staś100 28.12.2009 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Gdzie( oprócz gniazdek i kontaktów w pomieszczeniach mieszkalnych) warto zainstalować gniazdka elektryczne i kontakty? Jakie macie doświadczenia może podpowiecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 28.12.2009 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Gdzie( oprócz gniazdek i kontaktów w pomieszczeniach mieszkalnych) warto zainstalować gniazdka elektryczne i kontakty? Jakie macie doświadczenia może podpowiecie. gniazdo pod wlacznikiem oswietlenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OGC 28.12.2009 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Takie mi przychodzi do głowy: - gniazdo na strychu (na odstraszacz gryzoni ) - gniazda na zewnątrz domu (np. na jakieś elektronarzędzia ogrodowe) - zasilanie rozdzielaczy CO (np. do jakiś elektrozaworów) - gniazdo pod centralny odkurzacz (najcześciej na ścianie w garażu) - gniazdo do rekuperatora - przewody do podbitki (jakieś oświetlenie kiedyś) - zasilanie alarmu - gniazdo do zasilania urządzeń typu: switch, accesspoint, wzmacniacze RTV - może osprzęt kominka potrzebuje prądu ... jakieś wentylatory czy coś - gniazdo do zasilania bramy garażowej - kable do zasilania urządzeń przy ogrodzeniu (napęd bramy wjazdowej, domofon) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 28.12.2009 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 prąd na zewnątrz przy drzewach czy krzakach które zimą zamierzamy obwiesić lampkami. może też być potrzebny przy zdobieniu innych elementów architektury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 28.12.2009 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Przewod do tak zwanego nr: policyjnego, jezeli w okolicy jest kablowka,to z miejsca gdzie schodza sie kable do tv, wyprowadzic przewod na zewnatrz, to samo z telefonem.Dobrze tez jest umiescic sterowanie bramy zewnetrznj, wewnatrz ( wandale, kradziez), wtedy musisz pamietac o przewodach do czujek, anteny i silownika lub silownikow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 28.12.2009 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 gniazdo do zmywarki nie wystarczy. Potrzebne gniazdko do młynka. A jeśli zamierzamy mieć szafkę z servo-drive - to już 3 gniazdka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 28.12.2009 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 no i gniazdko nad lodówką w kuchni.2/3 gospodyń tak własnie chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 28.12.2009 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 no i gniazdko nad lodówką w kuchni. 2/3 gospodyń tak własnie chce a do czego? lodówka powiedzmy 1,7-1,9m, to żeby do tego gniazdka się dostać to trza by na drabinkę się wspinać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 28.12.2009 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 no i gniazdko nad lodówką w kuchni. 2/3 gospodyń tak własnie chce a do czego? lodówka powiedzmy 1,7-1,9m, to żeby do tego gniazdka się dostać to trza by na drabinkę się wspinać Z gospodynią się nie dyskutuje. Mnie tłumaczyły, ze se chcą odtwarzacz postawić i coby się w mące nie oblepiał, ani herbatą nie moczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 28.12.2009 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 no zobacz, nigdy bym nie pomyślał (i nie pomyślałem, gniazdko przy lodówce to mam ale u dołu do jej podłączenia), no ale ja przecie nie gospodyni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 28.12.2009 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Jeśli będzie grzejnik drabinkowy z grzałką w łazience, to i gniazdko do niego będzie potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 28.12.2009 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 obok grilla w ogrodzie.na ścianie garażu przy drzwiachpod przyszłe oświetlenie ozdobami choinki przed domem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 28.12.2009 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 no zobacz, nigdy bym nie pomyślał (i nie pomyślałem, gniazdko przy lodówce to mam ale u dołu do jej podłączenia), no ale ja przecie nie gospodyni ot widzisz! byłbyś gospodyni, to byś wiedział... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 28.12.2009 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 tak na szybko: - przy kotle CO - ważne by go tak umiejscowic by ewentualnie woda go nie zalewala, str, u siebie popełniłem błąd i dałem go poniżę zaworu bezpieczeństwa - przy okapie w kuchni - nad szafkami w kuchni (nie koniecznie gniazdo) by można było podpiąć halogeny lub inne oświetlenie - przy płycie w kuchni nawet jak gazowa potrzebne do iskrownika - przy piekarniku - często stoi oddzielnie od płyty - jeśli brak centralnego odkurzacza to przy posadzce tak by można było bez problemów odkurzać - przy łóżku by wygonie podpiąć lampkę nocna, ładowarkę - jeśli kosiarkę eklektyczną to kilka gniazd by się nie przepinać lub by nie ciągnąc długiego przedłużacza etc. tak naprawdę jak zrobisz to i będziesz używał to wtedy dopiero będziesz wiedział gdzie brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert.k 29.12.2009 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Z własnych doświadczeń co do wnętrz i pewnych braków na zewnątrz (ale tam się dorobi przy okazji remontu). Pewnie trochę powtórzę ale będziesz miał powiedzenie. W każdym pokoju pod włącznikiem światła. Przydaje się do wszelkich antykomarowych i zapachowych cudów. Żona zawsze twierdzi, że takie rzeczy wpina się za meblami czy kanapą aby nie było widać. Ta sama żona zawsze podłącza te rzeczy właśnie w to gniazdko. Dodatkowo nie wymaga poszukiwań prądu w celu odkurzania (mamy zwykły ssacz). Telewizor to przynajmniej 4 podwójne gniazdka + intrernet + TV/SAT (a nuż postawisz multimedia center). Zresztą twierdzenie, że bezprzewodowy internet wystarczy jest słuszne ale kable można dać. Salon: oprócz TV, postawisz choinkę więc pamiętaj, że lepiej wygląda bez przedłużaczy. Planujesz kino domowe daj gniazdka głośnikowe z odpowiednimi kablami (układ jeden bo i kino wymaga określonego ustawienia). Zrób na ścianie co najmniej 2 gniazdka podwójne blisko rogów (1-1.5 m). Nie daj się zwieść żonie jak powie że to brzydko wygląda. Niech ładne gniazdka wybierze. nie słuchaj że 11 gniazdek w sypialni to za dużo. U nas przed remontem były 2 i staczało. Teraz jest 11 i wszystkie mają zastosowanie. Jak nie wiesz jakie to żona ci powie (nie dziś to za pół roku ). Sypialnia: oprócz włącznika masz pewnie szafki przy łóżku. Za nimi do lampek + cieciowe do lapsa (pewnie będzie Wi-Fi ale co tam). Pomyśl czy nie będzie innych lampek, może łóżeczka itp. Kuchnia: Do lodówki na oddzielnym obwodzie. do kuchenki na oddzielnym obwodzie. Do okapu. z 5 sztuk w dwóch grupach nad blatem roboczym. Do zmywarek, młynków, i innego zabudowanego ustrojstwa (pomyśl co będziesz montował) łazienka. gniazdka przy lustrze (sztuk 4 - prostownica, suszarka, lokówka i coś tam jeszcze co żona przypnie), Do pralki niezależny obwód. A jeśli żona depiluje nogi to zrób w sypialni i salonie (będzie się tak sytuować zamiennie o ile to to samo piętro z łazienką) gniazdko na tyle blisko łóżka/sofy aby sięgał kabel od depilatora. Będzie zadowolona że nie musi ciąga krzesła lb przedłużacza, i nie za meblami bo nie użyje. Jeśli jakieś pomieszczenie ma przynajmniej dwie drogi ewakuacji, jest przejściowe to nie zapomnij o włącznikach schodowych. Często kosztują 2 zł drożej a ułatwiają życie niesamowicie. Na zewnątrz: Przy wejściu bo nie raz będziesz się denerwował że czegoś nie możesz podłączyć. Pamiętaj o lampkach na święta jeśli chcesz wieszać. Latanie z przedłużaczem po dachu zimą jest głupie. Tak samo z długim przedłużaczem do sekatora elektrycznego. Generalnie usiądź kiedyś i zastanów się z kalendarzem jak wyglądać będzie twoje życie w domu na przełomie roku a oprócz oczywistych rzeczy dowiesz się jakie okazyjne sprzęty mają zasilanie elektryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 29.12.2009 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Powiem jakie gniazdka dorabiałam.- do podłączenia kawiarki, która jest w "słupku",- do piekarnika, bo mi się koncepcja kuchni zmieniła i piekarnik też jest w "słupku"- do okapu kuchennego - o tym zapomnieliśmy całkowicie.Ponaddto mam wyprowadzony pęk kabli od strony ogrodu i od strony frontu domu, jedne do oświetlenia miejsca "na grila" i wyeksponowania czegoś kiedyś w ogrodzie, drugi do bramy wjazdowej i furtki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 29.12.2009 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 A jeśli żona depiluje nogi to zrób w sypialni i salonie (będzie się tak sytuować zamiennie o ile to to samo piętro z łazienką) gniazdko na tyle blisko łóżka/sofy aby sięgał kabel od depilatora. Będzie zadowolona że nie musi ciąga krzesła lb przedłużacza, i nie za meblami bo nie użyje. O feee, jak można depilować nogi na łóżku, od tego jest łazienka, przecież później te cholerne włoski wszędzie się wbijają, najlepiej je zbiera mop + środek dezynfekujący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 29.12.2009 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 [ O feee, jak można depilować nogi na łóżku, od tego jest łazienka, przecież później te cholerne włoski wszędzie się wbijają, najlepiej je zbiera mop + środek dezynfekujący eeeee... tam, z psa czy tez kota i tak jest więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anzys 29.12.2009 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 ostatnio mój elektryk mając bardzo dobry humor, przy każdym montowanym gniazdku mówił "i tak pójdzie przedłużacz" - coś w tym może i jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 29.12.2009 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 [ O feee, jak można depilować nogi na łóżku, od tego jest łazienka, przecież później te cholerne włoski wszędzie się wbijają, najlepiej je zbiera mop + środek dezynfekujący eeeee... tam, z psa czy tez kota i tak jest więcej... Jeśli się posiada takiego domowego zwierzaka. Ale takie włoski są krótsze i trudniejsze do zebrania, odkurzenia, usunięcia. [ O feee, jak można depilować nogi na łóżku, od tego jest łazienka, przecież później te cholerne włoski wszędzie się wbijają, najlepiej je zbiera mop + środek dezynfekujący Też dla mnie nie do przyjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts