out 29.12.2009 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 nie. koszt ogrzewania całości będzie mniejszy o to co tu policzono razy udział ścian w całości. bez tego się nie da. no tak. choć czy jednak nie było by lepiej porównać koszt samego ogrzania ścian tak jak to zrobił psulek lub j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 29.12.2009 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Witam,zastanawiam sie jaka może być różnica w kosztach ogrzewania domu 150m2 gdy współczynnik samych tylko scian różni sie o 0,05 (okna,drzwi,izolacja stropu w dwóch przypadkach taka sama) Czy ktoś robił taką symulacje?Czy da sie to policzyć,jestem w tym temacie zielony ok. 80 [gr./(sezon grzewczy*1m2)] różnicy przy gazie dla 1 m2 samej ŚCIANY. pzdr Albo ogólniej- ok. 3,2 kWh/m2*sezon grzewczy i pomnóżcie to razy koszt 1 kWh źródła ciepła i przez powierzchnię ścianyi będziecie mieć różnicę w kosztach. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lego99 29.12.2009 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Dziakuje za wypowiedzi,a jaka różnica wyjdzie przy ekogroszku bo jak licze to wychodzi mi smiesznie mało .Ekogroszek to chyba 25Mj /1kg Jesli róznice sa takie małe to czy jest sens pchać sie w ceramikę + styro, nie lepiej Bk 36 bez ocieplenia ?Na całym budynku w przypadku Bk zaoszczędza sie chyba 6000 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 29.12.2009 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 no tak. choć czy jednak nie było by lepiej porównać koszt samego ogrzania ścian tak jak to zrobił psulek lub j-j przecież o tym pisałem (powołując się na j-j) w poście na który mi najpierw odpowiedziałeś ech, eot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 30.12.2009 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Jesli róznice sa takie małe to czy jest sens pchać sie w ceramikę + styro, nie lepiej Bk 36 bez ocieplenia ?Na całym budynku w przypadku Bk zaoszczędza sie chyba 6000 tys Teraz może sensu nie widzisz ... ale jak zaczniesz płacić za opał to go zobaczysz. Pieniądze wydane na ciepłe ściany to jedna z lepszych inwestycji. Stosunkowo małymi nakładami finansowymi otrzymujesz spore oszczędności w przyszłości. Kombinujesz w złym kierunku. EDIT: przy samym BK bez ocieplenia dojdą zapewne mostki termiczne które będą wynikać z błędów wykonawcy lub z zastosowania rozwiązań niesystemowych. a jak zastosujesz rozwiązania systemowe (nadproża) to i koszt 1m2 ściany będzie wyższy. Ocieplając budynek łatwiej taki niedoróbki poprawić, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 30.12.2009 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 civic9 odnosiłem się do postu agnisia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lego99 30.12.2009 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 mpoplaw strasznie sie podniecasz zartuje.Wczoraj wieczorem przeliczyłem wszystko raz jeszcze i różnica jest mniejsza.Ceramika wyjdzie drożej o jakieś 2-3 tyś .Liczyłem styropian po 105zł/m3,sciana 55zł itd,Beton K z Prefabet 400 to koszt 10,10zł za 1 bloczek wchodzi ich chyba 8szt. Reasumując poczytałem trochę forum, porozmawiałem z osobami które mają wybudowane domy z BK i z Ceramiki. Jednak wole wybudować dom z czegoś cieplejszego co przewyższa aktualne normy.Chyba będzie ceramika + stryro 12-15cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 30.12.2009 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 mpoplaw strasznie sie podniecasz zartuje.Wczoraj wieczorem przeliczyłem wszystko raz jeszcze i różnica jest mniejsza.Ceramika wyjdzie drożej o jakieś 2-3 tyś .Liczyłem styropian po 105zł/m3,sciana 55zł itd,Beton K z Prefabet 400 to koszt 10,10zł za 1 bloczek wchodzi ich chyba 8szt. Reasumując poczytałem trochę forum, porozmawiałem z osobami które mają wybudowane domy z BK i z Ceramiki. Jednak wole wybudować dom z czegoś cieplejszego co przewyższa aktualne normy.Chyba będzie ceramika + stryro 12-15cm A nie lepiej BK 24 cm odmiany 600 i styro 15 cm (frezowany) U=0,21 Wm2/K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maysee 30.12.2009 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Polecam kalkulator oporow termicznych i przewodnosci cieplnych scian/stropow/dachow, nawet wykresy preznosci pary wodnej dostaniesz: http://tcursa.test.k2.pl/tc/calculation/TCStep1.aspx Tam mozesz sobie powprowadzac rozne materialy i grubosci i posprawdzac numerki i wspolczynniki. Pamietaj, ze na energozernosc domu sklada sie wiele czynnikow jak izolacja scian, podlogi, dachu, okna, drzwi, bramy itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro31ie 30.12.2009 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Witam,zastanawiam sie jaka może być różnica w kosztach ogrzewania domu 150m2 gdy współczynnik samych tylko scian różni sie o 0,05 (okna,drzwi,izolacja stropu w dwóch przypadkach taka sama) Czy ktoś robił taką symulacje?Czy da sie to policzyć,jestem w tym temacie zielony witam Zobacz tutaj http://www.budujemydom.pl/component/option,com_kalkulatory/Itemid,190/ pozdrawiam daro31ie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts