tedasss 30.12.2011 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Popatrzcie co znalazłem siedziałem dzis przed tym dinksem poł godziny i oto rezultat. http://images37.fotosik.pl/1250/f464e4360637a47dmed.jpg teraz medal dla tego kto powie jak to zresetowac radek Od razu 2 tematy mozna ugryść : ilośc załączeń i moc maksymalną. Jak w to wszedłeś?????????????????????????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 30.12.2011 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Powiem szczerze że nie wiem heh , cos nacisnęłem i wszedłem w ustawienia serwisowe.Jutro podjadę i na spokojnie przed 24 poprzyciskam po paru głębszych to jeszcze cos znajdę.Moze zrobię sylwestra na budowie poł litra i piec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tedasss 30.12.2011 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Powiem szczerze że nie wiem heh , cos nacisnęłem i wszedłem w ustawienia serwisowe. Jutro podjadę i na spokojnie przed 24 poprzyciskam po paru głębszych to jeszcze cos znajdę. Moze zrobię sylwestra na budowie poł litra i piec. No to ja idę go podotykać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 30.12.2011 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 To inaczej : nacisnęłem 2 przyciski na pewno srodkowy OK i jeszcze ktoryś , a ze masz oprocz srodkowego jeszcze 2 to dasz radę.W jakiej kolejnośći nie wiem.Jesli Ci się uda to sprobuj pokombinować aby obniżyc moc kotła i wyzerowac licznik włączeńpozdrawiam radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tedasss 30.12.2011 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 To inaczej : nacisnęłem 2 przyciski na pewno srodkowy OK i jeszcze ktoryś , a ze masz oprocz srodkowego jeszcze 2 to dasz radę. W jakiej kolejnośći nie wiem. Jesli Ci się uda to sprobuj pokombinować aby obniżyc moc kotła i wyzerowac licznik włączeń pozdrawiam radek Właśnie pokombinowałem. pomogło mi to: http://www.viessmann.com/web/poland/PDF-90.nsf/D041509E50212611C125778E0078C300/$FILE/IS%20Vitocal%20+%20Vitotronic%20200%20WO1A%20(2010,05).pdf?OpenElement Trzeba kilka sekund przytrzymać OK i MENU (te trzy kreski na dole). Wszedłem i mam starty: 5300 godzin pracy: 750 Obniżyłem max moc do 50% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 30.12.2011 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Jak obniżyłes ? wybierając max moc grzewczą nie potrafię tego zrobic nie potrafię wejśc w to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tedasss 30.12.2011 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Jak obniżyłes ? wybierając max moc grzewczą nie potrafię tego zrobic nie potrafię wejśc w to Jutro spojrzę jeszcze raz, ale gdzieś tam też wlazłem. Najpierw pojawiło się pytanie czy chce obniżyć moc, a potem można było wejść. Jutro napiszę krok po kroku jak w to wszedłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 30.12.2011 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 ok zatem czekampozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tedasss 31.12.2011 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 ok zatem czekam pozdrawiam No to jak wejdziesz w tryb serwisowy to wchodzisz w piątą funkcje od góry (zapomniałem nazwy). Jak wejdziesz to do razu widać hasło o zmianie mocy maks. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tedasss 31.12.2011 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Pomiędzy 23:00 a 9:00 miałem 40 startów i 4 godziny pracy. Moc mam zmniejszona do 50%.Te wyniki są dobre czy złe??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaszaf 31.12.2011 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Pomiędzy 23:00 a 9:00 miałem 40 startów i 4 godziny pracy. Moc mam zmniejszona do 50%. Te wyniki są dobre czy złe??? Ja w takim samym czasie mam około 90 startów, 2 godziny pracy. Dużo, krótkich startów. Moc 50% Temp.zredukowana 19st 1,0/0 podłogówka (krzywa/poziom) 0,5/0 kaloryfery Zużycie gazu w tym czasie to ~1,9m3 (czas,starty,zużycie to średnia z kilku dni) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 31.12.2011 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Czołem chłopaki Tedasss masz 10 punktów normalnie nie wierzę http://images47.fotosik.pl/1289/f2937cff149488bfmed.jpg Liczba załączeń przez 18 godzin wyszło 22 obniżyłem do 50% zobaczymy co dalej zuzycie gazu przez 18 godzin to 7m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iprk 01.01.2012 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Hejka,Udanej eksploatacji Waszych Viessmannów w 2012 r!! Mi też udało się wejść do danych diagnostycznych - i tak:godziny pracy 589,Starty palnika 733Moc 100% Obniżyłem moc do 75%, zobaczymy czy coś się zmieni. Czy ktoś pomoże zinterpretować te wyniki? Patrząc na dane f.5. i Tedassa załączeń pieca mam duuuużo mniej, ale zużycie wcale nie mniejsze. Poza tym ustawiłem grzanie w dwóch cyklach na dobę - rano i wieczorem po dwie godzinki, zarówno na obiegu kaloryferów, jak i podłogówki. I co z tego, skoro wczoraj w południe kaloryfery są ciepłe, a piec załącza się samoczynnie? Nie mam podłączonych czujników wewnętrznych, jadę jedynie na czujniku pogodowym i krzywych grzewczych. Czy temperatura w kotłowni ma wpływ na załączanie się pieca pomiędzy ustawionymi cyklami (jakiś wbudowany czujnik temperatury)?i druga kwestia do rozstzrygnięcia - wymagana temperatura w zbiorniku CWU to minimum, na jakie udało się ustawić, tj. 10 st. Faktyczna to 15 st. Skąd taka różnica i jak można wyegzekwować obniżenie tej temperatury? Dom jest w fazie wykańczania, więc nie mam potrzeby grzania wody i utrzymywania wysokiej temperatury wewnętrznej (mam ok. 15-16 st, choć na etapie regulacji miewałem 17-18 st.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 01.01.2012 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Masz dokładnie taka sama sytuacje jak ja : dom sie wykancza. jdnak u mnie piec chodzi cały czas nie tylko po 2 godziny dlaczego ? nie wiem ale tak zrobiłem. kieruję sie tym aby piec pracował non stop ale na najmniejszej mocy i nie taktował. w tej chwili chyba z taktowaniem sobie poradziłęm bo na 18 godzin mam 22 włączenia. minimalna temp cwu to fakt 10 stopni i taką własnie masz a ze w pomieszczeniu masz 15 to woda ma 15ct.C Temp w kotłowni nie ma wpływu na pracę kotłą - tak mi się wydaje. Ja też lece tylko na pogodówce brak u mnie czujnia wewnętrznego. pozdrawiam radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iprk 01.01.2012 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Czyli izolacja zbiornika jest na tyle kiepska, że pozwala wyrównać temperaturę w zbiorniku i pomieszczeniu? No może faktycznie, wszak wody idzie jak na lekarstwo, więc właściwie uzupełnienie z sieci wodociągowej następuje w minimalnych ilościach. A co z włączaniem się pieca pomiędzy zaprogramowanymi okresami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 01.01.2012 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Napisze Ci tak ze izolacja zbiornika i rurek cwu jest taka ze jak moj solar nabije bufor do 60 stopni to cyrkulacja pożre z powidzeniem 20 stopni na dobę.Niebawem bede musial uczyc sie cyrkulacji i pomyslec jak ja ustwic bo inwestycja w solar bedzie bezsensowna.Co do załączania sie pieca to chyba nie ma takiej opcji jesli na programie masz tylko 2 godziny rano i wieczorem.dziwne ze udaje Ci sie osiągnąć ładną temp. we wnętrzu mimo 4 godzin pracy kotła.Moze to jakas rada aby piec grzał tylko poł dnia wkoncu podłogowka i sciany maja jakąs akumulacyjnosc i cos tam zatrzymują tego ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 02.01.2012 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 F.5 jeszcze się będziesz cieszył z tego, że cyrkulacja pożera ciepło wrócimy do tematu latem. Iprk zmniejsz jeszcze bardziej moc grzewczą, poprawi to pracę kotła ale nie sądzę aby zmniejszyło zużycie gazu które jest zależne od budnyku a nie kotła. Jeśli wasze kotły mają ok 20 kW to zmniejszenie o połowę i tak daje moc dużo większą niż zapotrzebowanie na ciepło w budnku przy obecnych temperaturach. Podejrzewam, że 3 kW też powinno ogrzać Wasze domy Czyli aby zmniejszyć ilość startów należy tak mocno zjechać z mocą aby kocioł z ledwością dochodził do temperatury zadanej. Temperatury w pomieszczeniach powinny być właściwe przy ciągłym grzaniu. Będzie trudniej skokowo/uderzeniowo szybko dogrzać bo wtedy jest zalecana większa moc kotła, ale to wiąże się z większą ilością startów. Temp. w kotłowni jest o tyle istotna, że nawet jeśli kocioł będzie wyłączony z funkcji ogrzewania to i tak się włączy jeśli temp. spadnie poniżej (3-5 ?) stopni- tryb przeciwzamrożeniowy. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaszaf 02.01.2012 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 F.5 jeszcze się będziesz cieszył z tego, że cyrkulacja pożera ciepło wrócimy do tematu latem. Iprk zmniejsz jeszcze bardziej moc grzewczą, poprawi to pracę kotła ale nie sądzę aby zmniejszyło zużycie gazu które jest zależne od budnyku a nie kotła. Jeśli wasze kotły mają ok 20 kW to zmniejszenie o połowę i tak daje moc dużo większą niż zapotrzebowanie na ciepło w budnku przy obecnych temperaturach. Podejrzewam, że 3 kW też powinno ogrzać Wasze domy Czyli aby zmniejszyć ilość startów należy tak mocno zjechać z mocą aby kocioł z ledwością dochodził do temperatury zadanej. Temperatury w pomieszczeniach powinny być właściwe przy ciągłym grzaniu. Będzie trudniej skokowo/uderzeniowo szybko dogrzać bo wtedy jest zalecana większa moc kotła, ale to wiąże się z większą ilością startów. Temp. w kotłowni jest o tyle istotna, że nawet jeśli kocioł będzie wyłączony z funkcji ogrzewania to i tak się włączy jeśli temp. spadnie poniżej (3-5 ?) stopni- tryb przeciwzamrożeniowy. pozdr adam Witam ! Przez około 2 dni miałem ustawioną moc na 40%. Niestety, ale ilość startów nie zmniejszyła się (w ciągu doby ~170 startów. Właściwie to w ciągu 18 godzin, gdyż przez pozostałe 6 godzin było włączone ogrzewanie i startów było ~10) Niestety nie mogę dogrzać pomieszczeń z podłogówką. Temperatura zadana to 22st. i mimo grzania przez 6 godzin temperatura to 19,8 do 20,2) . Podobnie jest z temp. obniżoną. Mam ustawioną na 20st, a w salonie jet 18,6st. Krzywa grzewcza podłogówki 0,3 i poziom -1. Krzywa grzewcza kaloryferów 0,8 i poziom 0. (pokoje na górze są ciepłe). Być może tak jak kolega aadamuss24 napisał, że należy grzać ciągle, ale czy jak pomiędzy 07:30 a 16:20 nie ma nikogo , to warto (zużycie gazu)? Spróbuję grzać przez 12 godzin (07:30 - 19:30), a później kolejne 12 godzin będzie temperatura obniżona 20 st. zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carolco 02.01.2012 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Witam ! No i zamiast iść na Pasterkę, to przeczytałem całe temat (18 stron) na temat Vitodensa200, w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie, które padło gdzieś na początkowych stronach: Co zrobić aby piec nie włączał się kilka, kilkanaście razy na godzinę. Dane: Dom 140m2, góra kaloryfer, dół podłogówka. Ustawienia: krzywa 1,1 oraz 0,5 Temp zadana 21, obniżona 18 Poziom:0 Moc ustawiona :100% Jak piec włączony (np.od 08:00 do 11:00) to palnik włącza się 3-4 razy (w ciągu 3 godzin). Jest OK. Jak piec wyłączony (czyli działa z obniżoną temp 18st) to załącza się około 10 razy /h. Czyli przez 21 h około 210 razy. Użytkownik Carolco napisał, że w nocy piec załącza się 2-3 razy. Czy mógłbyś podać swoje ustawienia. Pozdrawiam Witam, u mnie ograniczyłem ilośc załączeń pieca przez obniżenie krzywych grzewczych - na grzejnikach mam 0,7 - ale dociepliłem dom mocno. Teraz piec chodzi dłużej na mniejszej mocy i przez to załącza się rzadziej - to tak z moich obserwacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaszaf 02.01.2012 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 carolco, a jak masz ustawione czasy grzania ? i ile średnio dziennie przy Twoich ustawieniach bierze gazu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts