carolco 19.11.2010 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Serwis 24 - mam pytanie dotyczące mocy Vitodensa 200W. Ociepliłem mocno dom a mam założony model z moca 26 KW. Czy jest możliwość zmienjszenia mocy startowej pieca (taktuje około 250 razy na dobe) i czy jest to sens? wiem ze jest palnik modulowany czyli sam dobiera moc ale wyglada to w ten sposob ze piec startuje z duza moca - licznik kreci sie w miare szybko i po doslownie 7-10 sec juz wylacza sie. Moze jakby startowal np. z moca minimalna to pochodzilby np. 30 sec i zuzyl mniej gazu? co ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 19.11.2010 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Witam. Podaj inne paramatry jakie masz ustawione, krzywe, temperatury, godziny, głowice, obroty pompy, sprawdź filtry. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carolco 22.11.2010 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Witam, Jeszcze 3 dni temu miałem ustawione tak - dzień 6-22 - 20 stopni, zredukowana 22-6 - 17 stopni. Krzywe 1,1, przesunięcie + 3. Tak ustawił mi serwisant, piec jest po serwisie - wszystko wyczyszczone. Mam wszedzie grzejniki - w chwili obecnej mocno przewymiarowane bo ocieplilem dom 15 cm styro lambda 31. Przy takich ustawieniach wiekszosc grzejnikow bylo zakrecone a te otwarte ustawione na 3 - 20 stopni. Piec taktował na maxa - średnio 250 razy na dobe. W sumie to nie wiem czy mam sie dziwic bo pewnie przez zakrecenie wiekszosci grzejnikow bylo malo wody w instalacji, ale zuzycie miałem w miare małe - około 5 m3/dobe - aw domu temp. utrzymywala sie na 20 stopni tak jak bylo na piecu. W piątek wieczorem przestawilem wszystko -tzn. odkreciłem wszystkie głowice na maxa - krzywe na 0,8 oraz przesuniecie wrocilo na 0. Powiem szczerze ze i tak temperatura teraz jest w okolicach 21 stopni pomimo ze na piecu ustawilem 20. Zuzycie wzrosło do jakis 7,5 - 8 m3/dobe, ale w sumie sa teraz nizsze temeratury niz tydzien temu tak wiec nie mam jak porownac. Aha i przestawilem jeszcze zredukowana temp. na 15 stopni w nocy bo dom teraz bardzo wolno sie wyziebia. Teraz moje pytanie bo krzywe 0,8 to jak podlogowka a ja mam same grzejniki - czy tak mozna i co jest lepsze czy podniesc krzywe i przykrecac grzejniki? na chłobski rozum to nie jest rozsadne? Z gory dziekuje za komentarz serwis 24. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 22.11.2010 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Hej. Nie patrz na to że krzywe jak dla podłogówki Ustaw jeszcze niżej np. 05, temp w pomieszczniu stale 19 stopni, przesunięcie 0. Wszystkie grzejniki muszą być otwarte na max. Budynek masz liczony jako całość więc tak też musisz regulować. Dopiero później możesz się bawić w przymykanie na głowicach. Lepiej obniżać krzywe niż zamykać grzejniki. Jak już będziesz miał stabilną temperaturę to wprowadzisz obniżenie i zobaczysz czy będzie ok. Krzywe od lat się nie zmieniają, są dopasowane do budynku który miał okna i drzwi teraz przy dużym ociepleniu muszą być nisko ustawiane. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wzorcu 23.11.2010 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Witam serdecznie wszystkich VitodensowcówMam pytanie z innej beczkiCzy ktoś z Was z sprawdzał zużycie energii elektrycznej lub też pobór mocy przez Wasze Vitodense?Mój 200W przez większość doby pobiera około 120 W energii. Wartość maksymalna to około 160W.Czy jest to zjawisko normalne iż przez cały czas nie schodzi poniżej 120W? PozdrawiamWzorcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzanna2008 23.11.2010 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Witam serdecznie,mam ogromną prośbe czy ktoś z forumowiczów posiada w wersji elektronicznej instrukcję obsługi vitodensa w 200 w wersji wb2b? Byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 23.11.2010 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Witam. Dokumentacja http://www.viessmann.pl/pl/dokumentacja_techniczna.html Co do zużycia prądu to sama pompa obiegowa weźmie ok 90W reszta to wyświetlacz pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wzorcu 25.11.2010 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 Serwis24Dzięki serdeczne za pomoc. Zastanawiam się jeszcze jaką temperaturę antyzamarzeniową ustawić u siebie Czy zmieniać tą ustawioną fabrycznie?. Dom mam z PTH 30 cm + styropian 15 cm na górze 20 cm wełny + rekuperator. Pozdr Bartrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 25.11.2010 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 O którą anty Ci chodzi ? choć to i tak bez znaczenia na ile ustawisz Szkoda czasu na przestawianie pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wzorcu 26.11.2010 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Chodzi mi o tą co jest fabrycznie ustawiona na + 3 st. pozdr bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 28.11.2010 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 Ty decydujesz jaka temperatura jest krytyczna dla Twojego ogrzewania. Możesz ustawić wyżej lub np. -5 jeśli wiesz, że woda w instalcji nie zamarznie. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzika 03.12.2010 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 Witam Wszystkich! Już w tamtym roku udzielałam się w tym wątku, ale nadal kwestie krzywych, poziomów, kodowań są dla mnie czarną magią. Czy Ktoś z Forumowiczów wie, skąd zdobyć łopatologiczną wiedzę na temat zawiłości pieca Vitodens 200? Instrukcja obsługi jeszcze ujdzie, ale instrukcję serwisową producent napisał chyba sam dla siebie. Parę dni temu był u mnie serwisant i ustawił krzywe podobno na potrzeby docieplonego domu na temp. 20st w pomieszczeniach. Mam regulator pogodowy. W domu zrobiło się bardzo ciepło 23st. Chcę obniżyć temperaturę, bo dla nas jest za ciepło. Ustawiłam normalną temperaturę pomieszczeń na piecu na 15st, a w domu nadal utrzymuje się 21st.Podłogi są trochę chłodniejsze, więc znaczy że mniej grzeje. Chcę uzuskać stałą temperaturę w domu 18st, bo mamy kominek i lubimy przy nim posiedzieć, więc dogrzejemy nim sobie jak będzie nam za zimno. Pytanie moje brzmi, czy nie powinnam zmienić krzywych przy redukcji temp. normalnej pomieszczeń do 15st? Poza tym nadal w domu jest 21st a ja chcę mieć 18. Może Ktoś wspomoże mnie w tych dylematach.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 03.12.2010 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 Proszę nacisnąć jednocześnie na trzy sekundy dwa guziki: kółeczko z kreseczką i kranik. Wyświetli się kodowanie 1. Potwierdzić ok. Jeśli miga lewa strona to znaleźć przy pomocy + adres d 3, nacisnąć ok, zacznie migać prawa strona, nacisnąć trzy razy minus, nacisnąć ok, zacznie migać lewa strona. Ponownie jednocześnie guzik: kółeczko z kreseczką i kranik. Po dobie, dwóch powinno być chłodniej. Jeśli nadal będzie przegrzewało to czynności powtórzyć, z tym że minuś nacinąć jeden raz. Jeśli nie ma regulatora pokojowego to warto czasami o nim ciepło pomyśleć powodzenia, pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa003 03.12.2010 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 Ja mam ten sam problem, na regulatorze pokojowym ustawione 20 stopni od poniedzialku do piatku od 4 do 8.30 i od 15 do 22, a piec i tak grzeje kiedy chce, nawet ostatniej nocy pracował non stop.......a w domu 22 st. Ktos wie o co tu chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 04.12.2010 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Poniżej pewnej zadanej temperatury regulator nie robi obniżenia nocnego, może to ???Alfa0003 czynności jak wyżej, podczas migania lewej strony poszukaj kodu po lewej b0, ok, miga prawa, zmiana plusem na 3, ok na potwierdzenie i wyjście przez kółko i kranik. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzika 05.12.2010 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Dzięki Serwis24:)! Idę dokonać zmian. W domu gorąco. Na dodatek mamy poczucie z mężem, że puchną nam nogi od podłogówki. Nie wiem, czy tak już zostanie, czy to przejściowe odczucie. To nasza pierwsza zima w nowym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzika 05.12.2010 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Serwis24 zrobiłam tak jak kazałeś. Mam teraz d3 7. Czy to dobre ustawienia? Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arthi 11.12.2010 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 Panowie, mam taki piec vitodens 100. Zastawiam się czy nie został źle zainstalowany. W tym momencie jest takie nacięcie przy pierścieniu, wiec jeśli dobrze rozumiem, bierze powietrze ze środka, przy czym piec wisi w kotłowni gdzie jest piec na wegiel. Już raz był wymieniany wentylator, czy to może być przyczyną usterki? Czy w takim pomieszczeniu instalator nie powinien ustawić pobierania z zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 11.12.2010 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 Dzika poczekaj dwa trzy dni co się będzie działo z temperaturami. Arthi wklej jakieś zdjęcie bo w normalnym kominie nie ma żadnego nacięcia. Może dwie kształtki nie są złożone ? pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arthi 11.12.2010 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 (edytowane) Po przyłożeniu dłoni czuć, że ciągnie tamtędy powietrze. Może to nie jest komin, a obudowa komina. Zdaje się właściwy komin, to taka wąska rurka tylko? http://img151.imageshack.us/img151/7672/kopiowaniep1290892.jpg Uploaded with ImageShack.us Rozwijając trochę: Założyłem wcześniej wątek na forum ogrzewanie http://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?showtopic=7916, niestety nie dostałem tam odpowiedzi na wszystkie pytania, więc postanowiłem poradzić się tutaj. Generalnie dużo by pisać, zaczęło się od tego, że skondensowana para z komina leje się do pieca i dodatkowo piec nie działa płynnie. Na ten pierwszy problem poradzono mi założenie ociekacza, tylko czemu nie zrobił tego instalator? Mam też wątpliwości czy aby komin jest prawidłowy, wystaje z piwnicy w kształcie w kształcie litery " L " z daszkiem. Co do działania to wentylator startuje i za chwilę wyłącza się i tak w kółko. Obecnie używany jest tylko do podgrzewania wody, ale nawet z tym ma problem. Pomaga otwarcie okienka w piwnicy, ale też nie zawsze, zresztą dotychczas o ile mi wiadomo takiej potrzeby nie było. Nie wiem ile w tym prawdy, ale podobno w tym piecu wystarczy do odprowadzenia spalin kratka w ścianie nic więcej, żadnych kominów. Edytowane 11 Grudnia 2010 przez arthi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts