Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za wykonanie fundamentów

batter

Recommended Posts

Hej,

Będziemy budować ROZETE2 http://www.extradom.pl/projekt-domu-ROZETA%202-ID-4271.html?typ=&powierzchnia=&garaz=&strona=9.

Otrzymałem wstępną wycenę na wykonanie fundamentów dla tego domu. Koszt robocizny to ok 18 000 zł. Koszt robocizna obejmuje:

- wykopy

- oddzielenie ziemi próchniczej

- zbrojenie

- betonowanie

- izolacje poziome i pionowe

- odwodnienie wokół budynku

- odprowadzenie wody do studzienki

- zasypanie wykopów i wylanie chudego betonu

Dom nie będzie podpiwniczony. Warstwa humusu sięga ok 100 cm. Poniżej tej warstwy jest żółty piach. Brak szkód górniczych itp. Rejon małopolska, powiat chrzanowski.

Mam pytanie do bardziej "zaawansowanych" czy 18 000 zł za robociznę to jest normalna cena? Ile mogą kosztować takie fundamenty, jakie są przedziały cenowe takich prac?

Z góry dziękuję za pomoc.

Ja za podobne prace z tym, że w marcu br. bez odwodnienie wokół budynku i odprowadzenia wody do studzienki ale za to dodatkowo z:

- murowaniem bloczków fundamentowych

- zbrojenie wieńca i wykonanie wieńca (beton towarowy)

płaciłem 7500.

Humus usuwany był przez sprzęt i nie wchodzi w ten koszt.

Ja za robociznę we wrześniu 2008r. przy bardzo podobnych fundamentach (monolitycznych - ława 30x60cm, ściana 115x25cm) zapłaciłam ok. 6,5 tys.

Izolację pionową i zagęszczenie robiliśmy sami.

Sami tez zamawialiśmy zdejmowanie humusu, geodetę do tyczenia i fachowców od kanalizy.

Z tego wykop pod ławy, zbrojenie, ściana fundamentowa, (mieli własne akry), wylanie chudziaka, kosztowały 4800 zł.

Pozostałe koszty to: tyczenie - 500zł, koparka do zdjęcia humusu i zasypania wewnątrz- 440zł, kanaliza -750 zł

Jeżeli dom niebedzie stawiany na terenie podmokłym i niezaistnieje koniecznosc stalego odprowadzania przesaczajacej sie wody to bardzo duzo :evil:

Jeszcze duzo zalezy od tego czy sami beda betonowac czy gruszka z pompom ma to zalewac , jezeli to druge to cena z kosmosu. Jak by to było w Kujawsko-Pomorskim to zrobił bym ci to za polwe ;] wyzej wymienionej kwoty.

Teren nie jest podmokły i nie wymaga odprowadzania przesaczajacej sie wody. Beton miał być lany z gruchy.

Tak też sądziłem :) - cena z kosmosu.

Znalazłem gości, którzy ekipą 5 osobową z majstrem na czele, zrobią mi stan surowy bez dachu za 25 tyś zł. Kwota obejmuje fundamenty, sciany, strop, szczyty.

Za ten sam zakres prac ekipa, która wyceniała mi tak kosmiczne fundamenty zażyczyła sobie 52 tyś zł. Bez komentarz.

Dzięki za odpowiedz.

• 2 weeks później...

witam, jestem na etapie szukania ekipy do postawienia SSO. Dostałam na razie jedną wycenę i nie wiem, czy cena jest na dzisiejsze czasy w normie czy wręcz przeciwnie. Niektóre elementy wyceny udało mi się już sprawdzić na forum i stawka za parter, strop, poddasze wydaje się ok. Chodzi mi więc tylko o fundamenty. Zakres robót (ze wskazaniem, co jest po naszej stronie) jest taki:

a) ławy sznurowe

b) zdjęcie humusu w gestii inwestora

c) wykop ręczny fundamentu

d) szalunek

e) chudy beton + B20 z betoniarni (my załatwiamy)

f) zbrojenie ław fundamentu

g) mury z bloczka

h) izolacje poziome i pionowe (w tym ocieplenie)

i) zasypanie fundamentów w gestii inwestora

j) wyrównanie powierzchni zasypanej +zagęszczenie

k) wylanie płyty betonowej

koszt robocizny 13 000

Dom na planie prostokąta 10,5 na 15,68

Fundamenty ok.84m

Wykop do -1,25. Dom będzie na poziomie zero, więc wysokość ściany fundamentowej to 85 cm

dziękuję z góry za pomoc

• 2 weeks później...

Rozglądamy się za wykonawcą stanu zero naszej Rumiankowej Chaty:

http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-359,399,61,opis.html

Otrzymaliśmy wyceny od 10500 do 14000 co o tym myślicie? Cena oczywiście za samą robociznę.

Zaznaczam, że dom jest z podpiwniczeniem.