Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lEGALIZACJA STUDNI

tosinek

Recommended Posts

Nie chcę budować wodociągu bo nie zbuduję go w 24 godziny. Stara studnia wyschła nam 23.12!!!! Muszę wywiercić nową i pytanie miałam jak ją zalegalizować. Jak ją będę mieć legalnie to odbiorę budynek. Na pozwoleniu na budowę mam co prawda wodę miejską ale nie wiem jak to obejść

http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/przed-budowa/kiedy-pozwolenie_-a-kiedy-zgloszenie_,6320_3363.htm

tam jest taka tabelka, co na pozwolenie a co na zgłoszenie a co na nic

Studnia na zgłoszenia.

Z tym że u mnie byłby sprzeciw urzędu, bo w są wszystkie media w drodze i wymagają podłączenia. Po prostu w nowym domu nie dadzą pozwolenia ani na studnię, ani na szambo. To znaczy nie odbiorą domu bez przyłączy i tyle

A budowa studni na zgłoszenie też trwa - zgłaszasz, czekasz na sprzeciw, płacisz studniarzowi. Nie lepiej to przyłacze i mieć spokój?

Trzy razy czytałem... i nic nie kumam.

O so chozi z tymi 30 cm? :D

Zepsuła się dokładnie 23.12 :o

Oni nie chcą wybudować wodociągu... no i słusznie, toć jest gdzieś w drodze.

Ty potrzebujesz przyłącze. Ciut dłuższe niż 30 cm, przypuszczam...

A te kosmiczne pieniądze to niby za co?

Napisz po ludzku...

czekaj, rozumiem, że wodociąg kończy się na wysokości twojej działki i brakuje ci 30 cm żeby móc się podpiąć? To znaczy, że na końcu jest podpięty ktoś inny? I te 30 cm nie chcą wybudować wodociągi i dali ci tzw wolną rękę - wybuduj se sam? Ale nawet jeżeli, to 30 cm nie będzie kosztowalo majątku. Rozumiem, ze dalej masz wybudować przyłącze, czyli zrobić studzienkę na wodomierz a potem pociągnąć rurę do domu? przecież to też nie jest jakiś olbrzymi koszt. My sobie kopaliśmy sami, sami kladliśmy rury a tylko studzienkę nam zrobiła firma. Gdzie są te niebotyczne koszty????

Obawiam się zresztą, że teraz, zimą, to jedyne co możesz próbować zrobić, to pogłebić studnię na tymczasem. Ale nadal uważam, że porządnej głebinowej nie opłaca ci się robić, bo mogą jej nie przyjąć do odbioru...

Ale oni nie chcą mi wybudować wodociągu!!! Bo im się nie oplaca, więc muszę mieć studnię, tym bardziej, że już mieszkamy a stara się zepsuła

ale dlaczego sądzisz że "oni" mają monopol na wykonanie przyłącza? warunki przyłacza do PnB musisz mieć, na ich podstawie robisz projekt, potem wynajmujesz firmę zajmującą się wykonywaniem m.in. przyłączy, robią, wodociągi odbierają i finito

i dlaczego nie chcesz powiedzieć jakie to są niebotyczne te pieniądze? ja za 24mb przyłącza wodociągowego z licznikiem i zaworami oraz 6mb przyłącza kanalizacyjnego ze studzienką i wszelkimi ich materiałami zapłaciłem 3600zł brutto, do tego projekt 760zł i ZUD 50zł, takie w miarę normalne pieniądze...

podejrzewam, ze ciężko, jeżeli w ogóle, byłoby z taką "legalizacją", a jednak wszystkiego dowiesz się w swoim samorządzie lokalnym, bo od uwarunkowań lokalnych dużo zależy, uderzaj po urzędach, i to raczej przed wykonaniem studni a nie po, i może być tak że wcale nei szybciej czy krócej będzie z e studnią niż z wodociągiem

No więc jeszcze raz:

1. Przyłącz do domu mam od starej studni, ewentualnie nowej bo mój mąż zrobił alternatywne przyłącze od ogrodu.

2. Czy jak zgłoszę budowę studni, poczekam miesiąc to czy gmina będzie rządać ode mnie papierów na czystość wody???

3. O wodociągach nie gadajmy bo wiem co mam zrobić, ale to trwa prznajmniej rok a ja rok bez wody to raczej nie dam rady

4. był dziś studniasz i stara studnia jest do zasypania

5. co do wody, czy wiecie jak załatwić aby mieć wodę wspólnie z sąsiadem. Bo nasz sąsiad przyłącze ma na swojej działce, ale nie podłączyl, bo nie ma kasy. Więc pomyślalam, że my za naszą kasę doprowadzimy wodę do domu, przy okazji i nam ale czy można mieć dwa licznkiki do rozliczeń

No więc jeszcze raz:

1. Przyłącz do domu mam od starej studni, ewentualnie nowej bo mój mąż zrobił alternatywne przyłącze od ogrodu.

2. Czy jak zgłoszę budowę studni, poczekam miesiąc to czy gmina będzie rządać ode mnie papierów na czystość wody???

3. O wodociągach nie gadajmy bo wiem co mam zrobić, ale to trwa prznajmniej rok a ja rok bez wody to raczej nie dam rady

4. był dziś studniasz i stara studnia jest do zasypania

5. co do wody, czy wiecie jak załatwić aby mieć wodę wspólnie z sąsiadem. Bo nasz sąsiad przyłącze ma na swojej działce, ale nie podłączyl, bo nie ma kasy. Więc pomyślalam, że my za naszą kasę doprowadzimy wodę do domu, przy okazji i nam ale czy można mieć dwa licznkiki do rozliczeń

kurna, nie pamietam do jakiej głębokości na zadna studnię nie trzeba papierów! Dopiero jak się robi ujecie niebotyczne, to trzeba jakieś zezwolenia załatwiać. ktoś tu pisał o tym, ale nie pamiętam kto i kiedy. jutro Ci poszukam.

na wstępie zadzwoń do kierbuda swego lub PINB i się dowiedz czy w ogóle możesz zrobić taki manewr jeżeli w PnB masz wodociąg, bo może być krótka piłka

co do sąsiada - legalnie tego tak nie zrobisz, półlegalnie: sąsiad zrobi sobie podłączenie (licznik), zgłosi i zaplombuje w wodociągach, i wtedy nielegalnie od sąsiada ciągniesz sobie przewód na końcu którego stawiasz swój podlicznik, ta nitka już raczej wbrew prawideł wodociągów, podlicznika nie zgłosisz w wodociągach oczywiscie, rozliczasz się z sąsiadem i to taki putinowski układ z kurkiem (tu wodnym nie gazowym) się robi, którego w życiu raczej trzeba jak ognia unikać...