Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub użytkowników kotła Vitodens

revalidon

Recommended Posts

Ja mam taki - Orvaldi sinus 500VA - http://www.orvaldi.pl/index.php/pl/product_catalog/product_view/2/116 - zapłaciłem za niego - hmmmm - około 350 zł - to jest jednofazowy UPS z AVR / automatyczną regulacja napięcia.

Interesują Cię trójfazowe UPS'y ? - ukhhhh - koszt takiego to już inwestycja - do czego Ci taki potrzebny ??

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

UPS absolutnie nie spełnia funkcji o jakich pisze Pablito poza jedna - podtrzymanie napięcia.

Natomiast już jakość prądu na wyjściu z UPS -a to śmieci.

Urządzenie zabezpiecząjace przed większośćią zakłóceń sieci to KONDYCJONERY sieciowe, zabawki, które na nowo robia piekna sinusoide 50HZ i podaja to na wyjście kosztują grube tysiące. Siedzę trochę w temacie z racji audio-hobby.

Conieco mozna poczytac tutaj http://www.gigawatt.pl/

Pozdrawiam.

UPS absolutnie nie spełnia funkcji o jakich pisze Pablito poza jedna - podtrzymanie napięcia.

Natomiast już jakość prądu na wyjściu z UPS -a to śmieci.(...)

Bez komentarza ...

Proponują zapiąć taki ups do oscyloskopu i zbadać przebiegi na wyjściu - również pod pełnym obciążeniem .

Oczywiście nie piszę tutaj o upsach dających aproksymację sinusoidy .

Bez komentarza ... .

A szkoda. Mogło by być ciekawie. :)

W branży audio UPS nie istnieje. Nikt nie odważy się podpinać ultradrogiej elektorniki pod UPS ale my tu w końcu o kotłach.

Zanykając temat UPS- zostaję przy swoim -podtrzymanie napięcia tak, jakość prądu nie (zwłaszcza w momencie zaników napięcia)

Mam usterkę: 95 lub b:9:5

Instalacja to Vitodens 200 WB2 + comfortroll (parter) + pogodówka, podgrzewacz+obieg bez mieszacza + obieg z mieszaczem(podłogowe)

Usterka pojawia się bardzo często. Tym częściej im cieplej mam w domu. Wysoką temperaturę pomieszczeń mam za sprawą kominka. Ponad 24 stopnie na parterze. Wtedy pojawia się usterka. Irytujące jest, że z jej powodu często nie mam ciepłej wody, bo piec w ogóle się nie włącza. Pomaga ustawienie temperatury na comfortrolu wyższej niż w pomieszczeniu np. 27 stopni ( na obu potencjometrach). Ale ..wówczas piec pali się niepotrzebnie i mam w domu tropik. Albo wyłączam całkiem centralne i zostawiam tylko grzanie wody, ale wtedy jest ciepło jak pilnuję kominka. Na górze mam tylko kaloryfery, więc gdy pojawi się usterka, to szybko robi się chłodno. Często po obnizeniu temperatury w domu usterka zgasnie i piec zacznie grzac - lecz nie jest to regułą. Instrukcja milczy w tej kwesti.

Próbowałem z kodowaniem 2. Niestety bez efektu. Jaki kod wpisać, żeby piec nie wywalał usterki tylko po prostu nie włączał palnika, gdy temp w pomieszczeniu jest wyższa od zadanej? Proszę pomóżcie!

A szkoda. Mogło by być ciekawie. :)

W branży audio UPS nie istnieje. Nikt nie odważy się podpinać ultradrogiej elektorniki pod UPS ale my tu w końcu o kotłach.

Zanykając temat UPS- zostaję przy swoim -podtrzymanie napięcia tak, jakość prądu nie (zwłaszcza w momencie zaników napięcia)

Ciekawie ? - dlaczego ciekawie ? - nie rozmawiamy i nie analizujemy tutaj systemów audio i ultradrogiej audiofilskiej elektroniki - kocioł nie należy do tego szlachetnego grona - kocioł nie wydaje z siebie dźwięków niesamowitej jakości nad którą różnego rodzaju ...file / w tym wypadku audio / mlaskają ani się rozwodzą analizując brzmienie każdego dźwięku ...

Jesteś elektronikiem ? - że tak zapytam - czy tylko audiofilem - amatorem - czytaczem forów audiofilskich ??

Dla zasilania elektroniki - samej elektroniki - nawet tej "precyzyjnej" jak to określiłeś wystarczy zwykły UPS - z aproksymacją sinusoidy na wyjściu - bo elektronice nawet zasilający przebieg prostokątny nie szkodzi - chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego ...

Dlatego do podtrzymywania zasilania drogich serwerów i komputerów stosuje się zwykłe UPSy - bo dla nich / kompów w tym przypadku / podstawową sprawą jest szybki czas przełączenia zasilania na aku w przypadku zaniku zasilania sieci , kontrola napięcia przez układy AVR i filtry przepięciowe czuwające nad gaszeniem pików czy przepięć .

Dla elektroniki takiego kotła - która jest pryszczem porównując ją do takich serwerów czy komputerów naprzykład - skoro taki przykład dałem - takie zabezpieczenie jest aż nadto wystarczające.

Dlaczego natomiast w takich układach stosuje się UPSy z przebiegiem sinusoidalnym na wyjściu ? - ponieważ o ile dla elektroniki nawet przebieg prostokątny niczemu nie szkodzi - o tyle dla obciążeń indukcyjnych / silników elektrycznych / jest bardzo niezdrowy i niezalecany.

A w systemach c.o. i kotłach oprócz elektroniki są obecne pompy obiegowe , cyrkulacyjne , wentylatory , cewki siłowników etc ...

Dlatego ten "wypas" UPSa jest tutaj bardziej wskazany i pożądany niż jakikolwiek kondycjoner za grube tysiące ...

Zapytam ponownie - oglądałeś przebieg napięcia na wyjściu z takiego UPSa na oscyloskopie ?? , z różnymi rodzajami obciążeń - dodam ?? - jak nie oglądałeś - to uczyń to ...

Edytowane przez pablitoo

Czy nie zamykają się głowice termostatyczne i nie ma odbioru ciepła ? Spróbuj otworzyć wszystkie głowice termostatyczne i zobaczyć co się będzie działo. pozdrawiam ADam

Dzięki za szybką odpowiedź.

Będę testował z otwartymi. Głowice miałem ustawione między 2 i 3,5

Pozdrawiam

Witam.

Mam pytanie... Mam zamontowany kocioł Vitodens 200. Dziś mija trzeci tydzień wygrzewania jastrychu wg programu F1:2. Powierzchnia wygrzewana to około 160 m2, przy całkowitej 220 m2. Grzejniki jeszcze nie pozakładane i niby ten obieg wyłączony. Zużycie gazu do dnia dzisiejszego to 498 m3. Czy mam się przejmować tak dużym zużyciem? Dodam, że przez kilka dni temperatura panująca w domu mogła być porównywana z tą panującą w saunie. Normalnie tak nie będzie. Ludzie od gładzi szpachlowych straaaaaaasznie narzekali. :) Piec się wogóle nie wyłącza. Wczoraj np. patrzyłem i temperatura w obiegu podłogówki chyba 15 C (wg programu w instrukcji), zawór całkowicie zamknięty, a piec ciągle chodzi na 35 C...

Czy w trakcie wygrzewania tak musi być? Mam wygrzać jastrych, potem dokończyć to co jest do zakończenia i po wprowadzeniu i regulacji zużycie znormalnieje?

Pozdrawiam

macst

Absolutnie nie - tylko UPS - tylko i wyłącznie - i to nie dla podtrzymania zasilania tylko jako zabezpieczenie przeciw przepięciom oraz wahnięciom sieci zasilającej - jest to jedyny 100% sposób na zabezpieczenie. UPS daje na wyjściu znakomitej jakości przebieg napięcia niezależnie od wahań czy tez zaników zasilania z sieci energetycznej.

UPS dający przebieg napięcia sinusoidalnego na wyjściu - to jest najlepsze zabezpieczenie - również dla silników pomp pracujących w systemie.

U mnie od początku w ten sposób mam zabezpieczony kocioł i cały system c.o. - a u mnie na wsi skoki napięcia i milisekundowe zaniki to norma - czasami kilka razy dziennie.

Po kilku takich zanikach napięcia jak kocioł wyłączył się z błędami palnika i sterowania przestraszyłem się nie na żarty - zaraz nabyłem i zainstalowałem na zasilaniu kotła i systemu c.o. taki właśni sinusoidalny UPS ... - od tego czasu nie mam żadnego problemu -choć często słyszę piknięcia UPsa jak załącza się podczas wystąpienia piku lub zaniku napięcia ...

Elektryk zalecił mi montaż gniazda z ochronnikiem typu A, ale czy to wystarczy. UPS wydaje sie być rozsądniejszym rozwiązaniem?

Elektryk zalecił mi montaż gniazda z ochronnikiem typu A, ale czy to wystarczy. UPS wydaje sie być rozsądniejszym rozwiązaniem?

Zalecił ochronnik typu "A" ? - Marvin - są dwie możliwości - pierwsza - Twój elektryk się pomylił - nie ma bowiem ludzi nieomylnych , i druga - gościu nie ma pojęcia o tym co mówi - tym bardziej jest to przerażające że doradza innym ...

Dla wyjaśnienia - w kwestii ochrony przepięciowej instalacji elektrycznych - żeby nie było niedomówień :

Ochronniki - ograniczniki przepięć klasy A są stosowane do zabezpieczania linii napowietrznych w sieciach przesyłowych niskiego napięcia - i nigdzie indziej ! - a na pewno nie w gniazdach elektrycznych WLZ / wewnętrznej linii zasilającej / w budynkach mieszkalnych .

Twojemu elektrykowi chodziło zapewne o ochronniki klasy "D" -

Odgromnik klasy D, nazywany także ochronnikiem przeciwprzepięciowym, jest odpowiedzialny za ochronę pojedynczych urządzeń elektrycznych na końcu linii zasilającej. Posiadają je każde listwy zasilające przepięciowe / np popularne ACARy / , czy też UPSy właśnie.

Ale - o prawidłowości zabezpieczenia przepięciowego odbiorników elektrycznych nie stanowią tylko ochronniki klasy "D" zamontowane w listwach czy gniazdach zasilających - ochronniki te skutecznie zabezpieczają WLZ przed skutkami przepięć tylko wtedy gdy pracują wspólnie z ochronnikami klasy "C" i "B" zamontowanymi zgodnie ze strefową ideą ochrony przepięciowej budynku - czyli naprzykład :

Linia napowietrzna - ochronnik typu "A" / odpowiedzialny - ZE /

Złącze / np skrzynka elektryczna w granicy posesji / - ochronnik typu "B" / odpowiedzialny inwestor /

Rozdzielnica elektryczna w budynku / odległość od złącza ponad 10m / - ochronnik typu "C" / odpowiedzialny inwestor /

Gniazda elektryczne w budynku - ochronniki typu "D" np w listwach zasilających

A teraz wracając do tematu - montaż TYLKO listwy zasilającej wraz z ochronnikiem D - na pewno lepsze to będzie niż nic , ale o pewnym zabezpieczeniu mowy wówczas nie będzie ...

Dlatego że dla elektroniki bardzo niebezpieczne są krótkotrwałe wyłączenia i załączenia zasilania , i towarzyszące temu skoki czy impulsy zasilania - a takim ochronniki niestety nie przeciwdziałają - przypominam że ochronniki służą do zabezpieczenia instalacji przed atmosferycznymi i łączeniowymi skutkami przepięć elektrycznych.

Dla zabezpieczenia odbiornika elektrycznego przed wahnięciami zasilania , jego częstymi zanikami i nagłymi załączeniami najlepszy jest właśnie UPS z układem AVR - wystarczy to w zupełności do pełnej ochrony urządzenia zwłaszcza że posiada zaimplementowane ochronniki "D" ...

Przy okazji stanowi podtrzymanie zasilania kotła i układu c.o. w razie krótkotrwałych zaników zasilania.

3 lata mam tak zabezpieczony swój kocioł wraz z całym systemem c.o. - od czasu montażu UPSa ani razu nie wystąpiły u mnie błędy , wyłączenia kotła czy jakiekolwiek awarie - a słyszę dokładnie jak UPS "pika" gdy na ułamek sekundy brakuje zasilania w sieci - a mam podgląd tego dokładny gdyż mój system alarmowy monitoruje mi zasilanie i każde jego wyłączenie jest zapisywane i mam do niego wgląd .

Edytowane przez pablitoo

• 4 weeks później...

Miałem częste usterki "95" i dzięki trafnej diagnozie Serwis24

Czy nie zamykają się głowice termostatyczne i nie ma odbioru ciepła ? Spróbuj otworzyć wszystkie głowice termostatyczne i zobaczyć co się będzie działo. pozdrawiam ADam

rzeczywiście pomogło :)

Mimo to nie byłem w stanie regulować rozkładu temperatury w domu przy jednoczesnym grzaniu kominkiem. Podłogówkę mam na jednym obiegu dół+łazienka na górze, a drugi to grzejniki na górze. Przy odkręconych głowicach i ustawieniu krzywych grzania osiągnąłem temperatury zbliżone do zadanych na sterowniku. Jedyne co odbiegało od ideału to niższa od oczekiwanej temperatura w łazience. Dodatkowo kominek powiększał tą niekorzystną różnicę. Założyłem termostaty na rozdzielaczu podłogówki na dole i skręciłem je na minimum i jednocześnie podniosłem krzywą dla podłogówki o 8 stopni (jest 28stopni w ukł.). Wygląda, że osiągnąłem zamierzony cel. Jeszcze raz dziękuję! Jeśli macie inne pomysły, to chętnie je poznam.

Pozzdrawiam

Witam wszystkich miłośników i użytkowników i jednocześnie dołączam do klubu.

Pisze z konta małżonki (dzięki!) gdyż moje muratorowe konto gdzieś "zaginęło w akcji".

Mam pytanko - jak ograniczyć taktowanie kotła Vitodens 200.

Krotka charakterystyka naszego domku - parterówka z użytkowym poddaszem, kubatura 713m2, pow. użytkowa 168,15 m2

Ocieplenie styropian 15 cm, poddasze - wełna 25 cm. Dom zamieszkały od 1,5 roku (uff, jak ten czas szybko płynie).

2 obwody - podłogówka + kaloryfery. Dół: podłogówka + kaloryfery w dwóch pokojach i garażu, góra - kaloryfery + podłogówka w łazience

(na razie odcięta gdyż "łazienka" na razie łazienką nie jest - raczej składzikiem)

Z problemem taktowanie kotła (+optymalizacją ustawień) walczyłem już w zeszłym roku ale bez rezultatów.

Obecnie kocioł załącza się około 250 razy na dobę - wygląda to tak:

- palnik załącza się i grzeje kocioł do temp. ok 58 stopni po czym wyłącza się

- temperatura kotła szybko spada do około 31 stopni - następnie przez około 2-3 minut spada do temp. 28-29 i kocioł ponownie się załącza

- i tak w kółko - no może w nocy trochę inaczej gdyż czas no obserwacje przeznaczyłem na spanie ;)

Temp dzienna: 20st, zredukowana 18

Krzywe grzewcze 1.0 dla kaloryferów, 0,4 dla podłogówki, obecne zużycie gazu to 7,5-8 m3 na dobę (nie wiem czy to dużo/mało/w sam razy - ważne że w domku ciepełko), temp w dzień około 4-8 stopnie, w nocy przymrozki, czyli pewnie kolo 0

Nie jestem ekspertem w dziadzinie ogrzewania, wałkowałem niektóre wątki dotyczące ogrzewania i optymalnych ustawię z mniejszym lub większym skutkiem. Niestety tak jak napisał kiedyś Pablitoo - 9/10 rodaków ukryje prawdę o rzeczywistym zużyciu gazu :(

Jeśli ktoś jest w stanie przekonać mnie że nie mam się czym martwic bądź nakierować co jeszcze można zoptymalizować - z góry wielkie dzięki!

-

Witam,

podziele się z wami moim ostatnim doświadczeniem. Piec Vitodens 200 z oznaczeniem końcówki B mam od lipca 2008. Co roku robiłem przeglądy czyli 2 (ostatni w lipcu tego roku). 2 dni temu ni z gruchy ni z pietruchy wyskoczyla usterka F4. Zazwyczaj wyskakiwala jak remontowali cos w ogolicy i gazu brakowalo ale na moje nieszczescie okazalo sie ze gaz do pieca doplywa ale nie ma zaplonu, piec muli muli ale wystartowac nie moze. Wczoraj byl serwisant i co wyskoczylo?? elektrozawór do gazu poszedł - piec jest 4 miesiace po gwarancji a tu nagle wydatek 800 zł za elektrozawor + robocizna = około 1000-1000 zł. Nie musze mówić jak się wkurzyłem jak usłyszałem że w "super" firmie jak Viessmann po gwarancji musze im bulic dodatkowa kase i to nie małą. Ale w sumie nie poszło żle. Na infolini w Mysłowicach wypytali sie wszystko o piec, zrobili wielkie oczy ze po gwarancji jest usterka i oczywiscie pytali o przeglady czy je robilem - dzieki temu ze przeglady byly co roku robione, centrala uznała reklamacje i wlasnie w tym moencie serwisant wymienia elektrozawór gazowy gratis w ramach uznanej jeszcze reklamacji. Jedyne co moge powiedziec to lepiej zlecac usterki na centrale niz bezposrednio u serwisanta viessmanna (serwisant nie chciał uznac gwarancji i dopiero po interwencji w centrali uznali). Podsumowując wszystko dobrze sie skończyło, ale... taka usterka po 2 latach , dopiero co po gwarancji?? i gdzie tu ta niemiecka jakosc?? (moze mam tylko pecha?)

z tym taktowaniem to mam ten sam problem - około 250 razy dziennie kocioł załacza sie. Jesli chodzi o zuzycie to raczej jest ok, patrzac po waszych informacjach. Jedynie moge sie zastanawiac czy ten piec wytrzyma 10 lat przy takim taktowaniu. We wczesniejszym poscie napisalem wlasnie ze poszedl mi juz elektrozawor gazowy za 1000 zł a piec ma dopiero 2 lata.

Carolco niestety nie serwisant jest gwarantem tylko firma Viessmann więc nie powinno Cię dziwić, że nie chciał Ci naprawić pieca w ramach gwarancji skoro według dat piec już był po gwarancji. Właśnie centrala decyduje o tym co można a czego nie można. Gdyby serwisant wymienił zawór bo sam uznałby, że to krótko po gwarancji to zostałby Twoim sponsorem :) Piec wytrzyma 10-20 lat przy pomocy serwisu :) Na takiej zasadzie jak gwarancja mobilości w samochodach :)

Co do taktowania, masz regulator ? Gdzieś ktoś wcześniej już pisał o zmianach kodowania na taktowanie. pozdr adam

Carolco niestety nie serwisant jest gwarantem tylko firma Viessmann więc nie powinno Cię dziwić, że nie chciał Ci naprawić pieca w ramach gwarancji skoro według dat piec już był po gwarancji. Właśnie centrala decyduje o tym co można a czego nie można. Gdyby serwisant wymienił zawór bo sam uznałby, że to krótko po gwarancji to zostałby Twoim sponsorem :) Piec wytrzyma 10-20 lat przy pomocy serwisu :) Na takiej zasadzie jak gwarancja mobilości w samochodach :)

Co do taktowania, masz regulator ? Gdzieś ktoś wcześniej już pisał o zmianach kodowania na taktowanie. pozdr adam

mam tylko pogodówkę. Regulatora pokojowego nie zakładałem, chociaż pociągnąłem kabel i może kiedyś założę jeśli mnie ktoś przekona że warto wydać 500 -800 zł.