krzysztofh 22.04.2002 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2002 Zastanawiam się nad rozwiązaniem jak w temacie. Otóż, chciałbym odprowadzić ciepło z kominka z zamkniętą komorą paleniskową do górnych pomieszczeń domu parterowego z użytkowym poddaszem. Mja koncepcja jest taka: od kominka do góry przez strop, potem pionowo nad sufit gipsowo-kartonowy ocieplony wełną i nad nim rurami wprowadzić ciepło do kratek umieszczonych w sufitach.Nie wiem czy tak można i czy takie rozwiązanie będzie skuteczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anula 22.04.2002 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2002 podobno lepiej jesli cieple powietrze nie bedzie wychodzic w pokoju pod sufitem tylko przy podlodze - wiem to od uzytkownikow. sama zamierzam zrobic tak samo jak ty z uwzglednieniem powyższej uwagi. Nie wiem tylko jak to bedzie wygladac. Rure zamierzam zamaskować plytami GK.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 22.04.2002 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2002 AnulaTo chyba dobry pomysł. Nie trzeba rury ciągnąć w górę. Ciepło z dołu naturalnie stworzy obieg w pomieszczeniu. I jak sądzę wokół kratki nie będzie się brudziła ściana jeżeli będzie w podłodze.Tylko czy takie rozwiązanie ma jakieś wady lub uwarunkowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MariuszT 22.04.2002 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2002 Popieram Anule-mam juz takie rozprowadzenia zrobione-ciepło wchodzi przez kratki wentylacyjne w podłodze na poddasze ale pod oknami-sprawdza sie w 100%-najdłuższą nitkę mam 5 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RafaelS 22.04.2002 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2002 MariuszT, czy sciana wokol kratek nawiewnych zmienila kolor na ciemniejszy? Czy stosujesz jakies filtry i czy zauwazyles ewentualne unoszenie sie kurzu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MariuszT 22.04.2002 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2002 Raf.. Powietrze do grzania pobieram poprzez filtr z komory podziemnej, którą wybudowałem na zewnątrz budynku-kurzu nie ma a co do ciemniejszych ścian przy kratkach to powiem Ci jak pomaluje ściany-na razie surówka.Jakby ciemniały to mam pomysła żeby kratki zastąpić taką kształtką kolankową,żeby powietrze ogrzane nie szło na ścianę a na pokój.Myśle że nie będzie zbytnio przeszkadzała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.04.2002 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2002 Jak to? Powietrze do ogrzania pobierasz z zewnatrz budynku? To powietrze powinno sluzyc do spalania. pzdrBob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 23.04.2002 05:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2002 Szybko podchwyciłem pomysł Anuli. Jest godny uwagi, ale zapomniałem, że mam w projekcie strop wylewany 12cm, więc w stropie nie poprowadzę rury. Bezpośrednio nad kominkiem można by tak zrobić, ale co z resztą pomieszczeń? Nie bardzo widzę możliwość takiego rozprowadzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foxal 04.07.2002 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2002 Do Mariusza. Mam już rozprowadzenie na poddasze poprzez strop. Podłogi będą drewniane. Nie mogę znaleźć odpowiednich kratek nawiewnych do montowania w podłodze. Komory rozprężne tzn. sztucery dorobię w zakładzie ślusarskim, ale w łódzkich hurtowniach mają kratki ścienne. Napisz jakie zastosowałeś i skąd je masz.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 05.07.2002 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2002 Krzysztofh - możesz wykorzystać kanały płaskie, prostokątne wys 5 cm i schować je w styropianie pod wylewką (bo chyba takowa będzie na stropie ?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 05.07.2002 06:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2002 Istotnie jest to pomysł! Dzięki.Tylko czy mi parkiet nie będzie się rozsychał od ciepła spowodowanego przepływem ciepłego powietrza?Rury od centralnego będą w otulinie cieplnej i przyktyre 2 cm styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts