Wojtek_796 30.12.2009 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Witam! Zamiast kłócić się o współczynniki mocy można przekonać się empirycznie o rzeczywistym zapotrzebowaniu na moc grzewczą.Najprościej kupić na Allegro tanio używany kocioł elektryczny - tak z 15 kW i wpiąć go szeregowo z kotłem, który już jest. Montaż kotła elektrycznego to przecież sprawa dość prosta.Wtedy można się przekonać, czy to sprawa za niskiej mocy, czy niewygrzanego domu, albo jeszcze innych rzeczy - nieszczelności na przykład. Potem kociołek może zostać jako rezerwa lub szukać innego pod otrzymany wynik doświadczenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 30.12.2009 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Jak się bratu palić nie chce to czego się spodziewa ze temperatura sama wzrośnie? Najpierw niech brat zacznie palić ciągle. Palenie krótkie i intensywne niewiele daje. Niech również jak ktoś już pisał sprawdzi sobie temp. na grzejnikach i na piecu. Jak na piecu zdoła osiągnąć temp. powyżej 60*C to piec na pewno nie jest zbyt mały. Ja też w domu u siebie mam zimno choć mam dwukrotnie większej mocy kominek niż potrzeba. 25kw na 100m2. Ale to wina nie skończonej instalacji (grzeją tylko 3 grzejniki na poddaszu i to wszystko) , rożnych nieszczelności, oraz tego ze pale tylko kilka godzin dziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 30.12.2009 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 nie robić nic i zostawić.Dom o takiej pojemności cieplnej w fazie rozgrzewania ciagnie ciepła jak smok. Po wygrzaniu chałupy powinień wystarczyć. W moim domu ogrzewanie przez pierwszy tydzień grzania (listopad) pracowało non stop przez tydzień. Przez pierwszy miesiąc ściany w domu dochodziły do temp otoczenia. I też mi się wydawało że mam za małe grzejniki. A teraz wystarczają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 30.12.2009 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 hehe jak jest- do 0 ew -10 to ludzie piszą o przewymiarowanych kotłach a jak juz sie robi -20 i wiecej, to nagle okazuje sie ze troche użytkowników ma niedoszacowane kotły .... ot taki mały off 10/10... sam bym tego lepeij nie ujął... porządna zima wszystko weryfikuje, a przyjdą i mrozy po -30 st. C kiedyś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 30.12.2009 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 porządna zima wszystko weryfikuje, a przyjdą i mrozy po -30 st. C kiedyś... no na coś trzeba policzyć. To, że może przyjść kiedyś -30 to wcale nie oznacza, że instalacje się powinno na taką temperaturę wymiarować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 30.12.2009 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 porządna zima wszystko weryfikuje, a przyjdą i mrozy po -30 st. C kiedyś... no na coś trzeba policzyć. To, że może przyjść kiedyś -30 to wcale nie oznacza, że instalacje się powinno na taką temperaturę wymiarować. ale -20 st. C jak najbardziej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zip20 30.12.2009 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 (edytowane) do usunięcia Edytowane 7 Czerwca 2017 przez zip20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 30.12.2009 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 porządna zima wszystko weryfikuje, a przyjdą i mrozy po -30 st. C kiedyś... no na coś trzeba policzyć. To, że może przyjść kiedyś -30 to wcale nie oznacza, że instalacje się powinno na taką temperaturę wymiarować. ale -20 st. C jak najbardziej... I jeśli instalacja jest liczona to właśnie na taką temperaturę a dokładniej: Pomieszczenia 20 stC, łazienki itp. 24 stC, temperatura zew. -20 stC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 30.12.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 I jeśli instalacja jest liczona to właśnie na taką temperaturę a dokładniej: Pomieszczenia 20 stC, łazienki itp. 24 stC, temperatura zew. -20 stC co do wewnętrznych temp.to się zgadzam, jednak co do zewnętrznych to nie do końca tak jest. Ponieważ mamy kilka stref klimatycznych, i tak dla najcieplejszej temperaturę zewnętrzna przyjmuje się - 16 st C a dla najzimniejszej - 22 st C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 30.12.2009 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Powiem tak, mam domek 107m2 i wyliczone 4kW zapotrzebowania na ciepło. z ciekawosci przy jakiej temp zewnętrznej 0 stopni?? U mnie 110 m2 powierzchni użytkowej to wyliczone zapotrzebowanie 2,5 KW przy -20 C na zewnątrz . W praktyce pierwszy sezon wychodzi mi 3 KW , było -20 przez jedną dobę więc wiem. W okolicy 0 C jest 1,5-1,8 KW, tak szacuję. Większość osób ma ponad 10 KW a i tak wszyscy spalają 2 tony ekogrochu rocznie na CO i CWU ! No tak przynajmniej podają ,,, Więc nie ma się co dziwić tym 4 KW. Wracając do tematu jak ktoś chce grzać dom "pulsacyjnie" to te 50 KW chyba będzie akurat. Jeśli ciągle to ten pracujący spokojnie powinien wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 30.12.2009 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Większość osób ma ponad 10 KW a i tak wszyscy spalają 2 tony ekogrochu rocznie na CO i CWU ! hehe tak tylko pisza... to tak ja ci co posiadają PC płaca za prąd 100zł , wiesz jak to jest.... zużywam 2 T ale zapominam doddac ze siedze w domku w polarku albo swetrze.....a chwalić na forum to się każdy może Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 31.12.2009 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Jest część ludzi którzy faktycznie wymyślają bajki na temat zużycia Czasami jak mi ktoś mówi jak mało zużył gazu to mówię, że zgłoszę to do gazowni bo chyba licznik się zacina wtedy natychmiast zużycie gazu wraca do normy Zdarzają się jednak przypadki dobrze zrobionych domow i świadomych użytkowników gdzie zużycie jest naprawdę małe. Jeszcze wracając do mocy kotłów, znam przypadek gdzie na 360 m2 pracuje kociół 13 kW i daje radę. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 01.01.2010 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 w XI i XII spaliłem 600kg ekogr. co daje 300 kg/mc czyli 1,8t na sezon (6 miesiecy) dom ok 270m2 w tym 90m2 piwnicy grzanej do 15stC. grzana jest tez cwu. piec 15kW. naprawdę da się uzyskać takie wyniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaendrju 01.01.2010 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 Zostaw ten piec.Ocieplisz dom i salon od spodu (tutaj teraz masz największe mostki termiczne-odkryty strop i podciągi) i wszystko będzie OK.Brak ocieplenia sprawia ,że przy tej pogodzie pustak,a szczególnie porotherm ma dużą wilgotność.Izolacyjność 0.38,czy o,3 to ma w laboratorium i na prospektach,a nie na Twojej ścianie.Mam dom o podobnej wielkości,tylko ocieplony (porotherm 30+styropian 12cm)-niegrzewany i do dnia dzisiejszego temperatura w nim nie spadła poniżej 0st.Ile w roku masz dni o temperaturze poniżej 20st.Dwa,trzy.Pozostałe to chlapa,ciapa i +2.jabol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts