zenewos 29.12.2009 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Witam!Jestem w fazie wyboru systemu ogrzewania. Po rozpoznaniu rynku i moich możliwości skłaniam się do rozwiązania jak w temacie czyli "kocioł na ekogroszek + kominek z płaszczem wodnym".Proszę forumowiczów o radę. Czy to będzie "hulać"?Jakie mogą być z tym rozwiązaniem problemy?Czy ktoś ma takie rozwiązanie i jak się sprawdza? Liczę na wsparcie cokolwiek miałoby to oznaczać!! Najlepszego wszystkim forumowiczom na 2010 rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 29.12.2009 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 połącz to z buforem 1000l (albo więcej) i podłogówką (na zasilaniu podłogówki zawór trójdrożny sterowany pogodówką) to będziesz zadowolony. Będziesz mógł na jesień/wiosnę przepalić w kominku/naładować bufor raz na 2-3 dni a w lecie naładujesz bufor i masz ciepłą wodę przez parę dni... A w zimie kociołek na ekogroszek będzie sobie hulał cały czas (kociołek ze strownikiem PID) a w wielkie mrozy będziesz go mógł wspomóc kominkiem. Nie wiem ile m2 masz zamiar ogrzewać ale kociołek dla typowego domku to 15-18kW max. A w układzie z buforem może być nawet słabszy. Sam mam kocioł 20kW na 200m2 i jest za duży - niestety bufora i kominka z PW nie posiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 31.12.2009 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Ja dokładnie jestem na taki etapie piec na eko-groszek i miał być kominek z płaszczem wodnym ale instalator 3x sie nas pytał czy napewno chcemy ten płaszcz wodny.Piec mamy porządny , automat więc to on spełnia całe zadanie a kominek z płaszczem wodnym, stwierdził że jest to niepotrzebny dodatkowy koszt ,że wystaczy nam zwykły kominek , bo ten z płaszczem to tak jakby drugi piec.Takie rozwiązanie z płaszczem sprawdza się i jest opłacalne w przypadku ogrzewania gazem lub olejem opałowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 01.01.2010 03:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 Ja dokładnie jestem na taki etapie piec na eko-groszek i miał być kominek z płaszczem wodnym ale instalator 3x sie nas pytał czy napewno chcemy ten płaszcz wodny. Piec mamy porządny , automat więc to on spełnia całe zadanie a kominek z płaszczem wodnym, stwierdził że jest to niepotrzebny dodatkowy koszt ,że wystaczy nam zwykły kominek , bo ten z płaszczem to tak jakby drugi piec. Takie rozwiązanie z płaszczem sprawdza się i jest opłacalne w przypadku ogrzewania gazem lub olejem opałowym. Ale przy okazji zagrzeje ciepłą wodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 01.01.2010 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 Ja mam kocioł na pellety, kominek z PW i bufor 750/250 (250l CWU wewnętrzny). co do kominka to zdania są jak zwykle podzielone. Ja jestem zadowolony.Na pewno warto zainstalować bufor. Pozwoli trzymać ciepłą CWU przez co najmniej dobę i nie trzeba będzie odpalać pieca. Jak ktoś lubi palić w kominku to oczywiście da się naładować bufor kominkiem, ale trzeba kilka godzin palić dość intensywnie w kominku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 01.01.2010 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 uwazam, ze optymalny uklad to piec na ekogr z buforem, a kominek bez PW. kominek z PW to dublowanie pieca na paliwo stałe. bez sensu. kominek bez PW, to doskonałe rozwiązanie w okresie przejsciowym wiosenno jesiennym, gdzie trzeba tylko nieco przepalić by było ciepło. wtedy energii z układu piec + kominek było by za dużo, pewnie z samego pieca lub kominka też. poza tym kominek bez PW to rozwiązanie na okres bez prądu, nie wiadomo co przyszłosc przyniesie, gdyby się zdarzyło, ze przez kilka dni nie bedzie prądu, to ukłąd piec + kominekPW nie będą działać. w okresie letnim CWU z pieca jest nieopłacalna, lepiej grzać elektrycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 02.01.2010 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Jam mam taki układ jaki planujesz i jest to bardzo dobre rozwiązanie. Kominek z płaszczem wodnym jest co prawda droższy ale :1. Grzejesz kominkiem w okresie jesiennym i wiosennym - bez włączania pieca , dodatkowo podgrzewasz wodę do kąpieli.2. Wspomagasz pracę pieca gdy są duże mrozy .3. Na czas czyszczenia pieca ( nie czarujmy się robi się to raz na 1 tydzień i jeśli ma to być zrobione dobrze piec trzeba wygasić ) ogrzewasz dom kominkiem.4. W razie awarii jednego masz zawsze alternatywę.5. Paląc kominkiem - zmniejszasz zużycie Węgla ( piec stoi tylko w nadzorze ) pod warunkiem zainstalowania sterownika pokojowego.6. Spalasz zbędne drzewo które zostało z budowy .7. Efekt estetyczny - wigilia przy kominku - niezapomniane.Co do spraw praktycznych - na pewno bezwzględnie zawór 4- drogowy przy piecu, ja dodatkowo mam 3- drogowy dla kominka ( ale będę to przerabiał bo hydraulik coś sknocił ) . Sterownik pokojowy do sterowania pieca - bardzo praktyczna rzecz i sprawdza się np przy grzaniu kominkiem ( gdy temp. zadana - piec tylko w nadzorze) . Gdzie się da ogrzewanie podłogowe - bardzo fajna sprawa . Grzałka w zasobniku na ciepłą wodę - kapitalnie sprawdza się w lato ( odpada konieczność palenia w piecu - przy porównywalnych kosztach ) z zegarem który nią steruje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 02.01.2010 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 4. W razie awarii jednego masz zawsze alternatywę. a w razie awarii prądu, nic ci nie działa. więc wolę kominek bez PW. NIe wiesz co przyszłość przyniesie. Kryzys, wojna, itp, prądu moze nie byc całymi dniami. z czyszczeniem nie przesadzaj. piec wyłączasz na kilka godzin, dom ci sie nie wychłodzi przez ten czas, do tego jak masz bufor, to mozna z niego czerpać. mi energia z bufora , starcza na kilkanascie godzin. grzanie CWU latem kominkiem, to nieporozumienie. Upał 30stC a ty palisz w kominku???? grzanie CWU piecem na ekogr. latem to takze nieporozumienie. ekonomicznie słabo uzasadnione - piec 90% energii wywala w komin, do tego grzeje dom w upalny dzien . nie mówiąc o szybszym zuzyciu pieca latem (cały czas na podtrzymaniu, daleki od mocy nominalnej) tak więc, dublowanie systemu, dwa piece na paliwo stałe podłączone do instalacji wodnej, to przesada, ekonomicznie nieuzasadnione, niepotrzebna komplikacja systemu, mało wygodne. nie widzę zalety takiego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 02.01.2010 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 no też mi tak to wytłumaczył mój instalator co qwert , posłuchalśsmy go Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 02.01.2010 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 @qwert Nie chcę z Tobą wdawać się w kłótnie. Pamiętaj że ile "głów" tyle różnych opinii i pomysłów .Widzę ,że z góry próbujesz narzucić swoją ideologię i koniec - Twoja sprawa nie będę z Tobą polemizował ale : a w razie awarii prądu, nic ci nie działa. więc wolę kominek bez PW. NIe wiesz co przyszłość przyniesie. Kryzys, wojna, itp, prądu moze nie byc całymi dniami. Nic się nie dzieje - nie ma powietrza ( ja mam kominek z dolotem dolnym i sterowanie przepustnicą ) nie ma ognia - nie ma ognia nie ma ciepła, poza tym układ mam tak zrobiony że zawsze jeszcze działa grawitacja - uwierz mi zabrakło już dwa razy prąd i nic się nie stało . Przy dłuższym braku prądu nikt nie pali ( no przepraszam ja mam piec z rusztem awaryjnym ) - poza tym dziwię się, że nie słyszałeś o UPS i różnego rodzaju przetwornicach prądu ... grzanie CWU latem kominkiem, to nieporozumienie. Upał 30stC a ty palisz w kominku???? grzanie CWU piecem na ekogr. latem to takze nieporozumienie. ekonomicznie słabo uzasadnione - piec 90% energii wywala w komin, do tego grzeje dom w upalny dzien . nie mówiąc o szybszym zuzyciu pieca latem (cały czas na podtrzymaniu, daleki od mocy nominalnej) I tu mnie nie zrozumiałeś właśnie z tego powodu pisałem o dodatkowej grzałce w zasobniku ... tak więc, dublowanie systemu, dwa piece na paliwo stałe podłączone do instalacji wodnej, to przesada, ekonomicznie nieuzasadnione, niepotrzebna komplikacja systemu, mało wygodne. nie widzę zalety takiego rozwiązania. Każdy robi jak chce - dla mnie ma to sens . Oczywiście Ty masz kominek z DGP ale pewnie nie pochwalisz się jak wyglądają ściany po jednym sezonie grzewczym ( okopcone wyloty ) . Poza tym jakoś nie szkoda drzewa - jak już palę w kominku ( a palę tylko dla przyjemności ) - to niech mi się za darmo nagrzeje ta woda do kąpieli i ciepło w domu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 02.01.2010 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 zaskoszę cię. palę od października w kominku, 2x /tydz, sob/niedz kilka godz. dla przyjemnosci i nie mam czarnych scian, bo nie mam DGP nie popełniłem błędu z poprzedniego domu i nie zrobiłem rozporowadzenia, wlasnie z powodu czarnych scian. za to skonstruowałem tak obudowę, że jest bardzo duzy przedmuch wokół wkładu a kratki wywiewne daleko od sufitu. ty się pochwal czarną szybą u siebie, co przy PW jest standardem A co do prądu, to nie piszę o stanch , gdzie UPS wystarczy, tylko o sytuacji, że prądu nie ma tydzień. Piszę o sutuacji kryzyowej, wojnie itp. Od 65 lat mamy pokój, to z perspektywy historycznej, nad wyraz długo jak na tę część Europy. Ważną i rozsadną rzeczą jest dywersyfikacjia źródeł energii. Posiadanie drogiego i taniego zródła (prąd i ekogroszek), prostego/bezawaryjnego w obsłudze i skomplikowanego za to w miarę bezobsługowego (kominek i piec na ekogr. lub grzałka elektr.) Poza tym jakoś nie szkoda drzewa - jak już palę w kominku ( a palę tylko dla przyjemności ) - to niech mi się za darmo nagrzeje ta woda do kąpieli i ciepło w domu ... po pierwsze nie za darmo, bo drewno do kominka tez kosztuje, po drugie jak grzejsze w kominku bez PW, to dom się tez grzeje. a ze nie grzeje się CWU, to naprawdę żadna strata. wręcz zysk, bo drewno kominkowe jest droższe od ekogroszku. nie masz żadnej korzysci z grzania CWU paląc jednoczesnie w kominku z PW i piecu na ekogr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 02.01.2010 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 ty się pochwal czarną szybą u siebie, co przy PW jest standardem . A zgadza się ale płyn z BricoMarche za 6 zł daje radę , a szyba jest okopcona ( nie czarna ) gdy kominek już wygasza się .. A co do prądu, to nie piszę o stanch , gdzie UPS wystarczy, tylko o sytuacji, że prądu nie ma tydzień. Piszę o sutuacji kryzyowej, wojnie itp. Od 65 lat mamy pokój, to z perspektywy historycznej, nad wyraz długo jak na tę część Europy. A żeś teraz "walnął" w takim stanie chciałbym Ci przypomnieć , że nawet Ci co palą gazem leżą i "kwiczą" a podejrzewam że TWÓJ kominek pewnie też nie da rady bo ma pewnie jakąś dmuchawę, zastawkę elektroniczną lub inne g.... na prąd - a oczywiście Ty nie masz gdzie się wykąpać bo i wody nie ma ( pompy nie działają ) a tym bardziej ciepłej -- argument jak dla mnie chybiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekp1234 02.01.2010 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 zaskoszę cię. palę od października w kominku, 2x /tydz, sob/niedz kilka godz. dla przyjemnosci i nie mam czarnych scian, bo nie mam DGP nie popełniłem błędu z poprzedniego domu i nie zrobiłem rozporowadzenia, wlasnie z powodu czarnych scian. za to skonstruowałem tak obudowę, że jest bardzo duzy przedmuch wokół wkładu a kratki wywiewne daleko od sufitu. ty się pochwal czarną szybą u siebie, co przy PW jest standardem jak w każdym kominku to raczej zależy od tego jak się pali i czym nie masz DGP ??? znaczy się że masz tylko ciepło w jednym pokoju ( a np. na w pokojach na poddaszu już nie) jak byś miał kominek z PW to ciepło byś miał tam gdzie go potrzebujesz a nie tylko w pokoju z kominkiem A co do prądu, to nie piszę o stanch , gdzie UPS wystarczy, tylko o sytuacji, że prądu nie ma tydzień. Piszę o sutuacji kryzyowej, wojnie itp. Od 65 lat mamy pokój, to z perspektywy historycznej, nad wyraz długo jak na tę część Europy. no tak ale wtedy przyda się jeszcze duża piwnica - znaczy się bunkier co do braków prądu tygodniowych z tym też można sobie radzić przy wykorzystaniu UPS-a i ładowania choćby go z samochodu ale ...zawsze jest jeszcze grawitacja Ważną i rozsadną rzeczą jest dywersyfikacjia źródeł energii. Posiadanie drogiego i taniego zródła (prąd i ekogroszek), prostego/bezawaryjnego w obsłudze i skomplikowanego za to w miarę bezobsługowego (kominek i piec na ekogr. lub grzałka elektr.) grzałka nie będzie działać podczas braku tygodniowego prądu - sam o braku piszesz Poza tym jakoś nie szkoda drzewa - jak już palę w kominku ( a palę tylko dla przyjemności ) - to niech mi się za darmo nagrzeje ta woda do kąpieli i ciepło w domu ... po pierwsze nie za darmo, bo drewno do kominka tez kosztuje, po drugie jak grzejsze w kominku bez PW, to dom się tez grzeje. a ze nie grzeje się CWU, to naprawdę żadna strata. jaka żadna strata ??? żeby zagrzać wodę wtedy musisz palić piec albo grzałka - czyli jest strata albo energii albo groszku wręcz zysk, bo drewno kominkowe jest droższe od ekogroszku. a to dziwne jak kupuje drzewo i ekogroszek i drzewo jest tańsze nie masz żadnej korzysci z grzania CWU paląc jednoczesnie w kominku z PW i piecu na ekogr ale oczywiśćie że jest - prosta sprawa paląc w kominku z PW zużywam znacznie mniej eko groszku . dodatkowo kolejną korzyścią jest własnie okres przejściowy wiosna jesień o którym piszesz dzięki przepalaniu nie dość że mam ciepło w domu to mam ciepłą wodę - żeby nie było za "gorąco" w domu przykręcam głowice i grzeje tyko wodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 02.01.2010 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 zgoda, tyle, ze oszczędności wynikające z grzania cwu w okresie jesienno wiosennym za pomocą kominka z pw, są żadne. drewno kominkowe jest droższe od węgla. poza tym, w tym czasie masz 3 dni upalne, potem 3 zimne. czyli musisz się przełączać z kominka na grzałkę w boilerze, bo przeciez nie grzejesz non stop kominkiem. chyba ,ze lubisz ukrop w domu. koszty grzania cwu prądem , to moze 100zł/mc. ile zaoszczędzisz dogrzewając kominkiem? 30zł? szkoda zachodu. dodatkowo, by nagrzać kominkiem cwu, musisz go porządnie rozpalić, w tym okresie, takie palenie, powoduje przegrzanie pomieszczenia w ktorym stoi kominek, jaki to komfort?weź jeszcze pod uwagę, koszty instalacji pod kominek PW i koszt samego kominka z pw. te koszty nigdy si,e nie zwrócą. jak dla mnie , to układ kominekPW + KOCIOŁ na ekogr. to jak by nie było dwa kotły na paliwo stałe w jednym domu. To w sumie tak jak by mieć dwa kotły na ekogroszek. po co? można oglądać ogien w kominku bez PW, z tą korzyścią, że szyba się nie brudzi, że można rozpalić małą ilością paliwa, nawet przy braku prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekp1234 02.01.2010 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 zgoda, tyle, ze oszczędności wynikające z grzania cwu w okresie jesienno wiosennym za pomocą kominka z pw, są żadne. jakie żadne ??? grzeje nie tylko wodę ale też dom - jak potrzebuje odkręcam kaloryfery drewno kominkowe jest droższe od węgla. to ile płacisz za to drzewo - może po prostu przepłacasz ?? poza tym, w tym czasie masz 3 dni upalne, potem 3 zimne. czyli musisz się przełączać z kominka na grzałkę w boilerze, bo przeciez nie grzejesz non stop kominkiem. chyba ,ze lubisz ukrop w domu. czyli co jak jest 3 dni zimne to odpalasz piec ?? piec potrzebuje osiągnąć temp. czyli zużywa eko, później nie wiele oddaje na grzejniki bo nie ma takiego zapotrzebowania na ciepło i nadal żużywa opał choćby na podtrzymanie - mija 3 dni zimne i wyłączasz ? to znowu od początku ukropu nie masz masz od tego choćby nawet głowice które przykręcasz i kaloryfery nie grzeją ponadto w odróżnieniu od kominka bez PW ten PW nie grzeje tak bardzo przez szybę - najwięcej pobiera woda w układzie ponadto komfort w każdym pomieszczeniu mam taką temp. jak chce a nie w pokoju z kominkiem cieplej a tam gdzie nie ma już nie koniecznie koszty grzania cwu prądem , to moze 100zł/mc. ile zaoszczędzisz dogrzewając kominkiem? 30zł? szkoda zachodu. nie wiem skąd te wyliczenia ale pozostaje jeszcze kwestia wojny o której piszesz i co z prądem ??? dodatkowo, by nagrzać kominkiem cwu, musisz go porządnie rozpalić, w tym okresie, takie palenie, powoduje przegrzanie pomieszczenia w ktorym stoi kominek, jaki to komfort? błąd !! nie rozpalam go porządnie a i komfort jest bardzo dobry - w sumie w pomieszczeniu mam około 22 C i wodę na poziomie 70 C weź jeszcze pod uwagę, koszty instalacji pod kominek PW i koszt samego kominka z pw. chyba tylko w tym miejscu masz rację - tak koszt jest większy ale czy aż tak znacząco większy przy całej inwestycji jaką jest dom ??? te koszty nigdy si,e nie zwrócą. zależy jak liczysz jak dla mnie , to układ kominekPW + KOCIOŁ na ekogr. to jak by nie było dwa kotły na paliwo stałe w jednym domu. To w sumie tak jak by mieć dwa kotły na ekogroszek. po co? można oglądać ogien w kominku bez PW, z tą korzyścią, że szyba się nie brudzi, że można rozpalić małą ilością paliwa, nawet przy braku prądu tak jak wcześniej już pisałem czy szyba się brudzi czy nie to nie zależy od kominka czy jest z PW czy bez PW tylko od tego czym i jak palisz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolla 03.01.2010 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 WitamChciałam podzielić się swoimi doswiadczeniami po 2 sezonach grzewczych. Posiadam piec na ekogroszek 15kW do tego podłączony kominek z PW. Podzielam opinię osób zadowolonych z tego rozwiązana.Piec używamy od połowy października do kwietnia. W pozostałym okresie używamy kominka 16kW, który ogrzewa wodę i podłogówke 100m oraz 3 kloryfery. Zasobnik na wodę to 120 l, w lecie przy dobrym ociepleniu 15 cm styropian w domu jest 21 stopni , co jest dla mnie zamałą temperaturą więc przepalenie jest bardzo miłe. Przy bardzo duzych upałach (raczej nieczestych) przechodzimy na bojler. Co do okopcenia szyby jest to sporadyczne po tygodniowym paleniu codzienie. Kominek mam z firmy Lazar, który jest doskonały mieści się polano 50 cm, cena była 3 lata temu niewielka 3900 zł z montażem. Nie zamieniłabym tego łączonego rozwiazania na inne.Dom ma 120 m powierzchni grzewczej zużywamy przy temperaturze 25 st. (2 pokoje po 15m mają temperaturę 19st.) około 3 ton węgla i 4 kubików drewna.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertk1982 03.01.2010 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Witam Może ktoś mi pomoże. Ja mam w domu ok 180m2 kominek z płaszczem wodnym lechma 24kw połączony z buforem 700l przez wężownice (wężownica jest ostatnim elementem układu otwartego). Następnie rozpoczyna się układ zamknięty tu "źródłem zasilania jest bufor" z którego górnej części woda wyprowadzana jest do zaworu 4-drożnego (wejście z bufora, wyjście na ogrzewania, powrót z ogrzewania, powrót do bufora) zawór sterowany jest siłownikiem i podłączony do sterownika Euroster uni2, który pozwala ma sterowanie pogodowe czyli dobiera temperature zasilania z bufora do temperatury zewnętrznej. Jeśli chodzi o ogrzewanie to jest to 10 grzejników i w 5 pomieszczeniach podlogówka jednak ta niestety jest podłączona na powrocie z grzejników więc działa tylko z nimi. Wszytko ogrzewa dom bez problemu (nie mam innego źródła ciepła) niestety problemem są koszty. Nie mam możliwości zejść poniżej 6 kubików miesięcznie, nie wiem być może nie powinienem grzać non stop tyle że mam maleńkie dziecko i boję się zbyt wychlodźić domu podczas nocy. Może ktoś ma jakiś pomysł bo na razie wychodzi na to że sezon grzewczy będzie mnie kosztował 8-9 tyś (co nawet móglbym zaakceptować gdyby cały czas nie łaził z drewnem) Sterownik zaprogramowałem tak (trochę go oszukując) aby temperatura kominka wynosiła stale 80 st. dodatkowo sterownik steruję pracą przepustnicy na rurze 100mm pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 03.01.2010 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 grzanie CWU piecem na ekogr. latem to takze nieporozumienie. ekonomicznie słabo uzasadnione - piec 90% energii wywala w komin, do tego grzeje dom w upalny dzien . nie mówiąc o szybszym zuzyciu pieca latem (cały czas na podtrzymaniu, daleki od mocy nominalnej) Wybacz ale piszesz kosmiczne bzdury. Grzałem przez całe lato CWU kotłem na ekogroszek. Ano sterownik kotła ma taki tryb pracy że grzeje tylko zasobnik CWU więc dom sie od tego nie podgrzewa. w lecie na grzanie CWU szło 100-120kg węgla na mc. Gdzie ty widzisz straty 90%? Widziałeś kiedykolwiek pracujący kocioł na ekogroszek? bo mam wrażenie że tylko na zdjęciu w internecie. A to szybsze zużycie kotła latem to niby od czego? Akurat bardziej sie zużywa jak stoi i się w nim nie pali - szczególnie jak siego dokładnie pozamyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 04.01.2010 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 odpowiem Tobie, Szanowny Forumowiczu PIERWKU, bez inwektyw i postaram się nie nie obrazić ciebie słowem anie czynem, pozostając przy swoim zdaniu. 1. grzeje się budynek, mam wylączone ogrzewnanie w piwnicy i piec sam z siebie ogrzewa mi ją do +17st.latem było by to dużo więcej, a wolałbym mieć miły chłód w piwnicy a nie +24stC.do tego ciepły komin, będzie ogrzewał wyższe piętra. 2. 120kgekogr x 0.70zł = 84zł/mc. grzejąc prądem cwu nie będzie dużo drożej. a odpadnie ci etat palacza. 3. zuzycie pieca. osiągasz latem moc nominalną? piec jest non stop na podtrzymaniu. imo, dla kilkunastu, zł , może nawet kilkudziesięciu, oszczędnosci szkoda robić sobie syf w domu przez całe lato, do tego grzać budynek w upały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 01.02.2010 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 A co do prądu, to nie piszę o stanch , gdzie UPS wystarczy, tylko o sytuacji, że prądu nie ma tydzień. Piszę o sutuacji kryzyowej, wojnie itp. Od 65 lat mamy pokój, to z perspektywy historycznej, nad wyraz długo jak na tę część Europy. A żeś teraz "walnął" w takim stanie chciałbym Ci przypomnieć , że nawet Ci co palą gazem leżą i "kwiczą" a podejrzewam że TWÓJ kominek pewnie też nie da rady bo ma pewnie jakąś dmuchawę, zastawkę elektroniczną lub inne g.... na prąd - a oczywiście Ty nie masz gdzie się wykąpać bo i wody nie ma ( pompy nie działają ) a tym bardziej ciepłej -- argument jak dla mnie chybiony. Ciekaw jestem czy amatorzy dublowanych rozwiązan (piec na eko + kominek PW) dalej twierdzą, że brak prądu zimą to rzadkość? Tej zimy, kilkadziesiąt tysiecy domostw jest bez prądu i nie godzinę czy dwie, ale całe dni i tygodnie!!! Czy nie lepiej posiadać zwykły kominek w tej sytuacji? Ona może się nigdy u was nie zdarzyć, ale jak się zdarzy, to spory problem, rurki zamarzają, w domu zimno, mogą być spore straty materialne. ps. mój kominek jest kompletnie niezależny od prądu. ma moc 20kW, jest w stanie ogrzać cały dom i da nie tylko ciepło, ale uchroni mnie przed zamarznięciem instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts