Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobry fotel do komputera

Sziva

Recommended Posts

Witam!

Szukamy z mężem dobrego, ergonomicznego fotela do komputera. Na rynku jest obecnie zatrzęsienie tego typu sprzętu i ciężko jest się na coś zdecydować. Czy ktoś z Państwa ma może jakies doświadczenia w tej materii i mógłby podzielić się wiedzą? Kwota, jaką możemy przeznaczyć na fotel to około 1500PLN. Zdaję sobie sprawę, że przed kupnem należy usiąść w fotelu i "własnodupnie" go ocenić, ale jest to tylko jeden z czynników, jaki należy wziąć pod uwagę.

Fotel nie musi być skórzany - grunt, aby kręgosłup i kuper nie cierpiał.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i porady.

Ja obecnie mam krzesło z kółkami, a na panele daliśmy niewielki dywanik, który wchodzi pod biurko. Dywanik jest gruby i miły w dotyku i fajnie jest na nim wyłożyć nogi bez kapci :) O panele się więc nie martwię. Zamiast dywanika można też dać taką przezroczystą matę i kupić odpowiednie kółka do krzesła.

Czy wyglądają bardzo źle potem? Moze lepiej kupić krzesło bez kolek?

W IKEA można kupić takie podkładki pod fotel z przezroczystego tworzywa( około 1m x 1m). Używałem takiej w mieszkaniu najpierw na parkiecie, potem na panelach i nie było żadnych śladów. Kiedyś usunąłem podkładkę na czas jakiegoś remontu i tak jakoś "zapomniało się" jej położyć spowrotem, po 2-3 miesiącach na panelach zaczeły pojawiać się ślady od kółek i podkładka szybciutko wróciła na swoje miejsce. Panele były AC3.

W IKEA jest też spory wybór foteli w różnych cenach - ale tych nie testowałem.

Ja od kilku lat (chyba już pięciu?) używam fotal a z Ikea - o takiego:

http://www.ikea.com/PIAimages/22307_PE103490_S3.jpg

Nazwya się Allak. Cena też nie poraża: ok. 300 zł.

Z racji zawodu spędzam przy komputerze mnóstwo czasu i ten fotel odpowiada mi bardziej niż wszystkie "profesjonalne" biurowe na których do tej pory przyszło mi siedzieć.

Mankamenty ma jak dla mnie trzy:

- skóra jest mało przyjemna do siedzenia latem gdy jest gorąco,

- plastikowe podłokietniki obcierając o biurko obrysował się i są szorstkie w dotyku,

- poprzecierał się już trochę (ale po tylu latach ma chyba prawo)

Ostatnio oglądałem sobie w Ikei taki:

http://www.ikea.com/PIAimages/69659_PE184857_S3.jpg o nazwie Markus.

Wygodnie się na nim siedziało. Ale czy się zdecyduję to zobaczę. Trochę mi szkoda 600 zł. Może kupię po prostu nowego Allaka. :wink:

mia - panele będą wyglądały paskudnie - opcje: mata pod krzesło, albo krzesło bez kółek - może tzw. klęcznik? :o Niektórzy twierdzą, że super wygodny i zdrowy ...

Zdrowy, ale używany w nadmiarze, chroniąc kręgosłup dewastuje kolana. Ja nie jestem w stanie więcej wysiedzieć jak dwie godziny ciurkiem, więc stosuję zamiennie z krzesłem. Jak ktoś pracuje dłużej to jako jedyne siedzisko raczej odpada.

A może poleciec po bandzie i kupić taki:

http://img168.imageshack.us/img168/2629/foteledokomputerawm1.jpg

http://www.wnetrza.webzine.pl/zdjecia/meble/krzesla/krzeslo_do_komputera_netsurfer_.jpg

http://img246.imageshack.us/img246/1166/foteledokomputeraqj1.jpg

Tylko nie wiem, czy to zdrowe :)

Witam!

Szukamy z mężem dobrego, ergonomicznego fotela do komputera. Na rynku jest obecnie zatrzęsienie tego typu sprzętu i ciężko jest się na coś zdecydować. Czy ktoś z Państwa ma może jakies doświadczenia w tej materii i mógłby podzielić się wiedzą? Kwota, jaką możemy przeznaczyć na fotel to około 1500PLN. Zdaję sobie sprawę, że przed kupnem należy usiąść w fotelu i "własnodupnie" go ocenić, ale jest to tylko jeden z czynników, jaki należy wziąć pod uwagę.

Fotel nie musi być skórzany - grunt, aby kręgosłup i kuper nie cierpiał.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i porady.

---------------------------

Wychodzilam z zalozenia, ze nic taniego i dobrego nie ma. Mylilam sie! Kupilam fotel w JYSK http://www.jysk.pl/120/122/3620005/a/catalog ktory fantastycznie sie sprawdzil. Swietna regulacja, pneumatyczny podnosnik i swietne odchylanie sie do tylu, odchylenie mozna regulowqac. Polecam moja licealistka jest wybredna;) W JYSK mozesz usiac i sprawdzic wszystkie oferowane fotele.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za odpowiedzi!

Pojeździliśmy dzisiaj po sklepach i wybór padł na Allaka z Ikei. Na tym jednym fotelu oboje czuliśmy się dobrze. Przesiedzieliśmy na kilkudziesięciu różnych fotelach i żaden nie był tak wygodny i dopasowany jak Allak (a niektóre kosztowały nawet 6 razy tyle).

Mam nadzieję, że w dalszym użytkowaniu fotel będzie równie dobry.

• 1 month później...

Natknąłem się na to na innym forum. Myśle że niezły artykuł o krzesła.

Współczesny tryb życia zmusza nas do wielogodzinnego siedzenia, do którego nie jesteśmy stworzeni. Skutkiem tego coraz powszechniej występują schorzenia kręgosłupa i bóle pleców. Dlatego tak istotne jest prowadzenie zarówno poszukiwań optymalnej z punktu zdrowotnego pozycji siedzenia jak i konstrukcji krzeseł, biurek czy stołów. Wbrew powtarzanym często zaleceniom, aby uniknąć bólu pleców, wcale nie należy przyjmować podczas siedzenia skrajnie wyprostowanej pozycji. Nowe studium wykazało, że najlepiej nieco rozluźnić mięśnie i odchylić się lekko do tyłu. Naukowcy analizowali różne pozycje i stwierdzili, że siedzenie przez wiele godzin w pozycji wyprostowanej jest prostą drogą do chronicznych bólów pleców.

Posługując się rezonansem magnetycznym (MRI), badacze "testowali" 22 ochotników, którzy nie mieli problemów z bólem pleców. Wolontariusze przyjmowali 3 różne pozycje: 1) zgarbioną, 2) wyprostowaną (pod kątem 90 stopni między siedziskiem krzesła a plecami) oraz 3) z lekkim wychyłem do tyłu (pod kątem 135 stopni). W tym czasie skanowano ich kręgosłupy.

W przeciwieństwie do pozycji wyprostowanej, którą przyjmuje większość osób, wychył okazał się najlepszy pod względem biomechanicznym — konkluduje autor studium Waseem Amir Bashir, badacz z University of Alberta Hospital. Siedzenie w pozycji anatomicznej jest bardzo ważne, gdyż pozycja wyprostowana wiąże się z obciążaniem zarówno samego kręgosłupa, jak i okolicznych wiązadeł. Skutkiem tego jest ból, deformacje i chroniczny stan chorobowy. Kiedy mamy do czynienia z sytuacją obciążenia kręgosłupa, krążki międzykręgowe, czyli tzw. dyski, ulegają przemieszczeniu. Przy pozycji wyprostowanej przemieszczenie jest największe, przy pozycji półleżącej — najmniejsze. Położenie się w zrelaksowanej pozycji z lekko ugiętymi kolanami to najlepsze, co można zrobić, gdyż nie są obciążane wiązadła oraz mięśnie ud ani pleców. Siedzenie na krzesłach z oparciem, np. w samochodzie, gdzie zagłówki odchylają się nieco do tyłu, imituje optymalną pozycję ciała. Garbienie się bardzo obciąża dwa najniższe odcinki kręgosłupa: krzyżowy i lędźwiowy. Bashir nie bez racji podkreśla, że lepiej zapobiegać chronicznemu bólowi pleców niż go potem leczyć.

Znane krzesła obrotowe umożliwiają siedzenie w pozycji półleżącej (pod kątem około 135 stopni), która jest zdecydowanie lepsza pod względem biomechanicznym niż pozycja wyprostowana (kąt 90 stopni), jednak biurka są tak skonstruowane, że zmuszają nas do schylania się do myszki oraz klawiatury, co powoduje automatycznie że nasza pozycja siedząca jest zgarbiona, lub jeżeli się pilnujemy wyprostowana. Wychylamy się do tyłu tylko wtedy gdy przerywamy pracę.

Ja kupiłem sobie Ergomax Enjoy dają 5 lat gwarancji i jak się z nimi rozmawia to widać że się znają :)

http://sklep.ergo-office.pl/?p=productsMore&iProduct=1156&sName=fotel-biurowy-ergomax-enjoy--siateczka-hebanowa-czern!

• 1 month później...
Ja od kilku lat (chyba już pięciu?) używam fotal a z Ikea - o takiego:

http://www.ikea.com/PIAimages/22307_PE103490_S3.jpg

Nazwya się Allak. Cena też nie poraża: ok. 300 zł.

wink:

Potwierdzam, od prawie 3 lat korzystam z tego fotela, a przy komputerze spędzam wiele czasu i w pracy i w domu (i tu i tu mam Allaka)...

• 6 years później...