Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wsp. Scian U-0,3 a 0,25 jaka może być róznica w kosztach ogr

Lego99

Recommended Posts

Witam,zastanawiam sie jaka może być różnica w kosztach ogrzewania domu 150m2 gdy współczynnik samych tylko scian różni sie o 0,05 (okna,drzwi,izolacja stropu w dwóch przypadkach taka sama)

Czy ktoś robił taką symulacje?Czy da sie to policzyć,jestem w tym temacie zielony

ok. 80 [gr./(sezon grzewczy*1m2)] różnicy przy gazie dla 1 m2 samej ŚCIANY.

pzdr

Albo ogólniej- ok. 3,2 kWh/m2*sezon grzewczy i pomnóżcie to razy koszt 1 kWh źródła ciepła i przez powierzchnię ścianyi będziecie mieć różnicę w kosztach.

pzdr

Dziakuje za wypowiedzi,a jaka różnica wyjdzie przy ekogroszku bo jak licze to wychodzi mi smiesznie mało .Ekogroszek to chyba 25Mj /1kg

Jesli róznice sa takie małe to czy jest sens pchać sie w ceramikę + styro, nie lepiej Bk 36 bez ocieplenia ?Na całym budynku w przypadku Bk zaoszczędza sie chyba 6000 tys

Jesli róznice sa takie małe to czy jest sens pchać sie w ceramikę + styro, nie lepiej Bk 36 bez ocieplenia ?Na całym budynku w przypadku Bk zaoszczędza sie chyba 6000 tys

Teraz może sensu nie widzisz ... ale jak zaczniesz płacić za opał to go zobaczysz.

Pieniądze wydane na ciepłe ściany to jedna z lepszych inwestycji. Stosunkowo małymi nakładami finansowymi otrzymujesz spore oszczędności w przyszłości.

Kombinujesz w złym kierunku.

EDIT: przy samym BK bez ocieplenia dojdą zapewne mostki termiczne które będą wynikać z błędów wykonawcy lub z zastosowania rozwiązań niesystemowych. a jak zastosujesz rozwiązania systemowe (nadproża) to i koszt 1m2 ściany będzie wyższy. Ocieplając budynek łatwiej taki niedoróbki poprawić,

mpoplaw strasznie sie podniecasz :lol: zartuje.Wczoraj wieczorem przeliczyłem wszystko raz jeszcze i różnica jest mniejsza.Ceramika wyjdzie drożej o jakieś 2-3 tyś .Liczyłem styropian po 105zł/m3,sciana 55zł itd,Beton K z Prefabet 400 to koszt 10,10zł za 1 bloczek wchodzi ich chyba 8szt.

Reasumując poczytałem trochę forum, porozmawiałem z osobami które mają wybudowane domy z BK i z Ceramiki. Jednak wole wybudować dom z czegoś cieplejszego co przewyższa aktualne normy.Chyba będzie ceramika + stryro 12-15cm

mpoplaw strasznie sie podniecasz :lol: zartuje.Wczoraj wieczorem przeliczyłem wszystko raz jeszcze i różnica jest mniejsza.Ceramika wyjdzie drożej o jakieś 2-3 tyś .Liczyłem styropian po 105zł/m3,sciana 55zł itd,Beton K z Prefabet 400 to koszt 10,10zł za 1 bloczek wchodzi ich chyba 8szt.

Reasumując poczytałem trochę forum, porozmawiałem z osobami które mają wybudowane domy z BK i z Ceramiki. Jednak wole wybudować dom z czegoś cieplejszego co przewyższa aktualne normy.Chyba będzie ceramika + stryro 12-15cm

A nie lepiej BK 24 cm odmiany 600 i styro 15 cm (frezowany)

U=0,21 Wm2/K

Polecam kalkulator oporow termicznych i przewodnosci cieplnych scian/stropow/dachow, nawet wykresy preznosci pary wodnej dostaniesz:

http://tcursa.test.k2.pl/tc/calculation/TCStep1.aspx

Tam mozesz sobie powprowadzac rozne materialy i grubosci i posprawdzac numerki i wspolczynniki. Pamietaj, ze na energozernosc domu sklada sie wiele czynnikow jak izolacja scian, podlogi, dachu, okna, drzwi, bramy itd.

Witam,zastanawiam sie jaka może być różnica w kosztach ogrzewania domu 150m2 gdy współczynnik samych tylko scian różni sie o 0,05 (okna,drzwi,izolacja stropu w dwóch przypadkach taka sama)

Czy ktoś robił taką symulacje?Czy da sie to policzyć,jestem w tym temacie zielony

witam

Zobacz tutaj http://www.budujemydom.pl/component/option,com_kalkulatory/Itemid,190/

pozdrawiam daro31ie