Iwa_P 30.01.2010 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 ja mam okna dachowe pelniace role doswietlenia pomieszczen.Jesli ktos np. decyduje sie w pokojach miec tylko okna dachowe, musi liczyc sie z tym, ze zima te okna beda zasypane sniegiem i nie zawsze bedzie mozna ten snieg usunac, wowczsa w pomieszczeniach bedzie panowal polmrok. Z tego powodu okna dachowe sa nie zawsze dobrym rozwiazaniem, choc zazwyczaj jedynym. U mnie doswietlaja pomieszczenia, w ktorych sa takze wielkie okna balkonowe, wiec az tak nie odczuwam tej wady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekw14 01.02.2010 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Mam 6 szt FAKRO, 3 na południe, trzy na północ. Chętnie bym dołożył, nie narzekam. Nadmiar światła nie szkodzi, zawsze można zasłonić. Użytkuję 5 rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 01.02.2010 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Jak w temacie. Nie chodzi mi o firmę ale o sam fakt. Ja mam w projekcie aż 6 takich okien. Jak już prawie pogodziłem się z faktem wydania takiej ilości kasy, to czytam na FM, że niektórzy narzekają i teraz najchętniej wogóle by nie montowali. Jak jest u was ? Bez względu jakie okna wybierzesz -a jakoś musisz doświetlić pokoje na poddaszu - musisz za nie zapłacić. Ja lubię moje okna dachowe - mam ich 10 szt. Mam też na poddaszu "normalne". Nie porównuję - bo to dwa róże typy. Oba mi leżą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 01.02.2010 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 A czy na waszych oknach skrapla się wilgoć? Mam w sumie osiem okien dachowych - na wszystkich, przy wysokich mrozach - skrapla się para wodna - przy -20 st. aż kapała na podłogę. Wentylacja chyba jest OK (mechaniczna), ocieplenie dachu - wełna 30 zm, wszędzie podłogówka. Mieszkamy od czerwca 2009, dom wybudowany w rok - może to dom nie wysuszony porządnie i stąd ta wilgoć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 01.02.2010 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 projekt jak w podpisie okna dachowe we wszystkich 4 gornych pomiesczeniach. w tylnych sypialniach zamieniono je na "wykusze" a w przedniej sypialni calkowicie zrezygnowane. w lazience za to wstawione podwojne i zima sa wiekszosc czasu zasniezone a jak nie nie to opruszone sadza z komina itd wolalbym "tradycyjne" okna bo nawet jak zostawisz uchylone jak lunie deszcz to tragedii nie ma sa to veluxy. lomot przy deszczu jest niemilosierny. w lazience co prawda akustyka jest inna lecz nie wyobrazam sobie spania w okolicy okna dachowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 01.02.2010 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 A czy na waszych oknach skrapla się wilgoć? Mam w sumie osiem okien dachowych - na wszystkich, przy wysokich mrozach - skrapla się para wodna - przy -20 st. aż kapała na podłogę. Wentylacja chyba jest OK (mechaniczna), ocieplenie dachu - wełna 30 zm, wszędzie podłogówka. Mieszkamy od czerwca 2009, dom wybudowany w rok - może to dom nie wysuszony porządnie i stąd ta wilgoć? Jak masz obrobione glify ? Sparwdź zdjęcia z budowy jak masz obrobone okna - może przemarza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 02.02.2010 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 sa to veluxy. lomot przy deszczu jest niemilosierny. w lazience co prawda akustyka jest inna lecz nie wyobrazam sobie spania w okolicy okna dachowego To chyba kwestia gustu. My śpimy centralnie pod oknem dachowym i jakoś nam nie przeszkadza. A zawsze przed snem można sobie w gwiazdy popatrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 02.02.2010 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 A czy na waszych oknach skrapla się wilgoć? Mam w sumie osiem okien dachowych - na wszystkich, przy wysokich mrozach - skrapla się para wodna - przy -20 st. aż kapała na podłogę. Wentylacja chyba jest OK (mechaniczna), ocieplenie dachu - wełna 30 zm, wszędzie podłogówka. Mieszkamy od czerwca 2009, dom wybudowany w rok - może to dom nie wysuszony porządnie i stąd ta wilgoć?A jak ma się sprawa na zwykłych (pionowych) okanch. Też macie trochę wilgoci przy ramach? Możliwe, że za wilgotno w domu. U mnie do teraz było wszystko ok z oknami. Na 2 w samych dolnych rogach było tylko trochę wilgoci. Aż przyszła w zeszłym tygodniu lekka odwilż i chyba wilgotność się podniosła w domu, bo wszystkie okna mają trochę pary i kropelek dookoła - połaciowe i zwykłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 02.02.2010 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Pewnie głównym problemem jest to, że mam dolną wnękę prostopadłą do szyby a nie prostopadłą do podłogi. Czyli kiepska cyrkulacja powietrza. I co teraz? Mam to wszystko rozwalać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 02.02.2010 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 AnetkaS, obawiam sie, ze Twoja diagnoza jest prawidlowa.Opinie na ten temat znajdziesz m.in. tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 03.02.2010 01:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Pewnie głównym problemem jest to, że mam dolną wnękę prostopadłą do szyby a nie prostopadłą do podłogi. Czyli kiepska cyrkulacja powietrza. I co teraz? Mam to wszystko rozwalać?\ I to był poważny błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 03.02.2010 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 No teraz to wiem .... Ale czy rzeczywiście jedynym wyjsciem jest demolka poddasza (mam 8 okien dachowych) ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 03.02.2010 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 anetkaS, zajrzyj na ten watek:http://forum.muratordom.pl/okna-dachowe-pocenie-sie-plesn-wielki-problem,t179233.htm Jest on poswiecony wlasnie takim problemom.Tam chyba szybciej uzyskasz kwalifikowana odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 03.02.2010 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anikavonboger 06.02.2010 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Witam - ja też muszę coś dodać od siebie. Mam 7 okien dachowych - PORAŻKA!!! Non stop brudne, zimą - zawalone śniegiem (jak otwieram to śnieg wpada do domu), latem powodują, że w domu robi się gorąco (słońce przez nie wali pod odpowiednim kątem przez większą część dnia). Nigdy więcej okien dachowych. Teraz (w nowobudowanym domu) to był pkt 1 wytycznych dla architekta - 0 okien dachowych!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakos 06.02.2010 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Witam mam jedno okno veluxa bo chciałem mieć dwa w jednym to znaczy wyłaz na dach i doświetlenie korytarza i to była porażka bo po pierwsze dach jest płaski [3 stopnie spadku] i posłuchałem dekarzy że zrobią tak dobrze że nie będzie ciekła woda i się ich posłuchałem . I do tej pory było już chyba 7 razy poprawiane aż geniusze wpadli na pomysł że takie okna mają specjalne kołnierze podnoszące okno ale koszt kołnierza prawie taki sam jak okna to na swój koszt zrobili skrzynkę u stolarza i powyrzucali orginalne fartuchy z okna i włożyli okno w tę skrzynkę . Teraz czekam na roztopy i pierwsze deszcze jak to nie pomoże to wywalam tego veluxa i robię normalny wyłaz z desek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 07.02.2010 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 A jak ma się sprawa na zwykłych (pionowych) okanch. Też macie trochę wilgoci przy ramach? Możliwe, że za wilgotno w domu. U mnie do teraz było wszystko ok z oknami. Na 2 w samych dolnych rogach było tylko trochę wilgoci. Aż przyszła w zeszłym tygodniu lekka odwilż i chyba wilgotność się podniosła w domu, bo wszystkie okna mają trochę pary i kropelek dookoła - połaciowe i zwykłe. W normalnych oknach wszystko OK, zero wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 07.02.2010 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 ... Nie mam wilgoci ani na "normalnych" ani na dachowych oknach.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 07.02.2010 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 teraz jest -3 st. i okna są suche.Wytrzymują do -5 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 07.02.2010 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Fakt, okna dachowe fajnie doświetlają pomieszczenia, ale poza tym widzę same wady: dwa razy zalaliśmy pokój, jak nasypało śniegu to przez tydzień w sypialni było ciemno, jest przy nich zimniej niż przy zwykłych - chodź być może to też wina złej izolacji (chociaz staraliśmy się wszystkiego przypilnować i wydawało mi się, że to akurat zostało wykonane porządnie) Jeśli wybuduję kiedyś drugi dom to ani jednego okna połaciowego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts