Nemo 1 28.12.2009 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Ale czy ja tę wodę muszę oddać do sanepitu albo coś? Zeniby bez cjanku itp? jak se zechcesz Ale jak to ma być jedyne zapotrzenie w wodę budynku to nie trzeba tego sprawdzać??? Rozumiem, że muszę zmienić pozwolenie na budowę ------------------------------------------------------------------------------------ a ten "studniasz" to wróżbita jakiś? Tak se popatrzył i co ujrzał? Albo pogłębić studnię ,(robi się to ręcznie,taką krótką łopatą,urobek do wiadra, i jazda na górę , tak robili u mnie,), albo w starej studni wiercenie i wstawienie rury - tak zrobiono u sąsiada. W jednym i drugim przypadku jest woda w studni. Też mamy wodociąg,studnie były od "zawsze", tylko zaniedbane . Jeszcze jedno: przy pogłębianiu,daleko idąca ostrożność (kręgi zjeżdżają na dół ),ja dołożyłem dwa i wykończyłem polnym kamieniem.Zalecane, aby pogłębiał ktoś kto ma o tym pojęcie. Takie roboty to komu należy zgłaszać? w gminie?w starostwie?,a może w ministerstwie żeglugi?,wszak mamy z wodą do czynienia Paranoja jakaś Czy jak chcę pomalować okna,albo drzwi to też trzeba zgłaszać? Wodę można przebadać w okręgowej stacji Sanepidu,koszt nie jest wielki ( płaciłem coś koło 36,czy 46 zł,nie pamiętam dokładnie,musiałbym znależć papiery) i dostaniesz wydruk z badania U mnie jakość wody ze studni trochę lepsza niż z wodociągów ( jakość wody z wodociągów można sprawdzić u sołtysa- jak ktoś mieszka na wsi- dostaje raporty z Sanepidu ) Głowa do góry,będzie dobrze tylko nie daj się "zwariować" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 29.12.2009 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Właśnie przyszedł kolejny studniasz, Wumil pertaktuje. U nas ta nowa studnia będzie od ogrodu, więc nie kolo starej. Po to aby, uzwględniając odległości od szamba można bylo oddać budynek. Stara jest koło szamba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 29.12.2009 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Niestety zarządał 4 tys za zbudownanie studzienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 29.12.2009 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 od sąsiada się da, jeżeli ma studzienkę ja też tak mam, choć sąsiad to mój wujojest wspólne przyłącze do studzienki, w studzience 2 liczniki i już oddzielne rury do mnie i do niegorozliczamy się oddzielnieKłopot właściwie żaden, jak coś się psuje, naprawiamy wspólnie..opcja jest niedroga, bo rury od studzienki można pociągnąć samemu jeżeli sąsiad nie ma studzienki, to żaden zysk, bo trzeba ją wybudować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bizon_3 29.12.2009 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Moim zdaniem nie masz szans na odbiór budynku, bo jak sama napisałaśNa pozwoleniu na budowę mam co prawda wodę miejską Jeśli wodociąg jest w drodze, a Tobie brakuje 30 cm, aby zrobić przyłącze, to zapewne nie będzie to argument dla architektury, aby zmienili Ci warunki w PnB. Z nimi nie da się raczej dyskutować, oni mają "przepisy" i mimo dobrych argumentów z Twojej strony to nikt w urzędzie nie wykona ruchu niezgodnego z w/w przepisami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 29.12.2009 16:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Argument mam jeden, MWpik twierdzi, że ta moja woda z tego wodociągu będzie to kitu więc dlaczzego na siłę mam mieć złą wodę? Trzymajcie jutro za mnie kciuki, przychodzi 3 studniasz. Mam nadzieję, że weźmie tyle ile mówił przez telefon, 600 za studzienkę, i 70 za metr.Dla porównania dzisiejszy - przyjechal najnowszym BMW"80 metr, 40 ruraz za metr i ...............4000 (4 tysiące) za studzienkęz wczoraj, stara nyska120 za metr z rurą i 1500 za studzenkę Ratunku, dodam, że kasy nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beaty 29.12.2009 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Tosinek - napiszę Ci jak ja rozwiązałam problem wody u siebie:- w pozwoleniu na budowę wpisane było doprowadzenie wodociągu-w odległości 1 metra od granicy mojej działki była końcówka wodociągu- 50-ki -sąsiad nie zgodził się na przedłużenie wodociągu do mnie, ci od wodociągów zarządali ode mnie przebudowy 200-tu metrowego odcinka sieci -wystąpiłam do wodociągów o zezwolenie na wybudowanie studni, które to otrzymałam-w starostwie zgłosiłam budowę studni i jej obudowę-z wodociągiem dałam sobie spokój-w inwentaryzacji pobudowlanej geodeta naniósł przebieg rur od studni do domu i na mapie wyrysował studnię-odbiór domu uzyskałam bez żadnych problemów-wyników wody nie dołączałam do papierów dla odbioru domu, pamiętam, że napisałam, że wodę do celów spożywczych będziemy kupować (co czynię do dziś)pzd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 29.12.2009 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Dobra jutro jadę do gminy zgłszać nową studnię. czy ktoś z was się orientuje czy, do zgłoszenia studni potrzebna jest mapka?? Wielkie dzięki za rady jestem już duuużo mądrzejsza A jutro proszę trzymać kciuki za moje negocjacje z kolejnym studniarzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 29.12.2009 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 ...czy, do zgłoszenia studni potrzebna jest mapka? Potrzebny jest plan/mapka zagosodarowania terenu z zaznaczonym polozeniem nowej studni. Na wniosku trzeba podac date rozpoczecia inwestycji. Ta data nie moze byc wczesniejsza niz 1 miesiac od daty zgloszenia. Studnia nie moze byc glebsza niz 30m. Ale czy to ma być na podkładzie mapy do celów projektowych czy, może być odręcznie w skali narysowana??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 29.12.2009 22:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Jutro dam znać co w stolicy chcą, a nuż się komuś przyda ścieżka rycerki Jedi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 30.12.2009 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 We wtorek przychodzi pan wiercić ale nie abisynkę tylko głębinową 120 zł za metr i 600 zł za studzienkę. Pomysł jest taki, że wiercimy głębinową a jak lustro pozwoli to montujemy pompę od abisynki na pół roku do susz i kupujemy głębinową. Pan powiedział, że musi być dobrze zrobione bo jak on spojrzy w oczy sąsiadowi. Jak będzie ok to dam znać co do namiarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 30.12.2009 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Tak trochę porządkując temat. 1. Do urzędu należy zgłosić zamiar wykonania obudowy studni, a konkretnie zamiar wykonania obudowy ujęcia wód podziemnych. 2. Samo wykonanie ujęcia wód podziemnych (dla potrzeb gospodarstwa domowego) nie podlega żadnemu zgłoszeniu, o ile: - ujęcie wody jest z głębokości do 30m,- zainstalowane urządzenia (pompa) nie pozwalają na pobór większy niż 5m3/dobę. 3. W każdym innym przypadku wymagane jest uzyskanie pozwolenia wodno-prawnego, a w przypadku studni głębszej niż 30m dodatkowo zgłoszenie prac hydrogeologicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 30.12.2009 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Tak trochę porządkując temat. 1. Do urzędu należy zgłosić zamiar wykonania obudowy studni, a konkretnie zamiar wykonania obudowy ujęcia wód podziemnych. 2. Samo wykonanie ujęcia wód podziemnych (dla potrzeb gospodarstwa domowego) nie podlega żadnemu zgłoszeniu, o ile: - ujęcie wody jest z głębokości do 30m, - zainstalowane urządzenia (pompa) nie pozwalają na pobór większy niż 5m3/dobę. 3. W każdym innym przypadku wymagane jest uzyskanie pozwolenia wodno-prawnego, a w przypadku studni głębszej niż 30m dodatkowo zgłoszenie prac hydrogeologicznych. To oznacza, że wiercić może bez zgłaszania???? Studzienkę trzeba zgłosić. Wiercić będziemy 20 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts