Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie jeszcze zainstalować gniazdka elektryczne?

Recommended Posts

Bo inaczej niektóre zjawiska wyglądają w skali mikro a inaczej makro !

Jak chcecie porównywać te dwie sprawy.

Z przedłużacza na 230V doszliśmy już do energii pioruna.

tyle, że niektórych z nas uczyli w szkole nawet zjawisk w skali mikro, aleśmy zapomnieli :oops: :oops: :oops:

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no widzisz, ale te są do montowania pod szaflami

a ja chcę takie zwykłe, do puszki....

wiem, ze gdzieś są, bo na serwisie elektroda chlopak pokazywał, ale nie napisał skąd ma.. i za ile

Już jestem. Świeżo po pracach na budowie, liczyć szczerze mówiąc mi się nie chce, zresztą ja praktyk jestem, poza tym mam miernik uniwersalny mierzący też indukcyjność. Wziąłem kłębek przewodu cat5e, zwinąłem z niego zgrabną cewkę. Wyszło 13 zwojów na średnicy mniej więcej 15cm.

Pierwsze doświadczenie: przy zmierzeniu indukcyjności jednego drutu z takiej cewki, wynik to mniej więcej 25uH (mikro!!!!henrów), co dla 50Hz daje reaktancję 0,008oma.

Drugie doświadczenie: jedna para drutów zwarta na jednym końcu przewodu, pomiar na jej wolnych końcach z drugiej strony przewodu. Indukcyjność spadła poniżej poziomu mierzalnego przez mój miernik (czyli mniej niż 1uH)

Zatem dla czystego obciążenia i prądu 50Hz indukcyjność wnoszona przez taką Oczywiście, można się sprzeczać, że kabel z przedłużacza będzie zwinięty na większej średnicy, ale o ile to zwiększy indukcyjność cewki? A niechby i nawet kilkakrotnie? Co to zmieni?

Zatem z doświadczenia wynika, że nawet jeśli cewka nie będzie bifilarna, tylko na szpulkę zwiniemy sam przewód fazowy, reaktancja takiej cewki dla 50Hz jest znikoma (0,008 oma), a przy cewce bifilarnej (czyli normalnym przedłużaczu) będzie jeszcze o kilka rzędów wielkości mniejsza, zatem jej udział w całkowitej impedancji przedłużacza jest całkowicie pomijalny.

Natomiast słusznie brodaty kolega zwrócił uwagę na stromonarastające udary prądowe przy spawaniu. Tu nawet nie mam zamiaru tego liczyć, proste szkolne wzorki tu o kant dupy można potłuc, a liczenie tego jak należy to zabawa z całkami i rachunkiem różniczkowym, czego po pierwsze ni cholery już nie pamiętam, po drugie nie mam najmniejszego zamiaru sobie przypominać, żeby mi się znów po nocach śniło :p

Fakt pozostaje faktem: tam będzie kupa harmonicznych, szpilek, udarów i diabli wiedzą czego jeszcze i w takim konkretnym przypadku samo chłodzenie faktycznie może nie być decydujące.

J.

Fakt pozostaje faktem: tam będzie kupa harmonicznych, szpilek, udarów i diabli wiedzą czego jeszcze i w takim konkretnym przypadku samo chłodzenie faktycznie może nie być decydujące.

Otóż to. Tu trzeba by wejść w stany nieustalone. I to jest problem. Bo miernik nic nie wykaże. Jeszcze raz podkreślę: tu zachodzą zjawiska lokalne (na krótkich odcinkach) i w stanach nieustalonych.

Natomiast obserwacje potwierdzają jedno: to nie jest tylko słabe chłodzenie.

no widzisz, ale te są do montowania pod szaflami

a ja chcę takie zwykłe, do puszki....

wiem, ze gdzieś są, bo na serwisie elektroda chlopak pokazywał, ale nie napisał skąd ma.. i za ile

na elektrodzie prawdopodobnie toczyła się dyskusja o gnieździe z wyłącznikiem różnicowo-prądowym - takie coś w wykonaniu do puszki p/t fi60 faktyczne jest dostępne tylko ta cena... nie mam teraz odpowiedniego cennika ale sądzę, że minimum około 300pln - ostatecznie można by to wykorzystywać jako zwykły wyłącznik

wersja tańsza jest do zrobienia ale w trochę większej prostokątnej puszce około 60x80mm - cena około 80pln, z tego co się orientuję to w wersji podtynkowej na polskim rynku ma to tylko jeden producent

wersja trzecia najtańsza to zwykła podwójna puszka 2x60 plus podwójna ramka, w której umieszczasz zwykły wyłącznik i zwykłe gniazdko - pewnie by to kosztowało około 20 złotych - wada jest taka, że zajmuje to sporo miejsca i łatwo przypadkowo przycisnąć odstający od ściany klawisz wyłącznika i wyłączyć urządzenie

Te, które mają w Anglii są produkowane przez firmę MK Electric tylko oni nie robią wersji europejskiej - tylko brytyjską na wtyczkę z trzema bolcami.

jeśli ceny Ci nie przeszkadzają poślę Ci na priva gdzie możesz to kupić - nie będę robić reklamy na forum

Otóż to. Tu trzeba by wejść w stany nieustalone. I to jest problem. Bo miernik nic nie wykaże. Jeszcze raz podkreślę: tu zachodzą zjawiska lokalne (na krótkich odcinkach) i w stanach nieustalonych.

Tylko, żeby wszyscy śledzący z zapartym tchem naszą malutką dygresję mieli pełną jasność, podkreślmy może: te stany nieustalone i ich wpływ na przedłużacz mają znaczenie przy spawarce i podobnych urządzeniach impulsowo pobierających bardzo duże prądy (zgrzewarka, sam nie wiem, co jeszcze). Przy ogromnej większości typowych odbiorników decyduje jednak zwykłe, trywialne ciepło, które w zwiniętym przedłużaczu nie ma się gdzie podziać.

J.

Tylko, żeby wszyscy śledzący z zapartym tchem naszą malutką dygresję mieli pełną jasność, podkreślmy może: te stany nieustalone i ich wpływ na przedłużacz mają znaczenie przy spawarce i podobnych urządzeniach impulsowo pobierających bardzo duże prądy (zgrzewarka, sam nie wiem, co jeszcze). Przy ogromnej większości typowych odbiorników decyduje jednak zwykłe, trywialne ciepło, które w zwiniętym przedłużaczu nie ma się gdzie podziać.

J.

Zdecydowanie TAK!!!

na elektrodzie prawdopodobnie toczyła się dyskusja o gnieździe z wyłącznikiem różnicowo-prądowym - takie coś w wykonaniu do puszki p/t fi60 faktyczne jest dostępne tylko ta cena... nie mam teraz odpowiedniego cennika ale sądzę, że minimum około 300pln - ostatecznie można by to wykorzystywać jako zwykły wyłącznik

wersja tańsza jest do zrobienia ale w trochę większej prostokątnej puszce około 60x80mm - cena około 80pln, z tego co się orientuję to w wersji podtynkowej na polskim rynku ma to tylko jeden producent

wersja trzecia najtańsza to zwykła podwójna puszka 2x60 plus podwójna ramka, w której umieszczasz zwykły wyłącznik i zwykłe gniazdko - pewnie by to kosztowało około 20 złotych - wada jest taka, że zajmuje to sporo miejsca i łatwo przypadkowo przycisnąć odstający od ściany klawisz wyłącznika i wyłączyć urządzenie

Te, które mają w Anglii są produkowane przez firmę MK Electric tylko oni nie robią wersji europejskiej - tylko brytyjską na wtyczkę z trzema bolcami.

jeśli ceny Ci nie przeszkadzają poślę Ci na priva gdzie możesz to kupić - nie będę robić reklamy na forum

takie coś pokazywali

http://images36.fotosik.pl/129/70fb9f985627511e.jpg

Pozdrawiam

Oświećcie mnie, jakie są zalety wyłącznika przy gniazdku..? Toć większość przyłączanych urzadzeń ma wyłączniki, no może tylko żelazko nie ma...

A Ciebie jeszcze nikt nie nauczył, że z gospodynią się nie dyskutuje? :o :D

Oświećcie mnie, jakie są zalety wyłącznika przy gniazdku..? Toć większość przyłączanych urzadzeń ma wyłączniki, no może tylko żelazko nie ma...

zelazko sam wymieniłeś

komputer z oprzyrządowaniem, mam listwę, ale akurat w gorszym miejscu, niż gniazdko

pralka - wyłączamy ją z kontaktu, stoi na poddaszu

pewnie jeszcze bym wynysliła w trakcie korzystania z róznych urządzeń. Lampka nocna - kontakt mam przy łóżku a wyłacznik placze się na kablu i zawsze gdzieś spada; radio - zawsze wcisne nie ten przycisk, jak się spieszę...

Cieszynianka

to nie te, życie byłoby za proste. jedno z nich jest podszawkowe a reszta to jakieś prądowo-różnicowe. Strony z gugli już mam obejrzane... bardziej liczę na elektryków, instalatorów...

Wiem, że ktoś w Polsce produkuje i nie może być drogie

jak dla mnie podstawowe zastosowanie takiego gniazdka to ładowarki (do telefonów, aparatu, akumulatorków), agd-rtv typu PS2, które się rzadko używa a jednak na stednbaju jakiś tam prąd ciągną, a wtyczek wyciągać i wtykać się nie chce, na pewno nie wszędzie ale w kilku miejscach takie gniazdka by się przydały

prostym rozwiązaniem może być wymiana wtyczki na wtyczkę z wyłącznikiem - PCE takie robi

http://www.pce.pl/images/9002216.gif

koszt - kilkanaście złotych

rozwiązanie za 80zł ma Legrand - seria Mosaic45 - troche większa puszka niż normalnie, gniazdko ma normalny rozmiar 45x45 i obok wyłącznik 22,5x45

razem daje to zestaw w jednej prostokątnej ramce wysokiej na ~70mm szerokiej na ~95mm

tak wygląda zwykły wyłącznik z tej serii

http://www.legrand.fr/files/fck/Image/586_JPG/079201_p_103583p.jpg

taki zestaw jak opisałem to ramka jak na powyższej fotce ale z otworem 45x67,5, w tym otworze montujesz kwadratowe gniazdko i mniejszy wyłącznik jakby "połówkę" tego z tej fotki. Wyłączniki są 10A, 16A i 20A, gniazdka 16A. Są też większe ramki - można zrobić większy zestaw z kilkoma gniazdami, wyłącznikami czy gniazdami tel lub komp itd.[/img]

J.

W przypadku spawarki jak ktoś tu wspomniał kabel nie był nawet nagrzany a nastąpiło jego uszkodzenie.

Może wina po prostu leży w słabej izolacji. Jakiś impuls, szpilka wygenerowana podczas powstawania łuku spawalniczego o bardzo krótkim czasie ale wysokim napięciu wygenerowana w kablu spowodowała przebicie izolacji i doprowadziła do zwarcia.

Warto zamontować kontakty na balkonach i tarasach aby np podłączyć lampki w czasie świąt bez używania przedłużaczy.

Racja, ja mam jeszcze dodatkowo ukryte pod daszkiem nad drzwiami wejściowymi, wszystkie te gniazda są w jednym obwodzie, podpięte w rozdzielni pod zegar sterujący.

pozdrawiam

TINEK