budownicza_zaba 28.12.2009 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 niedawno złożyłem zgłoszenie zakończenia budowy domku do PINB. Nadzór ma 21 dni na reakcję. I tu mam pytanie - czy to jest 21 dni kalendarzowych czy roboczych? Chciałbym się jak najszybciej wprowadzić ! I chciałbym się spytać tych co składali taki wniosek w Warszawie żeby się podzielili swoim doświadczeniem - czy nadzór często ma pytania i uwagi? tylko do poważnych uchybień / braków w dokumentacji czy też się "czepia" drobnostek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 28.12.2009 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 nie ma reguły ....w 95% przypadków nikt nie przyjeżdża na odbiór, nawet jeśli zachodzą odchylenia pomiędzy uzgodnionym projektem, a realizacją,czasem wystarczy taras szerszy o 50cm i już wizytacja .... poza tym jakoś nie sądzę, żebyś czekała dłużej niz dwa tygodnie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 28.12.2009 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Z tym chyba bywa różnie, nam się udało dostać informację o nie wnoszeniu sprzeciwu w tydzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 29.12.2009 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Ja dostałem decyzję o braku sprzeciwu 3 dni przed końcem terminu. Nie było żadnych problemów z ich strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budownicza_zaba 29.12.2009 15:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 słuchajcie, przecież zgłoszenie zakończenia budowy jest w drodze "milczącej" zgody jeżeli nie było sprzeciwu w ciągu 21 dni więc o jakiej decyzji mówicie, skąd wiedzieliście po tygodniu czy tam 3 dni przed końcem terminu że jest OK? Czy wszystko mieliście na tip-top w papierach? U mnie niby komplet dokumentów był (cała reklamówka) ale kto ich tam wie czy nie zabrakło jakiegoś papierka, jakiejś magicznej pieczątki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 29.12.2009 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 U mnie niby komplet dokumentów był (cała reklamówka) ale kto ich tam wie czy nie zabrakło jakiegoś papierka, jakiejś magicznej pieczątki Jak mają telefon to zdzwonią, gdyby brakowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.12.2009 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 niedawno złożyłem zgłoszenie zakończenia budowy domku do PINB. Nadzór ma 21 dni na reakcję. I tu mam pytanie - czy to jest 21 dni kalendarzowych czy roboczych? ... kalendarzowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 29.12.2009 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 słuchajcie, przecież zgłoszenie zakończenia budowy jest w drodze "milczącej" zgody jeżeli nie było sprzeciwu w ciągu 21 dni więc o jakiej decyzji mówicie, skąd wiedzieliście po tygodniu czy tam 3 dni przed końcem terminu że jest OK?Czy wszystko mieliście na tip-top w papierach? U mnie niby komplet dokumentów był (cała reklamówka) ale kto ich tam wie czy nie zabrakło jakiegoś papierka, jakiejś magicznej pieczątki Byliśmy zapytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budownicza_zaba 31.12.2009 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Jak już zakończy się okres 21 dni w/g ustawy Urząd ma niezwłocznie zwrócić dokumenty (dziennik budowy, mapki itp itd). Pytanie do tych co już mają zgłoszenie zakończenia budowy za sobą: czy oni to pocztą odsyłają czy "niezwłocznie" znaczy się że można samemu odebrać w kancelarii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 31.12.2009 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 nie wiem jak to jest obecnie, ale ja swoje zaświadczenie o odbiorze musiałem odebrać osobiście, tak więc i zestaw dokumentów otrzymałem do ręki, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budownicza_zaba 31.12.2009 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 czyli mimo milczącego akceptu jednak jakiś papier dostanę na koniec? no to znowu trzeba będzie dzień urlopu na urzędowe sprawy wziąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.12.2009 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 ... czy oni to pocztą odsyłają czy "niezwłocznie" znaczy się że można samemu odebrać w kancelarii? zależy na kogo trafisz z moich doswiadczeń wynika, ze blondyni na ogół odsyłają rudzi przeważnie czynią odwrotnie p.s. nie wolisz zadzwonić i dowiedziec sie u źródła /zamiast pytac jak to jest w Szczecinie czy Rzeszowie ?/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budownicza_zaba 31.12.2009 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Koelgo Brzoza - jasne że wolałbym zadzwonić i się dowiedzieć.Ale boje się... na jednej mapce mam niezugodnioną część przyłączy na działce z ZUDem, oczywiście mam protokół odbioru przyłączy gdzie jest napisane że jest zgodnie z projektem ale widocznie geodeta stwierdził że za daleko odbiega od pierwotnego ZUDu i jest odstępstwo. Swoją drogą nie wiem jak to się stało ale chyba kierownik budowy za coś brał $$$ ?Jak zadzwonię to moja panikarska wyobraźnia podpowiada mi scenkę taką że miła pani z urzedu powie: o cieszę się że Pan dzwoni, bo ja już miałam odłożoną Pana teczkę na bok, czekała by 21 dni ale skoro Pan dzwoni niech się przyjrzę wnikliwie w teczkęi. Och - nie ma Pan uzgodnionego ZUDu na czesci przyłącza. To musi Pan to uzgodnić inaczej nie można się wprowadzić... A może kontrole Panu przyślemy czy ma Pan teren ładnie wyrównany? I tak kolejne miesiące nie wprowadzę się, będę latał po zudach i innych cudach, i płacił kilkaset zł za mapki (bardzo ładne ale strasznie drogie) i malował trawę na zielono (jeszcze mi nie urosła to chyba sztuczną posadzę żeby zakryć dołki pobudowlane)Tak więc chyba wolę wstrzymać oddech i schować się do kąta aż minie 21 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.12.2009 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 nadzór interesuje inwentaryzacja powykonawcza a Ty ją odddałes ... oczywiście mam protokół odbioru przyłączy gdzie jest napisane że jest zgodnie z projektem ... lecz za moment piszesz ... daleko odbiega od pierwotnego ZUDu i jest odstępstwo ... cięzko z tego cos zrozumiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budownicza_zaba 31.12.2009 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 na inwent. powykownaczej jest napis odc nr 1,2,3 itp zgodnie z ZUD, odc nr 10 bez uzgodnienia z ZUD. ale na protokole odbiorczym tego samego przyłącza jest napisane ze wykonano zgodnie z projektem. czyli w efekcie zgodnie albo niezgodnie z projektem Nie wiem na ile poważne to jest i czy to jest traktowane jako odstepstwo istotne czy nieistotne. Może też troche zależy od urzędnika - nie wiem, to moj pierwszy dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.01.2010 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 mysle, ze niepotrzebnie się martwisz to ze Zakład Uzgadniania Dokumentacji sobie czegoś nie uzgodnił nie oznacza, ze wykonano to źle oznacza to tylko ze ZUD o tym jeszcze nie wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budownicza_zaba 01.01.2010 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 Pożyjemy zobaczymy. Trochę stresować się można ale na razie nikt z urzędu nie dzwonił ani nie pisał pism. A chciałoby się wprowadzać na nowe.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts