revalidon 30.12.2009 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Zakładam nowy wątek, być może będzie łatwiej znaleźć potrzebne informacje dotyczące tych kotłów, bo choć znam dosyć dobrze swój kociołek, to ciągle mnie zaskakuje czymś nowym... Może stanie się polem do wymiany doświadczeń nt. tego kociołka... No i na początek... Ile płaciliście za ostatni przegląd serwisowy i co było w ramach niego wykonane, wymienione..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 30.12.2009 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Najczęściej w instrukcji pisze co ma być wykonane na przeglądzie. znam dosyć dobrze swój kociołek, to ciągle mnie zaskakuje czymś nowym... No to tylko się cieszyć, inaczej życie byłoby nudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 30.12.2009 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Najczęściej w instrukcji pisze co ma być wykonane na przeglądzie. A pisze też ile sie płaci za przegląd..? Pytam, bo nie mam instrukcji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 30.12.2009 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Strona internetowa viessmanna podaje w zakładce serwis cennik usług serwisowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 30.12.2009 14:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 No to tylko się cieszyć, inaczej życie byłoby nudne. Otoz to... Raz krzywa grzewcza, raz wiatraczek, żeby życie miało smaczek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monikapl 30.12.2009 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 100 zł pierwszy przeglad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 30.12.2009 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Najczęściej w instrukcji pisze co ma być wykonane na przeglądzie. A pisze też ile sie płaci za przegląd..? Pytam, bo nie mam instrukcji... Witojcie Ostatni przegląd Vitodensa 200 u mnie dwa miesiące temu - koszt przeglądu 250 zł plus koszta dojazdu serwisanta liczone od kilometra . W skład przeglądu / u mnie to był drugi przegląd po dwóch latach użytkowania / weszło : - demontaż komory , palnika , regulatora , porozpinanie całej elektroniki , czyszczenie elektrody zapłonowej , jonizacyjnej , palnika , wymiana wszystkich uszczelek , czyszczenie wnętrza wymiennika , syfonu , płukanie wnetrza wymiennika , płukanie wymiennika, kontrola stanu naczynia przeponowego - w moim przypadku serwisant "dodmuchał" trochę ciśnienia , poskładanie kotła w całość , odpalenie kotła , kontrola pracy i parametrów , kontrola składu spalin , kontrola czystości powietrza do spalania - wydruk wszystkich parametrów oraz zakresu sprawności kotła . LINK - wizualizacja mojego pierwszego przeglądu kotła - po 1 roku użytkowania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 30.12.2009 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 100 zł pierwszy przeglad No to jakaś preferencyjna cena - jaki kocioł ? - można wiedzieć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 30.12.2009 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Obawiam się, że za 100 złotych to nie był przegląd (może to było pierwsze uruchomienie ?) Koszt przeglądu dla kotła Vitodens w Poznaniu wynosi ok 200-250 pln + czasami koszt dojazdu. Dobrze by było aby wpisujący podawali jeszcze jaki typ tego Vitodensa bo jest ich kilkanaście pozdrawiam użytkowników adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 30.12.2009 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Dokładnie - uzupełniam mój wpis - Vitodens 200 WB2A . I dla zobrazowania kondycji dwuletniego kotła : O2 : 4,6% CO : 8 ppm CO2 : 9,3% NO : 14 ppm NOx : 15 ppm T spa. : 34*C Eta-w : 107,7 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 30.12.2009 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Wszystko ładnie Palnik to nie matriks, jak masz w podpisie zdjecia. WB2A udany model kotla. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 30.12.2009 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Wszystko ładnie Palnik to nie matriks, jak masz w podpisie zdjecia. WB2A udany model kotla. pozdr adam Masz rację - cylindryczne MatriX'y były montowane w Vitodensach dopiero od 2007 roku ... - mój to 2006. No i cylindryczne MatriX'y miały zakres modulacji 1:4 , a mój ma 1:3 : PALNIK MATRIX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 30.12.2009 22:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 W skład przeglądu / u mnie to był drugi przegląd po dwóch latach użytkowania / weszło : - demontaż komory , palnika , regulatora , porozpinanie całej elektroniki , czyszczenie elektrody zapłonowej , jonizacyjnej , palnika , wymiana wszystkich uszczelek , czyszczenie wnętrza wymiennika , syfonu , płukanie wnetrza wymiennika , płukanie wymiennika, kontrola stanu naczynia przeponowego - w moim przypadku serwisant "dodmuchał" trochę ciśnienia , poskładanie kotła w całość , odpalenie kotła , kontrola pracy i parametrów , kontrola składu spalin , kontrola czystości powietrza do spalania - wydruk wszystkich parametrów oraz zakresu sprawności kotła . Mam pytanie... Czy po tych dwóch latach wymiennik był bardzo zanieczyszczony..? Mam kociołek uruchomiony latem 2007 roku i do tej pory nie robiłem przeglądu... Zastanawiam sie czy dociągnę do wiosny, czy jednak teraz jeszcze kogoś wezwać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 30.12.2009 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Czasami może być tak zabrudzony, że kondensat nie odpływa i powoduje zniszczenie izolacji a w skrajnym przypadku korozję wymiennika. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 30.12.2009 22:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Czasami może być tak zabrudzony, że kondensat nie odpływa i powoduje zniszczenie izolacji a w skrajnym przypadku korozję wymiennika. pozdr adam Czy skala zabrudzenia zależy od czystości gazu..? Jaka izolacja może ulec zniszczeniu..? uszczelka..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 31.12.2009 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Czasami może być tak zabrudzony, że kondensat nie odpływa i powoduje zniszczenie izolacji a w skrajnym przypadku korozję wymiennika. pozdr adam Czy skala zabrudzenia zależy od czystości gazu..? Jaka izolacja może ulec zniszczeniu..? uszczelka..? Wnętrze wymiennika nie było bardzo zanieczyszczone - teraz po dwóch latach użytkowania mniej więcej tak samo jak po roku - widać to na zdjęciu mojego wymiennika : http://lh6.ggpht.com/_bGKXksIKvGY/SZ1Yvt6CqZI/AAAAAAAAAPs/Km4mO9TylVM/s576/PICT3902_1.JPG - ale - szczeliny pomiędzy elementami wężownicy wymiennika w dolnej jego części były poprzytykane złogami - podstawowym elementem przeglądu jest właśnie usunięcie tych złogów i udrożnienie szczelin pomiędzy elementami wężownicy - są to bardzo niewielkie szczelinki przez które ma właśnie spływać kondensat w dolną część wymiennika i spływać do syfonu .Czyszczenie tych złogów polega na mechanicznym ich usunięciu - serwisant robił to ostrym nożem wkładając ostrze w szczeliny - jest tego niemało - po ich usunięciu płukanie wymienika i usunięcie złogów z syfonu . Jeżeli tych złogów się nie usuwa zatykają one szczeliny i woda stoi nie spływając do syfonu - skroplony kondensat stojąc zalewa taką pumeksową izolację / widać na focie / która jest dookoła palnika i powoduje jej degradację i kruszenie , ponadto jeżeli tych skroplin nazbiera się dużo mogą one zalać część palnika powodując jego nieprawidłową pracę . http://lh3.ggpht.com/_bGKXksIKvGY/SZ1YvJ-V19I/AAAAAAAAAPU/-A_XQPXRjRk/s576/PICT3898_1.JPG Czy skala wytrącania się tych złogów zależy od czystości gazu - na pewno tak - zastosowanie samego filtra na przyłaczu gazu jak widać nie eliminuje tego zjawiska . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 31.12.2009 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 I ja się zgłaszam do klubu. Kwoty za przegląd dokładnie nie pamiętam, ale i tak była wyższa niż te, które tu podano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Browar 31.12.2009 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 A ja mam pytanko... 2 razy miałem usterkę - na wyświetlaczu był komunikat " usterka - automat palnikowy" W obu przypadkach wcisnąłem "reset" i piec się uruchomił. Od 5 dni usterka się nie pojawiła... Co powoduje taką usterkę - jakieś zabrudzenia? Czy powinienem wezwać serwis mimo że już kilka dni piec działa bez zarzutu? Pytam bo nie wiem czy nie grozi jakaś poważniejsza awaria jak to tak zostawię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 31.12.2009 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 A ja mam pytanko... 2 razy miałem usterkę - na wyświetlaczu był komunikat " usterka - automat palnikowy" W obu przypadkach wcisnąłem "reset" i piec się uruchomił. Od 5 dni usterka się nie pojawiła... Co powoduje taką usterkę - jakieś zabrudzenia? Czy powinienem wezwać serwis mimo że już kilka dni piec działa bez zarzutu? Pytam bo nie wiem czy nie grozi jakaś poważniejsza awaria jak to tak zostawię. A jaki był wyświetlony kod usterki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Browar 31.12.2009 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 już nie pamiętam... kojarzę coś że chyba F4 ale głowy nie daję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts