i zszywkami tapicerskimi do palet-wytrzymało przez ubiegłoroczną zimę, aż do lipca-początku budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka 28.12.2009 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Jeśli jest to w jaki sposób ja zabezpieczyć żeby ja ruda na zjadła i nadawała się do użytku? Przechowywał ktoś stal przez taki okres czasu ? Pozdrawiam Pod folią i na podkładach (np. stare palety) bez problemu. lekko utleniona powierzchnia pręta jest nawet lepsza, bo masz pewność, że nie ma na powierzchni tłuszczów, co tworzyłoby powierzchniową barierę zbrojenie-beton po wylaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 28.12.2009 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 przesadzacie z tymi foliami, widzieliście na jakimś składzie stali zafoliowane paczki?? parzyć się i gnić będzie w folii moja kupiona w grudniu spokojnie przeleżała na podkładach do lata i jesieni, kiedy to została zużyta, i była w wyśmienitym stanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka 29.12.2009 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 przesadzacie z tymi foliami, widzieliście na jakimś składzie stali zafoliowane paczki?? Ja w lokalnej hurtowni na placu widziałem nawet niezafoliowaną silke. A mamy grudzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 29.12.2009 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 ale czy stal w hurtowni zafoliowaną widziałeś??i niekoniecznie w lokalnej, w jakimś centrostalu czy czymś takim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 30.12.2009 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 no ale tam rotacja jest "trochę" większa - takie pręty to raczej rok nie leżą - a jak leżą to leżą na placu pod chmurką - rdza przy prętach zbrojeniowych to nie problem, pójdą w to beton i będzie git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 30.12.2009 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 jeśli mówimy o normalnej stali (a nie pozagatunkowej itp) to niech sobie i trzy lata leży a nic jej nie będzie a do betonu wciaż idealna ps. niedowiarków zapraszam na oględziny "dwulatki" pod chmurką w idealnym stanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka 04.01.2010 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 ale czy stal w hurtowni zafoliowaną widziałeś?? nie-e! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 17.01.2010 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Jak kupiłem stal, to całą wiązkę, która mi została z fundamentów (duży zapas z myślą o stropie) zgrabnie zakopałem, owiniętą w folię budowlaną, przewiązaną drucikiem wiązałkowym co ok 2m, w rowku na głęb ok 40 cm. I zasypałem. Po mniej więcej roku, odkopałem i wiedząc gdzie wiązka jest przewiązana drutami, bez problemu rozpakowałem paczkę. Stal jak nowa. Kolejną porcję (kilka sztuk fi 16), która została z budowy stropu zawinąłem w folię i położyłem pod ogrodzeniem. Efekt: zarosła trawą. Folia się pokruszyła. A stali nic nie dolega. Co jakiś czas biorę ile potrzebuję. Tak więc moje doświadczenia potwierdzają to, co mówi Edde. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 17.01.2010 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 A jak myślicie jakie tendencje są co do cen stali?Wg mnie jeszcze ten rok powinien być ok i nie powinno być drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts