Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lakier do mozaiki dębowej - Domalux czy Hartzlack?

poolgers

Recommended Posts

Witam!

Własnoręcznie remontuję mieszkanie i jestem na etapie wyboru lakieru do mozaiki dębowej. Chcę użyć domalux classic x2 z podkładem capon extra x1 lub hartzlack super strong poliuretanowy jednoskładnikowy z podkładem capon. Który z nich jest lepszy? A może jakiś inny lakier, ale zaznaczam, żeby nie był o wiele droższy. Opinie o lakierach wodnych są podzielone, wiele osób skarży się na lidera - Bonę Traffic, natomiast wszyscy użytkownicy domaluxa np - zadowoleni. Oczywiście wiele opinii jest sprzed 2007 roku, kiedy ograniczyli szkodliwe substancje. Szpary wypełniam syntillorem zmieszanym z pyłem - czy ok? Więc który lakier wybrać?

Pozdrawiam,

Radek

Witam!

Własnoręcznie remontuję mieszkanie i jestem na etapie wyboru lakieru do mozaiki dębowej. Chcę użyć domalux classic x2 z podkładem capon extra x1 lub hartzlack super strong poliuretanowy jednoskładnikowy z podkładem capon. Który z nich jest lepszy? A może jakiś inny lakier, ale zaznaczam, żeby nie był o wiele droższy. Opinie o lakierach wodnych są podzielone, wiele osób skarży się na lidera - Bonę Traffic, natomiast wszyscy użytkownicy domaluxa np - zadowoleni. Oczywiście wiele opinii jest sprzed 2007 roku, kiedy ograniczyli szkodliwe substancje. Szpary wypełniam syntillorem zmieszanym z pyłem - czy ok? Więc który lakier wybrać?

Pozdrawiam,

Radek

Hartz Lack. Ograniczenie substancji szkodliwych nastąpiło już w 2004 roku. W roku 2007 był drugi etap ograniczenia Lotnych Związów Organicznych we wszystkich lakierach. Od 1 stycznia 2010 to trzeci etap ograniczania VOC /LZO. Do końca 2010 roku można sprzedawać produkty z roku 2009.

Pył do wypełnienia ze 120 i nie za gęsty.

• 2 weeks później...

dzięki za profesjonalną odpowiedź!

Rozmawiałem z pracownikiem sklepu, zachwalał lakier Bondex poliuretanowo-uretanowy, który ponoć jest mocniejszy dzięki innym wiązaniom chemicznym niż Hartzlack Polyurethan. Co myślicie o prawdziwości tego stwierdzenia?

Znalazłem też lakier Hartzlack Apu-2 za 299 zł, jest to 100 zł drożej niż rozpuszczalnikowy, warto dopłacić?

Z góry dzięki za odpowiedzi!

Pozdrawiam!

Rozmawiałem z pracownikiem sklepu, zachwalał lakier Bondex poliuretanowo-uretanowy, który ponoć jest mocniejszy dzięki innym wiązaniom chemicznym niż Hartzlack Polyurethan. Co myślicie o prawdziwości tego stwierdzenia?

Znalazłem też lakier Hartzlack Apu-2 za 299 zł, jest to 100 zł drożej niż rozpuszczalnikowy, warto dopłacić?

Pozdrawiam!

299 za APU-2 to super tanio - dopłać bo warto

Pozdrawiam!

Poliuretanowo - uretanowy. W sumie są to żywice uretanowe poddane poliaddycji. Freddi pewnie na ten temat przekaże więcej informacjii.

Warto zapłacic te 100zł więcej.

Jednak cena 299 zł okazała się ceną netto, więc wyszłoby ok 370 zł za 5 litrów, do tego grunt, tylko nie wiem jaki, do wyboru mam nc ground, exotenground, jak również wodny a-ground. Nie wiem też czy trzeba zastosować żel międzywarstwowy...

Jest to mój pierwszy remont, wszystkie prace wykonuję sam oprócz cyklinowania, zależy mi na jakości, ale nie ukrywam, że staram się ograniczać koszty, bo jeszcze się uczę.

Dlatego mam wybór ostateczny z tego co radzicie:

Hartzlack Polyurethan Super Strong dwa razy + podkład Capon raz - 220 zł

Apu 2 z nie wiem jakim podkładem - ok 450 zł

Bondex Urethane Parquet Varnish bez podkładu - 2 lub 3 warstwy, ile lepiej? - 150 zł przy 2 warstwach

Co ostatecznie byście doradzili, nie musi być w pełni profesjonalnie, ważne to łatwe nakładanie, może śmierdzieć, mam maskę przemysłową ;)

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Jednak cena 299 zł okazała się ceną netto, więc wyszłoby ok 370 zł za 5 litrów, do tego grunt, tylko nie wiem jaki, do wyboru mam nc ground, exotenground, jak również wodny a-ground. Nie wiem też czy trzeba zastosować żel międzywarstwowy...

Jest to mój pierwszy remont, wszystkie prace wykonuję sam oprócz cyklinowania, zależy mi na jakości, ale nie ukrywam, że staram się ograniczać koszty, bo jeszcze się uczę.

Bondex Urethane Parquet Varnish bez podkładu - 2 lub 3 warstwy, ile lepiej? - 150 zł przy 2 warstwach

Co ostatecznie byście doradzili, nie musi być w pełni profesjonalnie, ważne to łatwe nakładanie, może śmierdzieć, mam maskę przemysłową ;)

Jak nie przeszkadza ci żółknięcie lakieru chemicznego no i masz maskę do malowania i jeszcze nie musisz spać w tym pomieszczeniu przez 2 tyg. to kup któryś z pary http://www.abm-parkiety.pl/go/_category/?idc=3_16_2&order=2&page=1&producer_id=0&record_row=long&lang=pl

jako podkład możesz dać wspomniany capon - ale lepiej przed zakupem upewnij się w sklepie.

Proponowane przeze mnie lakiery - to dwuskładnikowe dobre poliuretany na pewno lepiej sprawdża się na podłodze od jednoskładnikowych - typowo marketowych produktów.

Dzisiaj piszesz Bondex Urethane Varnish a więc jest to akurat najsłabszy lakier z tych trzech. Jest to żywica uretanowa w rozpuszczalnikach. Odpada jeżeli chcesz miec trwały lakier.

Jakie masz drewno? gatunek i wymiary, oraz podłoże?

Każdy lakier ma swoje szczególne właściwości, postrzegane indywidualnie przez każdego z parkieciarzy. Moim zdaniem:

- lakier Super Strong / w połysku/ należy do najtrwalszych lakierów znajdujących się obecnie na ogólnie dostępnym rynku. Swą trwałość zawdzięcza dosyć grubej i zwartej powłoce. Jednocześnie taka powłoka jest wadą ze względu na optykę podłogi. Tu lakier jest elementem dominującym, gdzie drewno zamiast być obrazem podłogi staje się jego tłem. Z biegiem czasu lakier ulega zżółknięciu, tworząc nienaturalną poświatę powierzchni drewna. Lakier trudny w użyciu ze względu na zapach, wymagający odpowiedniego zapasu wilgoci w powietrzu.

- lakier APU 2 jest dwukomponentowym lakierem poliuretanowym na bazie wody. Jego trwałość w warunkach domowych jest wystarczająca przy nałożeniu odpowiedniej ilości tj. około 200 do 250 ml na 1 m2 podłogi /3 warstwy/ na podkładzie zalecanym przez producenta - odpowiednim do gatunku drewna. Powyższy lakier nie zagłusza faktury drewna i jest łatwy w układaniu, oczywiście przy zachowaniu podstawowych zasad aplikacji.

- lakiery uretanowe bez względu na producenta należą do grupy lakierów o wysokiej elastyczności i stosunkowo niskiej twardości. Zmieniają barwę drewna z podkreśleniem jego słoistości. Są łatwe w nakładaniu, jednak wymagają odpowiednio długiego czasu pomiędzy nakładaniem poszczególnych /tłuściejszych/ warstw.

Podsumowując cena jest pewnym wyznacznikiem właściwości. O tym, które będą dla Ciebie najbardziej odpowiednie musisz sam zdecydować Pozdrawiam.

Dzięki za szczegółowe odpowiedzi! Jesteście naprawdę pomocni!

Od razu zaznaczam, że podłogę chcę wykończyć lakierem pół-matowym. Czy hartzlack w półmacie także ma tendencję do przykrywania faktury drewna? Chcę tego uniknąć. Zakładam, że półmat jest słabszy, jednak są to pokoje, więc piasku nie będzie.

W charakterystyce lakieru Bondex

http://www.dyrup.pl/DYRUP___Kolor_i_ochrona_drewna/Produkty_do_wn_trz/Lakiery_i_farby_do_pod_og/Urethane_Parquet_Varnish_560_665.aspx

napisane jest, że to lakier poliuretanowy, więc wydaje mi się, że uretan jest tylko dodatkiem. Niby też nikła tendencja do żółknięcia, bez podkładu, koszt 150 zł za 5 litrów - cenowo dla mnie bomba. Ale z Waszych postów wynika, że to bajki wyssane z palca ;)

A mam takie wątpliwości, bo przy braku doświadczenia muszę uważać z pracami końcowymi - po nich już nie "wygubię" błędów.

Położyłem mozaikę dębową klasa I, która leżała u mnie w domu od 20 lat. Wymiary zklepek to ok 16 cm x 2 cm.

Żółknięcia lakieru wolałbym uniknąć.

Czyli odrzucamy Bondexa. Opcja z Hartzlackiem wychodzi mnie 200 zł.

Opcja z Apu 2 na 27 m2 to jakie koszty przy cenach 350 zł za 5 l apu 2, 30 zł 1 l za Hartzlack ground wodny, 55 zł za 1 kg apu gel. Nie wiem ile tego zejdzie, ale 500 zł będzie na bank. I przy cyklinowaniu za 15 zł, kleju ansercoll za 170 ten lakier trochę nie pasuje ;)

Dzięki za szczegółowe odpowiedzi! Jesteście naprawdę pomocni!

Od razu zaznaczam, że podłogę chcę wykończyć lakierem pół-matowym. Czy hartzlack w półmacie także ma tendencję do przykrywania faktury drewna? Chcę tego uniknąć. Zakładam, że półmat jest słabszy, jednak są to pokoje, więc piasku nie będzie.

W charakterystyce lakieru Bondex

http://www.dyrup.pl/DYRUP___Kolor_i_ochrona_drewna/Produkty_do_wn_trz/Lakiery_i_farby_do_pod_og/Urethane_Parquet_Varnish_560_665.aspx

napisane jest, że to lakier poliuretanowy, więc wydaje mi się, że uretan jest tylko dodatkiem. Niby też nikła tendencja do żółknięcia, bez podkładu, koszt 150 zł za 5 litrów - cenowo dla mnie bomba. Ale z Waszych postów wynika, że to bajki wyssane z palca ;)

A mam takie wątpliwości, bo przy braku doświadczenia muszę uważać z pracami końcowymi - po nich już nie "wygubię" błędów.

Położyłem mozaikę dębową klasa I, która leżała u mnie w domu od 20 lat. Wymiary zklepek to ok 16 cm x 2 cm.

Żółknięcia lakieru wolałbym uniknąć.

Czyli odrzucamy Bondexa. Opcja z Hartzlackiem wychodzi mnie 200 zł.

Opcja z Apu 2 na 27 m2 to jakie koszty przy cenach 350 zł za 5 l apu 2, 30 zł 1 l za Hartzlack ground wodny, 55 zł za 1 kg apu gel. Nie wiem ile tego zejdzie, ale 500 zł będzie na bank. I przy cyklinowaniu za 15 zł, kleju ansercoll za 170 ten lakier trochę nie pasuje ;)

Ze względu na prawdopodobnie niewielką grubosć lamelki około 8mm weź raczej lakier slbo śmierdziucha od aHartzLack'a lub Bondex Urethane Varnish.

Przy Bondex'ie nie stosujesz gruntu. Polakieruj trzy warstwy i nie szalej przez tydzien a przez 4 tygodnie żadnych dywanów.

Ok, odpowiada mi ta opcja. To ostatecznie na który z tych dwóch lakierów byś się zdecydował na moim mniejscu?

I ostatnie pytanie, te konkretne lakiery rozprowadzać pędzlem czy walkiem? Wielkie dzięki za pomoc!

Ja pracuję tylko wałkiem. Nie znam tych lakierów, więc trudno mi polecić.

Jeden z tych dwóch. A to jest raczej kwestia różnicy w cenie, ot wszystko.

• 3 years później...
Witam serdecznie!panowie chciałbym odswierzyc stary temat.A wiec przygotowuje sie do cyklinowania mozajki.Musze dodkonać wyboru lakieru matowego.Co polecacie na tą chwile czy wodne czy te poliuretynowe?Zaznaczam że 1 pokoik to dziecięcy.Zalezy mi na trwałości i estetyce bno i przede wszystkim zdrowiu dzieci.Dziękuje za odp.