Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wsp. Scian U-0,3 a 0,25 jaka może być róznica w kosztach ogr

Lego99

Recommended Posts

Różnica na poziomie 15%

możesz uzasadnić?

czy z sufitu se wziąłeś wynik?

matematyka szkoły podstawowej, jak nie dasz rady to ci łopatologicznie wyjaśnie. :D :D

wyjaśnij łopatologicznie ... może nie tylko mnie oświecisz ....

Oczywiście, że sufitu. Wszelkie odpowiedzi, które nie zaczynają się od "to zależy od konkretnego przypadku, wszystko trzeba przeliczyć" można wrażyć se w rzyć.

Jeśli dom to "akwarium" w stylu JEMS architekci, to wpływ ścian będzie nikły. Jeśli okien jest mało, a ścian dużo to odwrotnie itp itd

Ile by to jednak nie było, to przy dzisiejszych relacjach cenowych uzyskanie współczynnika 0,25 jest tanie jak barszcz i nie widze powodu, aby ktoś miał celowo robić sobie gorzej ocieploną chałupę.

Dopiero zbijanie współczynnika poniżej 0,2 zaczyna być kosztowne i kłopotliwe, bo albo trzeba dać drogi styropian szary, albo absurdalną jego grubość (powyżej 20cm).

jak dla mnie to straty będą większe o jest jakieś 8,3% dla U=0,3. mowie tylko o stratach przez te ściany. zatem koszt ogrzewania na pewno będzie różnił się jeszcze mnie, choćby z tego względu, że w bilansie całkowitym duża część to wentylacja. a jeszcze stropy, podłoga .

Witam,zastanawiam sie jaka może być różnica w kosztach ogrzewania domu 150m2 gdy współczynnik samych tylko scian różni sie o 0,05 (okna,drzwi,izolacja stropu w dwóch przypadkach taka sama)

Czy ktoś robił taką symulacje?Czy da sie to policzyć,jestem w tym temacie zielony

ok. 80 [gr./(sezon grzewczy*1m2)] różnicy przy gazie dla 1 m2 samej ŚCIANY.

pzdr

Różnica na poziomie 15%

możesz uzasadnić?

czy z sufitu se wziąłeś wynik?

matematyka szkoły podstawowej, jak nie dasz rady to ci łopatologicznie wyjaśnie. :D :D

wyjaśnij łopatologicznie ... może nie tylko mnie oświecisz ....

Jak dla 0,3 Wm2/K przyjmujesz 100% strat energii

to dla 0,25 Wm2/K będzie 5/6 strat energii sciany o wsp. U= 0,3,

a przy cieplejszej ścianie koszt ogrzewania będzie mniejszy o 1/6 tj. 16,666666666666666666666666666666666666% 8) :D

ja przyjąłem 15% , bo to nie apteka :D :D

mariankossy patrze na twoje wyliczenia i oczom nie wierze jak się walnąłem w poście powyżej. aż wstyd. :oops: :oops: :oops:

tak jak piszesz wychodzi 16.66 % różnicy dla ściany przy takiej różnicy współczynników a nie tak jak napisałem 8,3%.

Człowiek przecież może się pomylić , rzecz ludzka. :roll:

pytanie było o różnicę w stosunku do kosztu ogrzewania całego domu,

więc założenie błędne.

procentowo można tylko zgadywać nie znając reszty, więc pozostaje metoda j-j, można podać kwotę za m2 ściany, pytający se przemnoży i będzie miał konkretną wartość.

więc założenie błędne.

procentowo można tylko zgadywać nie znając reszty, więc pozostaje metoda j-j, można podać kwotę za m2 ściany, pytający se przemnoży i będzie miał konkretną wartość.

No to licytujemy 8)

Dla tego domu :

http://www.domoweklimaty.pl/index.php?page=projects&action=project&project_id=2848

będzie ze 240 - 270 m2 ściany to różnicę w stosunku do kosztu ogrzewania całego domu licze na 200 - 250 zł / sezon 8)

Ile to da?

Ja to liczę tak:

a) najpiejw liczymy jaką ilość energii wypromieniujemy przez ścianę (wynik w MJ)

Z=[(U1-U2)*P*3600*24*t*D]/1000000

założenia: U1>U2

P- powierzchnia przegrody (w tym przypadku ścian)

t - średnia różnica temperatur w okresie grzewczym miedzy wnętrzem a otoczeniem

D- długość okresu grzewczego

Ja dla szcowań na szybko przyjmuję t=20C, D=110

Na przykład: ściana o powierzchni 250m, różnia U1=0,3 U2=0,25

[0,05*250*3600*24*20*110]/1000000=2376MJ

b) teraz trzeba policzyć ile paliwa trzeba spalić żeby dostarczyć do budynku taką ilość ciepła:

Q=Z/(g*j*k*M)

Gdzie Z - policzone w p-kcie a, g- sprawność pieca, j- sprawność regulacji, k - sprawność instalacji M - wartość opałowa paliwa

np. ogrzewam gazem o kaloryczności 36MJ/m3, kocioł ma sprawność 85%, zakładam że jest w pomieszeniu zamkniętym, ogrzewanym, instalacja nowa, regulatory zawory termostatyczne - j=0,88, k=0,97

Q = 2376/(36*0,85*0,88*0,97 ) = 90M3

Różnica w koszcie (cena gazu - powiedzmy 2PLN/m3) - 180PLN/rok

np. ogrzewam brykietem drzewnym o kaloryczności 15MJ/kg, sprawność pieca 75%

Q=2376/(15*0,75*0,88*0,97) = 250kg

Brykiet - 600 PLN/tona , różnia = 150 PLN

np. ogrzewanie prądem w pierwszej taryfie, sprawność 99% (grzejniki lokalne), 1kWh=3,6MJ, brak nakł

Q=2376/(3,6*0,99)=666,66kWh

Przy cenie pradu około 0,5PLN/kwh daje to 333 PLN oszczędności

itp, itd

Więc wszystko jeszcze zależy od typu instalacji i paliwa. Jeżeli używasz zbiorników byforowcyh, to podziel wyniki kwotowe przez ich sprawność.

Pozdrawiam

Paweł

więc założenie błędne.

nie do końca błędne,ponieważ nie zmieniając parametrów pozostałych przegród koszt ogrzewanie będzie mniejszy/większy właśnie o wartość wynikająca z ocieplenia ścian.

więc założenie błędne.

nie do końca błędne,ponieważ nie zmieniając parametrów pozostałych przegród koszt ogrzewanie będzie mniejszy/większy właśnie o wartość wynikająca z ocieplenia ścian.

nie.

koszt ogrzewania całości będzie mniejszy o to co tu policzono razy udział ścian w całości. bez tego się nie da.