arturocz 28.12.2009 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 witam serdecznie wszystkich zanurzonych w dziale budowlanym Niesamowicie duzo informacji jest na forum ale nie znalazlem tego czego szukalem wiec sprobuje wyjasnic: Niedlugo wezme slub z moja narzeczona, ktorej rodzice w ramach prezentu postanowili przekazac pieniadze na zakup dzialki rolnej o powierzchni 4000 m2. Umowa przedwstepna zostala juz podpisana i wplacona zaliczka. Czy taka "darowizna" obarczona jest podatkiem? jezeli tak, to w jaki sposob go obliczyc? Umowa oczywiscie zostala sporzadzona dla mojej narzeczonej, ona tez bedzie jedynym wlascicielem dzialki. Czy istnieje jakis sposob na wplacenie jak najmniejszego podatku? bede wdzieczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 28.12.2009 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 a po co w ogóle mieszac w to rodziców skoro umowa jest na narzeczoną ??ona kupuje działkę i po sprawie .... ze swoich oszczędności rzecz jasna, żeby domknąć temat: darowizna do wartości 9637 pln, w tej grupie pokrewieństwa jest zwolniona od podatku, jeśli wartość jest większa to podatek wyliczysz wg http://www.pit.pl/podatek_od_darowizny_darowizna_podatki_w_praktyce_4420.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaEgon 28.12.2009 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 jacekp71 wprowadzasz człowieka w błąd. Otóż drogi arturocz jeśli Twoja narzeczona, a przyszła małżonka zgłosi fakt nabycia praw majątkowych w drodze darowizny właściwemu naczelnikowi Urzędu Skarbowego w terminie miesiąca od dnia powstania obowiązku podatkowego (bodajże trzeba wypełnić druk SD-Z2 o ile się orientuję) będzie miało miejsce całkowite zwolnienie od podatku od spadków i darowizn. Jeśli natomiast tego faktu do US nie zgłosi np dlatego, że zapomni, darowizna będzie opodatkowana wg takiej zasady, jak przytoczył w linku jacekp71. Czyli reasumując nie zapłacicie żadnego podatku, o ile zgłoszone to zostanie do US Pozdrawiam Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 28.12.2009 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 nie zamierzam nikogo wprowadzać w błąd ....pytam jedynie, czy - skoro nabywcą jest narzeczona, a nie rodzice - to czy w ogóle musi być mowa o jakiejkolwiek darowiznie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaEgon 28.12.2009 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Wiem ,ale niezamierzenie postraszyłeś podatkiem człowieka, który i tak się pewnie stresuje..w końcu ślub bierze Oczywiście, że można to załatwić "po cichu" i ludzie tak robią, ale zawsze jest możliwość, że US się gapnie i nagle będzie problem skąd było takie wzbogacenie. Jeśli to będzie znaczna suma nieraz po prostu nie da się wytłumaczyć, że to własne oszczędności no i klops.. A tak, jeśli można to zrobić bezstresowo i bezpłatnie, to ja jestem zwolennikiem takiego działania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 28.12.2009 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 prawda - nie wiemy o jakiej kwocie / wartości mowa .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturocz 28.12.2009 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 nie zamierzam nikogo wprowadzać w błąd .... pytam jedynie, czy - skoro nabywcą jest narzeczona, a nie rodzice - to czy w ogóle musi być mowa o jakiejkolwiek darowiznie, Nie byloby zapewne problemu gdyby byla to mala kwota...ale chodzi o bagatela 200 000 zl, jednym slowem rodzice maja gest Dowiedzialem sie jednak ze trzeba to zglosic do US bo dziewczyna mloda i bez stalej pracy wiec pojawilyby sie pytania skad miala pieniadze na zakup? z linka ktory mi podales ( i jestem niezmiernie za to wdzieczny) wynikaja obliczenia: 1) od nabywców zaliczonych do I grupy podatkowej powyzej 20’556 zł 822 zł 20 gr i 7% nadwyżki ponad 20’556 zł wiec bedzie to w przyblizeniu 13 000 + 822,20 zl Czy to mniej wiecej tak bedzie wygladalo? niby tragedii nie ma bo to 7 % ale 14 000 niestety musze oddac na diete poselska :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 28.12.2009 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 opyl połowę z tych 4000 m2 to wyjdziesz na swoje,czy rolnik jesteś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturocz 28.12.2009 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 opyl połowę z tych 4000 m2 to wyjdziesz na swoje, tak wlasnie zamierzamy zrobic... rolnikiem nie jestem a szkoda. dzieki za pomoc, z pewnoscia bede czestym gosciem na forum muratora PLUS kupie "poradnik majstra budowlanego" zebym mial co czytac jak mi prad odlacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaEgon 28.12.2009 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 arturocz czy czytasz ze zrozumieniem? Nie zapłacisz podatku jeśli zgłosisz w ciągu miesiąca to, że miała miejsce darowizna. No ale. Ja już swoje napisałem. Jak chcesz możesz poczekać ze zgłoszeniem ponad miesiąc i wtedy zapłacisz jeśli tak Ci na tym zależy Pozdrawiam Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 28.12.2009 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 zgadza się, rok temu była nowelizacja, druk SD-Z2 (zastąpił SD-Z1), więc jak pisze przedmówca podatku można uniknąć, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturocz 29.12.2009 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Nie zapłacisz podatku jeśli zgłosisz w ciągu miesiąca to, że miała miejsce darowizna. skupilem sie na obliczaniu podatku, a to dlatego ze nie wyobrazam sobie aby US reprezentujacy instytucje Panstwa zrezygnowalby kiedykolwiek z pieniedzy podatnikow.. w zwiazku z tym Twoja poprzednia wypowiedz potraktowalem z przymruzeniem oka. ale ok...skoro piszecie obydwoje ze mozna unikac podatku to chyle czola za moj brak wiary... pozdrawiam, artur znalazlem takze taka informacje: Od 1 stycznia 2009 r. przedłużono z miesiąca do 6 miesięcy termin zgłoszenia nabycia rzeczy lub praw majątkowych w drodze spadku lub darowizny (deklaracja SD-Z2) w urzędzie skarbowym. p.s. a czy te przekazane pieniadze nie beda przypadkiem opodatkowane innym podatkiem np.od wzbogacenia? (19%) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaEgon 29.12.2009 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 a czy te przekazane pieniadze nie beda przypadkiem opodatkowane innym podatkiem np.od wzbogacenia? (19%)Nie będą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danut 29.12.2009 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Może po kolei. Najpierw rodzice przekazują pieniądze na konto córki, za pośrednictwem banku lub poczty (musi być dowód wpłaty, z wyraźnym zaznaczeniem tytułem wpłaty - darowizna dla córki....) Ten fakt zostaje zglaszany do urzędu skarbowego , tu jest wymagany dowód wpłaty. żadnego podatku nie zapłaci, może sobie kupić co chce. Dopiero za te pieniążki , kupuje sobie działkę.radze trzymać się tej kolejności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturocz 29.12.2009 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 No dobrze, w takim razie wiem juz wszystko co chcialem. Dziekuje bardzo za pomoc wszystkim zaangażowanym! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts