chrobry 29.12.2009 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Jak w temacie. Nie chodzi mi o firmę ale o sam fakt. Ja mam w projekcie aż 6 takich okien. Jak już prawie pogodziłem się z faktem wydania takiej ilości kasy, to czytam na FM, że niektórzy narzekają i teraz najchętniej wogóle by nie montowali. Jak jest u was ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzych Warsaw 29.12.2009 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Zdania są podzielone Moim zdaniem okna dachowe to dobre rozwiązanie. Sam mam w domu i jestem zadowolony. Lubie patrzeć na niebo . Najważniejsze żeby odpowiednio dobrać typ okna no i odpowiednio wszystko zamontować, kształt wneki okiennej, grzejnik pod oknem i wszsytko ma grać. Dla przeciw wagi polecam temat "Lód na szybach"- opisane są tam inne doświdczenia http://forum.muratordom.pl/lod-na-szybach,t176836.htm Ale decyzja należy do ciebie. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwona 29.12.2009 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Mam 7 okien dachowych. Żadnego problemu i żadnych niedogodności z tym związanych. Okna jak okna- aż zdziwiło mnie pytanie, bo cóż to można być z okien zadowolonym albo nie. Muszą być. No chyba, że chodzi o firmę bo pewnie jedne okna są lepsze niż inne. Ale przeczytałam sobie wątek o zamarzaniu okien i uświadomiłam sobie, że można mieć problemy. Może to kwestia producenta? Zamarzały okna fakro - ja mam veluxy i nic się nie dzieje. Cena podobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia1112 29.12.2009 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Ja mam fakro i nic sie nie dzieje złego.Super doświetlają pomieszczenia tylko....ciągle brudne z zewnątrz.Obfity deszcz zmywa kurz ale nie pada codziennie.Fakt ,że na punkcie okien jestem przewrażliwiona . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 30.12.2009 01:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 dołączam do grona zadowolonych takie okna tworzą atmosferę poddasza, jaką zawsze chciałem czuć, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 30.12.2009 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 chrobry lepiej mieć zwykłe w ścianie szczytowej bo lepsza wentylacja (grawitacyjna), mniej się poddasze nagrzewa, jak napada śnieg to zero światła, deszcz może napadać do pomieszczenia jak zapomnisz zamknąć itd. Oczywiście są i zalety ale przede wszystkim trzeba znać wady każdego z rozwiązań.Ja z premedytacją tak zrobiłem aby było ich jak najmniej w domu z użytkowym poddaszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 30.12.2009 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 zgadzam sie z postem wyżej. dlatego zlikwidowaliśmy wszystkie oprócz tego w łazience. powiększyliśmy boczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyma2704 30.12.2009 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Mając wcześniejsze doświadczenia z oknami dachowymi szukałam projektu bez nich. Udało się, nie mam żadnego okna dachowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcha 31.12.2009 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 w projekcie miałam same okna dachowe, nie byłam do końca do tego przekonana więc w jednym pokoju dodałam lukarnę i była to najlepsza decyzja.W drugim pokoju pozostały tylko 2 okna dachowe i teraz przy zaleganiu śniegu jest tam ciemno, okno też przymarzło i trudno się otwiera. Podsumowując: Okna dachowe są bardzo fajne (z ich wszystkimi zaletami i wadami), ale wtedy mamy jeszcze zwykłe okno. Życzę trafnych decyzji dorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 02.01.2010 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 no dobrze, mam dach dwuspadowy i okna szczytowe oraz jedno dachowe jako ciekawostka. No i ciekawostką pozostaje. Zimą leży na nim śnieg (o właśnie teraz), więc nic przez nie nie widać. Latem.. no fajnie jest otworzyć i popatrzeć sobie na dach. Ale .. U mnie jest stosunkowo wysoka ściana kolankowa (ok 1m) a że okno mąż zamontował pod siebie, to ja muszę na stołek włazić i niewiele mam z niego pożytku. Więc podsumowując - jako dodatek -OK, nawet fajnie, ale jako podstawowe oświetlenie - stanowczo nie. A jeszcze przydają się na nich rolety - to nasze jedno latem daje popalić, jest na południe i żar się z niego leje... CZasem sobie myślę - a jakby dach był kopertowy i kilka takich okien, to bez rolet (z zewnątrz!) można by się ugotować na takim poddaszu. A u mnie miły chłodek jest (no okna szczytowe też mają rolety ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 04.01.2010 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Ja też mam u siebie 7 okien połaciowych i 2 normalne na poddaszu. I skłaniam się raczej do tych normalnych na przyszłość. Dlaczego tak: - i tak przez połaciowe się nie wygląda bo tylko daleko do przodu coś widać - jak się latem zostawi rozszczelnione aby był przewiew, deszczyk potrafi zalać poki zabudowy - w przypadku uchylnych okien tego efektu póki co nie miałem - zimą jak pada śnieg, to zasypuje całe okno i tylko lekka jasność z niego bije zamiast światła - ale widok gwiazd wieczorem przed snem - bezcenna - o wiele trudniej ociepla się poddasze z oknami połaciowymi - przynajmniej w przypadku mojego prostego projektu - jedyne miejsca, które mi w rigipsach popękały póki co - to w okolicy zabudowy okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiek1111 04.01.2010 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Ja mam dwa na strychu od poludnia. Oswietlenie od gory jest super, jednak:- lepiej okna zamowic z roletami na pilota i czujnikiem slonca,- szyba zespolona powinna byc wypelniona gazem (bodajze argonem, ale nie pamietem dokladnie). Wtedy izolacja w lato i zimie jest znacznie lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 04.01.2010 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Ja mam dwa na strychu od poludnia. Oswietlenie od gory jest super, jednak: - lepiej okna zamowic z roletami na pilota i czujnikiem slonca, - szyba zespolona powinna byc wypelniona gazem (bodajze argonem, ale nie pamietem dokladnie). Wtedy izolacja w lato i zimie jest znacznie lepsza. mam zwykłego veluxa. pewnie szybę ma zespolona, w każdym razie nie pytałam nawet o to, ot standard. A snieg na nim dłużej się trzyma, niż na dachu -znaczy izoluje... dach ma 35 cm wełny.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 04.01.2010 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Podobają mi się okna dachowe ale u kogoś, ponieważ okna dachowe jak twierdzą złośliwcy dzielą się na takie które przeciekają wcześniej lub później . Tak się zastanawiam ile maja najstarsze zamontowane okna dachowe i jak się one sprawują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiek1111 04.01.2010 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 A snieg na nim dłużej się trzyma, niż na dachu -znaczy izoluje... No to pewnie w srodku szyby zespolonej masz argon/krypton/ksenon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 05.01.2010 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 A snieg na nim dłużej się trzyma, niż na dachu -znaczy izoluje... No to pewnie w srodku szyby zespolonej masz argon/krypton/ksenon A spotkałeś okna z szybą zespoloną bez gazu szlachetnego w środku? To, że się trzyma dłużej niż na dachu o niczym nie świadczy. Chyba, że ktoś ma dach bez izolacji bo w innym normalnym przypadku dach zawsze będzie lepiej izolował od takiej szyby. Co do tematu to mam 3 okna dachowe (optilight) i nie mam lodu ani wody na nich, a montaż mam cieplejszy niż innych okien (wg kamery termowizyjnej). Nie zmienia to jednak faktu, że wolałbym okna zwykłe bo są wygodniejsze, choć zdecydowanie lepiej doświetlają. Dodatkowo dodam, że po 5 latach gazu pomiędzy szybami zespolonymi jest już znacznie mniej niż w nowym oknie (po porównaniu zdjęć okien nowych i tych montowanych 5 lat temu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 05.01.2010 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Podobają mi się okna dachowe ale u kogoś, ponieważ okna dachowe jak twierdzą złośliwcy dzielą się na takie które przeciekają wcześniej lub później . Tak się zastanawiam ile maja najstarsze zamontowane okna dachowe i jak się one sprawują U teściów są dwie połaciówki w łazience. I gdyby nie podniszczyła ich para wodna, to nic by się z nimi nie działo. A mają dobre chyba 8-10 lat. U rodziców 5-letnie okna też się spokojnie spisują, nic złego się z nimi nie dzieje. Nic nie kapie, nic się nie leje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 08.01.2010 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 U mnie jest pięć okien dachowych. Świetnie sprawdzają się te, które doświetlają pomieszczenia - ale w nich są też zwykłe pionowe okna. W łazience i pralni jest tylko po 1 oknie dachowym, więc jak spadnie bardzo dużo śniegu to jest szaro nawet w dzień, ale cienka warstwa nie zaciemnia. W poprzednim domu wielokrotnie zostawiałam rozszczelnione/uchylone okno dachowe i jakoś nigdy mi deszcz nie nalał się do środka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 09.01.2010 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 no dobrze, mam dach dwuspadowy i okna szczytowe oraz jedno dachowe jako ciekawostka. No i ciekawostką pozostaje. Zimą leży na nim śnieg (o właśnie teraz), więc nic przez nie nie widać. Latem.. no fajnie jest otworzyć i popatrzeć sobie na dach. Ale .. U mnie jest stosunkowo wysoka ściana kolankowa (ok 1m) a że okno mąż zamontował pod siebie, to ja muszę na stołek włazić i niewiele mam z niego pożytku. Więc podsumowując - jako dodatek -OK, nawet fajnie, ale jako podstawowe oświetlenie - stanowczo nie. A jeszcze przydają się na nich rolety - to nasze jedno latem daje popalić, jest na południe i żar się z niego leje... CZasem sobie myślę - a jakby dach był kopertowy i kilka takich okien, to bez rolet (z zewnątrz!) można by się ugotować na takim poddaszu. A u mnie miły chłodek jest (no okna szczytowe też mają rolety ). Moja opinia jest dokładnie taka sama. Uparłam się na jedno dachowe w naszej sypialni, ma roletę zewnętrzną i Bogu dzięki bo latem nie dałoby rady wytrzywać. Poza tym jak jest ulewa to idę spac do córki - u niej jest cichutko bo są tylko okno w ścianie szczytowej. Nie wspomnę juz o wrażeniach słuchowych w czasie wichury lub gradu. No i teraz jest to zawsze wyraźnie chłodniejszy pokój niż pozostałe, te bez dachowców. Dla mnie to porażka i na pewno kiedys się go pozbędę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 10.01.2010 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Problem (jeden z wielu) użytkowników okien połaciowych http://forum.muratordom.pl/odsniezanie-okien-w-dachu,t177787.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts