tosinek 28.12.2009 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Jak zalegalizwoać studnię, co by była głównym miejscem z którego ma się wodę?? proszę o instrkcję. Dodam, że w PB mamy wodę miejską, ale miasto każe nam wybudować 30 cm (napiszę słownie trzydziści centymetrów) wodociągu za nie botyczne pieniadze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 28.12.2009 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 zamieść skan pisma o tych 30 cm, bo coś nie kumam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 28.12.2009 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 wodociąg kosmiczny kończy się nagranicy nasze działki, Mpwik zarządała przedłużenia tegoż o 30 cm, wybidowania studzienki itp koszt olbrzymi więc musimy wykopać nową studnię zgodnie z prawem budowlanym zalegalizować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.12.2009 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Mozesz pisac bardzij prcyzyjnie ? Masz wybudowac wodociąg o dł 30cm ? Czy przyłacz ? Jaki to koszt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 28.12.2009 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Nie chcę budować wodociągu bo nie zbuduję go w 24 godziny. Stara studnia wyschła nam 23.12!!!! Muszę wywiercić nową i pytanie miałam jak ją zalegalizować. Jak ją będę mieć legalnie to odbiorę budynek. Na pozwoleniu na budowę mam co prawda wodę miejską ale nie wiem jak to obejść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 28.12.2009 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/przed-budowa/kiedy-pozwolenie_-a-kiedy-zgloszenie_,6320_3363.htmtam jest taka tabelka, co na pozwolenie a co na zgłoszenie a co na nicStudnia na zgłoszenia.Z tym że u mnie byłby sprzeciw urzędu, bo w są wszystkie media w drodze i wymagają podłączenia. Po prostu w nowym domu nie dadzą pozwolenia ani na studnię, ani na szambo. To znaczy nie odbiorą domu bez przyłączy i tyle A budowa studni na zgłoszenie też trwa - zgłaszasz, czekasz na sprzeciw, płacisz studniarzowi. Nie lepiej to przyłacze i mieć spokój? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 28.12.2009 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Ale oni nie chcą mi wybudować wodociągu!!! Bo im się nie oplaca, więc muszę mieć studnię, tym bardziej, że już mieszkamy a stara się zepsuła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 28.12.2009 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Trzy razy czytałem... i nic nie kumam. O so chozi z tymi 30 cm? Zepsuła się dokładnie 23.12 Oni nie chcą wybudować wodociągu... no i słusznie, toć jest gdzieś w drodze. Ty potrzebujesz przyłącze. Ciut dłuższe niż 30 cm, przypuszczam... A te kosmiczne pieniądze to niby za co? Napisz po ludzku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 28.12.2009 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 czekaj, rozumiem, że wodociąg kończy się na wysokości twojej działki i brakuje ci 30 cm żeby móc się podpiąć? To znaczy, że na końcu jest podpięty ktoś inny? I te 30 cm nie chcą wybudować wodociągi i dali ci tzw wolną rękę - wybuduj se sam? Ale nawet jeżeli, to 30 cm nie będzie kosztowalo majątku. Rozumiem, ze dalej masz wybudować przyłącze, czyli zrobić studzienkę na wodomierz a potem pociągnąć rurę do domu? przecież to też nie jest jakiś olbrzymi koszt. My sobie kopaliśmy sami, sami kladliśmy rury a tylko studzienkę nam zrobiła firma. Gdzie są te niebotyczne koszty???? Obawiam się zresztą, że teraz, zimą, to jedyne co możesz próbować zrobić, to pogłebić studnię na tymczasem. Ale nadal uważam, że porządnej głebinowej nie opłaca ci się robić, bo mogą jej nie przyjąć do odbioru... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 28.12.2009 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Chłopaki ja się pytam właśnie o legalizację studni!!! Ja nie mam wody!!!!!!! A przyłącze to kwestia przynajmiej roku, ja od dwóch lat próbuj więc nie w tym porblem!!! Chłopaki jak zalegalizować studnię, myślę o abisynce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 28.12.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 I z tej abisynki wiadrami będziesz donosić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 28.12.2009 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Ale oni nie chcą mi wybudować wodociągu!!! Bo im się nie oplaca, więc muszę mieć studnię, tym bardziej, że już mieszkamy a stara się zepsuła ale dlaczego sądzisz że "oni" mają monopol na wykonanie przyłącza? warunki przyłacza do PnB musisz mieć, na ich podstawie robisz projekt, potem wynajmujesz firmę zajmującą się wykonywaniem m.in. przyłączy, robią, wodociągi odbierają i finito i dlaczego nie chcesz powiedzieć jakie to są niebotyczne te pieniądze? ja za 24mb przyłącza wodociągowego z licznikiem i zaworami oraz 6mb przyłącza kanalizacyjnego ze studzienką i wszelkimi ich materiałami zapłaciłem 3600zł brutto, do tego projekt 760zł i ZUD 50zł, takie w miarę normalne pieniądze... podejrzewam, ze ciężko, jeżeli w ogóle, byłoby z taką "legalizacją", a jednak wszystkiego dowiesz się w swoim samorządzie lokalnym, bo od uwarunkowań lokalnych dużo zależy, uderzaj po urzędach, i to raczej przed wykonaniem studni a nie po, i może być tak że wcale nei szybciej czy krócej będzie z e studnią niż z wodociągiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.12.2009 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Chłopaki jak zalegalizować studnię, myślę o abisynce Co masz na myśli jako legalizacje ? Masz wyżej napisane że studnie robisz na zgłozenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 28.12.2009 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 No więc jeszcze raz:1. Przyłącz do domu mam od starej studni, ewentualnie nowej bo mój mąż zrobił alternatywne przyłącze od ogrodu.2. Czy jak zgłoszę budowę studni, poczekam miesiąc to czy gmina będzie rządać ode mnie papierów na czystość wody???3. O wodociągach nie gadajmy bo wiem co mam zrobić, ale to trwa prznajmniej rok a ja rok bez wody to raczej nie dam rady4. był dziś studniasz i stara studnia jest do zasypania5. co do wody, czy wiecie jak załatwić aby mieć wodę wspólnie z sąsiadem. Bo nasz sąsiad przyłącze ma na swojej działce, ale nie podłączyl, bo nie ma kasy. Więc pomyślalam, że my za naszą kasę doprowadzimy wodę do domu, przy okazji i nam ale czy można mieć dwa licznkiki do rozliczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 28.12.2009 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 No więc jeszcze raz: 1. Przyłącz do domu mam od starej studni, ewentualnie nowej bo mój mąż zrobił alternatywne przyłącze od ogrodu. 2. Czy jak zgłoszę budowę studni, poczekam miesiąc to czy gmina będzie rządać ode mnie papierów na czystość wody??? 3. O wodociągach nie gadajmy bo wiem co mam zrobić, ale to trwa prznajmniej rok a ja rok bez wody to raczej nie dam rady 4. był dziś studniasz i stara studnia jest do zasypania 5. co do wody, czy wiecie jak załatwić aby mieć wodę wspólnie z sąsiadem. Bo nasz sąsiad przyłącze ma na swojej działce, ale nie podłączyl, bo nie ma kasy. Więc pomyślalam, że my za naszą kasę doprowadzimy wodę do domu, przy okazji i nam ale czy można mieć dwa licznkiki do rozliczeń kurna, nie pamietam do jakiej głębokości na zadna studnię nie trzeba papierów! Dopiero jak się robi ujecie niebotyczne, to trzeba jakieś zezwolenia załatwiać. ktoś tu pisał o tym, ale nie pamiętam kto i kiedy. jutro Ci poszukam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 28.12.2009 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 28.12.2009 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Ale czy ja tę wodę muszę oddać do sanepitu albo coś? Zeniby bez cjanku itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 28.12.2009 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Ale czy ja tę wodę muszę oddać do sanepitu albo coś? Zeniby bez cjanku itp? jak se zechcesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 28.12.2009 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 na wstępie zadzwoń do kierbuda swego lub PINB i się dowiedz czy w ogóle możesz zrobić taki manewr jeżeli w PnB masz wodociąg, bo może być krótka piłka co do sąsiada - legalnie tego tak nie zrobisz, półlegalnie: sąsiad zrobi sobie podłączenie (licznik), zgłosi i zaplombuje w wodociągach, i wtedy nielegalnie od sąsiada ciągniesz sobie przewód na końcu którego stawiasz swój podlicznik, ta nitka już raczej wbrew prawideł wodociągów, podlicznika nie zgłosisz w wodociągach oczywiscie, rozliczasz się z sąsiadem i to taki putinowski układ z kurkiem (tu wodnym nie gazowym) się robi, którego w życiu raczej trzeba jak ognia unikać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 28.12.2009 22:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Ale czy ja tę wodę muszę oddać do sanepitu albo coś? Zeniby bez cjanku itp? jak se zechcesz Ale jak to ma być jedyne zapotrzenie w wodę budynku to nie trzeba tego sprawdzać??? Rozumiem, że muszę zmienić pozwolenie na budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts