monia i marek 07.02.2010 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 ja również nie należę do zwolenników okien połaciowych mam jedno na zachodniej ścianie i całe szczęście, że tylko jedno w ostatniej chwili podczas wykonania więźby zdecydowałam się na lukarny i to jedno okno dachowe zrobiliśmy jako dodatkowe doświetlenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekw14 08.02.2010 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Fakt, okna dachowe fajnie doświetlają pomieszczenia, ale poza tym widzę same wady: dwa razy zalaliśmy pokój, jak nasypało śniegu to przez tydzień w sypialni było ciemno, jest przy nich zimniej niż przy zwykłych - chodź być może to też wina złej izolacji (chociaz staraliśmy się wszystkiego przypilnować i wydawało mi się, że to akurat zostało wykonane porządnie) Jeśli wybuduję kiedyś drugi dom to ani jednego okna połaciowego ... Z reguły prócz okien połaciowych mamy też zwykłe w tym samym pomieszczeniu, myślę że nie ma co przesadzać z tą ciemnością. Chyba że macie tylko dachowe to wtedy bedzie nieco mniej światła wpadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 08.02.2010 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 W dwóch pokojach mam po 3 okna dachowe. Żeby nie było ciemno wystarczy je rozzszelnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 08.02.2010 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 No własnie w sypialni mam tylko dachowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 09.02.2010 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 AnetkaS, podjelas juz decyzje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 09.02.2010 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Jasne, że nie Teraz jest trochę cieplej i okna są suche, łudzę się, że dam radę wysuszyć dom do następnej zimy. I że to się za rok nie powtórzy. Chociaz rozsądek podpowiada mi, że to niewiele da.... I tak za jakiekolwiek prace mogę zabrać się jak już będzie ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 18.02.2010 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 chrobry lepiej mieć zwykłe w ścianie szczytowej bo lepsza wentylacja (grawitacyjna), mniej się poddasze nagrzewa, jak napada śnieg to zero światła, deszcz może napadać do pomieszczenia jak zapomnisz zamknąć itd. Oczywiście są i zalety ale przede wszystkim trzeba znać wady każdego z rozwiązań. Ja z premedytacją tak zrobiłem aby było ich jak najmniej w domu z użytkowym poddaszem. Ja podobnie - wywaliłem z projektu 4 na 6 okien dachowych - podobnie jak balkon Mam teraz 2 dachowe i sporo się nawalczyłem z gotową roletą z prowadnicami do jednego z nich - i efekt jest mizerny - przyjdzie mi wybulić sporo więcej za profesjonalne roletki - tu są 3 rodzaje do wyboru - te porządne oczywiście drogie. Chyba, że zrobię myk i nakleję od wewnątrz folie przyciemniające lustrzane (takie jak do szyb samochodowych). Jestem zły, że te 2 zostały, bo mam w tych pokojach powiększone normalne szczytowe - roletki do nich są normalne i można je łatwo zamontować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ruskowa 19.02.2010 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Ja niestety dołączę do grona niezadowolonych. Moje zostały źle zamontowane, w związku z czym długo zalegający na dachu śnieg gdy juz się rozpuszcza wypływa gdzieś nad oknami i ląduje na łóżku córki (do poprawki!). Widoki na niebo, jak to widoki. Przez zwykłe okno również widać niebo i nie tylko . Poza tym pod jednym z okien nie mam kaloryfera, bo zostało dodatkowo zamontowane w pokoiku od strony północnej aby go doświetlić i w trakcie ostatnich dużych mrozów czuć było zimno które od niego ciągnęło. Cieszę się, że z czterech które były w projekcie, zostawiliśmy tylko dwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 19.02.2010 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Hmm ja pod żadnym nie mam grzejnika, a zimno mi nie "ciągnie". Może to dzięki wentylacji mechanicznej, która "miesza" powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 21.02.2010 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 moje są dobrze zamontowane.... ale po 5-latach doświadczenia z nimi nie chciałabym ich więcej w domu .....po pierwsze - sa fatalne do mycia , a brudne są juz dzien po ich umyciu nie można ich zostawic otwartch podczas deszczu ,a czasami latem chciałoby sie otworzyc okno i wypuścić zaduch z poddasza ...to nie da rady bo deszcz zacina i zalewa ściany zimą - w czasie opadów śniegu może być kilka tyg zamarznięte okno i całkowicie zasypany otwór okienny wiec ciemnica gwarantowana pod kazdym mam grzejnik (oprcz łazienki) ale byc może zalegający snieg to wynik spodarycznego ogrzewania poddasza ...ale to juz inna bajka -dlaczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzych Warsaw 16.03.2010 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Jestem za oknami dachowymi. W odpowiedzi na wpis EW-KI - można zamontować szybe z powłoką samoczyszczacą, pomoże utrzymac szybe w czystości - można zamontować też czujnik deszczu, okno zamknie się podczas opadów - ze śniegiem to czyba nic nie da się zrobić może w przyszłości coś wymyśla Mimo tego śniegu jestem zwolennikiem okien w dachu. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ruskowa 18.03.2010 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 Można, można.... dużo można, ale ile to kosztuje i czy warto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia777 18.03.2010 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 Ja jestem zadowolona z okien dachowych ale: 1) mam je tylko dwa 2) tam gdzie są-są także drzwi tarasowe więc nie jest ciemno i można otwierać właśnie tarasówki np w zimie czy jak deszcz pada. Pod żadnym z nich nie mam kaloryferów i nie ciągnie zimno ani nic się nie dzieje.Deszczu jakoś wyjątkowo nie słychać - a może mi nie przeszkadza... Poza tym lubię popatrzeć jak leże w łóżku na niebo Generalnie faaaaaaaajne są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 18.03.2010 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 Jestem za oknami dachowymi. W odpowiedzi na wpis EW-KI - można zamontować szybe z powłoką samoczyszczacą, pomoże utrzymac szybe w czystości tak ? a jak długo szyby z taką powłóką są czyste ? - można zamontować też czujnik deszczu, okno zamknie się podczas opadów no właśnie ...okno zamnkniete podczas deszczu ....a latem podczas deszczu chciałoby sie mieć otwarte okno na oścież celem wdychania świeżego powietrza po upalnym dniu nadal nie lubię okien dachowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzych Warsaw 22.03.2010 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Teoretycznie każdy opad deszczu ma zbierać zanieczyszczenia. Kazdy ma swoje zdanie i się go trzyma. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 22.03.2010 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Mam 6 okien dachowych z powłoką bioclean. Deszcz nie tylko teoretycznie poprawia czystość szyb - najbrudniejsze były, kiedy jesienią przez parę tygodni nie padało. Uważam, że ta powłoka spełnia swoją rolę. Wkurza mnie natomiast fakt, że teraz (stan surowy zamknięty) w tych oknach wysiadują hordy much, dokonują tam żywota i leżą w postaci muszych trupków na posadzce poniżej. Co do śniegu, to nie mam zaśnieżonych okien, bo wszystko się zsuwa z szyby. Może to ta powłoka tak działa, a może fakt, że wszystkie okna są na południowo-zachodniej połaci dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzych Warsaw 25.03.2010 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Na południowej stronie zawsze szybciej topi się śnieg. Duże znaczenie w przypadku śniegu na oknach dachowych ma też nachylenie dachu. Im większe tym mniejszy problem z śniegiem. No ale dość na temat śniegu bo przeciez wiosna już W spraiwe muszych trupków to hmmm no przykra sprawa. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzych Warsaw 25.03.2010 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Na południowej stronie zawsze szybciej topi się śnieg. Duże znaczenie w przypadku śniegu na oknach dachowych ma też nachylenie dachu. Im większe tym mniejszy problem z śniegiem. No ale dość na temat śniegu bo przeciez wiosna już W spraiwe muszych trupków to hmmm no przykra sprawa. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 26.03.2010 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 Nikt inny nie sygnalizuje problemu muszych trupów, więc liczę na to, że zanika on wraz z wykończeniem domu, kiedy zatkane zostają wygodne włazy dla owadów Bo jak sobie pomyślę, że takie truchła by zalegały na podłodze albo spadały na łóżko, to zimny dreszcz mnie przechodzi i chęć likwidacji wszelkich okien dachowych się lęgnie. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia228 27.03.2010 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 A ja jestem przyjemnie zaskoczona moimi oknami. Myślałam, że po zimie będą niesamowicie brudne ale są ok - tylko trochę przykurzone (jeszcze nie mieszkam - stan surowy). Widok na niebo cudny. Pięknie doświetlają i nagrzewają. Mam je w 5 pomieszczeniach ale oprócz nich są jeszcze zwykłe okna. Jeżeli ktoś ma na poddaszu tylko dachowe to rzeczywiście probem kiedy pada deszcz i kiedy zalega na nich śnieg. Ale jako uzupełnienie "normalnych" okien są świetne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts