Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

woda z drenażu POŚ - sadzawka

Recommended Posts

Ja mam oczyszczalnie ogrodowa. Drenaz jest krotki, ale po drodze, czyli miedzy osadnikiem a drenazem, jest spore poletko zwirowe (8x3m, ok 60 cm glebokosci, choc bedzie docelowo glebsze, bo poziom dzialki sie podniosl), obsadzone roslinnoscia. Glowne oczyszczanie zachodzi w poletku. To co nie odparuje i czego nie zuzyja rosliny, idzie do drenazu, moze tez byc zrzucane do oczka lub rowu melioracyjnego. Moze takie poletko byloby bezpieczniejszym rozwiazaniem - nie smierdzi, bo poziom sciekow jest ok. 10 cm pod gornym poziomem zwiru (natomiast jak sie rozkopie - przy sadzeniu roslin np., to smierdzi okropnie, dlatego nie jestem przekonana, czy u ciebie w oczku nie byloby tego problemu).

martadelo,

póki Tobie drenaż przyjmuje wodę, nie zawracaj sobie głowy poprawą parametrów oczyszczania ścieków. nic ciekawego nie wymyślisz. chcesz lepszego oczyszczania, zamontuj oczyszczalnię biologiczną - niestety z prądem.

jednak jak drenaż w końcu przestanie przyjmować wodę (perspektywa kilku-kilkunastu lat), to przy wymianie gruntu możesz pomyśleć, aby zastosować drenaż zbierający, jeśli wciąż chcesz mieć sadzawkę.

odnośnie młynka- nie powinno to trafiać do poś. nawet od dwóch osób. rozważ kompostownik.

dominikams ma rację - w sadzawce śmierdziało by jak cholera.