Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zamalowywanie zacieków na suficie i ścianie

sony_1000

Recommended Posts

Witam,

na początku Witam wszystkich i mam nadzieje, że po przejrzeniu całego forum dobrze trafiłem w dział z tematem. Zaznaczam również, że nigdy nie wykonywałem prac, że tak powiem - wykończeniowych, także jestem laikiem w tych sprawach.

Sąsiad zalał mnie wodą i powstały zacieki na suficie i trochę na ścianie - ogólnie nie jest tego dużo ale wygląda jak wygląda. Poczekałem, aż wszystko będzie suche i kupiłem Renostyl - Dekoral (specjalny do plam) i zamalowałem. Już po 2h było widać, że jednak nie przykryło wszędzie tak samo. I moje pytanie - czy po całkowitym wyschnięciu położyć 2 warstwę czy użyć czegoś innego?

Chętnie posłucham rady.

Dziękuję i pozdrawiam.

Witam ponownie,

na stronie dekoralu przeczytałem informację, iż po zastosowaniu Renostylu "przejechać" normalną emulsyjną farbą. Czyli tak też zrobiłem. Przejechałem zabrudzone plamy farbą emulsyjną - taką jaka była użyta wcześniej do malowania pomieszczenia.

Jak na razie nie widać, żeby plamy wychodziło, ale z ostatecznym osądem poczekam do całkowitego wyschnięcia. Z tym, że teraz już widzę, że te nowo malowane kawałki będą bielsze od "starych" ścian, ale z tym się liczyłem. Całego pomieszczenia nie opłaca mi się od nowa malować.

Dobra, suma sumarum dotychczas 1 warstwa Renostylu + 1 warstwa emulsyjnej.

Jakby plamy było jeszcze widać to powrócić z powrotem do Renostylu?

U mnie jedna warstwa Renostylu pomogła.

Zacieków nie widać.

Jedyny minus, że mam na suficie pasek, który jest bielszy od reszty sufitu.

Może z czasem zszarzeje i będzie jakoś jednolicie.

Lepsze to niż brązowe zacieki :p

Pozdrawiam.