Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

fundament pod ścianką działową

somebody

Recommended Posts

Witam. Remontuję stary dom i chciałam wydzielić część pomieszczenia na łazienkę. Czy mogę na parterze, na nowej, 5 cm wylewce betonowej wymurować ściankę np. z Ytonga. Nie będzie ona miała fundamentu więc zastanawiam się czy nie będzie zbyt dużym obciążeniem dla wylewki. Wys. ścianki to ok 2,30 a szer 2,10, w tym otwór drzwiowy. Całe pomieszczenie ma wymiar ok 6x2,1 m. Dodam jeszcze , że jest to podłoga na gruncie (jako ocieplenie keramzyt) i nie ma piwnicy. Czy na takiej ściance mogę powieśić 60 - litrowy bojler? Będę wdzięczna za podpowiedzi.

dziękuję za odpowiedź. A jaki "mały" ma być ten fundament? Czy jeżeli nie powieszę bojlera to tez jest on konieczny?

Boiler to w tym wszystkim najmniejsze obciążenie :). A pod ścianki inne niż karton-gips zdecydowanie warto dać fundament. Niestety jest to sporo roboty. Inna rzecz, że to o co pytasz powinno być w projekcie przebudowy na którą dostałaś pozwolenie na budowę.

Dziękuję za rady. Na razie to wszystko są plany przebudowy a ponieważ nie znam się za bardzo na budowlance a wykonawcom też nie chcę ufać w ciemno więc pytam doświadczonych tu na forum. Trochę obawiam stawiać się ścianki g-k ponieważ mają one odgradzać pomieszczenie łazienki i mini kotłownię z piecem c-o. Ta częsc na kocioł będzie bardzo mała, piec blisko ściany więc zastanawiałam sie czy nie bezpieczniej /p-poz/ byłoby jednak zrobić ściankę z Ytonga. Ale może te obawy są niepotrzebne? Domek jest mały i niestety muszę nieźle kombinować zeby się pomieścić ze wszystkim i wpasować w zastany układ pomieszczeń.