Jaśka 28.12.2009 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Witam, Zkupiłam grunt rolny , U notariusza poinformowano mnie, że agencja rolna ma prawo pierwokupu, więc najpierw muszę podpisać warunkową umowę sprzedaż, poczekać na pismo z agencji rolnej, że zrzekają się prawa pierwokupu, poczym podpisać kolejny akt notarialny przenoszący własność na mnie. Tak się stało. Za każdy at zapłaciłam taką samą opłatę notarialną. I moje pytanie: czy w sprawie dotyczącej 1 przedmiotu (zakup gruntu) płacę 1 opłatę notarialną, czy za każdą wizytę u notariusza muszę zapłacić?? (Przeczytałam rozporządzeie min.sprawiedliw. o taksach notarianych, ale jakoś nie mogę jednoznacznie nic wywnioskować) Z góry dziękuję za odpowiedź, Jaśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjr 28.12.2009 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Na pewno zapłaciłaś 50% taksy notarialnej przy umowie warunkowej i drugie 50% przy notarialnej umowie przeniesienia własności. Taksy wyliczonej na podstawie rozporządzenia ministra sprawiedliwości dot. maksymalnych stawek opłat notarialnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 28.12.2009 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 jeśli było inaczej - a to się zdarza - to notariusz popełnił błąd i trzeba poprosić o wyjaśnienie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts