Sziva 30.12.2009 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Witam! Szukamy z mężem dobrego, ergonomicznego fotela do komputera. Na rynku jest obecnie zatrzęsienie tego typu sprzętu i ciężko jest się na coś zdecydować. Czy ktoś z Państwa ma może jakies doświadczenia w tej materii i mógłby podzielić się wiedzą? Kwota, jaką możemy przeznaczyć na fotel to około 1500PLN. Zdaję sobie sprawę, że przed kupnem należy usiąść w fotelu i "własnodupnie" go ocenić, ale jest to tylko jeden z czynników, jaki należy wziąć pod uwagę.Fotel nie musi być skórzany - grunt, aby kręgosłup i kuper nie cierpiał. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mia123 30.12.2009 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 ja się zastanawiam jak będą wyglądały panele po tym jak kupie krzesło komputerowe z kółkami Czy wyglądają bardzo źle potem? Moze lepiej kupić krzesło bez kolek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sziva 30.12.2009 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Ja obecnie mam krzesło z kółkami, a na panele daliśmy niewielki dywanik, który wchodzi pod biurko. Dywanik jest gruby i miły w dotyku i fajnie jest na nim wyłożyć nogi bez kapci O panele się więc nie martwię. Zamiast dywanika można też dać taką przezroczystą matę i kupić odpowiednie kółka do krzesła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulek2005 30.12.2009 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 mia - panele będą wyglądały paskudnie - opcje: mata pod krzesło, albo krzesło bez kółek - może tzw. klęcznik? Niektórzy twierdzą, że super wygodny i zdrowy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mia123 30.12.2009 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 W sumie to gumowe kółka do krzesła rozwiązałyby sparwe. Ciekawe czy do kazdego modelu krzesła można takie dokupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tyrozaur 30.12.2009 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Czy wyglądają bardzo źle potem? Moze lepiej kupić krzesło bez kolek? W IKEA można kupić takie podkładki pod fotel z przezroczystego tworzywa( około 1m x 1m). Używałem takiej w mieszkaniu najpierw na parkiecie, potem na panelach i nie było żadnych śladów. Kiedyś usunąłem podkładkę na czas jakiegoś remontu i tak jakoś "zapomniało się" jej położyć spowrotem, po 2-3 miesiącach na panelach zaczeły pojawiać się ślady od kółek i podkładka szybciutko wróciła na swoje miejsce. Panele były AC3. W IKEA jest też spory wybór foteli w różnych cenach - ale tych nie testowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 30.12.2009 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Ja od kilku lat (chyba już pięciu?) używam fotal a z Ikea - o takiego: http://www.ikea.com/PIAimages/22307_PE103490_S3.jpg Nazwya się Allak. Cena też nie poraża: ok. 300 zł. Z racji zawodu spędzam przy komputerze mnóstwo czasu i ten fotel odpowiada mi bardziej niż wszystkie "profesjonalne" biurowe na których do tej pory przyszło mi siedzieć. Mankamenty ma jak dla mnie trzy: - skóra jest mało przyjemna do siedzenia latem gdy jest gorąco, - plastikowe podłokietniki obcierając o biurko obrysował się i są szorstkie w dotyku, - poprzecierał się już trochę (ale po tylu latach ma chyba prawo) Ostatnio oglądałem sobie w Ikei taki: http://www.ikea.com/PIAimages/69659_PE184857_S3.jpg o nazwie Markus. Wygodnie się na nim siedziało. Ale czy się zdecyduję to zobaczę. Trochę mi szkoda 600 zł. Może kupię po prostu nowego Allaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mia123 30.12.2009 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Znalazłam na allegro coś takiego: http://allegro.pl/item862847255_kolko_gumowane_kolka_gumowe_z_gumowa_oponka_fi_11.html 20 zł komplet, a z mniejszym fi nawet taniej. Podejrzewam, że mata jest droższa a i jej wygląd na podłodze średni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sziva 30.12.2009 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Dziękuję pięknie za odpowiedzi! Sprawdzę tego Allaka w Ikei. Mój ojciec ma Markusa, ale z racji wzrostu nie siedzi mi się na nim wygodnie (ten fotel jest dla mnie za duży). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 30.12.2009 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 mia - panele będą wyglądały paskudnie - opcje: mata pod krzesło, albo krzesło bez kółek - może tzw. klęcznik? Niektórzy twierdzą, że super wygodny i zdrowy ... Zdrowy, ale używany w nadmiarze, chroniąc kręgosłup dewastuje kolana. Ja nie jestem w stanie więcej wysiedzieć jak dwie godziny ciurkiem, więc stosuję zamiennie z krzesłem. Jak ktoś pracuje dłużej to jako jedyne siedzisko raczej odpada. A może poleciec po bandzie i kupić taki: http://img168.imageshack.us/img168/2629/foteledokomputerawm1.jpg http://www.wnetrza.webzine.pl/zdjecia/meble/krzesla/krzeslo_do_komputera_netsurfer_.jpg http://img246.imageshack.us/img246/1166/foteledokomputeraqj1.jpg Tylko nie wiem, czy to zdrowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sziva 30.12.2009 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Fotele ekstra, ale raczej do biura by mi się przydały bardziej - muszę szefowi pokazać A czy ktoś z Państwa ma fotele Nowego Stylu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Petronelli 31.12.2009 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Ja od 4 lat eksploatuje taki: http://www.ekrzesla.com.pl/foto.php?dir=photo&pct=13_max_image1.jpg jestem bardzo zadowolony , siedzę na nim czasami 10 godzin dziennie ,jest dobrze wyprofilowany i dwa poziomy oparcia , warto go kupić jak sie dużo pracuje przy komputerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwa_P 31.12.2009 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Witam! Szukamy z mężem dobrego, ergonomicznego fotela do komputera. Na rynku jest obecnie zatrzęsienie tego typu sprzętu i ciężko jest się na coś zdecydować. Czy ktoś z Państwa ma może jakies doświadczenia w tej materii i mógłby podzielić się wiedzą? Kwota, jaką możemy przeznaczyć na fotel to około 1500PLN. Zdaję sobie sprawę, że przed kupnem należy usiąść w fotelu i "własnodupnie" go ocenić, ale jest to tylko jeden z czynników, jaki należy wziąć pod uwagę. Fotel nie musi być skórzany - grunt, aby kręgosłup i kuper nie cierpiał. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i porady. --------------------------- Wychodzilam z zalozenia, ze nic taniego i dobrego nie ma. Mylilam sie! Kupilam fotel w JYSK http://www.jysk.pl/120/122/3620005/a/catalog ktory fantastycznie sie sprawdzil. Swietna regulacja, pneumatyczny podnosnik i swietne odchylanie sie do tylu, odchylenie mozna regulowqac. Polecam moja licealistka jest wybredna;) W JYSK mozesz usiac i sprawdzic wszystkie oferowane fotele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sziva 02.01.2010 15:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Jeszcze raz dziękuję wszystkim za odpowiedzi!Pojeździliśmy dzisiaj po sklepach i wybór padł na Allaka z Ikei. Na tym jednym fotelu oboje czuliśmy się dobrze. Przesiedzieliśmy na kilkudziesięciu różnych fotelach i żaden nie był tak wygodny i dopasowany jak Allak (a niektóre kosztowały nawet 6 razy tyle). Mam nadzieję, że w dalszym użytkowaniu fotel będzie równie dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maatula 19.02.2010 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Natknąłem się na to na innym forum. Myśle że niezły artykuł o krzesła. Współczesny tryb życia zmusza nas do wielogodzinnego siedzenia, do którego nie jesteśmy stworzeni. Skutkiem tego coraz powszechniej występują schorzenia kręgosłupa i bóle pleców. Dlatego tak istotne jest prowadzenie zarówno poszukiwań optymalnej z punktu zdrowotnego pozycji siedzenia jak i konstrukcji krzeseł, biurek czy stołów. Wbrew powtarzanym często zaleceniom, aby uniknąć bólu pleców, wcale nie należy przyjmować podczas siedzenia skrajnie wyprostowanej pozycji. Nowe studium wykazało, że najlepiej nieco rozluźnić mięśnie i odchylić się lekko do tyłu. Naukowcy analizowali różne pozycje i stwierdzili, że siedzenie przez wiele godzin w pozycji wyprostowanej jest prostą drogą do chronicznych bólów pleców. Posługując się rezonansem magnetycznym (MRI), badacze "testowali" 22 ochotników, którzy nie mieli problemów z bólem pleców. Wolontariusze przyjmowali 3 różne pozycje: 1) zgarbioną, 2) wyprostowaną (pod kątem 90 stopni między siedziskiem krzesła a plecami) oraz 3) z lekkim wychyłem do tyłu (pod kątem 135 stopni). W tym czasie skanowano ich kręgosłupy. W przeciwieństwie do pozycji wyprostowanej, którą przyjmuje większość osób, wychył okazał się najlepszy pod względem biomechanicznym — konkluduje autor studium Waseem Amir Bashir, badacz z University of Alberta Hospital. Siedzenie w pozycji anatomicznej jest bardzo ważne, gdyż pozycja wyprostowana wiąże się z obciążaniem zarówno samego kręgosłupa, jak i okolicznych wiązadeł. Skutkiem tego jest ból, deformacje i chroniczny stan chorobowy. Kiedy mamy do czynienia z sytuacją obciążenia kręgosłupa, krążki międzykręgowe, czyli tzw. dyski, ulegają przemieszczeniu. Przy pozycji wyprostowanej przemieszczenie jest największe, przy pozycji półleżącej — najmniejsze. Położenie się w zrelaksowanej pozycji z lekko ugiętymi kolanami to najlepsze, co można zrobić, gdyż nie są obciążane wiązadła oraz mięśnie ud ani pleców. Siedzenie na krzesłach z oparciem, np. w samochodzie, gdzie zagłówki odchylają się nieco do tyłu, imituje optymalną pozycję ciała. Garbienie się bardzo obciąża dwa najniższe odcinki kręgosłupa: krzyżowy i lędźwiowy. Bashir nie bez racji podkreśla, że lepiej zapobiegać chronicznemu bólowi pleców niż go potem leczyć. Znane krzesła obrotowe umożliwiają siedzenie w pozycji półleżącej (pod kątem około 135 stopni), która jest zdecydowanie lepsza pod względem biomechanicznym niż pozycja wyprostowana (kąt 90 stopni), jednak biurka są tak skonstruowane, że zmuszają nas do schylania się do myszki oraz klawiatury, co powoduje automatycznie że nasza pozycja siedząca jest zgarbiona, lub jeżeli się pilnujemy wyprostowana. Wychylamy się do tyłu tylko wtedy gdy przerywamy pracę. Ja kupiłem sobie Ergomax Enjoy dają 5 lat gwarancji i jak się z nimi rozmawia to widać że się znają http://sklep.ergo-office.pl/?p=productsMore&iProduct=1156&sName=fotel-biurowy-ergomax-enjoy--siateczka-hebanowa-czern! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana996 15.04.2010 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Ja od kilku lat (chyba już pięciu?) używam fotal a z Ikea - o takiego: http://www.ikea.com/PIAimages/22307_PE103490_S3.jpg Nazwya się Allak. Cena też nie poraża: ok. 300 zł. wink: Potwierdzam, od prawie 3 lat korzystam z tego fotela, a przy komputerze spędzam wiele czasu i w pracy i w domu (i tu i tu mam Allaka)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 16.04.2010 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 To może ja dodam z własnego doświadczenia, że warto co jakis czas zmienić wysokość fotela, taka zmiana pozycji dobrze wpływa na plecy. Przetestowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karmek 21.01.2017 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2017 (edytowane) Edytowane 21 Stycznia 2017 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts