Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zgłoszenie zakończenia budowy

Recommended Posts

niedawno złożyłem zgłoszenie zakończenia budowy domku do PINB. Nadzór ma 21 dni na reakcję. I tu mam pytanie - czy to jest 21 dni kalendarzowych czy roboczych? Chciałbym się jak najszybciej wprowadzić :D !

I chciałbym się spytać tych co składali taki wniosek w Warszawie żeby się podzielili swoim doświadczeniem - czy nadzór często ma pytania i uwagi? tylko do poważnych uchybień / braków w dokumentacji czy też się "czepia" drobnostek? :evil:

słuchajcie, przecież zgłoszenie zakończenia budowy jest w drodze "milczącej" zgody jeżeli nie było sprzeciwu w ciągu 21 dni więc o jakiej decyzji mówicie, skąd wiedzieliście po tygodniu czy tam 3 dni przed końcem terminu że jest OK?

Czy wszystko mieliście na tip-top w papierach? U mnie niby komplet dokumentów był (cała reklamówka) ale kto ich tam wie czy nie zabrakło jakiegoś papierka, jakiejś magicznej pieczątki :D

słuchajcie, przecież zgłoszenie zakończenia budowy jest w drodze "milczącej" zgody jeżeli nie było sprzeciwu w ciągu 21 dni więc o jakiej decyzji mówicie, skąd wiedzieliście po tygodniu czy tam 3 dni przed końcem terminu że jest OK?Czy wszystko mieliście na tip-top w papierach? U mnie niby komplet dokumentów był (cała reklamówka) ale kto ich tam wie czy nie zabrakło jakiegoś papierka, jakiejś magicznej pieczątki :D

Byliśmy zapytać :D

Jak już zakończy się okres 21 dni w/g ustawy Urząd ma niezwłocznie zwrócić dokumenty (dziennik budowy, mapki itp itd).

Pytanie do tych co już mają zgłoszenie zakończenia budowy za sobą: czy oni to pocztą odsyłają czy "niezwłocznie" znaczy się że można samemu odebrać w kancelarii?

... czy oni to pocztą odsyłają czy "niezwłocznie" znaczy się że można samemu odebrać w kancelarii?

zależy na kogo trafisz

z moich doswiadczeń wynika, ze blondyni na ogół odsyłają

rudzi przeważnie czynią odwrotnie

p.s.

nie wolisz zadzwonić i dowiedziec sie u źródła /zamiast pytac jak to jest w Szczecinie czy Rzeszowie ?/

Koelgo Brzoza - jasne że wolałbym zadzwonić i się dowiedzieć.

Ale boje się... na jednej mapce mam niezugodnioną część przyłączy na działce z ZUDem, oczywiście mam protokół odbioru przyłączy gdzie jest napisane że jest zgodnie z projektem ale widocznie geodeta stwierdził że za daleko odbiega od pierwotnego ZUDu i jest odstępstwo. Swoją drogą nie wiem jak to się stało ale chyba kierownik budowy za coś brał $$$ ?

Jak zadzwonię to moja panikarska wyobraźnia podpowiada mi scenkę taką że miła pani z urzedu powie: o cieszę się że Pan dzwoni, bo ja już miałam odłożoną Pana teczkę na bok, czekała by 21 dni ale skoro Pan dzwoni niech się przyjrzę wnikliwie w teczkęi. Och - nie ma Pan uzgodnionego ZUDu na czesci przyłącza. To musi Pan to uzgodnić inaczej nie można się wprowadzić... A może kontrole Panu przyślemy czy ma Pan teren ładnie wyrównany?

I tak kolejne miesiące nie wprowadzę się, będę latał po zudach i innych cudach, i płacił kilkaset zł za mapki (bardzo ładne ale strasznie drogie) i malował trawę na zielono (jeszcze mi nie urosła to chyba sztuczną posadzę żeby zakryć dołki pobudowlane)

Tak więc chyba wolę wstrzymać oddech i schować się do kąta aż minie 21 dni.

nadzór interesuje inwentaryzacja powykonawcza

a Ty ją odddałes

... oczywiście mam protokół odbioru przyłączy gdzie jest napisane że jest zgodnie z projektem ...

lecz za moment piszesz

... daleko odbiega od pierwotnego ZUDu i jest odstępstwo ...

cięzko z tego cos zrozumiec

na inwent. powykownaczej jest napis odc nr 1,2,3 itp zgodnie z ZUD, odc nr 10 bez uzgodnienia z ZUD. ale na protokole odbiorczym tego samego przyłącza jest napisane ze wykonano zgodnie z projektem. czyli w efekcie zgodnie albo niezgodnie z projektem :) Nie wiem na ile poważne to jest i czy to jest traktowane jako odstepstwo istotne czy nieistotne. Może też troche zależy od urzędnika - nie wiem, to moj pierwszy dom