teox 28.12.2009 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Witam Mam takie pytanie...Przyjmijmy ze mam kasę i chce wybudować dom ile czasu na to będę potrzebował ? czy jest realne wybudowanie i wprowadzenie się w ciągu jednego roku ? Bo słyszałem cos takiego ze najlepiej jest w jednym roku zbudować stan surowy a dopiero na drugi reszta a mnie ciekawi czy można tak w ciągu roku wszystko ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 28.12.2009 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Jak na szybko to w marcu zacząc i na wigilie można się wprowadzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 28.12.2009 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Witam Mam takie pytanie...Przyjmijmy ze mam kasę i chce wybudować dom ile czasu na to będę potrzebował ? czy jest realne wybudowanie i wprowadzenie się w ciągu jednego roku ? Bo słyszałem cos takiego ze najlepiej jest w jednym roku zbudować stan surowy a dopiero na drugi reszta a mnie ciekawi czy można tak w ciągu roku wszystko ? Zacznij od porady pod Twoim nickiem - użyj wyszukiwarki. Jeśli dom 500 mkw użytkowej to nie sądzę. Pytasz na razie czy czerwonym samochodem da się jechać 250 km/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 28.12.2009 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Da sie.... nawet 500mkw i wiecej, zalezy ile tej kasy masz i jak bardzo Ci zalezy, no i co uznajesz za start, czy grzebanie w ziemi czy zalatwianie dokumentacji. Przyklad: 01-09 2009 Dom+przedszkole powierzchnia lacznie ponad 500mkw i 2 wrzesnia budynek byl w stanie do zamieszkania i dzieci do wpuszczenia. Ale za start przyjmujemy tutaj pierwszą lychę ziemi na budowie. Ogolnie taniej wychodzi budowac wolniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 28.12.2009 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 z technologicznego puktu widzenia nie ma sprawygorzej z czynnikiem ludzkimjeżeli jesteś w stanie nie mając fundamentów umawiać na konkretny termin dekarza elektryka i hydraulika, masz zdolności organizacyjne, czas, żeby przypilnować ekipy, potrafisz być elastyczny i pogodzisz się z niedoróbkami, bo na poprawki nie ma czasu - to można się wprowadzić po 6 miesiacach od wbicia łopaty. Ale lepiej od razu zalożyć ograniczenie technologii mokrych (np suche tynki, podłoga na legarach) bo wprowadzić się na niedoschłe wylewki mozna ale parkietu sie nie poloży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 28.12.2009 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 jak będziesz kłapał na około, że masz kasę, to dłuuuugo będziesz budował .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz789 28.12.2009 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Wiesz są programy gdzie domy stawiają w tydzień ale tobie chodiz o raczej o dom murowany. Podam przykład sąsiad wystawił dom i go wykończył w pół roku. Tyle ,że przy murowaniu pracowało ponad 20 osób , i 5 betoniarek przy flizowaniu każdy fliziarz miał pomocnika i ile pomieszczeń tylu fliziarzy. To samo dotyczy innych specjalistów. Aha a kasy ile to pochłonęło .... nawet nie pytaj....ekipa była zgrana ( wziął ekipę budowlaną ) , każdy wiedział co ma robić i kiedy , chciało się ludziom pracować .Umowa pewnie była podpisana z kosmicznymi karami i tak sąsiad mógł się szybko wprowadzać. Kwestia również na jaki standard chcemy się wprowadzać. Termin roku nie jest żaden bardzo niemożliwym terminem tylko musi się mieć uzgodnionych dobrych fachowców , po ktorych nie trzeba poprawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 28.12.2009 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 http://forum.muratordom.pl/ile-trwa-budowa-domu,t15435.htm http://forum.muratordom.pl/jak-dlugo-trwala-budowa-mojego-domu,t19035.htm http://forum.muratordom.pl/budowanie-domu-w-jeden-sezon,t89156.htm http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1545027&highlight=#1545027 http://forum.muratordom.pl/budowa-domu-w-jeden-rok,t171117.htm http://forum.muratordom.pl/dom-w-3-miesiace,t121324.htm http://forum.muratordom.pl/szukam-osob-ktore-wybudowaly-dom-i-zamieszkaly-w-1-roku,t58924.htm http://forum.muratordom.pl/ile-trwa-budowa-domu,t2504.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasznowydom 31.12.2009 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Da się, tylko podpisz umowę z odpowiednimi karami umownymi dla wykonawców za niedotrzymanie terminów. Gdybym ja tak zrobił, to dziś miałbym stan deweloperski, a nie surowy zamknięty. Panowie po zrobieniu fundamentów poszli sobie na 5 tygodni, a po wykonaniu stropów na kolejny miesiąc. I tak w grudniu mam dopiero skończony dach zamiast kończyć instalacje i mysleć już o przeprowadzce... Problem w tym, że ja nie mam kasy i dlatego muszę brać ekipy, które z założenia nie podpisują umów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magsos 20.01.2010 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Oczywiście, że można wybudować dom w jednym roku.My zaczęliśmy budowę w październiku 2008r., w grudniu robił się dach a w sierpniu 2009r. wprowadziliśmy się. Udało nam się zgrać wszystkie terminy i pogoda dopisywała. Kolejne etapy robiły nam różne ekipy (podpisywaliśmy umowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekw14 20.01.2010 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Wszystko jest możliwe, zależy od ...... wielu składników,Zaczęliśmy 1 września 2004 wprowadziliśmy się 1 września 2005.Powierzchnia 120m2, YTONG + zimowa przerwa od 01.01.2005 do 01.04.2005. to daje wynik 9 miesięcy bez niedziel oczywiście.Sąsiedzi też osiągali podobne czasy.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 21.01.2010 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 wyścigi, kto pierwszy ale tempo budowy zależy od różnych warunków: - posiadania kasy - posiadania zgranych czasowo ekip - bądź czasu i pracy własnych rączek u mnie czas w sygnaturce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekw14 21.01.2010 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Myslę że wyścigi nie maja tutaj racji bytu. Wybudowac by wybudować, może developer tak robi a przyszły właściciel niech sie martwi i poprawia. Budujemy, bądź będziemy budować dla siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomtomo 27.01.2010 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 znajomy wprowadzał się do domu po 3 miesiącach od momentu otrzymania pozwolenia na budowę. Dom około 120m2. Dobra umowa z firmą. Ściany i więźba prefabrykowana, zostały zmontowane w tydzień. O koszty nie pytałem bo nie wypadało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 27.01.2010 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Mnie się udało styczeń-luty formalnosci i PNB. Budowa od 05.03.03 wprowadzka 07-11-03 ale dom kanadyjczyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwa_P 30.01.2010 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 w lipcu 2008 roku wbita pierwsza lopata, a 10.listopada 2009 wprowadzilismy sie do domu calkowicie wykonczonego, z brukami, zagospodarowanym trawnikiem, klombami i kompletnym ogrodzeniem. Oczywiscie w tym czasie dluga przerwa zimowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peterpan 04.02.2010 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Ja wybudowałem w rok, 26.06.2008 rok wbita łopata - 12.07.2009r. odbiór przez PINB. Dom z bala , sam dużo robiłem, ekipy organizowałem również sam. Kasą nie rozrzucałem na prawo i lewo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakos 05.02.2010 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 budowa ruszyła wrzesień 2008 i chciałbym w tym roku zamieszkać wszystko zależy od kasy.Budowlańcy mówią że dom murowany powinien postać sezon i dopiero robić tynki bo mury już ''siadły''. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdallena99 08.02.2010 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Z tego co mówił mój "fachowiec" to mury powinny "przestać" zime; tak żeby się wszystko ułożyło, opadło co ma opaść i wysuszyło - i myśle że dużo w tym racji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts