Buldożer 29.12.2009 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Dzień dobry. Mam do rozbiórki parterową szopę będącą częścią gospodarstwa rolnego. Wymiary ok 3,5 x 6m wysokość 3 m fundamentów jako takich brak (ustawiony na kamieniach). Budynek stoi na środku siedliska jednak siedlisko to składa się z kilku działek i stoi on na granicy 2 moich działek. Czy powinienem w takim przypadku występować o jakąś zgodę/pozwolenie czy zgłaszać te roboty? Z tego co wyczytałem w Prawie Budowlanym to nie, bo jeśli coś buduje się na zgłoszenie to w ogóle chyba rozbiórki nawet się nie zgłasza - tak wynika z artykułu 31 pkt 2 jednak dzwoniłem do urzędu podpytać i tam mi powiedzieli, że jak stoi na granicy to bez względu na wielkość i rodzaj budynku konieczny będzie projekt rozbiórki i uzyskanie pozwolenia na rozbiórkę ja się z tym kompletnie nie zgadzam a wy co myślicie? Koszt projektu przewyższy tu koszt rozbiórki poza tym nie chce mi się czekać na pozwolenie z tą rozbiórką, czekają mnie jakieś przykre konsekwencje jak tego nigdzie nie zgłoszę i sam rozbiorę? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 29.12.2009 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Art. 31. [Rozbiórki] 1. Pozwolenia nie wymaga rozbiórka: 1) budynków i budowli - niewpisanych do rejestru zabytków oraz nieobjętych ochroną konserwatorską - o wysokości poniżej 8 m, jeżeli ich odległość od granicy działki jest nie mniejsza niż połowa wysokości; 2) obiektów i urządzeń budowlanych, na budowę których nie jest wymagane pozwolenie na budowę, jeżeli nie podlegają ochronie jako zabytki. 2. Rozbiórka obiektów budowlanych, o których mowa w ust. 1 pkt 1, wymaga uprzedniego zgłoszenia właściwemu organowi, w którym należy określić rodzaj, zakres i sposób wykonywania tych robót. Przepis art. 30 ust. 5 stosuje się odpowiednio; 3. Właściwy organ może nałożyć obowiązek uzyskania pozwolenia na rozbiórkę obiektów, o których mowa w ust. 1 pkt 1, jeżeli rozbiórka tych obiektów: 1) może wpłynąć na pogorszenie stosunków wodnych, warunków sanitarnych oraz stanu środowiska lub 2) wymaga zachowania warunków, od których spełnienia może być uzależnione prowadzenie robót związanych z rozbiórką. 4. Właściwy organ może żądać, ze względu na bezpieczeństwo ludzi lub mienia, przedstawienia danych o obiekcie budowlanym lub dotyczących prowadzenia robót rozbiórkowych. Wyciąg z Prawa Budowlanego; http://www.architektura.info/index.php/prawo_budowlane Przykladowy wniosek zgłoszenia robót budowlanych -rozbiórka budynku; http://www.kamienna-gora.pl/images/dokumenty/Wydz_Arch_Bud/rozbiorka.pdf Proszę złożyć taki wniosek w odpowiednim starostwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buldożer 29.12.2009 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Dzięki wielkie za odpowiedź i poświęcony czas. Nie rozumiem jednak dlaczego podkreśliłeś (sorry za bezpośrednią formę) punkt 1szy z artykułu 31? Z mojego opisu przecież wynika, że odległość tej szopy od granicy jest mniejsza niż połowa jego wysokości. Jeśli natomiast łapie się on pod drugi punkt czyli jest to obiekt budowlany na budowę którego nie jest wymagane pozwolenie, to czy w takim przypadku w ogóle się zgłasza rozbiórkę czegoś takiego? Przecież w ustępie 2 jest napisane, że: "2. Rozbiórka obiektów budowlanych, o których mowa w ust. 1 pkt 1, wymaga uprzedniego zgłoszenia właściwemu organowi, w którym należy określić rodzaj, zakres i sposób wykonywania tych robót." W "UST 1 PKT 1" a więc zgłoszenia wymaga rozbiórka budynków i budowli wymienionych w tym punkcie czyli wg mnie nie dotyczy to mojej nieszczęsnej szopy. Ale może ja źle czytam to prawo proszę niech ktoś mnie oświeci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 29.12.2009 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Ja proponuję zlożyć wniosek.Jeżeli będzie odmowa to będzie uzasadnienie z przywołaniem prawa. Jażeli obiekt jest naniesiony na mapie to proponuję jednak zrobić legalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buldożer 29.12.2009 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Ja proponuję zlożyć wniosek. Jeżeli będzie odmowa to będzie uzasadnienie z przywołaniem prawa. Jażeli obiekt jest naniesiony na mapie to proponuję jednak zrobić legalnie. Tylko, że moim zdaniem legalnie będzie w ogóle tego nie zgłaszać Twoim zdaniem legalnie będzie to zgłosić, a zdaniem urzędnika legalne będzie złożenie wniosku o pozwolenie na rozbiórkę.. To się nazywa mieć jasność Chyba pozostaje udać się do prawnika po poradę.. Na pewno twoja propozycja jest nie najgorsza ale niestety czasochłonna i nie wiadomo czy potrzebna. Może ktoś jeszcze się wypowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 30.12.2009 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Moim zdaniem. 1. Jeśli ten obiekt jest uwidoczniony na mapach, to ze względu na przyszłe, ewentualne perturbacje, związane z jego „likwidacją ewidencyjną” - należy zgłosić zamiar rozbiórki. Przy odmowie i ewentualnej decyzji urzędu, że obiekt „podpada” pod pozwolenie wnosić, że obiekt nie wypełnia definicji ani budynku, ani budowli, oraz fakt, ze granica działki jest tylko „ewidencyjna”, bo działka jest traktowana jako jedna całość. Trochę naciągane, ale możliwe do realizacji. 2. Jeśli obiekt nie jest „ewidencjonowany”, i jeśli jesteś przygotowany na ewentualne „spory” z urzędem, to rozbieraj bez zgłoszenia – a w razie komplikacji powołuj się na Art.31.1.2., oraz w dalszej kolejności jak wyżej. 3. Jeśli obiekt jest w ewidencji, a Ty jesteś ryzykantem, zastosuj się do pkt.2 – mając jednak na uwadze fakt, ze „jakoś” ten obiekt będzie trzeba wykreślić z ewidencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buldożer 30.12.2009 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Definicji budynku nie spełnia ale definicję obiektu czy też budowli owszem. Jednak na 100 % na jego budowę nie jest potrzebne pozwolenie tak więc zgodnie z Art 31.1.2. pozwolenie na jego rozbiórkę również nie jest wymagane. Dzwoniłem dzisiaj do znajomego w innym starostwie, który wydaje decyzje o pozwoleniu i on również twierdzi, że na 100% podpadnie to pod pozwolenie bo tak urzędy interpretują te przepisy, że jeśli połowa wysokości będzie większa niż odległość od granicy (nie ważne czy granica ta leci przez środek siedliska czy pomiędzy siedliskami) to podpadnie on pod pozwolenie na rozbiórkę choćby był to wychodek metr na metr. Dla mnie jest to bardzo dziwna interpretacja urzędnicza, w wielu miejscach prawo pozwala na dowolną interpretację jednak tutaj sprawa dla mnie jest jasno wyjaśniona w 2 pierwszych punktach artykułu 31. Tak więc spodziewam się, że jeśli to zgłoszę czeka mnie rozbiórka tego w drodze pozwolenia, ewentualnie ciężka przeprawa z nakłonieniem urzędu do zmiany wydanego postanowienia/decyzji. A może miał ktoś podobny przypadek i przeszło mu na zgłoszenie? Pytałem też co jest potrzebne do pozwolenia i wymienił mi m.in. projekt rozbiórki a w prawie budowlanym czytam - w zależności od potrzeb projekt rozbiórki. W zależności od jakich/czyich potrzeb? Nigdzie nie mogę tego znaleźć pomóżcie, bo znowu urzędnicy twierdzą, że w każdym wypadku przy pozwoleniu wymagany jest projekt.. Pozostałe załączniki do pozwolenia na rozbiórkę to pikuś ale ten projekt rozbiórki cholera wie co ma zawierać. Jest gdzieś w prawie napisane co projekt rozbiórki powinien zawierać czy panuje tu dowolność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 30.12.2009 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Właśnie rozbieram budynek wys. 22 m Projekt zrobił kolega , uprawnieniado kierowania robotami budowlanymi bez ograniczeń .Sam projekt to nic szczególnego, trochę opisu konstrukcji , technologia rozbiórki , gospodarka odpadami , wytyczne do BIOZ. W google można podpatrzeć; np.http://www.dzp.pg.gda.pl/usr/dl.php?file=004781205241698.pdfPowodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buldożer 30.12.2009 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Kolega chyba powinien mieć do projektowania uprawnienia raczej a nie do kierowania ale pewnie ma te i te tylko zapomniałeś wspomnieć Na ten projekt też natrafiłem zauważyłem, że nie ma tam rysunków inwentaryzacji a urzędnik powiedział, że powinna być rysowana inwentaryzacja (- rzuty, przekroje, elewacje itd.) do projektu jeśli idzie to na pozwolenie na rozbiórkę, a jeśli na zgłoszenie wystarczy inwentaryzacja fotograficzna. Jakby ktoś natrafił na akt prawny definiujący co powinien projekt rozbiórki zawierać bardzo proszę o podesłanie linka. Mi osobiście wydaje się, że projekt to powinien być dołączony jedynie przy naprawdę skomplikowanych budynkach, rozbiórkach, przy użyciu materiałów wybuchowych itp. a jeśli to szopa rozbierana za pomocą łoma i młotka to sorry ale po co komu i do czego projekt:) Co ten projekt będzie zawierał potrzebnego poza opisem zakresu i sposobu przeprowadzenia robót rozbiórkowych oraz opisem zapewnienia bezpieczeństwa ludzi i mienia które to mają być dołączone do wniosku o pozwolenie jako odrębne załączniki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts