Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile czasu potrezba na wybudowanie domu?

Recommended Posts

Witam :) Mam takie pytanie...Przyjmijmy ze mam kasę i chce wybudować dom ile czasu na to będę potrzebował ? czy jest realne wybudowanie i wprowadzenie się w ciągu jednego roku ? Bo słyszałem cos takiego ze najlepiej jest w jednym roku zbudować stan surowy a dopiero na drugi reszta a mnie ciekawi czy można tak w ciągu roku wszystko ?

Witam :) Mam takie pytanie...Przyjmijmy ze mam kasę i chce wybudować dom ile czasu na to będę potrzebował ? czy jest realne wybudowanie i wprowadzenie się w ciągu jednego roku ? Bo słyszałem cos takiego ze najlepiej jest w jednym roku zbudować stan surowy a dopiero na drugi reszta a mnie ciekawi czy można tak w ciągu roku wszystko ?

Zacznij od porady pod Twoim nickiem - użyj wyszukiwarki.

Jeśli dom 500 mkw użytkowej to nie sądzę.

Pytasz na razie czy czerwonym samochodem da się jechać 250 km/h.

Da sie.... nawet 500mkw i wiecej, zalezy ile tej kasy masz i jak bardzo Ci zalezy, no i co uznajesz za start, czy grzebanie w ziemi czy zalatwianie dokumentacji.

Przyklad: 01-09 2009 Dom+przedszkole powierzchnia lacznie ponad 500mkw i 2 wrzesnia budynek byl w stanie do zamieszkania i dzieci do wpuszczenia. Ale za start przyjmujemy tutaj pierwszą lychę ziemi na budowie. Ogolnie taniej wychodzi budowac wolniej :)

z technologicznego puktu widzenia nie ma sprawy

gorzej z czynnikiem ludzkim

jeżeli jesteś w stanie nie mając fundamentów umawiać na konkretny termin dekarza elektryka i hydraulika, masz zdolności organizacyjne, czas, żeby przypilnować ekipy, potrafisz być elastyczny i pogodzisz się z niedoróbkami, bo na poprawki nie ma czasu - to można się wprowadzić po 6 miesiacach od wbicia łopaty. Ale lepiej od razu zalożyć ograniczenie technologii mokrych (np suche tynki, podłoga na legarach) bo wprowadzić się na niedoschłe wylewki mozna ale parkietu sie nie poloży

Wiesz są programy gdzie domy stawiają w tydzień ale tobie chodiz o raczej o dom murowany.

Podam przykład sąsiad wystawił dom i go wykończył w pół roku. Tyle ,że przy murowaniu pracowało ponad 20 osób , i 5 betoniarek przy flizowaniu każdy fliziarz miał pomocnika i ile pomieszczeń tylu fliziarzy. To samo dotyczy innych specjalistów. Aha a kasy ile to pochłonęło .... nawet nie pytaj....ekipa była zgrana ( wziął ekipę budowlaną ) , każdy wiedział co ma robić i kiedy , chciało się ludziom pracować .Umowa pewnie była podpisana z kosmicznymi karami i tak sąsiad mógł się szybko wprowadzać. Kwestia również na jaki standard chcemy się wprowadzać. Termin roku nie jest żaden bardzo niemożliwym terminem tylko musi się mieć uzgodnionych dobrych fachowców , po ktorych nie trzeba poprawiać.

Da się, tylko podpisz umowę z odpowiednimi karami umownymi dla wykonawców za niedotrzymanie terminów. Gdybym ja tak zrobił, to dziś miałbym stan deweloperski, a nie surowy zamknięty. Panowie po zrobieniu fundamentów poszli sobie na 5 tygodni, a po wykonaniu stropów na kolejny miesiąc. I tak w grudniu mam dopiero skończony dach zamiast kończyć instalacje i mysleć już o przeprowadzce...

Problem w tym, że ja nie mam kasy i dlatego muszę brać ekipy, które z założenia nie podpisują umów :)

• 3 weeks później...

Wszystko jest możliwe, zależy od ...... wielu składników,

Zaczęliśmy 1 września 2004 wprowadziliśmy się 1 września 2005.

Powierzchnia 120m2, YTONG + zimowa przerwa od 01.01.2005 do 01.04.2005. to daje wynik 9 miesięcy bez niedziel oczywiście.

Sąsiedzi też osiągali podobne czasy.

Pozdrawiam.