T_omhacker 29.12.2009 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 witamproblemu wprawdzie nie mam ja, ale mój braciszek. Ma dom ok. 320 m2 powierzchni po podłodze, podpiwniczony - salon na dole z sufitem przy dachu, budowany poroterm 44 otynkowany - nieocieplony. Kupił piec SAS 23 kW i teraz jak były te mrozy to max. temp. jaką udało się osiągnąć to było 15C. Jeszcze tam nie mieszka, ale to chyba coś nie tak. Komin popękał w paru miejscach - pewnie z wysokiej temp. Co radzicie - nowy piec o większej mocy, a jeśli tak to jakiej mocy - 30 kW czy też z zapasem 36 kW???Bardzo proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 29.12.2009 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 320m2 i piec 23 KW?? kto ci doradził taki piec???o masz z pierwszej lepszej stronki (nie moj piec)http://www.termoeko.pl/wszystko-o-kotlach,poradnik-dla-kupujacych.html#dobor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_c 29.12.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Oczywiście że kocioł jest za mały jak na tak duży dom.Oprócz mocy kotła ważne jest też na jaki ma być opał i jaki ma system spalania - zasypowy,podajnikowy,górny,dolny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 29.12.2009 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Oprócz mocy kotła ważne jest też na jaki ma być opał i jaki ma system spalania - zasypowy,podajnikowy,górny,dolny? chocby i jądrowy był , 23KW na 320m2 i tak będzie mało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 29.12.2009 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 kuuuurde .... pozamiatane ... instalatora który doradził tudzież nie odradził i montował za jaja .... i niech teraz kombinuje ..... przecież brat sam se instalacji nie robił i pieca nie podłączał chyba, że instalator tłumaczył a brat mądry .... wtedy sam sobie winien.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 29.12.2009 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 TY daggulka bys od razu za jaja...... za tel i dzwonic do producenta... może wymienią, z mniejszego na wiekszy powinni wymienic... a armature sie zmieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 29.12.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 TY daggulka bys od razu za jaja...... no bo ja to choleryk jestem .... chyba nawet by się nie zdążył wytłumaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 29.12.2009 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Przy normalnym domu z ociepleniem i oknami ta moc wcale nie jest za mała. Jaki rodzaj instalacji jest w domu? Troszkę za mało informacji aby stwierdzić, że moc kotła jest za mała. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 29.12.2009 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Przy normalnym domu z ociepleniem i oknami ta moc wcale nie jest za mała. Jaki rodzaj instalacji jest w domu? Troszkę za mało informacji aby stwierdzić, że moc kotła jest za mała. pozdr adam doczytaj - w pierwszym wpisie Ci napisał, że porotherm 44 bez ocieplenia, otynkowany .... więc po co piszesz , ze w normalnym ocieplonym domu ....itd.... i rodzaj instalacji .... jakikolwiek by nie był - uważam, że piec jest za małyna taki metraż .... chyba , że ma instalację wzbogaconą o solary na całym dachu tudzież pompę ciepła za stodołą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T_omhacker 29.12.2009 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Instalacja - miedź + częściowa podłogówka - ma dwie pompy. Co do instalatora - bez komentarza.Dom ma jeszcze taki dziwny myk, że cały taras i salon jest na filarach a pod nim chula sobie wiaterek od zachodu. Czyli rozumiem wymiana pieca - 30kW wystarczy czy też porywać się na 36 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 29.12.2009 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Instalacja - miedź + częściowa podłogówka - ma dwie pompy. Co do instalatora - bez komentarza. Dom ma jeszcze taki dziwny myk, że cały taras i salon jest na filarach a pod nim chula sobie wiaterek od zachodu. Czyli rozumiem wymiana pieca - 30kW wystarczy czy też porywać się na 36 kW. musi sobie to policzyć ... sa takie programy do liczenia tych spraw .... kurrrde - nie pamiętam w jakim wewontku to było .... chopaki ...poratujcie programikiem do dokładnego policzenia zapotrzebowania cieplnego..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 29.12.2009 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Instalacja - miedź + częściowa podłogówka - ma dwie pompy. Co do instalatora - bez komentarza. Dom ma jeszcze taki dziwny myk, że cały taras i salon jest na filarach a pod nim chula sobie wiaterek od zachodu. Czyli rozumiem wymiana pieca - 30kW wystarczy czy też porywać się na 36 kW. Ma dom ok. 320 m2 powierzchni po podłodze, podpiwniczony - salon na dole z sufitem przy dachu,...... Eeee, lepiej już wziąść 50 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 29.12.2009 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 T_omhacker - Tu masz wątek na ten temat .....http://forum.muratordom.pl/obliczenia-w-ozc,t96412.htm?highlight=zapotrzebowanie%20cieplne mariankossy ... gratuluje standardowo wysokiego poczucia humoru .... od jakiegoś czasu się zastanawiam co sobie nim rekompensujesz ....no ale nieważne ... nie tego wątek dotyczy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 29.12.2009 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 ja bym przewymiarował i wziął 36.... ale pewnie zaraz podniosa sie głosy że za wielki ,że przewymiarowany itd ,etc, żeby nie było, ja mam na 180m2 w tym 36m2 garaz, kocioł 26 Kw -mogłem wziąsć 22 ale wtedy producent takich nie robił ze stałym rusztem..wiec z rozmysłem przewymiarowałem i czesc...z całym szacunkiem ale jeżeli kol Serwis24 uważa ze kocioł nie jest za mały to ja bardzo dziękuję za taką pomoc.... Wzór na obliczenie mocy kotłaOrientacyjną moc kotła najprościej można dobrać na podstawie wskaźnika odnoszącego się do kubatury ogrzewanych pomieszczeń. Wartość tego wskaźnika zależy od stopnia izolacji termicznej budynku. W przypadku bardzo dobrej izolacji termicznej zakładamy moc 40 W/m3, zaś w przypadku budynków pozbawionych izolacji termicznej korzystamy ze współczynnika 60 W/m3. Dla przykładu policzmy moc kotła dla kamienicy bez izolacji termicznej. Budynek ma powierzchnię 300 m2, a wysokość pomieszczeń wynosi 3 m, kocioł powinien więc mieć moc: Moc kotła = Powierzchnia [m2] * Wysokość pomieszczeń [m] * 60 [W] = 300m2 * 3m * 60W = 54000W czyli 54 kW. Innym sposobem jest obliczenie zapotrzebowania na ciepło budynku jako sumy mocy poszczególnych grzejników. Warto do wyliczonej mocy dodać 10-20% zapasu, aby eksploatacja kotła nie odbywała się przy maksymalnych parametrach grzewczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 29.12.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 znalazłam tutaj wersję demonstracyjną programu i opisówkę .... http://www.ogrzewnictwo.pl/index.php?akt_cms=192&cms=183 ale może ktoś ma coś lepszego .... aktualniejszego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 29.12.2009 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 w pierwszym wpisie Ci napisał, że porotherm 44 bez ocieplenia, otynkowany Zewnętrzna ściana nośna bez docieplenia o współczynniku przenikania ciepła U=0,30 W/m2*K. Czyli trzeba przyjąć, że "ocieplona" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiaterwiater 29.12.2009 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Jasne. 300kW piec niech sobie zamontuje. Przy dwóch kaloryferach i tak niewiele pomoże. Może tak ze trzy kaloryfery jeszcze dołożyć. Na dobry początek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 29.12.2009 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 K62 dziekuję, pięknie to ująłeś Tak, tak bardzo mi sie podobaja takie opinie, że warto mocno przewymiarować. Nie żyję wprawdzie ze sprzedaży urządzeń ale handlowcy pewnie się cieszą jak sprzedają kilowaty mocy. Bobku kochany a dlaczego to ekploatacja nie może odbywać sie przy maksymalnych parametrach grzewczych ? pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 29.12.2009 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 w pierwszym wpisie Ci napisał, że porotherm 44 bez ocieplenia, otynkowany Zewnętrzna ściana nośna bez docieplenia o współczynniku przenikania ciepła U=0,30 W/m2*K. Czyli trzeba przyjąć, że "ocieplona" wiem.... to podobnie jak moja ... bk 36 .... nie napisałam nigdzie, ze to jakiś mankament tylko stwierdziłam fakt.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 29.12.2009 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 otynkowany na zaprawie ciepłochłonnej 0,308 W/m2*K na zwykłej zaprawie 0,357 W/m2*K trochę mały ten kocioł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts